Αποτελέσματα live αναζήτησης

Εγκαίνια του νέου Υπολογιστικού Κέντρου του TAXIS στη ΓΓΠΣ

26 Ιανουάριου 2007 Σχόλια
  • Εκτιμώμενος χρόνος ανάγνωσης 6 λεπτά
  • Ο Υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών κ. Γιώργος Αλογοσκούφης εγκαινίασε σήμερα το πρωί στη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων το νέο Υπολογιστικό Κέντρο του TAXIS....

Ο Υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών κ. Γιώργος Αλογοσκούφης εγκαινίασε σήμερα το πρωί στη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων το νέο Υπολογιστικό Κέντρο του TAXIS. Μετά τα εγκαίνια, ο κ. Αλογοσκούφης και ο Υφυπουργός Οικονομίας και Οικονομικών κ. Αντώνης Μπέζας έκαναν τις ακόλουθες δηλώσεις:

Γ. ΑΛΟΓΟΣΚΟΥΦΗΣ: Εγκαινιάζουμε σήμερα στη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων το νέο υπολογιστικό κέντρο της, το νέο Taxis. Η δημιουργία του νέου Taxis είναι ένα ιδιαίτερα σημαντικό γεγονός, που αφορά όλους τους πολίτες και τις επιχειρήσεις. Χάρις στην αναβάθμισή του, οι πολίτες και οι επιχειρήσεις θα διεκπεραιώνουν τις συναλλαγές τους με τις Εφορίες ευκολότερα και ταχύτερα, θα έχουν δηλαδή σημαντικό όφελος. Επίσης, με τη δημιουργία του Taxis - και τις μεγαλύτερες δυνατότητες διασταύρωσης στοιχείων που προσφέρει - προωθείται και ο στόχος μας για την ενίσχυση της φορολογικής δικαιοσύνης, για μια δίκαιη κοινωνία.

Το νέο κεντρικό σύστημα της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων αποτελείται από 13 σύγχρονους ισχυρούς κεντρικούς υπολογιστές 100πλάσιας ισχύος σε σχέση με το προηγούμενο κεντρικό σύστημα. Τα  αποτελέσματα της πιλοτικής λειτουργίας του νέου συστήματος είναι ιδιαίτερα θετικά, καθώς προκύπτει:

Η άμεση και χωρίς προβλήματα διεκπεραίωση του συνόλου των συναλλαγών στη διάρκεια της ημέρας. Ενδεικτικά, με το νέο σύστημα πραγματοποιούνται περισσότερες από 240.000 ηλεκτρονικές συναλλαγές ημερησίως, τη στιγμή που το παλαιό σύστημα μπορούσε να διεκπεραιώσει μόλις 45.000 – 50.000  συναλλαγές.


Η ταχύτητα εξυπηρέτησης των πολιτών με το νέο σύστημα αυξάνεται θεαματικά, με συνέπεια να μειώνονται οι χρόνοι διεκπεραίωσης των συναλλαγών τουλάχιστον κατά 10 φορές.

Στο παλαιό δίκτυο, που λειτουργούσε χωρίς καμία αναβάθμιση από το 1997, οι Υπηρεσίες συνδέονταν με πολύ χαμηλές ταχύτητες. Το αποτέλεσμα ήταν οι συχνές καθυστερήσεις στην εξυπηρέτηση των πολιτών στις εφορίες. Επιπλέον, με το παλαιό σύστημα τίθεντο – στην περίπτωση προσωρινής διακοπής ενδιάμεσων κεντρικών συνδέσεων-  εκτός λειτουργίας ολόκληρες περιοχές της χώρας, με αποτέλεσμα την αδυναμία εξυπηρέτησης μεγάλου αριθμού πολιτών.

Θέλω να τονίσω, επίσης, ότι δημιουργείται το νέο δίκτυο του Υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών,  που εντάσσεται στο Εθνικό Δίκτυο Δημόσιας Διοίκησης «Σύζευξις». Με το δίκτυο αυτό αναβαθμίζονται γενικότερα  οι ταχύτητες διασύνδεσης όλων των υπηρεσιών του Υπουργείου – όχι μόνο των Εφοριών αλλά και των Τελωνείων και των άλλων υπηρεσιών- και γίνονται 30 έως 100 φορές γρηγορότερες. Από τη λειτουργία του νέου δικτύου εκτιμάται πως θα υπάρξει  εξοικονόμηση έως και 5 εκατομμυρίων ευρώ ετησίως, λόγω μειωμένου κόστους λειτουργίας και συντήρησης.

Η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων έχει δώσει τα τελευταία χρόνια μεγάλη ώθηση στην ηλεκτρονική εξυπηρέτηση των πολιτών και των επιχειρήσεων. Ανάμεσα στις  υπηρεσίες που προσφέρει ξεχωρίζουν:

Η ανανεωμένη υπηρεσία ηλεκτρονικής υποβολής δηλώσεων Φόρου Εισοδήματος Φυσικών Προσώπων (Ε1) με δυνατότητα άμεσης εκκαθάρισης της δήλωσης και έκδοσης εκκαθαριστικού σημειώματος με την υποβολή της
Η νέα υπηρεσία Ηλεκτρονικής Υποβολής της Οριστικής Δήλωσης Φόρου Μισθωτών Υπηρεσιών (Ε7) και των Βεβαιώσεων Αποδοχών. Ήδη 62.920 δηλώσεις έχουν υποβληθεί ηλεκτρονικά.

Σνολικά μέσα  στο 2006, η χρήση των Ηλεκτρονικών Υπηρεσιών σημείωσε σημαντική αύξηση. Συγκεκριμένα, πραγματοποιήθηκαν περίπου 3,5 εκατομμύρια Ηλεκτρονικές Συναλλαγές μέσω Internet,  παρουσιάζοντας:

Αύξηση 54,13% σε σχέση με το 2005
Αύξηση 157,55% σε σχέση με το 2003

Σημαντική αύξηση υπήρξε επίσης και στον αριθμό των εγγεγραμμένων χρηστών, οι οποίοι έφτασαν το Δεκέμβριο του 2006 σε περίπου 1,7 εκατομμύρια, παρουσιάζοντας:

Αύξηση 28,58% σε σχέση με το 2005
Αύξηση 72,19% σε σχέση με το 2003

Μέσω των ηλεκτρονικών συναλλαγών εκτιμάται ότι το 2006 εξοικονομήθηκαν:

7 εκατομμύρια παραγωγικές ώρες για τους πολίτες και τις επιχειρήσεις
288.000 παραγωγικές ώρες για το προσωπικό του Υπουργείου
 

Τα νέα κεντρικά συστήματα της Γ.Γ.Π.Σ. θα εξυπηρετούν ένα ευρύ σύνολο αναγκών του Υπουργείου, που υπερβαίνουν κατά πολύ τα όρια του TAXIS. Σε συνδυασμό με το μεγάλο αριθμό φορολογικών στοιχείων, που είναι πλέον διαθέσιμα σε ηλεκτρονική μορφή, το Υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών θα είναι σε θέση να πραγματοποιεί οποιαδήποτε διασταύρωση στοιχείων. Ήδη, τα τελευταία χρόνια, έχουμε επεκτείνει τις διασταυρώσεις σε νέους τομείς, με σημαντικά αποτελέσματα. Ο εντοπισμός 5.000 μεγάλων επιχειρήσεων, που δεν κατέβαλλαν ΦΠΑ και δεν υπέβαλλαν σχετικές δηλώσεις, καθώς και ιδιοκτητών μεγάλης ακίνητης περιουσίας, που δεν κατέβαλλαν το σχετικό φόρο, αποτελούν χαρακτηριστικά παραδείγματα. Στο προσεχές διάστημα, θα έχουμε δυνατότητες συνδυαστικών διασταυρώσεων, που βασίζονται σε διαφορετικά φορολογικά στοιχεία, όπως το Ε3, εκκαθαριστικές και περιοδικές δηλώσεις ΦΠΑ, συγκεντρωτικές καταστάσεις πελατών –προμηθευτών. Ας μην έχουν αυταπάτες αυτοί που προσπαθούν να αποκρύψουν τους φόρους που οφείλουν. Οι δυνατότητες αποκάλυψής τους είναι πολύ μεγάλες.

Πιστεύω ότι από την αναβάθμιση του Taxis και τις νέες υπηρεσίες της Γ.Γ.Π.Σ. κερδισμένοι  θα είμαστε όλοι- οι πολίτες, οι επιχειρήσεις και το κράτος.  Διότι, με την πειθαρχία και την οργάνωση που συνεπάγονται οι νέες τεχνολογίες, θα έχουμε μια δημόσια διοίκηση πιο φιλική στον πολίτη, με μεγαλύτερες δυνατότητες, με περισσότερη αποτελεσματικότητα.

Θα έχουμε μια δημόσια διοίκηση και ένα Υπουργείο Οικονομικών που πραγματικά θα εξυπηρετεί τον πολίτη. Τα βήματα θα είναι μεγάλα, θα συνεχίζονται, δε λύνονται μέσα σε μια χρονιά και σε μια φάση, αλλά η προσπάθεια που γίνεται είναι αξιέπαινη. Με την ευκαιρία αυτή,  θα ήθελα να συγχαρώ όλους τους συντελεστές αυτών των αποτελεσμάτων, τον συνάδελφο κ. Μπέζα, ο οποίος με τη μεθοδικότητα και την εργατικότητά του έχει δώσει μια νέα πνοή στο Υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών, τον Γενικό Γραμματέα κ. Δημοσθένη Αναγνωστόπουλο και τους υπαλλήλους της Γενικής Γραμματείας. 

ΑΝΤ. ΜΠΕΖΑΣ: Το Υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών εφαρμόζει με σχέδιο,  με υπευθυνότητα και με κοινωνική ευαισθησία,  ένα μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα, το οποίο στοχεύει σε μια δυναμική, ανταγωνιστική και κυρίως εξωστρεφή οικονομία. Σημαντικό εργαλείο στην προώθηση αυτών των μεταρρυθμίσεων  αποτελεί η χρήση των νέων τεχνολογιών σε όλα τα επίπεδα διοίκησης. Είναι βασική μας επιλογή ο εκσυγχρονισμός όλων των ηλεκτρονικών μας συστημάτων,  είναι βασική μας επιλογή η αναβάθμιση του ρόλου και της λειτουργίας της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων.

Με την πρώτη και τη δεύτερη φάση της φορολογικής μεταρρύθμισης,  δημιουργούμε ένα φορολογικό σύστημα απλό,  αντικειμενικό και δίκαιο.  Και το μήνυμα, το οποίο στέλνουμε προς κάθε κατεύθυνση  είναι ξεκάθαρο. Μειώνουμε τα φορολογικά βάρη για όλους τους πολίτες,  μειώνουμε τα φορολογικά βάρη για τις επιχειρήσεις,  είμαστε όμως άτεγκτοι στον αγώνα μας κατά της φοροδιαφυγής. Γι αυτό η είσπραξη του ΦΠΑ και το σύνολο των φορολογικών εσόδων το 2006, που μειώνουν το έλλειμμα,  κινήθηκαν πάνω από τους στόχους που είχε ο προϋπολογισμός.

Ο ρόλος της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων στην ηλεκτρονική διακυβέρνηση του Υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών  είναι, όπως είπε και ο κ. Υπουργός προηγουμένως,  διττός. Από τη μια πλευρά, διευκολύνεται η επικοινωνία του πολίτη με το κράτος,  μέσα από τις πολλές ηλεκτρονικές εφαρμογές του TAXIS. Οι φορολογούμενοι σήμερα μπορούν να πραγματοποιούν τις περισσότερες από τις συναλλαγές τους με τις φορολογικές αρχές ηλεκτρονικά και να αποφεύγουν έτσι τις επισκέψεις στις υπηρεσίες μας,  τις επισκέψεις στις εφορίες. Και αυτό εμείς το θέλουμε. Από την άλλη πλευρά, ο τεχνολογικός εκσυγχρονισμός της γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων  μας δίνει τη δυνατότητα να εντοπίσουμε τη φοροδιαφυγή μέσω των πολλών διασταυρώσεων,  που μπορούν πλέον να γίνονται στα οικονομικά στοιχεία των επιχειρήσεων και των φυσικών προσώπων.

 Η αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής δεν πρέπει, όμως, να είναι πρόθεση μόνο των ελεγκτικών μηχανισμών του Υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών. Η αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής  πρέπει να είναι πρόθεση όλων μας.  Ο καθένας πρέπει να συνειδητοποιήσει ότι όταν ζητάμε από το κράτος να δείχνει κοινωνική ευαισθησία,  πρέπει όλοι μαζί να δώσουμε τέλος σε αυτή τη μορφή κοινωνικής αναισθησίας που είναι η φοροδιαφυγή.

Εγκαινιάζουμε σήμερα το νέο υπολογιστικό κέντρο του TAXIS. Η αντικατάσταση του παλαιού συστήματος με το νέο,  ήταν μια ιδιαίτερα σύνθετη και πολύπλοκη διαδικασία και χρειάστηκε για την ολοκλήρωσή της να δουλέψουν πολλοί άνθρωποι,  επίπονα για πολλούς μήνες. Η μεγάλη ισχύς του νέου συστήματος  επιτρέπει τη ριζική αναβάθμιση όλων των εφαρμογών τού TAXIS, την ενεργοποίηση των ανενεργών εφαρμογών και την υλοποίηση πολλών νέων εφαρμογών. Πρόκειται για μια αναβάθμιση,  η οποία ενισχύει τον χαρακτήρα της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων  και την αναδεικνύει ως μονάδα πρότυπο της ελληνικής δημόσιας διοίκησης για την ηλεκτρονική διακυβέρνηση. Ως πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών είμαστε ιδιαίτερα υπερήφανοι γι αυτό.  Όπως είμαστε ιδιαίτερα περήφανοι για τους υπαλλήλους μας,  τους υπαλλήλους του Υπουργείου,  τους υπαλλήλους της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων,  που με συνέπεια εργάζονται για τη βελτίωση της εξυπηρέτησης του πολίτη.

 Δημιουργία νέας κατηγορίας

Κατηγορίες προσωπικής βιβλίοθήκης