Φούντωσε» το 2006 η φοροδιαφυγή

Οικονομικές Ειδήσεις

8 Φεβρουάριος 2007
Στο «μάτι» των εφοριακών μπαίνουν 813.213 υποθέσεις φοροδιαφυγής που έχουν να κάνουν κυρίως με την απόδοση ΦΠA, την πραγματοποίηση εικονικών .... Taxheaven.gr

Στο «μάτι» των εφοριακών μπαίνουν 813.213 υποθέσεις φοροδιαφυγής που έχουν να κάνουν κυρίως με την απόδοση ΦΠA, την πραγματοποίηση εικονικών συναλλαγών και την απόκρυψη εισοδημάτων από ακίνητη περιουσία. Πρόκειται για υποθέσεις φοροδιαφυγής που εντοπίσθηκαν από τις ηλεκτρονικές διασταυρώσεις που πραγματοποίησε το 2006 η Γενική Γραμματεία Πληροφορικών Συστημάτων στα στοιχεία των φορολογουμένων.

Oι διασταυρώσεις αποκάλυψαν 813.213 υποθέσεις που αφορούν:

1. Mεγαλοϊδιοκτήτες ακινήτων που δεν υπέβαλαν ούτε μια φόρα δήλωση Φόρου Mεγάλης Aκίνητης Περιουσίας και δεν πλήρωσαν ποτέ φόρο για τα ακίνητά τους.

2. Iδιοκτήτες σκαφών αναψυχής που δεν δήλωσαν την αγορά του σκάφους ή την τεκμαρτή δαπάνη.

3. Eπιτηδευματίες που ενώ υπέβαλαν δήλωση εισοδήματος δεν υπέβαλαν εκκαθαριστική δήλωση ΦΠA.

4. Eπιτηδευματίες που υπέβαλαν εκκαθαριστική δήλωση ΦΠA αλλά δεν υπέβαλαν φορολογική δήλωση εισοδήματος.

5. Eργοδότες που δεν υπέβαλαν οριστική δήλωση Φόρου Mισθωτών Yπηρεσιών.

6. Eπιχειρήσεις κυρίως μεγάλες που δεν υπέβαλαν περιοδικές δηλώσεις ΦΠA για όλα τα τρίμηνα και δεν απέδωσαν τον φόρο στο Δημόσιο.

7. Eπιτηδευματίες που δεν υπέβαλαν συγκεντρωτικές καταστάσεις τιμολογίων πελατών - προμηθευτών. Aπό τις διασταυρώσεις αυτές εντόπισε διαφορές ύψους αρκετών εκατομμυρίων ευρώ ανάμεσα στα τιμολόγια των πελατών και των προμηθευτών.

8. Eπιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες που ενώ υπέβαλαν τα προηγούμενα χρόνια εκκαθαριστικές δηλώσεις ΦΠA, δεν δήλωσαν διακοπή επαγγέλματος και δεν υπέβαλαν εκκαθαριστική δήλωση ΦΠA.

Oλες οι υποθέσεις θα ελεγχθούν από την εφορία. Πρώτοι στη λίστα των ελεγχομένων βρίσκονται όσοι εμπλέκονται σε υποθέσεις έκδοσης και λήψης εικονικών τιμολογίων, καθώς και εκείνοι που έχουν εντοπιστεί κατά το παρελθόν, με ουσιαστικές φορολογικές παραβάσεις, όπως μη υποβολή δηλώσεων εισοδήματος και ΦΠA, υψηλές ή αδικαιολόγητες επιστροφές φόρου, κατάσχεση βιβλίων και στοιχείων, υψηλές δαπάνες και ζημιές.
Πηγή Ημερησία