Αποτελέσματα live αναζήτησης

H μεγάλη τηλε-ανατροπή

8 Φεβρουάριου 2007 Σχόλια
  • Εκτιμώμενος χρόνος ανάγνωσης 6 λεπτά
  • Tις προϋποθέσεις για τη δημιουργία του αντιπάλου δέους στον ΟΤΕ, δημιούργησε ο Αιγύπτιος επιχειρηματίας κ. Ν. Σαουίρις ο οποίος συμφώνησε στην εξαγορά της TIM Hellas, αντί 3,4 δισ. ευρώ. Η συμφωνία αυτή δημιουργεί νέες συνθήκες ανταγωνισμού στην ελληνική...
Tις προϋποθέσεις για τη δημιουργία του αντιπάλου δέους στον ΟΤΕ, δημιούργησε ο Αιγύπτιος επιχειρηματίας κ. Ν. Σαουίρις ο οποίος συμφώνησε στην εξαγορά της TIM Hellas, αντί 3,4 δισ. ευρώ. Η συμφωνία αυτή δημιουργεί νέες συνθήκες ανταγωνισμού στην ελληνική αγορά και απειλεί, όχι μόνον τον όμιλο ΟΤΕ στην «αυλή» του, αλλά και την Vodafone - Panafon και όλους τους υπόλοιπους εναλλακτικούς παρόχους τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών. Αν και είναι νωρίς ν αποτιμηθεί η κατάσταση, είναι σίγουρο ότι η εξαγορά αυτή δημιουργεί τις προϋποθέσεις, ώστε ο Αιγύπτιος επιχειρηματίας να καταστεί ένας σημαντικός περιφερειακός παίκτης. Ο ίδιος διαθέτει ισχυρή παρουσία στην Μέση Ανατολή και Βόρειο Αφρική, και τώρα δηλώνει ότι θέλει να καταστεί σημαντικός παίκτης στην Ευρώπη.

Ενα νέο ρεκόρ για εξαγορά ελληνικής επιχείρησης καταρρίφθηκε προχθές, με την εξαγορά της TIM Hellas αντί 3,4 δισ. ευρώ. Είναι το μεγαλύτερο ποσό που συμφωνήθηκε για την απόκτηση μιας ελληνικής εταιρείας και με τη συμφωνία αυτή πλέον πνέει οριστικά «αιγυπτιακός» άνεμος στην TIM Hellas. Παράλληλα, το σύνθημα «Others people money...» αποθεώνεται στην πράξη, αφού όπως φαίνεται οι προηγούμενοι μέτοχοι της ΤΙΜ, Apax και TPG, έχοντας επενδύσει πρακτικά μηδέν ευρώ, έφυγαν με το ιλιγγιώδες κέρδος των 1,44 δισ. ευρώ. Η συμφωνία όμως αυτή αλλάζει και τα δεδομένα της ελληνικής τηλεπικοινωνιακής αγοράς, δεδομένου ότι η TIM Hellas εισέρχεται σε έναν ισχυρό τηλεπικοινωνιακό όμιλο, ενώ η Tellas αποκτά ένα ισχυρό «δεκανίκι» για την περαιτέρω πορεία της. Οι μεγάλοι των τηλεπικοινωνιών (ΟΤΕ, Vodafone) και οι μικροί (εναλλακτικοί) έχουν ν αντιμετωπίσουν ένα νέο παίκτη, ο οποίος είναι ιδιαίτερα επιθετικός.


Οι τεράστιες υπεραξίες, οι μεγάλες συνέργειες και ο νέος πόλος στο Μαρούσι


Η μεγαλύτερη συμφωνία στην ιστορία της επιχειρηματικής Ελλάδας έκλεισε προχθές και βράδυ και ανακοινώθηκε χθες τις πρώτες πρωινές ώρες. Με συνολικό τίμημα 3,4 δισ. ευρώ, η Weather Investements, επενδυτική εταιρεία που ελέγχεται κατά 87% από την οικογένεια του Αιγύπτιου επιχειρηματία κ. Ναγκίμπ Σαουίρις, απέκτησε το 100% της TIM Hellas και της θυγατρικής (κατά 100%) της εταιρείας Q-Telecom.
Η συναλλαγή περιλαμβάνει την ανταλλαγή μετρητών ύψους 500 εκατ. ευρώ, καθώς ο νέος ιδιοκτήτης της TIM Hellas ανέλαβε και το χρέος της εξαγορασθείσας εταιρείας, ύψους 2,9 δισ. ευρώ.
Με τη συμφωνία αυτή οι παλαιοί μέτοχοι της TIM Hellas έφυγαν από την επένδυσή τους με περίπου 1,44 δισ. ευρώ καθαρό κέρδος στην τσέπη, έχοντας μάλιστα επενδύσει κατ ουσίαν μηδέν ευρώ. Υπενθυμίζεται ότι η εξαγορά των δύο επιχειρήσεων TIM Hellas και Q-Telecom το 2005 πραγματοποιήθηκε από τις Apax/TPG με δανεικά, τα οποία και «φορτώθηκαν» στην ίδια την ΤΙΜ Ηellas (leveraged buyout). To συνολικό τίμημα εξαγοράς είχε ανέλθει σε 1,96 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 1,6 δισ. ευρώ αφορούσαν το 100% της TIM Hellas και 0,36 δισ. ευρώ το 100% της Q-Telecom. Αξίζει να σημειωθεί ότι η TIM Hellas φορτώθηκε άλλα 0,94 δισ. ευρώ σε δάνεια, όταν τον περασμένο Δεκέμβριο οι μέτοχοι της εταιρείας αποφάσισαν να λάβουν ισόποσο μέρισμα. Αν στο ποσό αυτό προστεθούν τα 500 εκατ. ευρώ του Αιγύπτιου επιχειρηματία, τότε εμφανίζονται τα καθαρά κέρδη των επενδυτών.
Εξάλλου και η εξαγορά της ΤΙΜ Hellas με «δανεικά» έγινε δεδομένου ότι τα 500 εκατ. ευρώ που έδωσε η Weather Investements προέρχονται από δάνειο των τραπεζών Citibank και Deutsche Bank. Οι δύο τελευταίες, εξάλλου, εγγυήθηκαν στους ομολογιούχους της ΤΙΜ Hellas για τη συνέχιση της χρηματοδότησης της επιχείρησης, μετά την αλλαγή ιδιοκτησιακού καθεστώτος στην αγορά.
Απ όλον αυτόν τον κουρνιαχτό, ελάχιστα βγαίνει κερδισμένη η χώρα, καθώς όλα αυτά τα κέρδη ούτε καν περνούν από τα ελληνικά χώματα, εκτός από ένα ποσό με τη μορφή των stock options στα στελέχη της εταιρείας, το οποίο εκτιμάται ότι ανέρχεται σε περίπου 100 εκατ. ευρώ. Ιδιαίτερα πλούσιος από τη συναλλαγή αυτή εκτιμάται ότι βγαίνει ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας κ. Σ. Κομινάκης, που ήλεγχε περίπου το 5% της εταιρείας.

Αλλάζει άρδην το παιχνίδι στην ελληνική τηλεπικοινωνιακή αγορά

Η τελευταία συναλλαγή, ωστόσο, φέρνει έναν νέο τηλεπικοινωνιακό πάροχο στη χώρα και αλλάζει άρδην το παιχνίδι στην ελληνική αγορά τηλεπικοινωνιών. Μάλιστα η Weather Investements, ελέγχοντας μέσω της Wind την Tellas (κατά 50% συν μία μετοχή), δημιουργεί νέα δεδομένα στην αγορά, καθώς ουσιαστικά εμφανίζεται ως ο δεύτερος παίκτης μετά τον ΟΤΕ με παρουσία τόσο στην αγορά της κινητής τηλεφωνίας, όσο και στην αγορά σταθερής τηλεφωνίας. Είναι πολύ πιθανό δε ότι μετά την εξαγορά της ΤΙΜ Hellas, η ιταλική Wind, που ελέγχεται κατά 100% από την Weather Ιnvestments, θα επιδιώξει μεγαλύτερο έλεγχο στην Tellas και -γιατί όχι- μια συγχώνευσή της με την TIM, ειδικά τώρα που οι σταθερές επικοινωνίες αποκτούν αξία λόγω των ευρυζωνικών υπηρεσιών.
Aλλά και αυτό να μην συμβεί, η Tellas πλέον αποκτά πρόσβαση σε ένα ισχυρό δίκτυο λιανικής πώλησης και έναν μέτοχο που έχει ειδικό ενδιαφέρον για την ελληνική τηλεπικοινωνιακή αγορά. Με αυτά τα δεδομένα, η Tellas ως εναλλακτικός πάροχος σταθερής τηλεφωνίας αποκτά ισχυρό προβάδισμα έναντι των ανταγωνιστών της, αξιοποιώντας συνέργειες που θα της παράσχει η ΤΙΜ Hellas.
Το πιο σημαντικό όμως είναι ότι η TIM Hellas εισέρχεται σε έναν ισχυρότερο όμιλο που όμως έχει δραστηριότητες στις τηλεπικοινωνίες, κάτι που δεν συνέβαινε με τους προηγούμενους μετόχους. Η εταιρεία, ελεγχόμενη από την οικογένεια Σαουίρις, αποκτά συνέργειες σε προμήθειες υλικού, ανάπτυξης τεχνογνωσίας κ.λπ. Βεβαίως η Weather Investment δεν είναι το όνομα με την ισχυρή παράδοση στις τηλεπικοινωνίες, αφού οι τηλεπικοινωνιακές δραστηριότητες του κ. Σαουίρις ξεκινούν μόλις το 1998. Ωστόσο, ο ίδιος θεωρείται ως ένας από τους επιθετικούς τηλεπικοινωνιακούς «παίκτες» στην περιοχή, επενδύοντας κυρίως σε αγορές με χαμηλή ανάπτυξη. Και ο όμιλος Σαουίρις, παρά το «νεαρό της ηλικίας του» στις τηλεπικοινωνίες, μετρά ήδη 50 εκατ. πελάτες κινητής τηλεφωνίας σε όλο τον κόσμο έχοντας κυρίως επενδύσεις σε Αίγυπτο, Πακιστάν, Αλγερία, Τυνησία, Ζιμπάμπουε, Ιράκ, Ινδονησία, Βιετνάμ και Ινδία, αγορές οι οποίες είναι ταχύτατα αναπτυσσόμενες στον τομέα της κινητής τηλεφωνίας.

Χωρίς αλλαγές προς το παρόν

Σε ό,τι αφορά το management της εταιρείας, αν και είναι νωρίς να ειπωθεί οτιδήποτε, θα είναι δύσκολο σε πρώτη φάση να υπάρξουν αλλαγές. Ο κ. Κομινάκης αναμένεται να παραμείνει στην θέση του, ενώ όπως αναφέρουν καλά πληροφορημένες πηγές, ο ίδιος δεν προτίθεται να βγει στη «σύνταξη», παρ ότι ιδιαίτερα πλούσιος από την όλη εξέλιξη της υπόθεσης. Εξάλλου, από την ανάληψη των καθηκόντων του, η εταιρεία βελτίωσε το επίπεδο κερδοφορίας ουσιαστικά -τουλάχιστον σε επίπεδο λειτουργικών κερδών, αφού σε επίπεδο καθαρών κερδών η πολιτική του υπερδανεισμού που ακολουθήθηκε «ροκάνιζε» κάθε ευρώ λειτουργικού κέρδους.


Τι δήλωσαν οι πρωταγωνιστές μετά την επίτευξη της συμφωνίας

«Αυτή είναι η δεύτερη απόκτηση περιουσιακού στοιχείου της Weather στη Μεσόγειο και είναι ένα σημαντικό βήμα στην τοποθέτηση της Weather ως βασικού παίκτη (στις τηλεπικοινωνίες) στην Ευρώπη. Υπάρχει συνέργεια με την έννοια ότι μπορούμε να συνδυάσουμε τη διεθνή κίνηση μεταξύ των Wind, Orascom Telecom και TIM Hellas, καθώς χτίζουμε ένα καλωδιακό σύστημα μεταξύ Αιγύπτου και Ελλάδας».
N. Sawiris, πρόεδρος Weather Investements

«Η συμφωνία αυτή είναι ιδιαίτερα επωφελής τόσο για τους επενδυτές μας όσο και για τη διοίκηση και τους εργαζομένους της ΤΙΜ Ελλάς. Η γνώση μας για τον κλάδο των τηλεπικοινωνιών μας έδωσε την αυτοπεποίθηση να ξεκινήσουμε τη μεταστροφή που χρειαζόταν η ΤΙΜ Ελλάς. Η διοίκηση έκανε μία εξαιρετική δουλειά, αναστρέφοντας την πτωτική πορεία που σημείωναν οι επιδόσεις της εταιρείας όταν την εξαγοράσαμε. Η επακόλουθη συνέργεια της ΤΙΜ Ελλάς με την Q Telecom δημιούργησε σε δεύτερη φάση μία δυνατή εταιρεία με άριστες μακροπρόθεσμες προοπτικές».
Giancarlo Aliberti, διευθύνων σύμβουλος της Apax Partners-Ιταλία

«Η περίπτωση της ΤΙΜ Ελλάς, που ήταν η πρώτη εξαγορά μας στην Ελλάδα, αποδεικνύει πως τα ιδιωτικά επενδυτικά κεφάλαια μπορούν να δημιουργήσουν απτή αξία στις επιχειρήσεις. Συνεργαζόμενοι με μία δυνατή νέα ομάδα διοίκησης επενδύσαμε στο δίκτυο, στα προϊόντα και στο marketing και πετύχαμε την πλήρη ανάκαμψη της επιχείρησης. Με κάθε κριτήριο, η ΤΙΜ Ελλάς είναι σήμερα ηγέτης του κλάδου».
Φίλιππος Κωστελέτος, Partner του Texas Pacific Group

«Η ΤΙΜ Ελλάς αναπτύχθηκε σημαντικά τα τελευταία δύο χρόνια. Η αφοσίωση των εργαζομένων και της διοίκησης της εταιρείας στην υλοποίηση της αναπτυξιακής μας στρατηγικής άλλαξε το καθεστώς της κινητής τηλεφωνίας στην Ελλάδα και καθιέρωσε την ΤΙΜ Ελλάς ως έναν από τους πρωταγωνιστές. Θα χτίσουμε πάνω στην αυξανόμενη δυναμική της εταιρείας προκειμένου να συνεχίσουμε να προσφέρουμε ολοένα μεγαλύτερη αξία στους μετόχους και τους πελάτες μας».
Σωκράτης Κομινάκης, διευθύνων σύμβουλος της ΤΙΜ Ελλάς

Πηγή Κέρδος


Δημιουργία νέας κατηγορίας

Κατηγορίες προσωπικής βιβλίοθήκης