Αποτελέσματα live αναζήτησης

Νέα «εργαλεία» στη μάχη κατά της φοροδιαφυγής

7 Φεβρουάριου 2007 Σχόλια
  • Εκτιμώμενος χρόνος ανάγνωσης 4 λεπτά
  • ΤΗΝ «ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ» των φορολογουμένων οι οποίοι καταγγέλλουν επίορκους εφοριακούς ή τελωνειακούς υπαλλήλους, εισηγούνται τα στελέχη του Υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών στο οικονομικό επιτελείο....
ΤΗΝ «ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ» των φορολογουμένων οι οποίοι καταγγέλλουν επίορκους εφοριακούς ή τελωνειακούς υπαλλήλους, εισηγούνται τα στελέχη του Υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών στο οικονομικό επιτελείο.

Ειδικότερα, στο πλαίσιο του γενικότερου σχεδίου που έχει εκπονηθεί για τον περιορισμό της φοροδιαφυγής και την αύξηση των δημόσιων εσόδων, οι παράγοντες του υπουργείου επισημαίνουν ότι απαιτείται η θέσπιση ειδικών κινήτρων ώστε οι φορολογούμενοι να νιώθουν ασφαλείς στην περίπτωση που αποκαλύψουν δωροδοκία ή εκβιασμό από την πλευρά των φορολογικών αρχών.

Είναι άλλωστε γνωστό, αναφέρει κορυφαίο στέλεχος του υπουργείου, ότι κατά το παρελθόν σε αρκετές περιπτώσεις φορολογούμενοι οι οποίοι αποκάλυπταν ότι είχαν πέσει θύματα εκβιασμού, στη συνέχεια κατά περίεργο τρόπο έμπαιναν στο στόχαστρο των ελεγκτικών υπηρεσιών, ενώ δεν είναι λίγες οι φορές που κυρίως ο επιχειρηματικός κόσμος έχει κάνει λόγο για «φορολογική εξόντωση».

Για τους λόγους αυτούς άλλωστε, το οικονομικό επιτελείο μελετά ήδη το θεσμικό πλαίσιο και τα κίνητρα που θα δοθούν για να αποδώσει καρπούς η εκστρατεία κατά της φοροδιαφυγής.

Το σχέδιο δράσης έλαβε, χθες, το πράσινο φως από την κυβερνητική επιτροπή, η οποία συνεδρίασε με αντικείμενο το συντονισμό των προσπαθειών για τον περιορισμό του φαινομένου που ζημιώνει όχι μόνο το κράτος, όπως τόνισε για μία ακόμη φορά ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών, αλλά και τους νομοταγείς πολίτες.

Αλλαγή νοοτροπίας

Ο κ. Αλογοσκούφης, μάλιστα, αμέσως μετά τη συνεδρίαση της κυβερνητικής επιτροπής, δήλωσε χαρακτηριστικά ότι «από εδώ κι εμπρός οι προσπάθειές μας θα εστιαστούν όλο και περισσότερο στην αλλαγή της νοοτροπίας. Στη στηλίτευση ατομικών συμπεριφορών που είναι καταδικαστέες και στην προσπάθεια να πεισθούν οι Έλληνες και αποδείξεις να ζητούν, και ότι πρέπει να στηλιτεύονται οι συμπεριφορές των φοροφυγάδων. Έχουμε κάνει μεγάλα βήματα, αλλά η αλλαγή νοοτροπίας ασφαλώς θα χρειαστεί αρκετό χρόνο».

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο κ. Αλογοσκούφης, στην εισήγησή του στην κυβερνητική επιτροπή, τόνισε ότι η φοροδιαφυγή είναι ένα διαχρονικό πρόβλημα που «ισοδυναμεί με φοροκλοπή εις βάρος του καταναλωτή και του κοινωνικού κράτους», ενώ περιέγραψε και τα τέσσερα βήματα που θα πρέπει να γίνουν για την αντιμετώπιση του φαινομένου:

1) Καλύτερη αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών, όπως αναβάθμιση όλων των ηλεκτρονικών συστημάτων της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων και των εφαρμογών του TAXIS.

Είναι χαρακτηριστικό, υπογράμμισε ο υπουργός Οικονομίας, ότι με το νέο TAXIS διεξάγονται καθημερινά χιλιάδες διασταυρώσεις. Ενώ το 2003 και το 2004 διασταυρώνονταν μόνον τα ενοίκια και τα σκάφη, σήμερα γίνονται διασταυρώσεις:

* για μεγάλες επιχειρήσεις που δεν πληρώνουν ΦΠΑ

* για ιδιοκτήτες μεγάλης ακίνητης περιουσίας που δεν υποβάλλουν δηλώσεις ΦΜΑΠ

* για αποκλίσεις μεταξύ αγορών και πωλήσεων βάσει των καταστάσεων πελατών-προμηθευτών.

Είναι άλλωστε χαρακτηριστικό ότι από 98.000 ενδείξεις για φοροδιαφυγή που αποκάλυψαν οι ηλεκτρονικές διασταυρώσεις και που εστάλησαν για έλεγχο το 2003, το 2005 αποκαλύφθηκαν και εστάλησαν για έλεγχο 792.000 υποθέσεις.

2) Εφαρμογή με συνέπεια ενός πλαισίου κινήτρων και αντικινήτρων που να ενθαρρύνουν τη φορολογική ευσυνειδησία και να αποθαρρύνουν τη φοροδιαφυγή.

3) Περαιτέρω απλοποίηση του φορολογικού συστήματος, που να καθιστά σαφές ποιες δαπάνες μπορούν να εκπίπτουν και ποιες όχι από τα έσοδα των επιχειρήσεων και των ελεύθερων επαγγελματιών. Ήδη, ανέφερε ο κ. Αλογοσκούφης, προς την κατεύθυνση αυτή έχουν γίνει σημαντικά βήματα και με την απλοποίηση του ΚΒΣ και οι επιχειρήσεις μπορούν να λειτουργούν σε πιο «ασφαλές» περιβάλλον.

4) Λήψη όλων των αναγκαίων μέτρων ώστε να καλλιεργηθεί στους πολίτες φορολογική συνείδηση.

Για την πραγματική όμως καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, ο κ. Αλογοσκούφης υπογράμμισε ότι πέρα από τα όποια θεσμικά μέτρα, απαιτείται αλλαγή κουλτούρας και συστράτευση όλων των πολιτών, «αφού οι νοοτροπίες δεν αλλάζουν από τη μια μέρα στην άλλη». Ζήτησε μάλιστα για άλλη μια φορά απ όλους τους κοινωνικούς εταίρους να συμμετάσχουν ενεργά στην Εθνική Επιτροπή για την Αντιμετώπιση της Φοροδιαφυγής αφού, όπως είπε, όλοι πρέπει να συνειδητοποιήσουν ότι με τους πόρους που θα εξασφαλιστούν από το συγκεκριμένο «μέτωπο» θα χρηματοδοτηθούν μείζονες κοινωνικές προτεραιότητες, όπως είναι το σχέδιο για την αντιμετώπιση της φτώχειας, που προβλέπει την αύξηση των κοινωνικών δαπανών κατά 2 δισ. ευρώ σταδιακά στην επόμενη πενταετία, η αναβάθμιση της Υγείας και της Παιδείας κ.λ.π.

«Απέδωσε καρπούς»

Στη συνεδρίαση της κυβερνητικής επιτροπής ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών τόνισε ότι η μάχη κατά της φοροδιαφυγής έχει ήδη αποδώσει καρπούς και έχει συμβάλει σημαντικά στη μείωση των φορολογικών συντελεστών, τόσο για τα νομικά όσο και για τα φυσικά πρόσωπα, αλλά ταυτόχρονα και στην αύξηση των εισπράξεων του δημοσίου, ειδικά από την «πηγή» του ΦΠΑ, όπως άλλωστε αποδεικνύει και ο λόγος μεταβολής των εσόδων του ΦΠΑ προς την αύξηση του ονομαστικού ΑΕΠ που έφερε το συγκεκριμένο δείκτη στο ιστορικά υψηλό επίπεδο των τελευταίων δέκα ετών (1,6).
Πηγή Ναυτεμπορική


Δημιουργία νέας κατηγορίας

Κατηγορίες προσωπικής βιβλίοθήκης