Αποτελέσματα live αναζήτησης

Πειραιώς-Marfin: Nομικό κομφούζιο

29 Ιανουάριου 2007 Σχόλια
  • Εκτιμώμενος χρόνος ανάγνωσης 4 λεπτά
  • Διέξοδο, στο νομικό κομφούζιο που έχει προκαλέσει η απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου, προσπαθούν να βρουν οι κυπριακές εποπτικές αρχές έτσι ώστε να ξεκαθαρίσει το τοπίο όσον αφορά στις δημόσιες προτάσεις. Σύμφωνα με πληροφορίες της «Η» online το απόγευμα ολοκληρώθηκε η συνεδρίαση....
Διέξοδο, στο νομικό κομφούζιο που έχει προκαλέσει η απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου, προσπαθούν να βρουν οι κυπριακές εποπτικές αρχές έτσι ώστε να ξεκαθαρίσει το τοπίο όσον αφορά στις δημόσιες προτάσεις. Σύμφωνα με πληροφορίες της «Η» online το απόγευμα ολοκληρώθηκε η συνεδρίαση της διοίκησης του  Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου με τη συμμετοχή των νομικών υπηρεσιών. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, οι συμμετέχοντες στη σύσκεψη επέλεξαν να περιμένουν κατάθεση του φακέλου με την ολοκληρωμένη δημόσια πρόταση της MPB για την Τρ.Κύπρου προτού λάβουν την οριστική απόφασή τους, καθώς μέχρι στιγμής υπάρχει μόνον μία δημόσια πρόταση αυτή της Τρ.Πειραιώς για την MPB.

Η πλευρά της MPB έχει διορία μέχρι και την Τρίτη να καταθέσει την πρότασή της και, οι πληροφορίες αναφέρουν, οτι κατά πάσα πιθανότητα θα υποβληθεί τη Δευτέρα το πρωι. Αφού κατατεθεί ο φάκελος θα υπάρξει νέα σύσκεψη του ΧΑΚ.   

Πηγές από τη Λευκωσία αναφέρουν οτι νωρίτερα σήμερα υπήρξε επικοινωνία του προέδρου του ΧΑΚ, κ. Ακη Κλεάνθους με τον επικεφαλής της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς Κύπρου, κ. Γιώργο Χαραλάμπους, αναφορικά με τις κινήσεις των δύο αρχών μετά την απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου.

Μολονότι είναι νωρίς να εξάγει κανείς συμπεράσματα ως προς το περιεχόμενο της απόφασης που θα λάβει το ΧΑΚ, νομικοί κύκλοι αναφέρουν ότι είναι αυξημένες οι πιθανότητες η δικαστική διένεξη να συνεχισθεί.

Στο μεταξύ από την πλευρά της η κυπριακή Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς αναμένει τη συνεδρίαση του Εφετείου, στο οποίο έχει προσφύγει προκειμένου να εφεσιβάλει την απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου.

Από την πλευρά της η ελληνική Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς επιβεβαίωσε σήμερα το πρωί ότι απέστειλε επιστολή στο ΧΑΚ ζητώντας ενημέρωση για τις επόμενες κινήσεις της.

 

Οι μονομάχοι
 

Η τράπεζα Πειραιώς απέστειλε προς το ΧΑΚ επιπλέον στοιχεία όσον αφορά στη δημόσια πρόταση για την εξαγορά της Marfin Popular Bank.  Συγκεκριμένα, στο πλαίσιο της διαδικασίας για την έγκριση του εγγράφου της Ολικής Δημόσιας Πρότασής της, που στοχεύει στην απόκτηση κατΆ ελάχιστον 40% και κατά μέγιστον 100% του μετοχικού κεφαλαίου της Marfin Popular Bank Public Co. Ltd. και σε απάντηση του από 24 Ιανουαρίου 2007 σχετικού εγγράφου του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου, θα υποβάλει άμεσα όλα τα συμπληρωματικά στοιχεία που ζήτησε το Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου, προκειμένου να ολοκληρωθεί η διαδικασία έγκρισής του.

Στο επιτελείο της Marfin Popular Bank τελούν εν αναμονή της απόφασης που θα πάρει το ΧΑΚ ώστε να προχωρήσουν στις επόμενες κινήσεις τους.

 

 

Συνεργασία Κύπρου-Πειραιώς;
 

 

Τι γίνεται όμως στο μέτωπο της τράπεζας Κύπρου; Όπως κατ` επανάληψη έχει επισημάνει η «Η» online η τράπεζα Κύπρου αναμένει τη λύση του νομικού γρίφου και μετά θα δημοσιεύσει τις αποφάσεις της, όσον αφορά στο ενδεχόμενο συνεργασίας με την Πειραιώς. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι δύο τράπεζες έχουν κοινή γραμμή άμυνας έναντι των σχεδίων της MPB και δεν αποκλείεται να υπάρξει μελλοντικά και μετοχική συνεργασία μεταξύ τους.

 Όπως αναφέρει σε δημοσίευμά της η εφημερίδα «Φιλελεύθερος» το διοικητικό συμβούλιο της Τράπεζας Κύπρου κάνει στροφή 180 μοιρών και ανοίγει γέφυρες συνεργασίες με την Τράπεζα Πειραιώς.

 

«Σύμφωνα με πληροφορίες  στη χθεσινή κρίσιμη πολύωρη συνεδρίαση οι σύμβουλοι προχωρώντας στην ανασκόπηση των γεγονότων που διαδραματίζονται στο σύγχρονο τραπεζικό περιβάλλον έκριναν ότι η  αυτόνομη πορεία είναι δύσκολη και με κινδύνους και η Τράπεζα Κύπρου πρέπει να επαναπροσδιορίσει την πολιτική της στον τομέα των συνεργασιών. Μέσα από τη συζήτηση κρίθηκε ότι υπό τις περιστάσεις η Τράπεζα Κύπρου πρέπει να κινηθεί στην αυτόνομη πορεία σε συνδυασμό με τη συνεργασία με την Πειραιώς ενώ στον ορίζοντα υπάρχει και εξαγορά τράπεζας στον ελληνικό χώρο. Το γεύμα που προηγήθηκε με τον πρόεδρο της Τράπεζας Πειραιώς Μιχάλη Σάλλα φαίνεται, σύμφωνα με πληροφορίες, ότι έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην αλλαγή φιλοσοφίας της Τράπεζας Κύπρου για να αντιμετωπιστεί το αντίπαλο δέος της Marfin Popular Bank. Κατά τη χθεσινή συνεδρίαση η πλειοψηφία των συμβούλων έκρινε ότι παραμονή της Πειραιώς ως μεγαλομετόχου με ποσοστό 8,2% είναι προς το συμφέρον του  συγκροτήματος για να μην εξαγοραστεί και όλες οι μετέπειτα κινήσεις θα γίνουν στο πνεύμα της καλής θέλησης. Με βάση τις εξελίξεις «παγώνει» προς το παρόν η ρευστοποίηση του 8,2% και οι επόμενες ημέρες είναι ιδιαίτερα κρίσιμες καθώς αναμένεται να δρομολογηθούν επαφές μεταξύ Πειραιώς και Τράπεζας Κύπρου. Όπως ανέφερε στο «Φ» διοικητικός σύμβουλος «πρώτα γίνεται το ραντεβού, μετά ο αρραβώνας και μετά ο γάμος». Οι σύμβουλοι κατά τη χθεσινή συνεδρίαση αποφάσισαν ότι οι κινήσεις δεν θα πρέπει να γίνουν με γνώμονα την άμυνα αλλά τη δημιουργία υπεραξίας προς τους μετόχους. Η 7η Φεβρουαρίου θεωρείται κρίσιμη ημερομηνία για την Τράπεζα Κύπρου καθώς θα ανακοινωθούν τα αποτελέσματα του 2006 και οι στόχοι τριετίας 2007 -2009. Από σήμερα και μέχρι και την ανακοίνωση των σχεδίων αποφασίσθηκε από το διοικητικό συμβούλιο να δρομολογηθούν οι εξελίξεις και όπως ανέφερε στο «Φ» σύμβουλος «αν ανακοινώσουμε μόνο καλά αποτελέσματα δεν θα ικανοποιήσουμε τους μετόχους». Θεωρείται πιθανό στις 7 Φεβρουαρίου η Τράπεζα Κύπρου να αναφερθεί στην εξαγορά που ετοιμάζει και να προσδιορίσει το φλερτ που άνοιξε με την Πειραιώς. Ο πρόεδρος του συγκροτήματος Ελευθέριος Ιωάννου ανέφερε   ότι «το διοικητικό συμβούλιο εξέτασε θέματα που αφορούν το Στρατηγικό Σχέδιο, θα συνέλθει εκ νέου στις αρχές Φεβρουαρίου για να καθορίσει τους επόμενους στόχους που θα ανακοινωθούν σε συνδυασμό με αποτελέσματα της χρήσης 2006» αναφέρει το δημοσίευμα της κυπριακής εφημερίδας.

Πηγη Ημερησία


Δημιουργία νέας κατηγορίας

Κατηγορίες προσωπικής βιβλίοθήκης