Το σχόλιο της Δευτέρας

Ανασκοπήσεις - Το σχόλιο της Δευτέρας

20 Οκτώβριος 2014
Taxheaven.gr

Επιμέλεια
Κωνσταντίνος Ιωαν. Νιφορόπουλος
Ορκωτός ελεγκτής λογιστής – «ΩΡΙΩΝ Α.Ε.Ο.Ε.Λ».
Επιστημονικός Συνεργάτης Taxheaven.


Καλημέρα και Καλή Εβδομάδα !
Ο πιο «βαρύς» χειμώνας των τριάντα τελευταίων ετών, θα είναι ο φετινός.

Και τι δεν θα έχει :
- Διορθώσεις στο Ε9, νέος υπολογισμός του ΕΝ.Φ.Ι.Α, εκτυπώσεις βεβαιώσεων, προσφυγές και συνέχιση της αιτιολόγησης/ψυχοθεραπείας των φορολογούμενων, έως τον Ιανουάριο.
- Νέο, εντελώς νέο και άγνωστο, καθεστώς στην φορολογική αναμόρφωση των δαπανών των επιχειρήσεων ( Η βασική ερμηνευτική αναμένεται, 500 ημέρες περίπου μετά από την ψήφιση του Ν. 4172/2013 ) . Επιπλέον εκεί θα πρέπει να δούμε και ποιες αγορές και δαπάνες που ξεπερνούσαν τα 500 ευρώ ( καθαρή αξία ) , πληρώθηκαν χωρίς την χρήση τραπεζικού μέσου.
- Υπολογισμός του εισοδήματος των παροχών σε είδος στους εργαζόμενους.
- Νέου τύπου ( τριμηνιαίες ) συγκεντρωτικές καταστάσεις ( Προθεσμία υποβολής, όλων των τριμήνων στις 2/2/2015 ).
- 500.000 περίπου αγρότες μπαίνουν στον λογιστικό προσδιορισμό του εισοδήματος και στο κανονικό καθεστώς Φ.Π.Α. ( Προθεσμία υποβολής δήλωσης Φ.Π.Α 31/1/2015, Συγκεντρωτικών 2/2/2015 και Φόρου εισοδήματος 30/4/2015).
- Δηλώσεις των Φυσικών Προσώπων έως 30-4-2015.
- Έρχονται τα «Ελληνικά Λογιστικά Πρότυπα» ( Ε.Λ.Π ) και χρειάζονται μελέτη. Κλπ, κλπ, …..
Την υπαγωγή στο ειδικό καθεστώς Φ.Π.Α του άρθρου του 39β καθώς και την υποβολή των ηλεκτρονικών αρχείων στο ΕΤΕΑ ( Προθεσμία υποβολής δήλωσης 31/12/2014) , δεν τα περιλαμβάνω στα ανωτέρω, καθώς θεωρούνται από την πλειονότητα των λογιστών « σύντομα ανέκδοτα ».



Για το τι συμβαίνει και το τι πρέπει να γίνει, δείτε επίσης τα άρθρα του Κ. Γραβιά,
« Εικοσιένα ερωτήματα προς το υπ. Οικονομικών»

« Στην Προκρούστεια κλίνη ή στους δρόμους;»

Υπό αυτές τις δύσκολες συνθήκες, εκτός των άλλων, προέχει και η τόνωση του ηθικού :

 

«Είμαι αισιόδοξος. Δεν φαίνεται να έχει καμιά χρησιμότητα να είμαι οτιδήποτε άλλο». Ουίνστον Τσώρτσιλ, 1874-1965, Βρετανός Πρωθυπουργός , Νόμπελ 1953.
«Αν κοιτάξεις για πολλή ώρα την άβυσσο, στο τέλος και η άβυσσος θα κοιτάξει εσένα» . Φρήντριχ Νίτσε, 1844-1900, Γερμανός φιλόσοφος
Είμαι απαισιόδοξος λόγω ευφυΐας και αισιόδοξος λόγω θέλησης. Antonio Gramsci, 1891-1937, Ιταλός κομμουνιστής ηγέτης
«Ο αισιόδοξος εφευρίσκει τον τροχό, ο απαισιόδοξος τη ρεζέρβα ». Εβγκένι Κασέγιεφ, Σύγχρονος Ρώσος γνωμικογράφος

(Πηγή : www.gnomikologikon.gr)

Και μην ξεχάσετε :

7 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2014 ΠΛΑΤΕΙΑ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΟΣ και ΩΡΑ 13:30
ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ και ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ ΤΩΝ ΛΟΓΙΣΤΩΝ – ΦΟΡΟΤΕΧΝΙΚΩΝ


Κάλεσμα της Διαδικτυακής Ομάδας Παρέμβασης Λογιστών για συγκέντρωση διαμαρτυρίας στις 7 Νοεμβρίου

Εξ αφορμής των ανωτέρω, θυμίζω την φράση του Γκάντι ( 1869-1948 , Ινδός ηγέτης):
Πρώτα σε αγνοούν, μετά σε κοροϊδεύουν, μετά σε πολεμούν, μετά τους νικάς.

 
Ξεκινάμε λοιπόν :


Τα περιεχόμενα του σημερινού «Σχολίου», έχουν ως εξής :
1. ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ Ο.Α.Ε.Δ - Η ΜΗ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΩΝ ΑΡΧΩΝ ΤΗΣ ΧΡΗΣΤΗΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ ….
2. ΟΙ ΠΡΟΘΕΣΜΙΕΣ ΣΤΗΝ ΖΩΗ ΜΑΣ.
3. ΤΑ ΝΕΑ ΑΠΟ ΤΑ «ΦΛΕΓΟΝΤΑ» ΜΕΤΩΠΑ [ ΕΝΦΙΑ-Ε9, Συγκεντρωτικές, Ε.Λ.Π, Αγρότες, Ερμηνευτικές του Ν. 4172/13 ( Δείτε σύνοψη των κυριοτέρων ). ]
4. ΟΙ ΣΠΟΥΔΑΙΟΤΕΡΕΣ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΠΟΥ ΠΕΡΑΣΕ
5. Ο ΙΣΤΟΤΟΠΟΣ www.publicrevenue.gr
6. ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ ΑΡΘΡΑ, ΠΕΡΙΟΔΙΚΑ ΚΑΙ ΒΙΒΛΙΑ.
7. ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΥΣΕΣ ΑΠΟΨΕΙΣ ΚΑΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ.
8. ΛΟΓΙΣΤΙΚΑ και ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ ΓΙΑ ΝΕΟΥΣ ΛΟΓΙΣΤΕΣ.


1) ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ Ο.Α.Ε.Δ - Η ΠΑΡΑΒΙΑΣΗ ΤΩΝ ΑΡΧΩΝ ΤΗΣ ΧΡΗΣΤΗΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ …………

Ελλείψει της εφαρμογής των αρχών της «Χρηστής Διοίκησης», εμφανίζονται συχνά συμπεριφορές ( τελευταία ηλεκτρονικής φύσεως ), των Δημοσίων υπηρεσιών, τελευταία περίπτωση αυτή του Ο.Α.Ε.Δ, που είχε δημοσιοποιηθεί από την προπερασμένη εβδομάδα «Επιστολή της Ε.Φ.Ε.Ε. Άρτας-Φιλιππιάδας για τακτοποίηση εκκρεμών αιτήσεων επιχειρήσεων για πρόγραμμα του Ο.Α.Ε.Δ.» και είχε σχολιαστεί από τον Κ. Κουλογιάννη στο προηγούμενο «Σχόλιο της Δευτέρας».
Για να μπείτε στο θέμα αντιγράφω από την : «Ε.Φ.Ε.Ε. Ιωαννίνων: «Το φιάσκο του νέου προγράμματος του Ο.Α.Ε.Δ.»»

« Άνοιξε (;) στις 08 – 10 – 2014 στις 12:00 το μεσημέρι (κατά την ανακοίνωση του ΟΑΕΔ), στα Ιωάννινα δε λίγο μετά τις 1:10 το πρόγραμμα επιχορήγησης επιχειρήσεων για την πρόσληψης 5.000 ανέργων ηλικίας 29 έως 64 ετών, το οποίο και έκλεισε στις 4:15 το απόγευμα. Στην πόλη μας ελάχιστοι είναι εκείνοι που κατάφεραν να καταθέσουν σωστές αιτήσεις καθώς το «σύστημα» του ΟΑΕΔ δεν ανταποκρινόταν. Όποιος είχε την τύχη να έχει πρόσβαση στο σύστημα, δεν λειτουργούσαν τα ανάλογα παράθυρα και το σημαντικότερο και σοβαρότερο πρόβλημα δεν άνοιγαν οι θέσεις εργασίας, με αποτέλεσμα την μη οριστικοποίηση της αίτησης, η στην τελική φάση την οριστική υποβολή χωρίς αριθμό πρωτοκόλλου.
Επισημαίνουμε ότι οι οδηγίες για την υποβολή των αιτήσεων αναρτήθηκαν ατυχώς στο διαδίκτυο μερικά μόλις λεπτά πριν την έναρξη του προγράμματος. Αναρωτιόμαστε, ήταν τόσο δύσκολο να κοινοποιηθούν κάποιες ημέρες πριν αναφέροντας τον τρόπο υποβολής ; Επίσης θα θέλαμε να τονίσουμε ότι τα τηλέφωνα επικοινωνίας που είχαν αναρτηθεί στη διαδικτυακή πύλη του ΟΑΕΔ παρά τις επανειλημμένες κλήσεις κάνεις δεν ανταποκρίθηκε ποτέ, σε αντίθεση με το τοπικό κέντρο ΚΠΑ2 ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ όπου οι υπάλληλοι έκαναν φιλότιμες προσπάθειες να επιλύσουν τα άλυτα δυστυχώς προβλήματα έως της 16:00 η ώρα, δυστυχώς ΧΩΡΙΣ αποτέλεσμα. Ελάχιστοι λοιπόν οι τυχεροί και οι περισσότεροι από την πρωτεύουσα ,λόγω διαφοράς ταχύτητας του INTERNET. «Πρόγραμμα της στιγμής» λοιπόν και για λίγους (αναφορές στον αθηναϊκό τύπο μιλάνε για πρόγραμμα εξυπηρέτησης ημετέρων και ότι το σύστημα άνοιξε επιλεκτικά λίγο νωρίτερα από την προκαθορισμένη ώρα). …………………Ακούτε ή δεν ακούτε; Αλήθεια νιώθετε τι γίνεται στον Ελληνικό λαό;……………… Ποιος ευθύνεται που χάθηκαν χιλιάδες εργατοώρες με ανυπολόγιστο οικονομικό και ψυχολογικό κόστος; Δεν μπορούσαμε να διανοηθούμε κύριοι ότι υπάρχει πιο προκλητική συμπεριφορά από αυτή του υπουργείου οικονομικών που μας προτρέπει οι δηλώσεις εισοδήματος και ε9 να υποβάλλονται μεταμεσονύκτιες ώρες από 22.00΄ το βράδυ έως 09.00΄ το πρωί αν θέλουμε να ανταπεξέλθουμε στις προθεσμίες……..»



Επίσης για το ίδιο θέμα δείτε :

Τι να σχολιάσω;
Δείτε για την θεωρία του πράγματος : Τον «Οδηγό Ορθής Διοικητικής Συμπεριφοράς», και [εδώ] από τον οποίο αντιγράφω :

« Όλα έχουν ειπωθεί, μα αφού κανείς δεν ακούει, πρέπει να ξεκινήσουμε από την αρχή», André Gide .

 


2) ΟΙ ΠΡΟΘΕΣΜΙΕΣ ΣΤΗΝ ΖΩΗ ΜΑΣ.

Καταρχήν προλάβετε :



Επίσης σας θυμίζω ότι «τρέχουν», οι διάφορες προθεσμίες, για Ισολογισμούς που λήγουν 30/6/2014. Μερικές από αυτές είναι :

Επίσης προσέξτε ιδιαίτερα : Τις κινούμενες προθεσμίες του ΕΝ.Φ.Ι.Α
Αρχές Νοεμβρίου θα ανοίξει το Ε9 για διορθώσεις -Σε 10 ημέρες στο Taxis τα νέα εκκαθαριστικά με εκπτώσεις τις στον ΕΝ.Φ.Ι.Α.
Στις 26 - 27 Οκτωβρίου θα αναρτηθούν στο Διαδίκτυο τα εκκαθαριστικά σημειώματα του ΕΝ.Φ.Ι.Α με τις εκπτώσεις για τους τρίτεκνους, πολύτεκνους και για τους ιδιοκτήτες τα ακίνητα των οποίων είναι κενά και μη ηλεκτροδοτούμενα.
Στις αρχές Νοεμβρίου θα ανοίξει το σύστημα προκειμένου να γίνουν οι απαραίτητες διορθώσεις στο Ε9 και να επανυπολογιστεί ο φόρος.
Τα νέα εκκαθαριστικά γι’ αυτούς θα εκδοθούν στα τέλη Δεκεμβρίου με τις εκπτώσεις που δικαιούνται ή με τις μειώσεις φόρου εάν είχαν δηλωθεί λανθασμένα στοιχεία.

Όλα αυτά βέβαια περιμένουμε να τα δούμε στην πράξη, γιατί το χρονοδιάγραμμα του υπουργείου οικονομικών για τον ΕΝΦΙΑ φαίνεται να μην είναι και τόσο "σταθερό".


 


3) ΤΑ ΝΕΑ ΑΠΟ ΤΑ «ΦΛΕΓΟΝΤΑ» ΜΕΤΩΠΑ
3.1 ΕΝ.Φ.Ι.Α



Το που βρισκόμαστε δείτε ανωτέρω (2) ΟΙ ΠΡΟΘΕΣΜΙΕΣ ΣΤΗΝ ΖΩΗ ΜΑΣ). Το πάρε-δώσε υποβολών, δηλώσεων και προσφυγών θα φτάσει μέχρι το Γενάρη του 2015.

Σχετικά με τον ΕΝΦΙΑ, δείτε επίσης :Μεγάλος αριθμός ενδικοφανών προσφυγών κατά του ΕΝ.Φ.Ι.Α. -Οδηγίες της Γ.Γ.Δ.Ε. για την παραλαβή
Θυμίζω ότι οι φορολογούμενοι έχουν τη δυνατότητα να υποβάλουν ενδικοφανείς προσφυγές εντός τριάντα (30) ημερών από την ημερομηνία κοινοποίησης της πράξης σε αυτούς( άρθρο 63, του Ν. 4174/2013 ), για τα εκκαθαριστικά που θα λάβουν από τις νέες εκκαθαρίσεις ΕΝ.Φ.Ι.Α. Ωστόσο εάν θεωρηθεί ότι ο φορολογούμενος δεν έχει λάβει γνώση της ανάρτησης του εκκαθαριστικού στον προσωπικό του λογαριασμό τότε σύμφωνα με την παράγραφο 6 του άρθρου 5 του ΚΦΔ, θεωρείτε ότι η πράξη προσδιορισμού του φόρου έχει νομίμως κοινοποιηθεί 10 ημέρες μετά την ανάρτησή της. Ουσιαστικά λοιπόν έχει επιπλέον 10 ημέρες περιθώριο, εφόσον βέβαια δεν προκύπτει με άλλον τρόπο ότι έχει λάβει γνώση της έκδοσης του Διοικητικού προσδιορισμού του φόρου (εκκαθαριστικό).


3.2 ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΤΙΚΕΣ

Μετά την παράταση (όλα τα τρίμηνα του 2014, υποβάλλονται στις 2 Φεβρουαρίου 2015 ), ως συνήθως δεν υπάρχουν εξελίξεις. Δυστυχώς το θέμα θα ανακινηθεί μόνο γύρω στα μέσα Γενάρη, με κύριο αίτημα την «παράταση».



3.3 ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΛΟΓΙΣΤΙΚΑ ΠΡΟΤΥΠΑ ( Ε.Λ.Π )
Σύντομα, ίσως και αυτή την εβδομάδα, θα δοθεί στην δημοσιότητα το σχέδιο για τα «Ελληνικά Λογιστικά Πρότυπα». Θα γίνει ουσιαστική διαβούλευση;



3.4 Ν. 4172/2013 – ΕΡΜΗΝΕΥΤΙΚΕΣ



Σπάει το ένα ρεκόρ μετά το άλλο, καθώς «αργεί» η βασική ερμηνευτική η οποία θα ερμηνεύσει το άρθρο 22 του Ν. 4172/2013. « Εκπιπτόμενες επιχειρηματικές δαπάνες», σύμφωνα με το οποίο : «Κατά τον προσδιορισμό του κέρδους από επιχειρηματική δραστηριότητα, επιτρέπεται η έκπτωση όλων των δαπανών, με την επιφύλαξη των διατάξεων του άρθρου 23 του Κ.Φ.Ε., οι οποίες: α) πραγματοποιούνται προς το συμφέρον της επιχείρησης ή κατά τις συνήθεις εμπορικές συναλλαγές της, β) αντιστοιχούν σε πραγματική συναλλαγή και η αξία της συναλλαγής δεν κρίνεται κατώτερη ή ανώτερη της αγοραίας, στη βάση των στοιχείων που διαθέτει η Φορολογική Διοίκηση, γ) εγγράφονται στα τηρούμενα βιβλία απεικόνισης των συναλλαγών της περιόδου κατά την οποία πραγματοποιούνται και αποδεικνύονται με κατάλληλα δικαιολογητικά.»

Επίσης περιμένουμε διευκρινήσεις για :

Αρθρο 24. Φορολογικές Αποσβέσεις - [Προσέξτε τον νέο χειρισμό σε περίπτωση χρηματοοικονομικής μίσθωσης και κτηρίων σε ακίνητα τρίτων (Δείτε το Άρθρο 41. Μεταβίβαση ακίνητης περιουσίας )]
Αρθρο 25. Αποτίμηση αποθεμάτων και ημικατεργασμένων προϊόντων -[Προβλέπει λογιστική ( όχι τεκμαρτή) απογραφή, για όλους και για όλα ( απλογραφικά και διπλογραφικά ) . Θα ισχύσει ; θα έχουμε εξαιρέσεις και που ; ]
Αρθρο 26. Επισφαλείς απαιτήσεις - [Πως θα ερμηνευτεί η φράση «εφόσον έχουν αναληφθεί οι κατάλληλες ενέργειες για τη διασφάλιση του δικαιώματος είσπραξης της εν λόγω απαίτησης» ]
Αρθρο 42. Μεταβίβαση τίτλων - [ Αφορά κυρίως το θέμα των μεταβιβάσεων μετοχών και επιχειρήσεων]
Αρθρο 46. Απαλλασσόμενα νομικά πρόσωπα - [Από το φόρο εισοδήματος απαλλάσσονται μόνο: α) οι φορείς γενικής κυβέρνησης, β) η Τράπεζα της Ελλάδος, γ) οι εταιρείες επενδύσεων χαρτοφυλακίου, δ) οι διεθνείς οργανισμοί, ε) το Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου Α. Ε. Τι θα γίνει με τα «μη κερδοσκοπικά» ή τα αυτοαποκαλούμενα «μη κερδοσκοπικά» ; ]

Βέβαια έχουν εκδοθεί «μικρές ερμηνευτικές», οι οποίες προκαλούν «μεγάλο θόρυβο». Αναφέρω, τις σπουδαιότερες από αυτές, για υπενθύμιση και σχολιασμό :

Αρθρο 9. Πίστωση φόρου αλλοδαπής
ΠΟΛ.1026/22.1.2014 Καθορισμός δικαιολογητικών εγγράφων για την πίστωση φόρου αλλοδαπής, σύμφωνα με την παράγραφο 1 του άρθρου 9 του ν. 4172/2013 και την παράγραφο 2 του άρθρου 16 του ν. 4174/2013
[Αφορά κάθε φορολογούμενο που έχει φορολογική κατοικία στην Ελλάδα και κατά τη διάρκεια του φορολογικού έτους αποκτά εισόδημα στην αλλοδαπή ( το οποίο φυσικά δηλώνεται και στην Ελλάδα ) , για το οποίο έχει φορολογηθεί στην αλλοδαπή, προκειμένου να τύχει της μείωσης του φόρου εισοδήματος]

Αρθρο 13. Παροχές σε είδος
ΠΟΛ.1219/6.10.2014 Φορολογική μεταχείριση παροχών σε είδος του άρθρου 13 του ν.4172/2013

Επισημαίνω τα εξής :
- Με τις διατάξεις του άρθρου 13 ν. 4172/2013 προσδιορίζονται οι παροχές σε είδος που λαμβάνει ένας εργαζόμενος ή συγγενικό του πρόσωπο ή κατά περίπτωση όπου ρητά προβλέπεται στο νόμο ένας εταίρος ή μέτοχος και οι οποίες συνυπολογίζονται στο φορολογητέο εισόδημα από μισθωτή εργασία και συντάξεις. Οι παροχές σε είδος που χορηγούνται προς τρίτα πρόσωπα, που δεν συνδέονται με κανενός είδους εργασιακή σχέση με την επιχείρηση που χορηγεί τις παροχές αυτές, δεν καταλαμβάνονται από τις διατάξεις του άρθρου 13.
- Όταν μία παροχή δίνεται αποδεδειγμένα για την εκτέλεση εργασίας, ή αποκατάσταση ζημιών στα πλαίσια της εργασιακής του σχέσης και κατά την εκτέλεση της εργασίας του δεν θεωρείται εισόδημα από μισθωτή εργασία,
- Ο διαχωρισμός της παροχής που εξυπηρετεί την επιχειρηματική δραστηριότητα του εργοδότη από την παροχή που εξυπηρετεί προσωπικούς σκοπούς των ανωτέρω προσώπων είναι εφικτός διότι κατά την έκδοση του λογαριασμού από την εταιρεία κινητής τηλεφωνίας παρέχεται ανάλυση ανά αριθμό. Σε κάθε περίπτωση, ο διαχωρισμός μπορεί να βασιστεί και σε βεβαίωση του εργοδότη, με την οποία βεβαιώνεται σε ετήσια βάση το ποσό που αφορά σε επαγγελματική χρήση ή άλλη χρήση της εταιρικής σύνδεσης κινητής τηλεφωνίας.
- Δεν καταλαμβάνουν τα ποσά που είχαν καταβληθεί ή πιστωθεί στα υπόψη πρόσωπα (εργαζόμενους, εταίρους, μέτοχους κ.λπ.) πριν από την έναρξη ισχύος του ν. 4172/2013, ανεξαρτήτως του αν τα υπόψη ποσά έχουν καταβληθεί ως δάνεια με έγγραφη συμφωνία ή άνευ αυτής ή ως προκαταβολές μισθών.
- Οι παροχές αυτές υπόκεινται σε παρακράτηση φόρου από 1.1.2015 και μετά.
- Οι παροχές που προσαυξάνουν το φορολογητέο εισόδημα πρέπει να συμπεριλαμβάνονται και αυτές στις βεβαιώσεις αποδοχών των εισοδημάτων από μισθωτή εργασία και συντάξεις που θα χορηγηθούν, για το έτος 2014.
Για τα θέματα αυτά δείτε και :
Οι παροχές σε είδος μέσα από χρηστικούς πίνακες

Αρθρο 21. Κέρδη από επιχειρηματική δραστηριότητα
ΠΟΛ.1105/10.4.2014 Καθορισμός φορολογούμενων που ασχολούνται κατ' επάγγελμα με τις συναλλαγές τίτλων του άρθρου 42 του ν. 4172/2013 (ΦΕΚ 167Α), σύμφωνα με την παράγραφο 3 του άρθρου 21 του ν. 4172/2013

Αρθρο 23. Μη εκπιπτόμενες επιχειρηματικές δαπάνες
ΠΟΛ.1216/1.10.2014. Κοινοποίηση των διατάξεων της περίπτωσης β΄ του άρθρου 23 του ν.4172/2013
Επισημαίνω τα εξής :
- κάθε είδους δαπάνης που αφορά σε αγορά αγαθών ή λήψη υπηρεσιών αξίας άνω των 500 ευρώ ( καθαρή αξία ), για να εκπέσει φορολογικά η εξόφληση της πρέπει να γίνει με χρήση τραπεζικού μέσου πληρωμής. Ισχύει και στις περιπτώσεις πώλησης αγαθών ή παροχής υπηρεσιών για λογαριασμό τρίτου και εξόφλησης δαπανών που αφορούν στην αγορά αγαθών ή λήψη υπηρεσιών από πρόσωπα που δεν έχουν υποχρέωση έκδοσης στοιχείου του Κ.Φ.Α.Σ. Εξαιρούνται : α. Mισθοί, ημερομίσθια προσωπικού, απολαβές διευθυντών ή μελών του ΔΣ εταιρείας, β. Μισθώματα ακινήτων και γ. Τόκοι και συναφή έξοδα.
- Προμηθευτές που είναι και ταυτόχρονα πελάτες, επιτρέπεται να προβούν σε εκατέρωθεν λογιστικούς συμψηφισμούς .
- Προσέξτε την δυνατότατα εξαίρεσης σε σχέση με τον τρόπο πληρωμής ( παρ. 8, της εγκυκλίου )
- «Προσωρινή εκπεσιμότητα». Οι δαπάνες που έχουν πραγματοποιηθεί εντός του φορολογικού έτους αλλά δεν έχουν εξοφληθεί στο έτος αυτό, κρίνονται οριστικά, ως προς την εκπεσιμότητά τους, στο φορολογικό έτος που θα λάβει χώρα η εξόφληση αυτών. ( παρ. 10, της εγκυκλίου )
[ Απαιτείται λοιπόν εκτός των άλλων και επιπλέον λογιστική εργασία ( συσχετισμός παραστατικού και τρόπου πληρωμής ), όχι μόνο στα απλογραφικά βιβλία, αλλά και στα διπλογραφικά, όταν για τον ίδιο προμηθευτή οι τρόποι πληρωμής ( μετρητά ή τραπεζικός ) και το ύψος της αξίας των τιμολογίων ποικίλλουν ( άνω και κάτω των 500 ευρώ) ]

Αρθρο 41. Μεταβίβαση ακίνητης περιουσίας
ΠΟΛ.1122/28.4.2014 Κοινοποίηση των διατάξεων των άρθρων 41, 43, 61, της περίπτωσης στ' της παραγράφου 1 και της παραγράφου 4 του άρθρου 62 , της περίπτωσης στ' της παραγράφου 1 και της παραγράφου 7 του άρθρου 64, του άρθρου 67Α καθώς και του άρθρου 72 του ν. 4172/2013, όπως αυτές ισχύουν ύστερα από την τροποποίηση τους με τον ν. 4254/2014 (ΦΕΚ Α' 85) σχετικά με τη μεταβίβαση ακίνητης περιουσίας από φυσικά πρόσωπα
Για τα θέματα αυτά δείτε και :Φόρος Υπεραξίας Ακινήτων αρθ. 41 Κ.Φ.Ε. - Πρακτικός Οδηγός

Αρθρο 61. Υπόχρεοι σε παρακράτηση
ΠΟΛ.1120/25.4.2014 Φορολογική μεταχείριση των αμοιβών που καταβάλλονται για τεχνικές υπηρεσίες, αμοιβές διοίκησης, αμοιβές για συμβουλευτικές και παρόμοιες υπηρεσίες

Αρθρο 65. Κράτη μη συνεργάσιμα στο φορολογικό τομέα και κράτη με προνομιακό φορολογικό καθεστώς
Αριθμ. πρωτ.:ΔΟΣ Γ 1039110 ΕΞ 4.3.2014 - Καθορισμός των μη συνεργάσιμων κρατών με βάση τις διατάξεις της παραγράφου 3 του άρθρου 65 του Ν. 4172/2013, για το έτος 2014
Για τα θέματα αυτά δείτε και :
Οι τριγωνικές συναλλαγές με χώρες μη συνεργάσιμες ή χωρες με προνομιακό φορολογικό καθεστώς. Οι πληρωμές σε χώρες μη συνεργάσιμες ή σε χώρες με προνομιακό φορολογικό καθεστώς

Άρθρο 66. Ελεγχόμενες αλλοδαπές εταιρείες (ΕΑΕ)
ΠΟΛ.1076/17.3.2014 Οδηγίες για την εφαρμογή των διατάξεων του άρθρου 66 του ν.4172/2013 (Όπως τροποποιήθηκε με την ΠΟΛ.1211/24.9.2014 ).


3.5 ΦΟΡΟΛΟΓΙΑ ΑΓΡΟΤΩΝ.
Ορισμένες χρήσιμες επισημάνσεις.

Καταρχήν να ευχαριστήσουμε και δημόσια την «ΕΝΩΣΗ ΦΟΡΟΤΕΧΝΙΚΩΝ ΕΛΕΥΘΕΡΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ ΝΟΜΟΥ ΠΙΕΡΙΑΣ (Ε.Φ.Ε.Ε. Ν. ΠΙΕΡΙΑΣ.)», για την φιλοξενία στο Σεμινάριο της 17/10/2014 στη Κατερίνη και να επισημάνω (πάλι) μερικά σημαντικά ζητήματα, στην Φορολογία των Αγροτών :
α) Βρισκόμαστε τέλη Οκτώβρη, οι πιο πολλές καλλιέργειες έχουν τελειώσει και το προϊόν έχει πουληθεί. Προς αποφυγήν λοιπόν, φορολογικών εκπλήξεων ( δηλ. να προκύπτει σημαντικός Φόρος Εισοδήματος και Φ.Π.Α προς πληρωμή), χρειάζεται μια προετοιμασία (ένας πρώτος υπολογισμός) , σχετικά με το αποτέλεσμα του Φόρου Εισοδήματος και του Φ.Π.Α (τι τιμολόγια έχουμε εκδώσει, για ποιά έξοδα έχουμε παραστατικά κ.λ.π) , καθώς και υπολογισμός του ύψους των «τεκμηρίων διαβίωσης», που συγκεντρώνουν οι αγρότες.
Ο Φόρος Εισοδήματος αφορά όλους τους αγρότες («κανονικού» και «ειδικού» καθεστώτος) .
β) Για την ορθή λογιστική παρακολούθηση των αγροτών, είναι σημαντική η γνώση του περιεχομένου της υποβολής των στοιχείων που γίνεται από τους αγρότες σε δύο κυρίως οργανισμούς τον «Ο.Π.Ε.Κ.Ε.Π.Ε.» και τον « ΕΛ.Γ.Α ». Κυρίως είναι η δήλωση «ΕΝΙΑΙΑ ΔΗΛΩΣΗ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑΣ / ΕΚΤΡΟΦΗΣ» και οι Βεβαιώσεις ενισχύσεων που με το αντίστοιχο κωδικό του Αγρότη, μπορεί να τις δείτε ηλεκτρονικά. Στην δήλωση αυτή δείτε το «ασφαλιζόμενο ποσό», το οποίο παραπέμπει στο προσδοκώμενο ύψος εσόδων του αγρότη.
γ) Μπορείτε να κάνετε και τώρα δήλωση ή τροποποιητική της αρχικής «δήλωσης μετάταξης » (Ν. 2859/2000 Φ.Π.Α, Άρθρο 41. Ειδικό καθεστώς αγροτών, παρ. 7).
δ) Εκκρεμότητες στα θέματα των αγροτών : - τι θεωρείται μεταποίηση και τι όχι, - πως θα φορολογηθούν οι επιδοτήσεις και αποζημιώσεις, - τι θα γίνει με τον συντελεστή φορολογίας ( 13% ή 26% ) όταν έχουμε διαφορά τεκμηρίων, - πως θα γίνει η απογραφή- πως θα υπολογιστούν οι αποσβέσεις κ.λ.π
ε) Μη ξεχνάμε ότι : Ο αγρότης , είναι υπόχρεος και σε υποβολή δήλωσης Παρακρατούμενων Φόρων, όλων των ειδών (εφόσον φυσικά συντρέχει περίπτωση), όπως όλοι όσοι ασκούν επιχειρηματική δραστηριότητα .



4) ΟΙ ΣΠΟΥΔΑΙΟΤΕΡΕΣ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΚΑΙ ΝΟΜΟΙ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΠΟΥ ΠΕΡΑΣΕ

4.1 Προϋποθέσεις και την διαδικασία συμψηφισμού επιστροφών Φόρου Προστιθέμενης Αξίας και Φόρου Εισοδήματος με οφειλές στους Οργανισμούς Κοινωνικής Ασφάλισης.
Πώς θα συμψηφίζονται επιστροφές φόρων και Φ.Π.Α. με ασφαλιστικές οφειλές. Τι γίνεται με την φορολογική ενημερότητα

4.2 Διευκρινίσεις (πρόσθετες) υποθέσεων φορολογουμένων που απέστειλαν εμβάσματα στο εξωτερικό κατά τα έτη 2009-2011 .
ΠΟΛ.1228/15.10.2014 Παροχή πρόσθετων οδηγιών στο πλαίσιο χειρισμού των υποθέσεων φορολογουμένων που αποστέλλουν εμβάσματα στο εξωτερικό κατά τα έτη 2009-2011

4.3 Παροχή πληροφοριών από εταιρίες παροχής επενδυτικών υπηρεσιών
Αριθ. πρωτ.: Δ12Β 1140186 ΕΞ 2014/15.10.2014
Παροχή πληροφοριών από εταιρίες παροχής επενδυτικών υπηρεσιών με βάση την ΠΟΛ. 1033/28.1.2014 απόφαση του Γενικού Γραμματέα Δημοσίων Εσόδων
Σύμφωνα με την απόφαση Δ12Β 1140186 ΕΞ 2014/15.10.2014 της Γ.Γ.Δ.Ε., εάν μία επιχείρηση (ΑΕΠΕΥ) δε λαμβάνει και δεν κατέχει σε καμία χρονική στιγμή χρήματα ή τίτλους πελατών και δεν είναι χειριστής μερίδας πελατών στο Σ.Α.Τ., αλλά οι πελάτες της υπογράφουν απευθείας σύμβαση με τις συνεργαζόμενες με την εταιρία αυτή χρηματιστηριακές εταιρίες, δε θα υποβάλει τα στοιχεία που αφορούν σε ποσά με υπόλοιπα αρχής και τέλους κάθε χρήσης της αξίας χαρτοφυλακίου συνολικής αξίας μεγαλύτερης από 100.000 ευρώ, σύμφωνα με την παράγραφο 1.1.γ του άρθρου 1 της ΠΟΛ.1033/28.1.2014, γιατί αυτά τα στοιχεία θα υποβληθούν από τις εκάστοτε χρηματιστηριακές εταιρίες στις οποίες οι πελάτες της καταθέτουν τα χρήματα ή τους τίτλους τους. Διαφορετικά, θα υπήρχε περίπτωση διπλής αποστολής πληροφοριών.


4.4 ΠΟΛ.1215/30.9.2014. Τύπος και περιεχόμενο της πράξης διοικητικού προσδιορισμού φόρου κληρονομιάς, δωρεάς, γονικής παροχής και προίκας


5 ) Ο ΙΣΤΟΤΟΠΟΣ www.publicrevenue.gr
Δείτε εκεί, μεταξύ άλλων :

•Στατιστικά Στοιχεία Υποβολών Ε1 2014.

3. Στατιστικά στοιχεία εκκαθαρισμένων δηλώσεων.




•Οι τρείς ΔΟΥ με τον μεγαλύτερο πλήθος αιτήσεων σε αναμονή (>90 ημερών) είναι οι παρακάτω:
Θέση κατάταξης. Περιγραφή ΔΟΥ. Αριθμός αιτήσεων
1 Φ.Α.Ε. ΑΘΗΝΩΝ 544
2 ΠΛΟΙΩΝ ΠΕΙΡΑΙΑ 179
3 ΦΑΕ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ 139


ΠΡΟΕΓΚΡΙΣΗ ΜΕΘΟΔΟΛΟΓΙΑΣ ΕΝΔΟΟΜΙΛΙΚΩΝ ΣΥΝΑΛΛΑΓΩΝ ΚΑΙ ΥΠΟΔΕΙΓΜΑΤΑ ΑΙΤΗΣΕΩΝ
Η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων για τη διευκόλυνση των επιχειρήσεων που επιθυμούν να ακολουθήσουν την διαδικασία, προέγκρισης της μεθοδολογίας για την τιμολόγηση μελλοντικών διασυνοριακών συναλλαγών μεταξύ συνδεδεμένων επιχειρήσεων (Advance Pricing Agreements - APAs), ανάρτησε στην ιστοσελίδα της http://www.publicrevenue.gr/kpi/, στο link του αρμόδιου τμήματος Γ’ της Διεύθυνσης Ελέγχων, http://www.publicrevenue.gr/kpi/public/archive/1161/, υποδείγματα αιτήσεων Προκαταρκτικής Διαβούλευσης και Προέγκρισης Μεθοδολογίας Ενδοομιλικής Τιμολόγησης καθώς και γενικές οδηγίες.

Επισημαίνουμε ορισμένα στοιχεία :

(1) Καταβολή παραβόλου.
- Σύμφωνα με τα οριζόμενα στο άρθρο 16 της ΠΟΛ 1284 (ΦΕΚ Β’ 3366/31-12-2013), απαραίτητη προϋπόθεση για την υποβολή της αίτησης αποτελεί η καταβολή παραβόλου ύψους πέντε χιλιάδων (5.000) ευρώ σε περίπτωση μονομερούς και ύψους δέκα χιλιάδων (10.000) ευρώ ανά εμπλεκόμενη χώρα σε περίπτωση διμερούς ή πολυμερούς, το οποίο θα επισυνάπτεται σε αυτήν. Σε περίπτωση μη καταβολής του ως άνω παραβόλου η αίτηση ΔΕΝ θα εξετάζεται από την αρμόδια Διεύθυνση της Φορολογικής Διοίκησης.


(2) Ενδοομιλική τιμολόγηση.
- Α. Ανάλυση των μεθόδων ενδοομιλικής τιμολόγησης και λόγος που καθεμία από αυτές προτείνεται ή όχι όσον αφορά τις συναλλαγές για τις οποίες ζητείται η προέγκριση.
Β. Λεπτομερή ανάλυση των λόγων για τους οποίους ο αιτών θεωρεί ότι η προτεινόμενη μεθοδολογία ενδοομιλικής τιμολόγησης είναι η καταλληλότερη.
Γ. Κριτήρια επιλογής συγκριτικού δείγματος και προτεινόμενες προσαρμογές για την επίτευξη συγκρισιμότητας
Δ. Κρίσιμες παραδοχές στις οποίες θα βασίζεται η προτεινόμενη μεθοδολογία
Ε. Τρόπος εφαρμογής της προτεινόμενης μεθόδου στην περίοδο που καλύπτεται από την απόφαση προέγκρισης.
ΣΤ. Μέθοδοι ενδοομιλικής τιμολόγησης, πολιτική και πρακτικές που χρησιμοποιήθηκαν από τον αιτούντα και τα συνδεδεμένα πρόσωπα για τις συναλλαγές που θα καλύπτει η απόφαση προέγκρισης κατά τα τελευταία τρία χρόνια.
Δείτε για το θέμα την ΠΟΛ.1097/9.4.2014
Καθορισμός του ακριβούς περιεχομένου και των στοιχείων που περιέχονται στο Φάκελο Τεκμηρίωσης, στο Βασικό Φάκελο Τεκμηρίωσης, τον Ελληνικό Φάκελο Τεκμηρίωσης και το Συνοπτικό Πίνακα Πληροφοριών, των περιπτώσεων κατά τις οποίες οι παραπάνω Φάκελοι Τεκμηρίωσης θεωρούνται μη πλήρεις ή μη επαρκείς, των αποδεκτών μεθόδων καθορισμού τιμών των συναλλαγών και των μεθόδων καθορισμού του αποδεκτού εύρους των τιμών ή του περιθωρίου κέρδους για την εφαρμογή των διατάξεων του άρθρου 21 του ν.4174/2013 (Όπως τροποποιήθηκε με την ΠΟΛ.1144/15.5.2014.)
[Δεν αλλάζει η ουσία της εργασίας για την τεκμηρίωση των ενδοομιλικών συναλλαγών , απλώς και σωστά βέβαια, τυποποιούνται οι διάφορες αιτήσεις]


6) ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ ΑΡΘΡΑ, ΠΕΡΙΟΔΙΚΑ ΚΑΙ ΒΙΒΛΙΑ.
- «Φοροδοξίες: Γνωρίζετε ότι...» .Η μόνιμη κυριακάτικη στήλη στην εφημερίδα «Καθημερινή της Κυριακής», την οποία επιμελείται η «Grant Thornton».
Από το άρθρο της 12/10/2014, αντιγράφω δύο-τρία πράγματα, που δεν είχα πάρει χαμπάρι :
«… δεν ισχύουν πλέον τα παρακάτω : ….

• Η υποχρέωση απόδοσης από τον ίδιο τον δικαιούχο του εισοδήματος, του φόρου που αναλογεί στο εισόδημα αλλοδαπής που προέρχεται από τόκους καταθέσεων και πώληση χρεογράφων και τίτλων αλλοδαπής, όταν δεν έχει διενεργηθεί παρακράτηση από τράπεζα…..

• Ο προσδιορισμός ελάχιστου κόστους κατασκευής οικοδομών…..

• Το όριο για τον υπολογισμό του ελάχιστου ακαθάριστου εισοδήματος στα ακίνητα, ορισθέν στο 3,5% της αντικειμενικής αξίας για τις ενοικιάσεις ακινήτων. Ενώ το όριο για τη δωρεάν παραχώρηση μειώθηκε από 3,5% σε 3% με κατάργηση του ανώτατου ορίου 5% που όριζε o ν.2238/1994…..»

- Το άρθρο του Απόστολου Αλωνιάτη (Οικονομολόγος - Φοροτεχνικός, Α. Αντιπρόεδρος του Ινστιτούτου Οικονομικών και Φορολογικών Μελετών (Ι.Ο.ΦΟ.Μ), Οικονομικός Διευθυντής της PROSVASIS AEBE, Συγγραφέας) « Όσα πρέπει να ξέρετε για τις δαπάνες που δεν εκπίπτουν από τα έσοδα των εταιρειών»



7) ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΥΣΕΣ ΑΠΟΨΕΙΣ ΚΑΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ.

7.1 Ελληνική Οικονομία.



7.2 Τα «κόκκινα δάνεια» και οι ληξιπρόθεσμες οφειλές . Η ρύθμιση τους είναι απαραίτητη προϋπόθεση για την επιβίωση της Ελληνικής Οικονομίας.

 


7.3 Το Ο.Ε.Ε και άλλο ένα «παράξενο πρωτάθλημα».


Στο «Σχόλιο», της 29.09.2014, ( Ένα «παράξενο πρωτάθλημα» - Υπάρχουν Ομάδες, γίνονται μεταγραφές, αλλά δεν μαθαίνουμε τι αποτελέσματα «φέρνουν» οι Ομάδες ) γράφαμε ότι : « ακόμα δεν έχουν ανακοινωθεί τα αποτελέσματα της , μιας άλλης ομάδας (Η διάρκεια λειτουργίας της ήταν μέχρι 30-6-2014) : Αριθ. πρωτ.: Δ6Α 1079115 ΕΞ 20.5.2014 «Σύσταση, συγκρότηση και ορισμός μελών Ομάδας Εργασίας για την επανέκδοση αποφάσεων Φ.Π.Α.» .
Το Οικονομικό Επιμελητήριο Ελλάδος λοιπόν, οργανώνει ένα άλλο «παράξενο πρωτάθλημα», στο οποίο δεν υπάρχουν τα ονόματα της σύνθεσης της «Ομάδας».
«Συγκρότηση επιτροπής στο Ο.Ε.Ε. με έργο την άμεση αντιμετώπιση των θεμάτων που προκύπτουν στις φορολογικές και λογιστικές εργασίες»
Τα μέλη της επιτροπής είναι λογιστές φοροτεχνικοί με μεγάλη εμπειρία και εξειδίκευση στο επάγγελμα και η επικοινωνία μαζί τους είναι δυνατή στο e-mail: [email protected]
[Πάντως είναι σε σωστή κατεύθυνση, μια τέτοια συγκρότηση ομάδας. Αλλά τα ονόματα τι πειράζουν ;]

Επίσης συστάθηκε και μια άλλη ομάδα, στην οποία συμμετέχει το Ο.Ε.Ε
Αρ. πρωτ.: 7233/15.10.2014 Σύσταση και συγκρότηση Ομάδας Διαβούλευσης για το πλαίσιο εφαρμογής των Επιχειρησιακών Προγραμμάτων της περιόδου 2014-2020
Και μιας και μιλάμε για το Ο.Ε.Ε, δείτε :

 


7.4 Η αποτυχία του νέου καθεστώτος ΦΠΑ του άρθρου 39β

Περίπου 600 οι αιτήσεις για το νέο καθεστώς Φ.Π.Α. μέχρι σήμερα
[Οι 600 αιτήσεις είναι λίγες, πολύ λίγες. Το «καθεστώς 39β», απέτυχε εν τη γενέσει του. Σημειώνω ότι η «αυτοκριτική», βοηθά τον καθένα μας στο επόμενα βήματα]




7.5 Η αδυναμία του Κράτους να συνδεθεί αυτόματα με την «Λογική».

Σ.Β.Β.Ε.: Αδυναμία έκδοσης ηλεκτρονικής φορολογικής ενημερότητας για χιλιάδες επιχειρήσεις.
Η έκδοση ηλεκτρονικής φορολογικής ενημερότητας, να είναι δυνατή, όταν υπάρχουν βεβαιωμένες, αλλά μη ληξιπρόθεσμες οφειλές, όπως στην περίπτωση του ΕΝΦΙΑ ή άλλες περιπτώσεις, όπου δια νόμου προβλέπεται καταβολή φόρου σε δόσεις, ζήτησε ο Σύνδεσμος Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος, με επιστολή που απέστειλε, την Τρίτη 14 Οκτωβρίου 2014, προς τη Γενική Γραμματέα Δημοσίων Εσόδων του Υπουργείου Οικονομικών, κα Αικατερίνη Σαββαϊδου.

 


7.6 Όχι άλλα λάθη στην Ασφάλιση.

Πως θα λειτουργούν τα Ταμεία Επαγγελματικής Ασφάλισης ( Τ.Ε.Α ) - Κανονισμός Δεοντολογίας.
[«Με τον Κανονισμό προβλέπεται η ρύθμιση κανόνων Δικαίου βάσει των οποίων καθορίζονται πρότυπα χρηστής και συνετής Διοίκησης και Διαχείρισης των Τ.Ε. Α..» Δεν ξέρω γιατί, αλλά όταν διαβάζω τέτοια «ηχηρά», μου έρχεται στο νου το τραγούδι «Τα ψεύτικα τα λόγια τα μεγάλα ….. » ].



8) ΛΟΓΙΣΤΙΚΑ και ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ ΓΙΑ ΝΕΟΥΣ ΛΟΓΙΣΤΕΣ.
[ Μια προσπάθεια για επισήμανση θεμάτων, σε νέους συναδέλφους, στην προσπάθεια προσανατολισμού μέσα στην πολυπλοκότητα των Νόμων ]
Προτείνουμε για μελέτη τα εξής :
(1)Άρθρο 43. Κανόνες αποτίμησης ( Κ.Ν 2190/1920 ).
(2) Ν. 2961/2001 «Κύρωση του Κώδικα Διατάξεων Φορολογίας Κληρονομιών, Δωρεών, Γονικών Παροχών Προικών και Κερδών από Τυχερά Παίγνια».Άρθρο 29. Κατάταξη φορολογουμένων.
(3) «Κώδικας των νόμων περί τελών χαρτοσήμου».Άρθρο 15.



Πριν κλείσω μουσικά το σημερινό σχόλιο, να υπενθυμίσω...

Η άμεση κωδικοποίηση των Νόμων και άλλες δυνατότητες των συνδρομητικών υπηρεσιών.Κωδικοποιήθηκαν όλοι οι νόμοι στους οποίους επιφέρουν αλλαγές ο νόμος 4303/2014.
Η επιστημονική ομάδα του TaxHeaven στην προσπάθειά της για την άμεση ενημέρωση του φορολογικού της αρχείου, ολοκλήρωσε πρώτη για μια ακόμη φορά, την κωδικοποίηση των διατάξεων των νόμων, όπως αυτές τροποποιούνται μετά τη δημοσίευση στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως του νόμου 4303/2014.
Πιο συγκεκριμένα, κωδικοποιήθηκαν οι διατάξεις στους παρακάτω νόμους:
1876/1990 ΝΟΜΟΣ ΥΠ' ΑΡΙΘ. 1876 Ελεύθερες συλλογικές διαπραγματεύσεις και άλλες διατάξεις
4038/2012 NOMOΣ ΥΠ’ ΑΡΙΘ. 4038 Επείγουσες ρυθμίσεις που αφορούν την εφαρμογή του μεσοπρόθεσμου πλαισίου δημοσιονομικής στρατηγικής 2012−2015.
4172/2013 ΝΟΜΟΣ ΥΠ’ ΑΡΙΘ. 4172 Φορολογία εισοδήματος, επείγοντα μέτρα εφαρμογής του ν. 4046/2012, του ν. 4093/2012 και του ν. 4127/2013 και άλλες διατάξεις.


Για το τέλος αφήνω να ακούσετε, τρία τραγούδια ( «παλαιομοδίτικα» θα λένε κάποιοι νεώτεροι, αλλά πάντα επίκαιρα και αγαπημένα για τους παλιότερους) του Μάνου Λοΐζου. Σε δύο μέρες είναι η επέτειος της γέννησης του (γεννήθηκε στις 22 Οκτωβρίου 1937 ):

Λίγα στοιχεία για τον Μάνο Λοΐζο :



Γεννήθηκε στις 22 Οκτωβρίου 1937 στο χωριό Άγιοι Βαβατσινιάς της επαρχίας Λάρνακας. Η οικογένειά του μετακόμισε στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου προς αναζήτηση καλύτερης τύχης, όταν ο Μάνος ήταν επτά ετών. Με τη μουσική ασχολήθηκε από τα μαθητικά του χρόνια.

Γράφτηκε σε τοπικό Ωδείο και άρχισε να μαθαίνει βιολί, αλλά κατέληξε στην κιθάρα.

Μετά την αποφοίτησή του από το Αβερώφειο Γυμνάσιο της Αλεξάνδρειας το 1955 ήλθε στην Αθήνα και γράφτηκε αρχικά στη Φαρμακευτική Σχολή και στη συνέχεια στην ΑΣΟΕΕ. Στις αρχές του 1960 ήλθε η μεγάλη στροφή στη ζωή του, όταν αποφάσισε να εγκαταλείψει τις σπουδές του και να ασχοληθεί αποκλειστικά με τη μουσική. Για να επιβιώσει κάνει διάφορες δουλειές, από γκαρσόνι σε ταβέρνα μέχρι γραφίστας και διακοσμητής.

Το 1962 έρχεται σε επαφή με τον Μίμη Πλέσσα, ο οποίος μεσολαβεί στη «Φίλιπς» για την ηχογράφηση του πρώτου του τραγουδιού. Είναι το «Τραγούδι του δρόμου», ελληνική απόδοση του Νίκου Γκάτσου σ' ένα ποίημα του Λόρκα με ερμηνευτή τον Γιώργο Μούτσιο. Το Απρίλιο του 1962 έγινε ιδρυτικό μέλος και αντιπρόεδρος στο Σύλλογο Φίλων Ελληνικής Μουσικής (ΣΦΕΜ), με στόχο τη στήριξη του έργου του Μίκη Θεοδωράκη, αλλά και την προβολή νέων δημιουργών. Στις τάξεις του συλλόγου θα βρεθούν πολύ γρήγορα ο Χρήστος Λεοντής, ο Γιάννης Μαρκόπουλος, ο Διονύσης Σαββόπουλος, η Μαρία Φαραντούρη, ο Νότης Μαυρουδής, ο Φώντας Λάδης, ο Μάνος Ελευθερίου και πολλοί άλλοι. Αναλαμβάνει τη διεύθυνση της χορωδίας του συλλόγου και με αυτή συμμετέχει το καλοκαίρι στις παραστάσεις της μουσικής επιθεώρησης του Μίκη Θεοδωράκη «Όμορφη Πόλη» που ανεβαίνει με μεγάλη επιτυχία στο Θέατρο Παρκ.

Κατά τη διάρκεια της δικτατορίας μπήκε πολλές φορές στο στόχαστρο των αρχών για τις αριστερές πολιτικές του πεποιθήσεις. Μετά την εξέγερση του Πολυτεχνείου τον Νοέμβριο του 1973 συνελήφθη και πέρασε 10 μέρες στα κρατητήρια στης Ασφάλειας. Μέσα στο ξέφρενο κλίμα της μεταπολίτευσης συμμετέχει στις μεγάλες λαϊκές συναυλίες της εποχής και στο τέλος του 1974 κυκλοφορεί το δίσκο «Τα Τραγούδια του Δρόμου», με όλα εκείνα τα τραγούδια του που είτε είχαν απαγορευτεί τα προηγούμενα χρόνια, είτε δεν τους είχε επιτραπεί η ηχογράφηση από τη λογοκρισία της επταετίας. Την τριετία 1974 - 1977 υπήρξε ένας από τους βασικούς εκφραστές του πολιτικού τραγουδιού.

Στην εικοσαετή μουσική του διαδρομή έγραψε μερικά από τα καλύτερα ελληνικά τραγούδια, συνεργαζόμενος με τους στιχουργούς Γιάννη Νεγρεπόντη, Φώντα Λάδη, Μανώλη Ραούλη, Δημήτρη Χριστοδούλου και Λευτέρη Παπαδόπουλο, με τον οποίο γνωρίστηκε το 1965 και έγιναν αχώριστοι φίλοι. Τα τραγούδια του, γεμάτα λυρισμό και τρυφερότητα, ερμήνευσαν μεγάλα ονόματα του ελληνικού τραγουδιού, όπως ο Γιάννης Καλατζής, ο Γιώργος Νταλάρας, ο Βασίλης Παπακωνσταντίνου, η Χάρις Αλεξίου, ο Γιάννης Πουλόπουλος, ο Γιάννης Πάριος, η Μαρία Φαραντούρη, ο Στέλιος Καζαντζίδης και η Δήμητρα Γαλάνη. Ο Μάνος Λοΐζος έφυγε νωρίς από τη ζωή στις 17 Σεπτεμβρίου 1982. Άφησε την τελευταία του πνοή σε νοσοκομείο της Μόσχας, χτυπημένος από την επάρατη νόσο.


Βασική Δισκογραφία
• «Ο Σταθμός» (1968): Επτά τραγούδια σε στίχους Λευτέρη Παπαδόπουλου και πέντε ορχηστρικά. («Minos») Επιτυχίες: «Δελφίνι, Δελφινάκι», «Το παληό ρολό», «Η δουλειά κάνει τους άντρες», «Ο Σταθμός». Τραγουδούν: Γιάννης Καλατζής, Λίτσα Διαμάντη, Δημήτρης Ευσταθίου και Γιώργος Νταλάρας.
• «Θαλασσογραφίες» (1970): 11 τραγούδια σε στίχους Λευτέρη Παπαδόπουλου. («Minos») Επιτυχίες: «Έχω ένα καφενέ», «Τζαμάικα», «10 παλληκάρια». Τραγουδούν: Γιάννης Καλατζής, Γιώργος Νταλάρας, Μαρίζα Κωχ, Γιάννης Πάριος και ο συνθέτης.
• «Ευδοκία» (1971): Το σάουντρακ της ομώνυμης ταινίας του Αλέξη Δαμιανού. («Minos») Επιτυχία: «Το Ζεϊμπέκικο της Ευδοκίας».
• «Να 'χαμε τι να 'χαμε...» (1972): 10 τραγούδια σε στίχους Λευτέρη Παπαδόπουλου. («Minos») Επιτυχίες: «Παποράκι», «Ήλιε μου σε παρακαλώ», «Κουταλιανός», «Ελισσώ». Τραγουδούν: Γιάννης Καλατζής και Γιώργος Νταλάρας.
• «Τραγούδια του δρόμου» (1974): 12 τραγούδια σε στίχους Γιάννη Νεγρεπόντη, Δημήτρη Χριστοδούλου, Νίκου Γκάτσου και Μάνου Λοΐζου. («Minos») Επιτυχίες: «Μέρμηγκας», «Τσε», «Τ' Ακορντεόν», «Τρίτος Παγκόσμιος». Τραγουδούν: Αλέκα Αλιμπέρτη, Βασίλης Παπακωνσταντίνου, η Χορωδία Γιώργου Κακίτση και ο συνθέτης.
• «Καλημέρα ήλιε» (1974): 12 τραγούδια σε στίχους Δημήτρη Χριστοδούλου και Μάνου Λοΐζου. («Minos») Επιτυχίες: «Καλημέρα Ήλιε», «Μια καλημέρα», «Με φάρο το φεγγάρι», «Θα έρθει μόνο μια στιγμή», «Δώδεκα παιδιά» και «Όταν σε είδα να ξυπνάς». Τραγουδούν: Κώστας Σμοκοβίτης, Χάρις Αλεξίου, Αλέκος Αλιμπέρτης και ο συνθέτης.
• «Τα νέγρικα» (1975): Κύκλος 10 τραγουδιών σε ποίηση Γιάννη Νεγρεπόντη. («Minos») Επιτυχία: «Ο γερο νέγρο Τζιμ». Τραγουδούν: Μαρία Φαραντούρη και Μανώλης Ρασούλης.
• «Τα τραγούδια μας» (1976): 12 τραγούδια σε στίχους Φώντα Λάδη με ερμηνευτή τον Γιώργο Νταλάρα. («Minos») Επιτυχίες: «Λιώνουν τα νιάτα μας», «Πάγωσε η τζιμινιέρα», «Το Δέντρο». Ο δίσκος έγινε πλατινένιος, αλλά τα περισσότερα τραγούδια κόπηκαν από το ραδιόφωνο της ΕΡΤ, λόγω των πολιτικοκοινωνικών τους μηνυμάτων.
• «Τα τραγούδια της Χαρούλας» (1979): 12 τραγούδια σε στίχους Μανώλη Ρασούλη και Πυθαγόρα. («Minos») Επιτυχίες: «Γύφτισσα τον εβύζαξε», «Τέλι, Τέλι, Τέλι», «Όλα σε θυμίζουν». Τραγουδούν: Χάρις Αλεξίου και Δημήτρης Κοντογιάννης. Ο δίσκος έγινε πλατινένιος.
• «Για μια μέρα ζωής» (1980): 12 τραγούδια σε στίχους Λευτέρη Παπαδόπουλου, Μανώλη Ρασούλη, Δώρας Σιτζάνη, Φώντα Λάδη, Τάσου Λειβαδίτη και Μάνου Λοΐζου. («Minos») Επιτυχίες: «Σ' ακολουθώ», «Κι αν είμαι ροκ», «Η ημέρα εκείνη δεν θα αργήσει». Τραγουδούν: Δήμητρα Γαλάνη, Βασίλης Παπακωνσταντίνου, Δώρα Σιτζάνη και ο συνθέτης.
• «Γράμματα στην αγαπημένη» (1983): Μελοποιημένη ποίηση του τούρκου Ναζίμ Χικμέτ σε απόδοση Γιάννη Ρίτσου. («Minos»)
• «Εκτός Σειράς. Σαράντα σκόρπιες ηχογραφήσεις» (2002): Συλλογή με επιτυχίες του που δεν είχαν συμπεριληφθεί σε δίσκους. («Minos»)
• «Τα τραγούδια του Σεβάχ» (2003): Συλλογή με τις μεγάλες επιτυχίες του («Minos»)
ΠΗΓΗ: http://www.sansimera.gr)


Καλή συνέχεια ……