Live Search Results

Στην Προκρούστεια κλίνη ή στους δρόμους;

17 Οκτώβριος 2014 Σχόλια

Κωνσταντίνος Δημ. Γραβιάς
Πτυχιούχος Οικον. Παν/μίου Πειραιά
Λογιστής - φοροτεχνικός
Μέλος της επιστημονικής ομάδας του TaxHeaven


Στην ελληνική μυθολογία, ο Προκρούστης1 ήταν ένας μυθικός γίγαντας που τον σκότωσε ο Θησέας κοντά στην Ελευσίνα. Τη δράση του λίγο έως πολύ τη γνωρίζουμε. Σύμφωνα λοιπόν με τον μύθο, ο Προκρούστης κατοικούσε δίπλα στο δρόμο και είχε δύο κρεβάτια, ένα μακρύ κι ένα κοντό, κι όταν φιλοξενούσε τους περαστικούς, έβαζε τους κοντούς στο μακρύ κρεβάτι τεντώνοντας τα άκρα τους και τους ψηλούς τους έβαζε στο κοντό κρεβάτι και ό,τι περίσσευε το πριόνιζε.

Τη φράση «στην κλίνη του Προκρούστη» τη χρησιμοποιούμε συνήθως όταν θέλουμε να περιγράψουμε μία κατάσταση κατά την οποία ορισμένοι άνθρωποι θέλουν να προσαρμόσουν την πραγματικότητα σ΄ ένα αυθαίρετο σχήμα, με τέτοιο τρόπο ώστε να εξυπηρετήσουν τα συμφέροντά τους, αδιαφορώντας για τις απώλειες των υπολοίπων ανθρώπων σε όλα τα επίπεδα.

Τα τελευταία χρόνια, η κατάσταση που βιώνουμε αναφορικά με τις εξελίξεις στα επαγγελματικά μας δρώμενα θυμίζει έντονα την κλίνη του Προκρούστη. Σ΄αυτή την κλίνη βρισκόμαστε ξαπλωμένοι εκόντες, άκοντες και υφιστάμεθα  το τέντωμα ή το πριόνισμα από τον «Προκρούστη» που εν προκειμένω δεν είναι άλλος από το υπ. Οικονομικών. Με λίγα λόγια αποτελούμε ένα εύπλαστο υλικό, μια πλαστελίνη, που μέσα στα χέρια των υπευθύνων παίρνουμε το σχήμα εκείνο που τους εξυπηρετεί για να ασκήσουν την πολιτική τους. Είμαστε δηλαδή ένα πιόνι που εύκολα κατευθύνεται και υπακούει στις εντολές τους.

Κανείς εκ των ιθυνόντων δεν ενέκυψε ποτέ στα χρόνια προβλήματα που ταλανίζουν τον κλάδο μας, για τα περισσότερα εκ των οποίων μάλιστα ευθύνονται οι ίδιοι ή όσοι αποφασίζουν ανεδαφικά μέτρα αγνοώντας επιδεικτικά την πρακτική εφαρμογή τους. Δεν είμαστε βέβαια ο μοναδικός κλάδος που βάλλεται πανταχόθεν από τις καταιγιστικές εξελίξεις τόσο στο οικονομικό όσο και στο φορολογικό τοπίο, ούτε ο μοναδικός που έχει πληγεί από την οικονομική κρίση που μαστίζει τα τελευταία χρόνια την ελληνική οικονομία.

Δεν επιθυμώ να παραθέσω για μία ακόμη φορά τον μακρύ κατάλογο των προβληματισμών όλων των συναδέλφων που έχουν δει πολλές φορές το φως της δημοσιότητας σχετικά με την υφιστάμενη κατάσταση στον επαγγελματικό μας κλάδο. Όμως, θέλω να τονίσω ότι αν συνεχίζουμε απλώς να αναφέρουμε τα προβλήματά μας χωρίς να κάνουμε κάτι για την επίλυσή τους, τότε κινδυνεύουμε να μοιάζουμε γραφικοί στα μάτια όλων. Αν η εύλογη αγανάκτησή μας δεν μετουσιωθεί σε έμπρακτο αγώνα για τη δικαίωση των αιτημάτων μας, τότε το αποτέλεσμα θα είναι και πάλι μια τρύπα στο νερό.  

Μέσα από το σημερινό μου σχόλιο θέλω να θέσω σε όλους μερικά καίρια ερωτήματα:
- Μέχρι πότε θα καθόμαστε στην «Προκρούστεια κλίνη»;
- Μέχρι πότε θα δεχόμαστε τον εξευτελισμό της προσωπικότητάς μας και την υποβάθμιση του επαγγέλματός μας;
- Μέχρι πότε θα δεχόμαστε τον έναν κόλαφο μετά τον άλλο;
- Μέχρι πότε θα κουλουριαζόμαστε μέσα στο καβούκι μας και θα σκύβουμε το κεφάλι υποτακτικά;
- Μέχρι πότε θα είμαστε ουραγοί στις εξελίξεις;
- Μέχρι πότε θα εργαζόμαστε κάτω από εξευτελιστικές συνθήκες;
- Μέχρι πότε θα είμαστε κατακερματισμένοι;
- Μέχρι πότε θα ακολουθούμε πιστά το δόγμα του ωχαδερφισμού;

Δύο εναλλακτικές λύσεις υπάρχουν, είτε να μείνουμε απαθείς στην κλίνη του Προκρούστη, είτε να διεκδικήσουμε δυναμικά την αλλαγή του σκηνικού. Την ορθή εναλλακτική λύση για το μέλλον του επαγγέλματός μας είναι εύκολο να την ξεχωρίσει ο καθένας μας. Η συσπείρωση του κλάδου αποτελεί μονόδρομο αν θέλουμε να υπάρξουν θετικές εξελίξεις στο επάγγελμά μας και να εισακουστούν τα δίκαια αιτήματά μας.

Όλοι θυμόμαστε τη γνωστή ρήση του μεγάλου ιστορικού Θουκυδίδη, «Οι καιροί ού μενετοί». Η φράση αυτή σε ελεύθερη απόδοση αναφέρει τα ακόλουθα: «Οι περιστάσεις δεν επιτρέπουν άλλη αναβλητικότητα». Μέσα σ΄αυτό το κλίμα, το κάλεσμα για συγκέντρωση διαμαρτυρίας δόθηκε και πάλι. Η Διαδικτυακή Ομάδα Παρέμβασης Λογιστών, οκτώ μήνες μετά τη μεγαλειώδη συγκέντρωση, μας καλεί σε μία νέα που θα πραγματοποιηθεί την 7η Νοεμβρίου 2014 στην πλατεία Συντάγματος στην Αθήνα.

Ευελπιστώ ότι η νέα αυτή συγκέντρωση θα αποτελέσει τη θρυαλλίδα που θα πυροδοτήσει σημαντικές αλλαγές στα δρώμενα του χώρου. Αυτό που δεν πρέπει να ξεχνάμε είναι ότι σ΄αυτή την προσπάθεια κανείς δεν περισσεύει και ότι ο καθένας από μας επιβάλλεται να συνδράμει στις συλλογικές προσπάθειες όπως μπορεί, ακόμη και από διαφορετικά μετερίζια. Βέβαια, αυτό που προέχει είναι η ενότητα του κλάδου. Δεν πρέπει να λησμονούμε ότι στον συνδικαλιστικό μας χώρο, υπάρχουν άνθρωποι που εργάζονται για το κοινό καλό και σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να μηδενίζουμε συλλήβδην όλες τις προσπάθειες. Λάθη γίνονται και θα γίνονται ένθεν κακείθεν, όμως αυτό δεν είναι το ζητούμενο.

Όπως έχω ξαναγράψει -η επανάληψη άλλωστε είναι μήτηρ πάσης μαθήσεως-, απαιτούνται μεθοδικές κινήσεις, σύμπνοια απόψεων, καταγραφή προτάσεων, κοινοί στόχοι και έντονη δράση. Δράση όμως που θα έχει ως κινητήρια δύναμη και το όραμα. Πάντα πρέπει να οραματιζόμαστε κάτι μεγάλο, κάτι ξεχωριστό που θα ξεπροβάλλει μέσα στη «μολυσμένη» ατμόσφαιρα της φθίνουσας εποχής μας. Ψυχανεμίζομαι ότι ο στόχος θα επιτευχθεί μόνον όταν αρχικά τον οραματιστούμε και στη συνέχεια δράσουμε ομαδικά για την επίτευξή του. Έχοντας αυτά τα εφόδια, ακόμη κι αν βρεθούμε ανάμεσα σε σταυροδρόμια, είμαι σίγουρος πως θα επιλέξουμε τον αξιότερο δρόμο, γιατί θα μας οδηγεί ο ίδιος ο στόχος, το τέρμα.

Μέσα απ΄ αυτή την πορεία σύντομα θα υπερακοντίσουμε όλα τα εμπόδια και θα πατήσουμε το κατώφλι της απόρθητης πύλης που τόσα χρόνια -από την δική μας αδράνεια- παρέμενε κλειστή. Ας θυμηθούμε κάτι που είχε πει ο Χοσέ Μαρτί2, «ο καλύτερος τρόπος να πεις κάτι είναι να το κάνεις». Ας δράσουμε λοιπόν για το κοινό καλό του κλάδου απαλλαγμένοι από αντιπαλότητες, μικροκομματικές συμπεριφορές, αντιζηλίες, ρεβανσισμούς, κ.λπ., που αφενός μεν, απάδουν προς το ήθος της πλειονότητας των λογιστών-φοροτεχνικών, αφετέρου δε, αποτελούν τροχοπέδη στην προσπάθεια συσπείρωσης του κλάδου.
 
Καλημέρα και καλή δύναμη.


______________________
[1] Το όνομά του ήταν Δαμάστης ή Πολυπήμων ή Προκρούστης και ήταν υιός του Ποσειδώνα.
[2] Μεγάλος ποιητής και μαχητής της ανεξαρτησίας της Κούβας.Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories