Live Search Results

Παρουσίαση ΕΣΠΑ 2007-2013/Εμπροσθοβαρής αξιοποίηση νέου ΕΣΠΑ 2014-2020

16 Οκτώβριος 2014 -- Σχόλια

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑΣ

Πέμπτη, 16 Οκτώβριος 2014

Παρουσίαση του απολογισμού δράσεων για το ΕΣΠΑ 2007-13 και της εμπροσθοβαρούς αξιοποίησης του νέου ΕΣΠΑ 2014-2020


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ ΓΙΑ ΕΣΠΑ 2007-2013 ΚΑΙ ΕΜΠΡΟΣΘΟΒΑΡΕΙΣ ΔΡΑΣΕΙΣ ΝΕΟΥ ΕΣΠΑ 2014-2020


ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΗΣ: Καλημέρα σας. Σας καλωσορίζουμε στο Υπουργείο. Έχουμε την ευκαιρία να τα πούμε από κοντά σήμερα και επισήμως, για την παρουσίαση των δράσεων του ΕΣΠΑ 2007-2013 και τις ανακοινώσεις για τις εμπροσθοβαρείς δράσεις του ΕΣΠΑ 2014-2020. Το λόγο έχει ο Υπουργός Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας κ. Δένδιας.

ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Σας ευχαριστώ και εγώ θερμά για την παρουσία σας. Θα σας κάνω απλώς μια αρχική σύντομη τοποθέτηση, θα δώσω το λόγο στον εξ αριστερών στενό μου συνεργάτη, τον Υφυπουργό, τον κ. Κωνσταντινόπουλο, ο οποίος έχει και τη σχετική αρμοδιότητα και έχει εργαστεί με επιμέλεια και συνέχεια όλο αυτό το χρονικό διάστημα για τα θέματα του ΕΣΠΑ και θα σας κάνει μια παρουσίαση πιο εκτεταμένη ο Γενικός Γραμματέας κ. Γιαννούσης.

Θα μου επιτρέψετε επίσης να πω στο τέλος αυτής της αρχικής μικρής τοποθέτησης δύο λόγια για τον κ. Γιαννούση.

Κατ' αρχήν, πού βρισκόμαστε στο 2007-2013: Νομίζω ότι εκεί έχουμε πάει εξαιρετικά καλά, αυτή τη στιγμή η απορρόφηση έχει προσεγγίσει το 86%, 85,7% για να είμαστε ακριβείς. Ξέρετε ότι όταν ανέλαβε η παρούσα κυβέρνηση τον Ιούνιο του 2012, η απορροφητικότητα μετά από μόλις 5 χρόνια είχε υπερβεί το 40%. Η πρόβλεψη του Υπουργείου είναι ότι θα φτάσουμε το 100% μέχρι το τέλος του 2015.

Θέλω να σας δώσω έναν άλλο αριθμό, για όσο αυτός έχει μια σημασία για σας, ότι από τις δράσεις αυτές μέχρι σήμερα έχουν ωφεληθεί 118.400 επιχειρήσεις κυρίως μικρομεσαίες και τους έχουν διατεθεί πάνω από 9 δις.

Να πάμε στο νέο ΕΣΠΑ το οποίο είναι και το κύριο αντικείμενο της σημερινής μας συνάντησης και συζήτησης. Ξέρετε ότι η έγκριση έγινε το Μάιο του 2014, επί των ημερών του φίλου μου και προκατόχου μου, του κ. Κωστή Χατζηδάκη, ήμασταν η 3η χώρα από τα 28 κράτη-μέλη.Τον Ιούλιο του 2014 υπεβλήθησαν τα 19 Επιχειρησιακά Προγράμματα, νομίζω επίσης πάρα πολύ έγκαιρα και θέλω να ξέρετε ότι στο επόμενο 15νθήμερο θα έχει ολοκληρωθεί η εσωτερική διεργασία διαβούλευσης για το νομοσχέδιο του ΕΣΠΑ. Έχουμε ήδη δημιουργήσει μια Επιτροπή Διαβούλευσης υπό το Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου, τον κ. Πάτροκλο Γεωργιάδη και με τη συμμετοχή όλων των φορέων.

Αυτό το οποίο είναι εξαιρετικά σημαντικό και νομίζω ότι θα ήθελα να τελειώσω μ’ αυτό, είναι ότι έγινε μια πολύ σοβαρή διαπραγμάτευση με την Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία δέχθηκε τη δυνατότητά μας εμπροσθοβαρώς να εντάξουμε έργα της νέας προγραμματικής περιόδου 2014-2020 και πριν ακόμα από την έγκριση και την υλοποίηση των Επιχειρησιακών Προγραμμάτων.

Εάν σε αυτά προσθέσετε και τις εμπροσθοβαρείς δράσεις των 700 εκατομμυρίων που πραγματοποιεί σε μεγάλο βαθμό το Υπουργείο Εργασίας, αυτή τη στιγμή έχουμε την εξής κατάστασή από πλευράς διαθεσίμων για την ελληνική οικονομία: Έχουμε 4,2 δις υπόλοιπο από το ΕΣΠΑ 2007-2013, έχουμε 4,9 δις ευρώ από τις εμπροσθοβαρείς δράσεις του νέου ΕΣΠΑ και επίσης έχουμε άλλα 2,9 δις από έργα phasing στο νέο ΕΣΠΑ. που σημαίνει, η συνολική διαθεσιμότητα για την ελληνική οικονομία είναι της τάξης των 12 δισεκατομμυρίων. Ένα ποσό το οποίο είναι τεράστιο και το οποίο είναι μία από τις αιτίες για τις οποίες ο υπολογισμός του ρυθμού ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας στο 2015 περνάει από το 0,9% στο 2,9%.

Θεωρώ ότι αυτό ήταν μια εξαιρετική επιτυχία, αναφέρομαι στην έγκριση της εμπροσθοβαρούς δράσης και είμαι υποχρεωμένος να εξάρω το ρόλο του Γενικού Γραμματέα, του κ. Γιαννούση, σε αυτή τη διαπραγμάτευση και στην επιτυχή της κατάληξη.

Γνωρίζετε ότι ο κ. Γιαννούσης έχει παραιτηθεί για προσωπικούς λόγους, για να ζήσει επιτέλους ένα χρονικό διάστημα με την οικογένειά του, παρακάλεσα εγώ τον κ. Γιαννούση όταν ανέλαβα τα καθήκοντά μου τον Ιούνιο, να παραμείνει επί ένα χρονικό διάστημα για να μπορέσει να ολοκληρώσει αυτά τα οποία ήταν απαραίτητο να ολοκληρωθούν.

Ο κ. Γιαννούσης είναι ένας αποδοτικός και έντιμος δημόσιος λειτουργός. Και η κυβέρνηση κι εγώ προσωπικά και ο Υφυπουργός, ο κ. Κωνσταντινόπουλος, του οφείλουμε χάρη και οφείλω και προς εσάς να του αποδώσω το δημόσιο έπαινο. Ήταν μεγάλη τιμή για μας που συνεργαστήκαμε μαζί του. Ο κ. Γιαννούσης θα επιστρέψει στα αρχικά του καθήκοντα για ένα χρονικό διάστημα στην Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά ο κύκλος των πραγμάτων ελπίζω ότι θα του επιτρέψει να επανέλθει στη χώρα και να υπηρετήσει πάλι, ίσως υπό ευκολότερες συνθήκες, όταν θα έχουμε βγει από την κρίση.

Κύριε Υφυπουργέ, έχετε το λόγο.

ΟΔ. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΠΟΥΛΟΣ: Καλημέρα σε όλους. Θ’ αρχίσω τη σύντομη ομιλία μου λέγοντας ένα μεγάλο ευχαριστώ στους ανθρώπους που συνεργαστήκαμε μαζί τους τελευταίους 5 μήνες. Τους τελευταίους μήνες, εκτός από τον κ. Γιαννούση, συνεργάστηκα με πάρα πολλούς που είστε και σας βλέπω εδώ μέσα, αλλά και ακόμα με πολλά στελέχη της Δημόσιας Διοίκησης τα οποία βοήθησαν πάρα πολύ για να κατατεθούν τα προγράμματα τον Ιούλιο, να γίνουν όλες οι διαπραγματεύσεις και η προσπάθεια εξορθολογισμού των προγραμμάτων μέχρι τον Αύγουστο και να μπορούμε να είμαστε έτοιμοι. Και όπως είπε πολύ σωστά ο κ. Υπουργός, με τον κ. Γιαννούση, ο οποίος έκανε μια εξαιρετική προσπάθεια και τη διαπραγμάτευση, έτσι ώστε να είμαστε σήμερα εδώ να σας ανακοινώσουμε τις εμπροσθοβαρείς δράσεις.

Αυτή την προσπάθεια που μαζί υλοποιήσαμε τους τελευταίους μήνες θα την συνεχίσουμε μέσα στα πλαίσια αυτά και είμαστε σίγουροι ότι θα μπορέσουμε ν’ ανταποκριθούμε στις μεγάλες απαιτήσεις.

Το δεύτερο που θέλω να πω σε όλη αυτή τη διαδικασία είναι ότι για να μπορέσουμε να προχωρήσουμε το πρόγραμμα 2007-2013, το οποίο είναι ένας στόχος όχι του Υπουργείου Ανάπτυξης, αλλά νομίζω ότι είναι ένας εθνικός στόχος, να απορροφηθούν αρχικά τα 4,2 δισεκατομμύρια, χρειάζεται τη στήριξη και τη συνέργεια πολλών παραγόντων. Του ιδιωτικού τομέα, του δημόσιου τομέα, της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, των Υπουργείων.

Και σ’ αυτή την κατεύθυνση θα κινηθούμε ώστε να μην επιστρέψει ούτε ένα ευρώ στις Βρυξέλλες. Η διαπραγμάτευση που έγινε είναι μια απάντηση σε όλους αυτούς ότι η χώρα - γιατί μιλάμε για τη χώρα - δεν διαπραγματεύεται. Ότι δε μπορεί να διαπραγματευθεί με τους εταίρους.

Είναι μια απάντηση ότι το Υπουργείο Ανάπτυξης μέσα από αυτή τη διαδικασία έφερε στη χώρα επιπλέον 4,2 δις για το επόμενο χρονικό διάστημα, ώστε να μην υπάρξει κανένα κενό και να μπορέσει να προσφέρει στην προσπάθεια της χώρας για την έξοδο από την κρίση. Είμαι σίγουρος ότι ο κ. Γιαννούσης, ο οποίος σήμερα θα έχει το χρόνο να πει πολλά πράγματα, θα δώσει αναλυτικότερα στοιχεία.

Τελειώνοντας, να πω ότι αυτός ο εθνικός στόχος για την απορρόφηση των κονδυλίων είναι ένας στόχος τον οποίο μπορούμε να τον πετύχουμε αν λειτουργήσουμε και αν δουλέψουμε όλοι μαζί, αλλά κυρίως αν υπάρχει στη χώρα πολιτική σταθερότητα. Σας ευχαριστώ πολύ.

Γ. ΓΙΑΝΝΟΥΣΗΣ: Είναι γνωστό ότι κάθε φορά που μια προγραμματική περίοδος τελειώνει και αρχίζει μια άλλη, η επενδυτική δραστηριότητα που στηρίζεται στα κοινοτικά προγράμματα παρουσιάζει μια «κοιλιά». Τελειώνουν οι πόροι, είναι φθίνοντες οι πόροι της μιας περιόδου και δεν έχουν αρχίσει ακόμα της άλλης. Αυτό είναι ίδιο όλων των χωρών και όλων των μεταβατικών περιόδων.

Τι κάναμε συνήθως και τι κάνουν οι χώρες; Εκείνη την περίοδο χρηματοδοτούν με εθνικούς πόρους δράσεις. Και εν γένει αργότερα όταν τα προγράμματα της νέας περιόδου εγκρίνονται αυτά λίγο-πολύ προσπαθούν να τα εντάξουν στα συγχρηματοδοτούμενα.

Αυτό το κάναμε κι εμείς στο παρελθόν όταν είχαμε την ευχέρεια να παίρνουμε αυτό το ρίσκο, το ρίσκο δηλαδή ότι ενδεχομένως δε θα ενταχθούν στα νέα προγράμματα και θα μας μείνουν να τα πληρώσουμε από την τσέπη μας.

Αυτή τη φορά η Ελλάδα δεν μπορούσε να πάρει αυτό το ρίσκο, έπρεπε λοιπόν να προχωρήσουμε διαφορετικά, άλλωστε θέλαμε να επιταχύνουμε την απορρόφηση, τα τελευταία χρόνια το επιτύχαμε. Αυτό σημαίνει όμως ότι τα λεφτά που μείνανε από το 2007-2013 για το 2014 και για το 2015 αναγκαστικά είναι λιγότερα, άρα το πρόβλημα ήταν ακόμα σημαντικότερο.

Έπρεπε λοιπόν να βρούμε τη λύση και θέσαμε το θέμα στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή εδώ και μήνες, το συζητήσαμε, το καταστήσαμε στοιχείο της στρατηγικής του ΕΣΠΑ και αν ανοίξετε το ΕΣΠΑ που εγκρίθηκε από τις Βρυξέλες θα δείτε ότι πέραν της τομεακής στρατηγικής προσέγγισης έχει και αυτή τη χρονική κλιμάκωση των πραγμάτων.

Το αναδείξαμε πολιτικά με επιστολές ήδη του προκατόχου του κ. Δένδια, του κ. Χατζηδάκη, το υποστηρίξαμε και με τη συνδρομή του κ. Δένδια πείσαμε σε πολιτικό επίπεδο τις Βρυξέλες και διαπραγματευτήκαμε τις λεπτομέρειες. Φτάσαμε λοιπόν σε μία συμφωνία και η συμφωνία αυτή τι λέει; Λέει ότι «υπάρχουν κατηγορίες έργων που ξέρουμε με αρκετή βεβαιότητα ότι θα είναι επιλέξιμα την επόμενη περίοδο».

Αυτά τα έργα για τα οποία ξέρουμε με βεβαιότητα ότι θα είναι επιλέξιμα, θα έχουμε το πράσινο φως προκαταρκτικά από τις Βρυξέλες, που είναι μια διαδικασία που είναι εκτός του νομικού πλαισίου της Κοινότητας, το επιτύχαμε όμως εξαργυρώνοντας την αξιοπιστία που δημιουργήσαμε με τις προσπάθειές μας, όπου μας εμπιστεύτηκε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και συμφωνήσαμε τις προϋποθέσεις με τις οποίες θα γίνουν αυτά.

Είναι μία άτυπη λοιπόν διαδικασία προένταξης έργων την οποία έχουμε συμφωνήσει, περιγράφεται αναλυτικά σε μία εγκύκλιο την οποία εκδώσαμε και από δω και πέρα τι απέμεινε; Προσδιορίσαμε χονδρικά την ύλη και σε αυτό το «χοντρικά» θέλω να επιμείνω.

Δεν έχουμε συμφωνήσει με την Κοινότητα μία λίστα έργων τα οποία έχουν το πράσινο φως να ξεκινήσουν εμπροσθοβαρώς, έχουμε συμφωνήσει εμείς με τον εαυτό μας, έχουμε μία εικόνα ότι στον τομέα παραδείγματος χάρη του περιβάλλοντος, μπορεί να υπάρχουν περίπου 100 έργα βιολογικών καθαρισμών, μπορεί να υπάρχουν 20 έργα σκουπιδιών, στον τομέα της ενέργειας, στον τομέα των μεταφορών και τα λοιπά.

Εμείς λοιπόν τέτοιου είδους πακέτα συνολικά που δεν αναφέρουν τίτλους έργων γιατί ακριβώς τα έργα θα δούμε ποια θα είναι - θα είναι αυτά που θα είναι ώριμα - έχουμε διαμορφώσει και έχουμε συμφωνήσει επί τη βάσει των θεματικών αξόνων του νέου ΕΣΠΑ ότι τέτοιες ποσότητες σε πλήθος έργων και σε ύψος προϋπολογισμού θα μπορούσαν να κινηθούν εμπροσθοβαρώς.

Δηλαδή θα μπορούσαν να μην αναστείλουν - αυτή είναι η πραγματική έννοια του όρου εμπροσθοβαρής - την πορεία τους λόγω του ότι περνάμε από τη μια περίοδο στην άλλη. Αυτός που έχει σύμβαση να μπορεί να πληρώνει, αυτός που είναι σε διαγωνιστική διαδικασία να μπορεί να την ολοκληρώνει και να υπογράφει τη σύμβαση.

Κι αυτός που δεν έχει ακόμα αρχίσει τη διαγωνιστική διαδικασία να μπορεί να την αρχίσει χωρίς να περιμένει να φτάσουμε στο Μάρτη ενδεχομένως. Γιατί προσέξτε, η κανονική διαδικασία ποια είναι; Να εγκριθούν τα προγράμματα, να στηθούν οι Επιτροπές Παρακολούθησης, οι Διαχειριστικές Αρχές, να γίνουν τα κριτήρια επιλογής των έργων, να προσκληθούν οι ενδιαφερόμενοι να υποβάλλουν τις προτάσεις τους, να αξιολογηθούν αυτές οι προτάσεις, να ενταχθούν, και τότε θα άρχιζε αυτός τη δημοπράτηση. Λοιπόν τι λέμε; «Εφόσον ανταποκρίνεται το έργο σου σε αυτά τα χαρακτηριστικά, ξεκίνα από τώρα».

Βεβαίως εμείς δημιουργήσαμε το κέλυφος, πόσοι θα το αξιοποιήσουν; Ιδού η Ρόδος, ιδού και το πήδημα. Εμείς ελπίζουμε ότι όλοι αυτοί ο φορείς οι οποίοι έχουν ώριμα έργα θα μπορέσουν να κινηθούν άμεσα χάρη σε αυτή την ευχέρεια που τους προσφέρουμε. Δεν είμαστε εμείς όμως, δεν είναι το Υπουργείο το οποίο θα δημοπρατήσει αυτά τα έργα.

Όπως και να’ χει, όλη η γκάμα των έργων της επόμενης περιόδου με αυτόν τον τρόπο έρχεται 6 έως 12 μήνες νωρίτερα, άρα θα επωφεληθεί και το 2015 και το 2016 και το 2017. Διότι τα έργα τα οποία θα φέρουν τις πολλές τους δαπάνες το 2017 πρέπει να δημοπρατηθούν τώρα, αλλιώς δε θα τις φέρουν το 2017.

Αυτό είναι το θέμα των εμπροσθοβαρών, αυτό επιτύχαμε, είναι η μόνη χώρα στην οποία αυτή η δυνατότητα παρεσχέθη και από δω και πέρα πρέπει να προσέξουμε τον τρόπο με τον οποίον θα αξιοποιηθεί. Δεν είναι για να βάλουμε ένα συγκεκριμένο έργο, είναι για να δώσουμε τη δυνατότητα στην οικονομία όποια έργα είναι ώριμα να μπορέσουν να κινηθούν πιο γρήγορα, αυτό είναι το θέμα των εμπροσθοβαρών.

Τώρα, επειδή ο Υπουργός είχε την καλοσύνη και ο Υφυπουργός το επανέλαβε, να αναφερθούν στην προσφορά μου, εγώ ήθελα απλώς να πω ότι ήταν ιδιαίτερα μεγάλη τιμή για μένα το ότι η Κυβέρνηση σκέφτηκε ότι μπορούσα να προσφέρω κάτι σε μια κρίσιμη περίοδο.

Από κει και πέρα θέλω να ευχαριστήσω όλους τους ανθρώπους με τους οποίους συνεργάστηκα. Αισθανόμουν μεγάλη ασφάλεια όταν ο Δημήτρης Σαξώνης και οι συνεργάτες του μου λέγανε «ναι σε αυτό, όχι στο άλλο», αισθανόμουν μεγάλη άνεση όταν ο Γιάννης Φίρμπας και οι συνεργάτες του με συντροφεύανε στους υπολογισμούς για το πόσα λεφτά μπορούμε να διεκδικήσουμε από την επόμενη προγραμματική περίοδο.

Αισθανόμουν μεγάλη άνεση όταν ο Γιώργος Λογοθέτης κατηύθυνε την προσπάθεια της εξυγίανσης μέσα από την οποία αποκτήσαμε και σημαντικό ποσοστό της αξιοπιστίας την οποίαν ανέφερα προηγουμένως, όταν ο Δημήτρης Φακίτσας με την ομάδα του προδιέγραφε τις νομικές η ερμηνευτικές διατάξεις που θα μας διευκόλυναν να επιταχύνουμε τα έργα.

Όταν η κα Ζησίμου και οι συνεργάτες της με μεγάλη βεβαιότητα μας έδιναν τα στοιχεία της απορρόφησης και μας επέτρεπαν να έχουμε οποιαδήποτε εκτίμηση για το μέλλον με ασφάλεια, αισθανόμουν μεγάλη άνεση όταν ήξερα ότι ένα ολόκληρο επιτελείο της ΜΟΔ μπορούσε ανά πάσα στιγμή να προσφέρει στην ομάδα που διοικούσε αυτό το Υπουργείο ακριβείς μεθόδους και επεξεργασμένες μεθόδους για το πώς θα έπρεπε να προχωρήσουν.

Θέλω να πω σε όλους αυτούς ένα μεγάλο ευχαριστώ, θέλω να πω στον Υπουργό και στον Υφυπουργό ότι η επαγγελματική μου εμπειρία μου επιτρέπει να λέω ότι δεν υπάρχει ανάλογο δυναμικό, ούτε ανάλογο σύστημα σε καμία από τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες. Κι αυτό κ. Υπουργέ να το πιστεύετε και να το ξέρετε.

Η Ελλάδα έχει ένα απόλυτα αξιοπρεπές σύστημα διαχείρισης των προγραμμάτων, αυτό το οποίο επιχειρούμε με το νέο νόμο είναι κάποιες οριακές βελτιώσεις, δεν έχουμε να ανακαλύψουμε τίποτα καινούριο, θέλουμε και πρέπει να βελτιώσουμε λίγο σαν χώρα το επίπεδο του τρόπου με τον οποίον υλοποιούμε τα έργα μας.

Παράλληλα, σε όλη αυτή την περίοδο που ήμουνα εδώ προσπαθήσαμε να νοικοκυρέψουμε λίγο το ΠΔΕ και θέλω να ευχαριστήσω την κα Τάκου και τους συνεργάτες της για την προσπάθεια την οποία έκαναν μαζί μου. Καταφέραμε να απορροφήσουμε το 100% των διαθέσιμων πόρων, ούτε ένα ευρώ παραπάνω, ούτε ένα ευρώ λιγότερο και καταφέραμε να βάλουμε τις βάσεις για μία εξυγίανση του ΠΔΕ έτσι ώστε να επιταχύνουμε τον τρόπο με τον οποίον πληρώνουμε και να μπορέσουμε να εξασφαλίσουμε ότι δε θα προκύπτουν «τζερεμέδες» για τον ελληνικό προϋπολογισμό.

Αυτά ήθελα να πω και να ευχαριστήσω πάρα πολύ τον Υπουργό και τον Υφυπουργό για την εμπιστοσύνη τους. Η εμπιστοσύνη που μου επιδείξατε έχει μία διαφορετική χροιά από αυτήν που μου επέδειξε ο κ. Χατζηδάκης ή ο Πρωθυπουργός στην αρχή. Εκείνος με ήξερε, εσείς δε με ξέρατε.
Ευχαριστώ πολύ.

ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΗΣ: Παρακαλώ ερωτήσεις αν υπάρχουν.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ήθελα να ρωτήσω παρακαλώ, αν μπορείτε να μας πείτε ενδεικτικά κάποιες δράσεις από εμπροσθοβαρή προγράμματα τα οποία θα τρέξουν την επόμενη περίοδο κι επειδή υπάρχει το μεγάλο πρόβλημα της ανεργίας στους νέους ή της έλλειψης ρευστότητας στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, αν πρόκειται να επισπευτούν κάποιοι νέοι κύκλοι προκήρυξης προγραμμάτων για νέους ανέργους ή γυναίκες άνεργες ή για μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Ευχαριστώ.

ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Όπως σας είπε και ο κ. Γιαννούσης σας έχουμε δώσει στο έντυπο που έχετε μπροστά σας τις μεγάλες κατηγορίες.
Εκεί υπάρχουν διάφορα έργα, ανέφερα μερικά παραδείγματα, αλλά θα πάω απευθείας σε αυτό που είπατε. Βεβαίως, στις εμπροσθοβαρείς δράσεις έχουμε 18 δράσεις για τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, παραδείγματος χάρη, τις οποίες θα μπορέσουμε να προχωρήσουμε το επόμενο χρονικό διάστημα.

Έχουμε επιπλέον δράσεις πέρα από τα 600 εκατομμύρια του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου που αφορούν την απασχόληση και εμείς δικές μας δράσεις 50 εκατομμυρίων ευρώ. Άρα το επόμενο χρονικό διάστημα μαζί με τους κοινωνικούς εταίρους ή στο επίπεδο των μικρομεσαίων θα δούμε ποιες είναι ακριβώς οι δράσεις τις οποίες θα υλοποιήσουμε άμεσα το επόμενο χρονικό διάστημα.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Πάνω σε αυτό, μιλήσατε για έναν ειδικό στόχο και μια διαπραγμάτευση ιδιαίτερα δύσκολη, αλλά ωστόσο αυτό το οποίο θέλω να σας κάνω μια ερώτηση και νομίζω ότι έχει να κάνει και με τα top πολιτικά πράγματα αυτή την περίοδο την οποία διανύουμε, με το Χρηματιστήριο να καταγράφει και νέα πτώση, με αβεβαιότητα που υπάρχει στις διεθνείς αγορές και τα λοιπά, γιατί δε βρίσκεται εδώ ένας θα λέγαμε εκπρόσωπος ή ο τομεάρχης του ΣΥΡΙΖΑ γι' αυτά τα ζητήματα στην περίπτωση που αυτός ο εθνικός στόχος ολοκληρωθεί από την επόμενη Κυβέρνηση, που μπορεί να είναι ο ΣΥΡΙΖΑ, να έχει κι εκείνος μια άποψη για όλο το θέμα;

Ο. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΠΟΥΛΟΣ: Όπως ξέρετε, εμείς με αφορμή το ΕΣΠΑ είχαμε ζητήσει από τους αρμόδιους του ΣΥΡΙΖΑ της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης να έρθουν να τους ενημερώσουμε στο Υπουργείο, το ξέρετε άλλωστε ότι την έχουμε κάνει επίσημα. Και πάλι και σήμερα το λέμε ότι είμαστε στη διάθεσή τους να τους ενημερώσουμε, να ακούσουμε τις προτάσεις τους και να μπορέσουμε να συνεργαστούμε. Άρα, η πρόσκληση είναι ανοιχτή εδώ και τρεις μήνες και δεν έχουν ανταποκριθεί. Αν μέσα από τη δική σας ερώτηση ανταποκριθούν, θα είναι ένα θετικό βήμα σήμερα.

ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Όσον αφορά το ΕΣΠΑ ισχύουν αυτά τα οποία είπε ο Υφυπουργός ο κ. Κωνσταντινόπουλος ο οποίος το χειρίζεται. Επί των ευρύτερων θεμάτων όμως θέλω να σας πω ότι χτες είχα μια μακρά συνάντηση με τον κ. Σταθάκη, ο οποίος ήρθε στο Υπουργείο και του έκανα μία, κατά την άποψή μου, πλήρη ενημέρωση για το πώς βλέπουμε εμείς εδώ σε αυτό το Υπουργείο τα πράγματα της ανάπτυξης για τον επόμενο χρόνο, δηλαδή και με ορίζοντα που υπερβαίνει το Μάρτιο. Διότι η Κυβέρνηση δεν έχει τον προγραμματισμό του Μαρτίου και θέλω σε αυτό να σας είμαι απολύτως ειλικρινής.
Τρέχουν πράγματα τα οποία θα συνεχίσουν μετά το Μάρτιο και επειδή θεωρώ ότι η δήλωση του Πρωθυπουργού χτες ήταν σαφής, θεωρούμε ότι θα τα υλοποιήσουμε εμείς μετά τον Μάρτιο, αλλά εν πάση περιπτώσει δεν έχουμε κανένα λόγο και καμία φοβία να εξηγήσουμε καθαρά και στην Αντιπολίτευση το τι σκεφτόμαστε.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Όσον αφορά το διεθνές περιβάλλον;

ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Αυτό νομίζω σχολιάστηκε κεντρικά από την Κυβέρνηση. Η Κυβέρνηση έχει αντίληψη του τι συμβαίνει, είναι νομίζω όμως κάτι που υπερβαίνει το συγκεκριμένο Υπουργείο, δεν έχει έννοια τώρα να το τοποθετηθώ κι εγώ πάνω σε αυτό. Νομίζω ότι η κυβερνητική θέση είναι σε όλους σας απολύτως σαφής.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Υπουργέ, όντως μας είπατε ότι η Κυβέρνηση απάντησε χτες και το Υπουργείο όμως έχει άμεση σχέση, γιατί έχει σχέση με τις επενδύσεις, την προσέλκυση ξένων επενδυτών. Τα κρατικά ομόλογα έπεσαν χτες στο 8%, το Χρηματιστήριο έφτασε τις 10 μονάδες κάτω και η αβεβαιότητα είναι συνολική. Υπήρξε και η πληροφόρηση μέσω Reuters από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Το ερώτημα είναι τι θα κάνετε για να κατευνάσετε τις ανησυχίες των ξένων επενδυτών, γιατί με αυτό ασχολείστε.

Και το δεύτερο είναι ουσιαστικά η συνάντηση με τον κ. Σταθάκη. Είναι η μεταβατική περίοδος για τη νέα Κυβέρνηση;

ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Να αρχίσω με το δεύτερο το οποίο είναι σαφές. Η συνάντηση με τον κ. Σταθάκη είναι ενημέρωση της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης από την Κυβέρνηση. Ο κ. Σταθάκης ζήτησε το ραντεβού, όμως πρέπει να πω ότι είχα απευθύνει δημόσια πρόσκληση. Δεν ανήκω σε αυτούς οι οποίοι προβλέπουν αλλαγή Κυβέρνησης, άλλωστε στο άμεσο μέλλον θα σας δείξουμε τον πολύ σαφή προγραμματισμό μας και τον χρονικό προγραμματισμό μας. Θα δείτε αυτό που σας λέω και τώρα, ότι υπερβαίνει τον Μάρτιο.

Βεβαίως υπάρχουν πολύ σημαντικά πράγματα που θα τρέξουν τους επόμενους τέσσερις μήνες, αλλά αυτό συμβαίνει επειδή πρέπει να τρέξουν γρήγορα, όχι επειδή η πρόβλεψή μας είναι ότι πρέπει να ολοκληρωθούν μέχρι εκεί.

Ως προς το θέμα των διεθνών αγορών, να σας πω το εξής: Πολύ σωστά το θέτετε ότι οι επενδύσεις είναι στην άμεση επίβλεψη και υπευθυνότητα αυτού του Υπουργείου. Με τη σημερινή μας ενημέρωση, σε συνδυασμό με την παρόμοια ενημέρωση που κάναμε χτες στο Υπουργικό Συμβούλιο, νομίζω ότι εμείς δείχνουμε και στην ελληνική κοινωνία και στη διεθνή κοινότητα ότι υπάρχουν ισχυρά στοιχεία στήριξης της ελληνικής οικονομίας στο μέλλον, επενδυτικά.

Από εκεί και πέρα βεβαίως η τοποθέτηση του κ. Τσίπρα από το βήμα της Βουλής προς τους ξένους επενδυτές, η οποία δεν είναι αποκομμένη, δεν είναι η πρώτη φορά που λέγονται αυτά τα πράγματα, σε συνδυασμό με τις διαρκώς εκτοξευόμενες απειλές σε κάθε ιδιωτικοποίηση, σε κάθε παρουσία ξένου επενδυτή στη χώρα περί δικαστικών διώξεων, περί μη αποδοχής του πλαισίου, περί άρνησης της επένδυσης και τα λοιπά, νομίζω ότι δεν χρειάζεται σχολιασμό από εμένα. Σε καμία χώρα κάτι τέτοιο δεν θα βοηθούσε. Πόσο μάλλον σε μια χώρα όπως η Ελλάδα όπου η συγκυρία είναι εξαιρετικά ευαίσθητη.

Η δική μου τοποθέτηση είναι απλή: Έχω επανειλημμένα απευθύνει αν θέλετε και παράκληση - δεν με μειώνει αυτό - στην Αξιωματική Αντιπολίτευση να κοιτάξει το συμφέρον του τόπου και της κοινωνίας και όχι το στενό δικό της εκλογικό συμφέρον, όπως αυτή το αντιλαμβάνεται. Διότι κατά τη δική μας άποψη αυτό το οποίο κάνει δεν βοηθά ούτε το δικό της στενό εκλογικό συμφέρον και εκθέτει την Αξιωματική Αντιπολίτευση στα μάτια της ελληνικής κοινωνίας.

Όταν η ανεργία μας παρ' ότι δόξα τω Θεώ έχει αρχίσει να έχει πτωτικές τάσεις, αλλά είναι λίγο πάνω από 25% και το 50% των νέων ανθρώπων είναι άνεργοι, είναι προφανές ότι το πιο ανεύθυνο πράγμα που μπορεί να κάνει κανείς είναι να απειλεί ξένους επενδυτές. Και το πιο έωλο επιχείρημα είναι αυτό που ακούστηκε στη Θεσσαλονίκη, ότι οι θέσεις εργασίας που λείπουν στην Ελλάδα θα δημιουργηθούν από πρόσληψη 300.000 ατόμων στο δημόσιο τομέα.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Να επανέλθω; Η Ελλάδα θα βγει από το Μνημόνιο; Γιατί οι αγορές δεν αντιδρούν με τις δηλώσεις του κ. Τσίπρα όσο στις δηλώσεις της Κυβέρνησης.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ήταν εύστοχη τελικά η κίνηση της Κυβέρνησης να προαναγγέλλει εδώ και μήνες ότι φεύγουμε από το Μνημόνιο και τελικά να μην φεύγουμε, ή να ζητείται ένα νέο Μνημόνιο μέσα από την πιστωτική γραμμή;

ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Εγώ θα σας πω τη δική μου αντίληψη και νομίζω ότι θα συμφωνήσουμε πάρα πολύ εύκολα. Δεν τίθεται θέμα φυγής, εξόδου, αναχώρησης, ανατροπής, μάχης. Ένα μεγάλο τμήμα της συμφωνίας που υπήρχε ανάμεσα στη χώρα και τους δανειστές της λήγει. Είναι το κατά πολύ μεγαλύτερο κομμάτι. Μένει μόνο το μικρό κομμάτι του ΔΝΤ το οποίο λήγει το 2016, το οποίο όμως είναι λίγο πάνω από 10 δις ευρώ και αν το ποσοτικοποιήσετε σε σχέση με το συνολικό πακέτο είναι κατ’ ουσίαν ασήμαντο κομμάτι. Άρα το να αποδίδει κανείς κάτι ως συνέπεια γεγονότος που ήταν γνωστό στις αγορές από την αρχή του προγράμματος, ότι δηλαδή το πρόγραμμα λήγει το τέλος του ’14 σε ποσοστό άνω του 90%, νομίζω ότι δεν είναι μια ορθή αποτίμηση των πραγμάτων.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κύριε Υπουργέ, θα αναφερθώ σε αυτό που είπατε προηγούμενα ότι η Αξιωματική Αντιπολίτευση ανακοινώνει ότι όταν θα έρθει στην εξουσία ότι συμφωνεί η σημερινή Κυβέρνηση, θα το ακυρώσει και με αυτό το πράγμα εγώ πιστεύω θα συμφωνείτε, αν όχι να μας το πείτε ότι ένας μεγάλος αριθμός υποψηφίων επενδύσεων δεν γίνονται στην Ελλάδα. Αυτό είναι το ένα που θέλω να πω.

Το άλλο, να έρθω στο θέμα που είναι το ΕΣΠΑ. Υπάρχουν περιοχές στην Ελλάδα όπως η Φωκίδα, που το ΕΣΠΑ σας διαβεβαιώ ότι είναι άγνωστο και σαν λέξη. Διότι είναι η επαρχία που έχει τη λίμνη του Μόρνου για την οποία υπάρχει ένα Προεδρικό Διάταγμα εδώ και 30 χρόνια που απαγορεύει 300 επιχειρηματικές δραστηριότητες χωρίς ανταποδοτικά.

Γι' αυτές τις ειδικές περιπτώσεις μπορείτε να μας πείτε εάν έχετε σκεφτεί κάτι…

ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Θα απαντούσα ότι δεν έχω ιδιαίτερη γνώση των συγκεκριμένων πραγμάτων διότι είναι λογικό και πραγματικά δεν έχω λεπτομερή γνώση των πραγμάτων. Άρα είναι κάτι που πρέπει να το δούμε.

Απλώς, σε προσωπικό επίπεδο να σας πω ότι όταν ήμουν απλός βουλευτής το επόμενο γραφείο στο κτίριο των γραφείων της Βουλής ήταν του βουλευτή Φωκίδας και φίλου μου του κ. Γιάννη Μπούγα. Αποτέλεσμα ήταν ότι είχα πλήρη επαφή με τα πεπραγμένα της Φωκίδας. Υπ’ αυτή την έννοια μπορούμε να δούμε τι χρειάζεται να γίνει και πως μπορεί να γίνει.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κύριε Υπουργέ, εγώ θα γυρίσω λίγο πίσω στο ΕΣΠΑ και θα σας πάω λίγο στα πιο πρακτικά πράγματα. Απορία, πιθανώς να μην έχω καταλάβει: Τα χρήματα αυτά τα 4,2 δις από το παλιό ΕΣΠΑ τα οποία από ό,τι αντιλαμβάνομαι κατευθύνονται σε κάποια καινούργια έργα αφαιρούνται από άλλα; Τι ακριβώς συμβαίνει; Εξηγήστε μας.

Δεύτερον. Το νομοσχέδιο που είπατε ότι θα περάσει στη Βουλή τι θα προβλέπει; Ποιες είναι οι αλλαγές στη λειτουργία του συστήματος;

Ο. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΠΟΥΛΟΣ: Τα 4,2 ΕΣΠΑ 2007-2013, αυτό είπαμε πριν, όταν κάναμε την προσπάθεια εξορθολογισμού το καλοκαίρι, γνωρίζαμε ότι τα έργα αυτά είναι συμβασιοποιημένα, έχουν νομικές δεσμεύσεις και είναι έτοιμα και πρέπει να προχωρήσουν ώστε να έχουν δαπάνες. Άρα δεν είναι νέα έργα αυτά, ούτε πρόκειται να αλλάξουμε αυτά τα έργα. Άλλωστε η διαφορετική άποψη που έχουμε με τον ΣΥΡΙΖΑ, που είχαμε μιλήσει πριν, ήταν ότι ζητούσαν ότι θα μπορούσαν να πάρουν 1,5 δις από το ΕΣΠΑ 2007-2013, να αλλάξουν δηλαδή τις νομικές δεσμεύσεις και να μπορέσουν να τα πάνε σε άλλα προγράμματα. Εμείς λέμε ότι αυτό δεν γίνεται, έχουμε συγκεκριμένες δεσμεύσεις και είχα κάνει και μια προτροπή: Ας αρχίσει η κα Δούρου, να απεντάξει έργα, να υλοποιηθεί η πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ.

Όπως σας είπα, για να είμαστε ξεκάθαροι στο νέο νόμο για το ΕΣΠΑ, το είπε και ο Υπουργός, αυτή η εσωτερική διαβούλευση δεν έχει ολοκληρωθεί. Ολοκληρώνεται και το επόμενο χρονικό διάστημα θα μπει σε διαβούλευση και μεταξύ των κομμάτων αλλά και σε διαβούλευση με όλους τους φορείς, άρα αυτή τη στιγμή δεν πρέπει να πούμε κάτι παραπάνω εκτός από το να το αφήσουμε να ολοκληρωθεί η διαβούλευση στο εσωτερικό του Υπουργείου και μετά να προχωρήσουμε.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: (Ερώτηση εκτός μικροφώνου)

Ο. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΠΟΥΛΟΣ: Επειδή σήμερα αν απαντήσω σε μια ερώτηση, βλέπω παιδιά από τη ΜΟΔ, όλοι έχουν ένα ειδικό ενδιαφέρον γι' αυτό το νόμο, αυτός ο νόμος όταν θα τελειώσει, η Επιτροπή που είπε ο κ. Υπουργός, (υπό τον Γενικό Γραμματέα Πάτροκλο Γεωργιάδη και τη σημαντική δουλειά που έχει γίνει από τον κ. Γιαννούση, ο οποίος εκ των πραγμάτων φεύγει και μας αφήνει σε αυτή τη διαδικασία), θα είμαστε έτοιμοι να σας το παρουσιάσουμε όταν θα έχει τελειώσει και ο διάλογος εσωτερικά μας αλλά και ο διάλογος με τα υπόλοιπα Υπουργεία.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Οι πρώτες δράσεις του νέου ΕΣΠΑ πότε θα προκηρυχθούν; Υπάρχει χρονικός ορίζοντας και ποιες θα είναι αυτές;

Γ. ΓΙΑΝΝΟΥΣΗΣ: Για να προκηρυχθούν δράσεις του νέου ΕΣΠΑ πρέπει να έχουν εγκριθεί τα προγράμματα, να έχουν συγκροτηθεί οι Επιτροπές Παρακολούθησης, να έχουν οι Διαχειριστικές Αρχές δημοσιεύσει τις προσκλήσεις ενδιαφέροντος. Αυτό όμως εμείς επειδή εκ των πραγμάτων σε όλες τις χώρες παίρνει αρκετούς μήνες, το εξουδετερώσαμε δια των εμπροσθοβαρών.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: (Ερώτηση εκτός μικροφώνου) ... είπατε, εκτός κι αν δεν το καταλάβαμε καλά, ότι δεν ξέρουμε ποιες δράσεις είναι, υπάρχει ένα μπουκέτο είπατε το οποίο …

Ο. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΠΟΥΛΟΣ: (Τοποθέτηση εκτός μικροφώνου) … Υπάρχουν στο Περιβάλλον μερικά έργα.

Γ. ΓΙΑΝΝΟΥΣΗΣ: Είναι 100 έργα βιολογικού καθαρισμού.

Ο. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΠΟΥΛΟΣ: Μπορεί να είναι βιολογικού καθαρισμού. Οι περισσότεροι από αυτούς λόγω της έλλειψης είτε σε χρήμα είτε σε χρόνο στο ΕΣΠΑ έχουν ετοιμάσει τις μελέτες. Άρα τις μελέτες τους τις καταθέτουν και προχωράει αυτή η διαδικασία.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Μου επιτρέπετε σε αυτό το σημείο;

Ο. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΠΟΥΛΟΣ: Αυτό που είπε ο Γενικός και είναι πολύ σημαντικό είναι ότι αυτά τα 700 έργα δεν τα έχουμε βάλει με ονοματεπώνυμο.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Αυτό γιατί;

ΟΔ. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΠΟΥΛΟΣ: Για πολλούς λόγους. Γιατί ένα έργο που πρέπει να προχωρήσει εμπροσθοβαρώς, πρέπει να είναι έτοιμη η μελέτη. Γιατί αν κάποιος δεν έχει έτοιμη τη μελέτη και θέλει να το βάλει εμπροσθοβαρώς, ενώ κάποιων άλλων έχουμε έτοιμες μελέτες και μπορεί να προχωρήσει άμεσα, θα πρέπει να το βάλουμε σε προτεραιότητα. Θα γίνει ειδική διαβούλευση τόσο με τα τομεακά προγράμματα όσο και με τα περιφερειακά, έχει αρχίσει κι έχει κάνει ο Γενικός μια πρώτη προσπάθεια, την οποία θα ολοκληρώσουμε το επόμενο χρονικό διάστημα.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Άρα δεν είστε έτοιμοι ακόμα να προκηρύξετες;

ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Αυτό πρέπει να το ξεκαθαρίσουμε, όχι για μας εδώ μόνο στην αίθουσα, αλλά για να έχει η κοινωνία μια σαφή εικόνα περί τίνος πρόκειται . Διότι αυτό έχει σημασία για την ψυχολογία της οικονομίας και για όλα. Ό,τι ξέρετε ως διαδικασία ένταξης ενός έργου στο ΕΣΠΑ, σας παρακαλώ ξεχάστε το. Μιλάμε για μια ατομική περίπτωση που ad hoc συμφωνήθηκε μετά από σκληρή διαπραγμάτευση με την Ευρωπαϊκή Ένωση και αφορά παράκαμψη του συνόλου όσων ξέρετε και σας περιέγραψε τώρα ο Γενικός για μια νορμάλ ένταξη ενός νέου έργου στο νέο ΕΣΠΑ.

Εμείς αυτό που κάνουμε είναι ότι οποιοσδήποτε έχει μια μελέτη κι ένα ώριμο έργο από ένα μεγάλο pull έργων που ήδη έχουμε συγκεντρώσει, υπερβαίνουν τα 700, ώριμα έργα, μπορεί αύριο το πρωί - δεν το λέω ως σχήμα λόγου αλλά κυριολεκτικώς- αν θέλετε σήμερα το πρωί, πριν συναντηθούμε, να το εντάξει στο νέο ΕΣΠΑ και από κει και πέρα αυτό το έργο να χρηματοδοτηθεί από πόρους του νέου ΕΣΠΑ υπό την κατανόηση που έχουμε ήδη από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Και αυτό είναι καθήκον δικό μας, ότι οι παράμετροι αυτού του έργου, εντάσσονται στα πλαίσια του νέου ΕΣΠΑ. Άρα, αύριο το πρωί.

Εμείς τι κάναμε βεβαίως –θα μπορούσαμε να κάνουμε μια στενή διαδικασία, ν’ αποφασίσουμε μεταξύ μας και να ονοματίσουμε από τώρα τα έργα. Κρίναμε ότι είναι καλό να δημιουργήσουμε συναγωνισμό. Από το μεγάλο pull των 700 έργων, να δούμε ποια θα είναι καλύτερο να γίνουν. Όμως αυτό γίνεται τώρα, εδώ, αμέσως, με εσωτερική ελληνική διαδικασία, από τις Διαχειριστικές Αρχές και χωρίς τίποτε παραπάνω.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Χωρίς πρόσκληση;

ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Χωρίς πρόσκληση.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: (Ερώτηση εκτός μικροφώνου) Δηλαδή έρχομαι εγώ και λέω «θέλω να κάνω αυτό το έργο, έχω έτοιμη τη μελέτη…»..

Γ. ΓΙΑΝΝΟΥΣΗΣ: Κατ' αρχάς να λάβουμε υπ' όψιν μας ότι ολοκληρώθηκε μια διαδικασία εξυγίανσης. Αυτό τι σημαίνει: Εντοπίστηκαν κάποια έργα τα οποία παρ’ ότι ήθελαν να ολοκληρωθούν, ήθελα να γίνουν μέσω του τρέχοντος ΕΣΠΑ, η ωριμότητά τους δεν ήταν αρκετή και ο χρόνος που τους απομένει δεν είναι αρκετός.

Αυτά τα έργα, που απεντάσσονται από το τρέχον ΕΣΠΑ, αποτελούν ένα κοίτασμα ώριμων εν γένει έργων τα οποία θα ληφθούν υπ' όψιν αυτοδίκαια, στα πλαίσια αυτής της προενταξιακής διαδικασίας που σας περιγράψαμε ως εμπροσθοβαρή. Πέραν όμως αυτών υπήρχαν και κάποια άλλα τα οποία δεν είχαν ενταχθεί, είχαν περιέλθει στα γραφεία των Διαχειριστικών Αρχών και οι Διαχειριστικές Αρχές γνωρίζοντας ότι δεν υπάρχουν άλλοι πόροι στο τρέχον ΕΣΠΑ ή ότι δεν υπάρχει αρκετός χρόνος για να ολοκληρωθούν, δεν τα είχαν εντάξει. Τα είχαν δει, αλλά δεν είχαν εντάξει. Κι αυτά είναι υποψήφια αυτή τη στιγμή.

Πέραν αυτών, εάν κάποιοι φορείς έχουν κι άλλες προτάσεις τις οποίες θέλουν στα πλαίσια της υφιστάμενης διαδικασίας να τις παρουσιάσουν, κι αυτά θα μπορούν να ληφθούν υπ' όψιν. αυτό που έχει σημασία είναι ότι διαμορφώσαμε, μου το είπαν οι ξένοι, μια shadow procession, μια διαδικασία άτυπη, προκαταρκτική, όπου οι ίδιες διεκδικητικές αρχές, και τις έχουμε ονομάσει (αν διαβάσετε την εγκύκλιο, είναι πολύ προσεκτικά φτιαγμένη) θα καθίσουν και θα δουν αυτά τα συγκεκριμένα έργα, πολλά από αυτά τα γνωρίζουν ήδη και θα μπορέσουν να τους δώσουν το πράσινο φως. Να τα προεντάξουμε, να τους δώσουμε χρήματα από το ΠΔΕ να ξεκινήσουν, να ωριμάσουν, να δημοπρατήσουν.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ξέρετε τι μας μπερδεύει; Μας μπερδεύει το ότι αναφέρετε στη σελίδα 10 για παράδειγμα….

Γ. ΓΙΑΝΝΟΥΣΗΣ: Πριν πάμε στη σελίδα 10, υπάρχει η σελίδα 8..

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Στη σελίδα 10 για παράδειγμα, αναφέρεται…

Γ. ΓΙΑΝΝΟΥΣΗΣ: Πριν πάτε στη σελίδα 10, κοιτάξτε στη σελίδα 8.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Να σας πω τι εννοώ. Κατάλαβα τι λέτε. Μας μπερδεύει το εξής: Λέτε, «21 δράσεις για την ενίσχυση έρευνας, -τεχνολογικής ανάπτυξης, 49 εκ. ευρώ στον τομέα αυτόν, 18 εκεί, 127 στο τάδε». Κι όταν λέμε ποια είναι αυτά τα έργα, ποιες είναι αυτές οι δράσεις λέτε: «ΟΚ, είναι κάποια έτσι, είναι κάποια αλλιώς, είναι κάποια που περιέγραψε ο κ. Γιαννούσης». Ποια είναι αυτά; Ενδεικτικά να μας πείτε. Αυτό εννοώ. Ή πριν, που σας ρώτησα, στη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας, αν θα υπάρχει για τη νεανική ή τη γυναίκα επιχειρηματικότητα. Και μας λέτε ότι «ξέρεις, σ’ αυτό τον τομέα θα βγάλω για τη νεανική, αλλά δεν το έχω ακόμα έτοιμο, θα κάνω διαβούλευση». Αυτό μας μπερδεύει και το ότι έχετε ονοματίσει συγκεκριμένα. Αυτό μας μπερδεύει κι εμάς, λέμε ποια είναι αυτά όταν λέτε εσείς «δεν υπάρχουν αυτά τα έργα, θα τα βρούμε απ’ αυτή τη δεξαμενή». Πώς έγιναν 735 έργα;

Γ. ΓΙΑΝΝΟΥΣΗΣ: Τι εννοείτε πώς έγιναν;

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Πώς επιλέχθηκαν 735 έργα και δε μας λέτε ποια είναι.

Γ. ΓΙΑΝΝΟΥΣΗΣ: Κατ' αρχάς, ορισμένα από αυτά, έχουν όνομα και επώνυμο διότι είναι αυτά τα οποία απεντάχθηκαν. Αλλά εμείς δε μπορούμε αυτή τη στιγμή να πούμε μετά βεβαιότητος ότι το καθένα από αυτά, έστω και τώρα έχει την ωριμότητα που απαιτείται ώστε να μπορεί να γίνει εμπροσθοβαρώς.

Κάναμε όμως κάποιες εκτιμήσεις. Μας είπε η Γενική Γραμματεία μας, ξέρουμε ποια είναι η ύλη και δημιουργούμε μία περιβάλλουσα. Αυτά τα ποσά τα οποία αναφέρουμε είναι μια περιβάλλουσα και μπορεί κάλλιστα αυτό το έργο το οποίο εκείνος είχε στο νου του να μη μπορέσει να το προχωρήσει, αλλά να προχωρήσει ένα άλλο. Άρα δεν είναι λίστα έργων η οποία να μπορεί ν’ ανακοινωθεί, υπάρχει όμως μια βάση δεδομένων μέσα από την οποία μπορούν να προκύψουν αυτά τα αθροίσματα. Και αυτά τα αθροίσματα είναι ενδεικτικά βεβαίως. Ούτε η Κοινότητα δε μας ζήτησε να τα ονοματίσουμε.
ΟΔ. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΠΟΥΛΟΣ: Δηλαδή θέλατε να σας πούμε ότι στον τομέα μεταφορών π.χ. είναι ο δρόμος Πύργος – Πάτρα. Καταλαβαίνω ότι εσείς θέλετε μια πληροφόρηση με την οποία να βγείτε να πείτε κάτι συγκεκριμένο. Το επόμενο χρονικό διάστημα αυτό οργανώνεται, είμαστε στην πρώτη φάση, σήμερα είμαστε στη φάση που ανακοινώνουμε ότι διαπραγματευθήκαμε και είμαστε η πρώτη χώρα, δεν υπάρχει άλλη χώρα στην Ευρώπη, που πήρε εμπροσθοβαρείς δράσεις.

Έχουμε κάνει μια προεργασία, πολύ σημαντική, η οποία όμως έχει κάποιους κανόνες, πρέπει να γίνει με σεβασμό στις Διαχειριστικές Αρχές, στα τομεακά κι όλα αυτά. Το επόμενο χρονικό διάστημα θ’ ανακοινώνουμε σιγά-σιγά τις διαδικασίες αυτές. Το κατανοήσαμε;

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Αν δεν κάνω λάθος Υπουργέ, εκτός από τις εμπροσθοβαρείς δράσεις, υπάρχει και μια κατηγορία έργων, παράδειγμα οι «γέφυρες», που αποτελούν ουσιαστικά μεταφορές από το υφιστάμενο ΕΣΠΑ στο επόμενο. Θα ήθελα να μας πείτε αν έχετε προσδιορίσει αυτή τη λίστα με τα έργα-γέφυρες και τι ποσό αντιπροσωπεύουν, θ’ απορροφήσουν δηλαδή από το νέο ΕΣΠΑ. Ευχαριστώ.

ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Επειδή είναι τεχνικό, θα έπρεπε να σας το απαντήσει ο Γενικός Γραμματέας αλλά τέλος πάντων, έχουν υπολογισθεί 2,9 δισεκατομμύρια. Η σύγχρονη, κατά την ευρωπαϊκή «αργκό» έκφραση δεν είναι οι γέφυρες, αυτό ήταν το προηγούμενό μας, τώρα λέμε phasing, γιατί: Γιατί η κατανόηση είναι ότι θα πρόκειται για ολοκληρωμένα τμήματα και όχι απλώς για συνέχιση ενός έργου το οποίο περνά σε μια άλλη φάση.

Γ. ΓΙΑΝΝΟΥΣΗΣ: Αν μου επιτρέπετε, αυτό το νούμερο είναι η σημερινή προσέγγιση, μην το δέσετε και πείτε μετά από 6 μήνες στον Υπουργό «είχες πει 2,1 και είναι 3,1». Διότι αυτό είναι με βάση τη σημερινή εκτίμηση , είναι η δουλειά που έκανε η Υπηρεσία μας μέσα από την εξυγίανση, εντόπισε τα έργα τα οποία δε θα χωρέσουν χρονικά και πόσο κομμάτι τους θα μείνει. Φανταστείτε όμως ότι κάποια από τα έργα, μπορεί να μείνουν για την επόμενη περίοδο λιγότερο ή μπορεί να μείνουν περισσότερο, μπορεί να καθυστερήσουν. Αυτή είναι όμως η τάξη μείωσης. Και αυτό έχουμε υποχρέωση να το επικαιροποιούμε.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Και πόσα είναι στον αριθμό; Γιατί φαντάζομαι ότι είναι από τον τομέα των μεταφορών ανολοκλήρωτα έργα.

Γ. ΓΙΑΝΝΟΥΣΗΣ: Είναι 175, τα ξέρουμε καλύτερα απ’ τα παιδιά μας αυτά.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: (Ερώτηση εκτός μικροφώνου)

Γ. ΓΙΑΝΝΟΥΣΗΣ: Είναι 2,9 από το καινούργιο, πέραν αυτών που θα έρθουν.

ΟΔ. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΠΟΥΛΟΣ: Ο κ. Λογοθέτης, αυτό που θα ευχόταν θα ήταν να πάρουμε δαπάνες από το 2007-2013 αλλά δεν ξέρουμε αν μπορούμε να γίνει πραγματικότητα αυτό. Γιατί αυτό έχει να κάνει με την υλοποίηση των έργων.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Μιλάτε για 700 περίπου έργα που είναι περίπου σ’ ένα μπουκέτο. Περίπου πότε θα πάρουν τα πρώτα λεφτά αυτά, ξέρουμε; Δηλαδή πότε θα πληρωθεί το πρώτο έργο, πότε θα πέσει ευρώ στην αγορά;

Γ. ΓΙΑΝΝΟΥΣΗΣ: Κατ' αρχήν είπαμε ότι από τώρα, η εγκύκλιος έχει ήδη υπογραφεί από χθες, οι Διαχειριστικές Αρχές θ’ αρχίσουν να τα ταξινομούν. Επειδή τα ξέρουν αυτά τα έργα πιστεύω ότι μέσα σ’ ένα μήνα θα μπορούν κάλλιστα να έχουν φτάσει στη φάση της προένταξης για πολλά από αυτά.

Αλλά προσέξτε, δεν αρκεί η εγκύκλιος, δεν αρκεί η συμφωνία. Ιδού η Ρόδος, ιδού και το πήδημα. Πρέπει τώρα να έρθει ο φορέας με το ώριμο έργο και να τεκμηριώσει ότι μπορεί να το κινήσει εμπροσθοβαρώς.

Θα μου επιτρέψετε Υπουργέ εδώ πέρα να πω - εμένα με ξέρετε τώρα και με ξέρουν όλοι ότι είμαι λίγο αυστηρός - το εμπροσθοβαρές δεν είναι ένας τρόπος να καπαρώσουμε κάποιοι λεφτά και να τα κρατάμε να τα κλωσάμε επί τρία-τέσσερα χρόνια, δημιουργώντας έμφραγμα στο πρόγραμμα το οποίο θα λέει του «τα έχω υποσχεθεί αυτού και δεν μπορώ να τα δώσω σε κανέναν άλλον τώρα».

Όχι, έρχεται, εγκρίνεται, λέω μάλιστα «σε προεντάσσω, φέρε τα τεύχη δημοπράτησης για να κάνεις το διαγωνισμό και τότε θα σε βάλω στο ΠΔΕ». Άλλωστε, αν μπορώ να το πω από τώρα, εγώ αυτό πρότεινα και για το επόμενο ΕΣΠΑ.

Η ιστορία δεν είναι «με εντάξατε παίρνω τα λεφτά, τη δέσμευση δηλαδή και μετά χαλαρά πηγαίνω μετά από τέσσερα χρόνια και να πω από εκείνα τα λεφτά τα δικαιούμαι» Όχι, διότι τότε το πρόγραμμα έχοντας την αβεβαιότητα αν θα τα απορροφήσεις εσύ τα δίνει και σε κανέναν άλλον και μετά γίνεται το overbooking.

Τα λεφτά λοιπόν στο ΠΔΕ να τα παίρνει κάποιος την ώρα που τα χρειάζεται. Και ποια είναι αυτή τη στιγμή; Η ώρα που έχει έτοιμα τα τεύχη δημοπράτησης και πάει να κάνει τη δημοπράτηση, νωρίτερα δεν του χρειάζονται λεφτά, μια υπόσχεση ότι αν τα φέρει θα τα πάρει τα λεφτά.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: (Ερώτηση εκτός μικροφώνου)

Γ. ΓΙΑΝΝΟΥΣΗΣ: Το λύσαμε ναι, ήταν 165% και το κατεβάσαμε στο 120%. Έγινε μία ολόκληρη δουλειά, η οποία μέσα στο καλοκαίρι ολοκληρώθηκε υπό την καθοδήγηση του κ. Υφυπουργού και τακτοποιήθηκε για κάθε πρόγραμμα τι θα γίνει.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Να πω και το εξής, θέλω να ρωτήσω σχετικά με το θέμα του περιβάλλοντος που είπατε κάποια πράγματα, επειδή είχε και συνάντηση με τον κ. Σταθάκη ο Υπουργός, αλλά και το γεγονός ότι η Περιφερειάρχης η κα Δούρου έχει εκφράσει αντιρρήσεις για το θέμα με τα σκουπίδια, τι γίνεται, αν υπάρχει κάποια εξέλιξη προς τα κει.

Και το δεύτερο είναι ότι επειδή έγιναν κάποιες συναντήσεις σχετικά με τον τουρισμό αυτές τις μέρες και ειπώθηκαν πολλά ζητήματα για το ότι ο τουρισμός προσφέρεται για επενδύσεις, αν υπάρχουν προσεγγίσεις προς αυτή την κατεύθυνση και από ξένους εννοώ, έτσι; Αυτά προς τον κ. Υπουργό.

Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Πρέπει να σας πω ότι η απάντηση είναι ευθέως ότι όχι, ότι δεν το έθεσα στον κ. Σταθάκη, διότι στενά δεν αφορά το δικό μας Υπουργείο.

Ήταν η πρώτη επίσημη επαφή με τον κ. Σταθάκη, αν και τον ξέρω και τον συμπαθώ και μιλάμε. Αλλά ήταν η πρώτη φορά που συναντηθήκαμε με τις ανάλογες ιδιότητές μας ο καθένας και δεν θέλησα την πρώτη φορά που συναντηθήκαμε να υπάρχουν πράγματα τα οποία εν πάση περιπτώσει θα έφερναν οποιονδήποτε σε δύσκολη θέση, με δεδομένο ότι αυτό δεν αποτελεί στενή ύλη αυτού του Υπουργείου.

Υπό ευρεία όμως έννοια θα μου επιτρέψετε η λογική της διαρκούς αέναης επανασυζήτησης κάθε θέματος το οποίο έχει συμφωνηθεί κι έχει κλείσει με την Ευρωπαϊκή Ένωση, δεν τιμά τη χώρα και δεν τιμά και τη σοβαρότητα της χώρας. Και αυτός δεν είναι τρόπος αντιμετώπισης των πραγμάτων. Αυτά είναι τα δύο πρώτα που με ρωτήσατε.

Στο άλλο που με ρωτήσατε για τον τουρισμό, εκεί πρέπει να σας πω ότι υπάρχει μια διαρκής συζήτηση με τους φορείς του τουρισμού, υπάρχει μάλιστα και μια Επιτροπή η οποία έχει δημιουργηθεί από το Υπουργείο για να επιλύσει τα προβλήματα που δημιουργούνται στην τουριστική βιομηχανία από τους περιορισμούς που τίθενται από το 2014-2020 και θα δούμε πως μπορούμε να βοηθήσουμε, σε συνδυασμό με τη μέθοδο που θα επιλεγεί για την ανάπτυξη της τουριστικής βιομηχανίας λόγω και της εξαιρετικής επιτυχίας που είχαμε τον περασμένο χρόνο και ιδίως αυτόν τον χρόνο. Το τουριστικό ρεύμα έχει συγκεκριμένα χαρακτηριστικά κι εμείς σαν χώρα υποδοχής θα πρέπει να προσαρμόσουμε σε αυτό τις δομές μας, τις τουριστικές μας δομές, σε αυτά τα χαρακτηριστικά των πελατών μας.

Σε αυτό λοιπόν εμείς συζητάμε με τον ΣΕΤΕ και με τους φορείς του τουρισμού και με την Ένωση Ξενοδόχων και μάλιστα σήμερα το μεσημέρι εάν οι ψηφοφορίες στη Βουλή το επιτρέψουν θα έχω τη χαρά να δω την Υπουργό Τουρισμού την κα Κεφαλογιάννη για να κάνουμε και μαζί μία συζήτηση σχετικά.

Τη δε Δευτέρα μου έχει κάνει την τιμή ο ΣΕΤΕ να μου ζητήσει να είμαι ομιλητής στο ένα από τα δύο βράδια, το άλλο θα είναι ο Πρωθυπουργός ο κ. Αντώνης Σαμαράς, στο συνέδριο το οποίο οργανώνουν. Είμαστε λοιπόν σε μία πάρα πολύ στενή επαφή με τον ΣΕΤΕ, καταλαβαίνουμε το ρόλο του τουρισμού στην ελληνική οικονομία.

OΔ. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΠΟΥΛΟΣ: Σχετικά με την ερώτησή σας που είπατε για τα σκουπίδια: Πρώτον στις εμπροσθοβαρείς δράσεις να σας δώσουμε και μια είδηση, είναι επιλέξιμη δαπάνη να προχωρήσει το θέμα των σκουπιδιών στην Αττική. Θέλω να ενημερώσω όμως ότι δεν είναι επιλέξιμη δαπάνη η μεταφορά σκουπιδιών στην Κίνα, αυτό δεν υπάρχει στο νέο ΕΣΠΑ ούτε στις εμπροσθοβαρείς δράσεις. Ευχαριστώ πάρα πολύ.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Εγώ θα ήθελα να ρωτήσω, το ΠΔΕ τελικά αυξάνεται μέχρι το 2020; Γιατί είχε πέσει δραματικά… Κι αν ναι ξέρετε να μας πείτε κάποιο ποσοστό της αύξησης.

Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων η εικόνα των Υπηρεσιών είναι ότι θα απορροφήσουμε το 100% του Προγράμματος Δημοσίων επενδύσεων, μέχρι το τέλος του 2014 οι προβλέψιμες…

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Όχι για απορρόφηση, λέω θα αυξηθεί τελικά, δηλαδή θα κάνει δαπάνες;

Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Όπως ξέρετε κινούμαστε μέσα σε συγκεκριμένα δημοσιονομικά πλαίσια, κινούμαστε στα πλαίσια του μεσοπρόθεσμου, αυτοί είναι οι παράγοντες τους οποίους σήμερα έχουμε υπόψη μας. Άρα αν η οικονομική πραγματικότητα μας επιτρέψει να το βελτιώσουμε καταλαβαίνετε ότι δε θα υπάρχει κανείς που να μη συμφωνήσει να το βελτιώσουμε.

Όμως τα πλαίσια αυτά είναι αυτή τη στιγμή, δηλαδή οτιδήποτε άλλο όπως και ο προϋπολογισμός είναι να υπάρχουν στοιχεία προβλέψεων. Ευελπιστούμε για το καλύτερο, αλλά αυτό θα ήταν λίγο άκυρο αν θέλετε και όχι θεμιτό από την πλευρά μου να σας πω ότι θα γίνει έτσι ή θα γίνει αλλιώς.

Τελειώνοντας νομίζω ότι σωστό είναι -πριν δώσω το λόγο στον κ. Γιαννούση που θα ήθελε να προσθέσει κάτι τελευταίο- να σας ανακοινώσω μετά την προχθεσινή μου συνάντηση με τον Πρωθυπουργό τον κ. Αντώνη Σαμαρά ότι ο νέος Γενικός Γραμματέας ο οποίος θα έρθει στη θέση του κ. Γιαννούση θα είναι ο κ. Σπύρος Ευσταθόπουλος.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Τον ξέρουμε;

Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Είμαι σίγουρος ότι τον ξέρετε κι εγώ τον ξέρω.

Γ. ΓΙΑΝΝΟΥΣΗΣ: Ήθελα να σας ευχαριστήσω κι εσάς τους Δημοσιογράφους, γιατί όταν ήρθα εδώ δε σας κρύβω ότι φοβόμουνα τι τύχη θα μου επιφυλάξετε. Θεωρώ ότι απέναντί μου ήσασταν πολύ καλοί, δε μου δημιουργήθηκαν προβλήματα με τον Τύπο όλο αυτόν τον καιρό και νομίζω ότι αυτό πρέπει να το επισημάνω.

Και τέλος να ευχαριστήσω τους στενούς μου συνεργάτες και τα μέλη του γραφείου μου που δούλεψαν πάρα πολύ σκληρά, γιατί το γραφείο μας δούλευε περίπου 20 ώρες το 24ωρο κι ελπίζω ότι από αυτή τη συνεργασία πέρα από την κόπωση και πέρα από τις επιπτώσεις στην προσωπική τους ζωή θα τους μείνει μία καλή ανάμνηση από μία προσπάθεια για την πατρίδα.


Από το Γραφείο Τύπου

Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories