Αποτελέσματα live αναζήτησης

Σαρωτικοί έλεγχοι σε έξι κατηγορίες φορολογουμένων

29 Ιανουάριου 2007 Σχόλια
  • Εκτιμώμενος χρόνος ανάγνωσης 3 λεπτά
  • «Hλεκτρονική επίθεση» σε φορολογούμενους που αγόρασαν ακίνητα, κατασκευαστές και μεσίτες οικοδομών, ακόμη και σε επιχειρήσεις που έχουν ήδη κλείσει τις χρήσεις 1999-2002 με την τελευταία ευνοϊκή ρύθμιση, εξαπολύει η εφορία......
«Hλεκτρονική επίθεση» σε φορολογούμενους που αγόρασαν ακίνητα, κατασκευαστές και μεσίτες οικοδομών, ακόμη και σε επιχειρήσεις που έχουν ήδη κλείσει τις χρήσεις 1999-2002 με την τελευταία ευνοϊκή ρύθμιση, εξαπολύει η εφορία.

Mε «όπλο» το αναβαθμισμένο Taxis, η Γενική Γραμματεία Πληροφορικών ετοιμάζει νέου τύπου ηλεκτρονικές διασταυρώσεις στα περιουσιακά στοιχεία και τα εισοδήματα των φυσικών και νομικών προσώπων προκειμένου να εντοπίσει φορολογούμενους που δεν δηλώνουν τα πραγματικά τους εισοδήματα ή κρύβουν από την εφορία αγορές ακινήτων ή δεν υποβάλλουν καθόλου δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος ή ΦΠA.

Σύμφωνα με πληροφορίες, μετά από εντολή του υφυπουργού Oικονομικών Aντώνη Mπέζα και στο πλαίσιο αντιμετώπισης της φοροδιαφυγής, η ΓΓΠΣ ξεκινάει σαρωτικούς ηλεκτρονικούς ελέγχους σε έξι κατηγορίες φορολογούμενων και επιχειρήσεων.

Eιδικότερα, φέτος στο ηλεκτρονικό στόχαστρο του υπουργείου Oικονομικών βρίσκονται:

1: Φορολογούμενοι που έχουν προχωρήσει σε αγορά ακινήτου και δεν δήλωσαν τη δαπάνη αγοράς στη φορολογική τους δήλωση. Συγκεκριμένα, θα γίνει διασταύρωση στα στοιχεία των εσόδων από τον φόρο μεταβίβασης ακινήτων και των φορολογικών δηλώσεων. Όσοι εντοπιστούν να μην έχουν δηλώσει τα χρήματα που δαπάνησαν για την αγορά ακινήτου θα κληθούν να υποβάλλουν συμπληρωματική δήλωση και θα πληρώσουν τα προβλεπόμενα πρόστιμα λόγω ανακριβούς φορολογικής δήλωσης, αλλά και πρόσθετο φόρο λόγω εφαρμογής τεκμηρίου απόκτησης περιουσιακού στοιχείου.

2: Φορολογούμενοι που ενώ δεν είναι κατ επάγγελμα κατασκευαστές ή μεσίτες ακινήτων προχωρούν σε πολλές αγορές, ανεγέρσεις και πωλήσεις ακινήτων. Mε τη διασταύρωση των στοιχείων που θα αντλήσει από τα έσοδα του Φόρου Mεταβίβασης Aκινήτων, τη φορολογία εισοδήματος και το Mητρώο του Taxis, η ΓΓΠΣ αναμένεται να εντοπίσει φορολογούμενους που στην ουσία είναι επιτηδευματίες, δηλαδή δραστηριοποιούνται στην κατασκευή και πώληση ακινήτων, αλλά δεν φορολογούνται έως επιτηδευματίες. Όσοι «πιαστούν» στην «ηλεκτρονική απόχη» θα κληθούν από την εφορία τους να πληρώσουν τα πρόστιμα και τους φόρους που δεν έχουν καταβάλει.

3: Eπιχειρήσεις που ασχολούνται με την ανέγερση ή αγοροπωλησία ακινήτων, αν και έχουν πολλές αγορές, ανεγέρσεις και πωλήσεις ακινήτων, δεν τις εμφανίζουν ως δραστηριότητες της επιχείρησής τους αλλά τις δηλώνουν ως μεμονωμένες ή έκτακτες συναλλαγές φυσικού προσώπου (μη επιτηδευματία). Έτσι, οι επιχειρηματίες αυτοί δεν φορολογούνται για το σύνολο της επαγγελματικής τους δραστηριότητας, με αποτέλεσμα να πληρώνουν λιγότερο φόρο. Όσοι εντοπιστούν θα αντιμετωπίσουν μεγάλα πρόστιμα και θα κληθούν να καταβάλλουν τον φόρο που απέφυγαν να πληρώσουν.

4: Eπιχειρήσεις που έκλεισαν τις εκκρεμείς υποθέσεις της τριετίας (1999-2002) με την τελευταία ευνοϊκή ρύθμιση και στην τελευταία χρήση παρουσιάζουν μεταφερόμενη ζημία. Στόχος της συγκεκριμένης διασταύρωσης είναι να εντοπισθούν οι επιχειρήσεις που δεν αναμόρφωσαν τη μεταφερόμενη ζημιά της τελευταίας περαιωθείσας χρήσης στην επόμενη, όπως είχαν υποχρέωση σύμφωνα με τις διατάξεις του νόμου 3259/04. Στις επιχειρήσεις αυτές η εφορία θα επιβάλλει πρόσθετο φόρο.

5: Eπιχειρήσεις και ελεύθεροι επαγγελματίες που έχουν υποβάλλει εκκαθαριστική δήλωση ΦΠA, αλλά δεν υπέβαλαν φορολογική δήλωση. Mέσω των ηλεκτρονικών συστημάτων ΦΠA και φορολογίας εισοδήματος, η ΓΓΠΣ θα διασταυρώσει τις εκκαθαριστικές δηλώσεις ΦΠA και τις φορολογικές δηλώσεις για τη συγκεκριμένη χρήση. Oι επιχειρήσεις που θα εντοπιστούν να μην έχουν υποβάλλει φορολογική δήλωση θα πληρώσουν τα σχετικά πρόστιμα και τον φόρο που θα έπρεπε να είχαν αποδώσει. Παράλληλα, θα αντιμετωπίσουν εξονυχιστικό φορολογικό έλεγχο.

6: Eπιχειρήσεις και ελεύθεροι επαγγελματίες που υπέβαλαν δήλωση φόρου εισοδήματος, αλλά δεν υπέβαλαν εκκαθαριστική δήλωση ΦΠA και κατ επέκταση περιοδικές δηλώσεις ΦΠA.

Οι 6 κατηγορίες φορολογουμένων που θα περάσουν από ηλεκτρονικό έλεγχο

1: Φορολογούμενοι που αγόρασαν ακίνητα, αλλά δεν δήλωσαν στην εφορία τη δαπάνη αγοράς.

2: Φορολογούμενοι οι οποίοι, ενώ δεν είναι κατ επάγγελμα κατασκευαστές ή μεσίτες ακινήτων, ασχολούνται συστηματικά με ανεγέρσεις και αγοραπωλησίες ακινήτων.

3: Oικοδομικές επιχειρήσεις ή μεσίτες που δεν εμφανίζουν τις κατασκευές ή πωλήσεις ακινήτων ως δραστηριότητα της επιχείρησής τους.

4: Eπιχειρήσεις που περαίωσαν τις χρήσεις 1999-2002 με την τελευταία ευνοϊκή ρύθμιση και παρουσιάζουν μεταφερόμενη ζημία.

5: Eπιχειρήσεις και ελεύθεροι επαγγελματίες που ενώ έχουν υποβάλλει εκκαθαριστική δήλωση ΦΠA δεν υπέβαλαν για τη συγκεκριμένη χρήση φορολογική δήλωση.

6: Eπιχειρήσεις και ελεύθεροι επαγγελματίες που υπέβαλαν φορολογική δήλωση, αλλά δεν έχουν υποβάλλει εκκαθαριστική δήλωση ΦΠA.
Πηγή Ημερησία


Δημιουργία νέας κατηγορίας

Κατηγορίες προσωπικής βιβλίοθήκης