Αποτελέσματα live αναζήτησης

Μικρότερο εισόδημα δηλώνουν οι ελεύθεροι επαγγελματίες από τους μισθωτούς

26 Ιανουάριου 2007 Σχόλια
  • Εκτιμώμενος χρόνος ανάγνωσης 1 λεπτά
  • ΑΥΤΟ προκύπτει από τα στοιχεία και τους πίνακες που έδωσε στη δημοσιότητα ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών κ. Γιώργος Αλογοσκούφης σχετικά με τα καθαρά κέρδη που δηλώνουν την εφορία οι ελεύθεροι επαγγελματίες....


ΑΥΤΟ προκύπτει από τα στοιχεία και τους πίνακες που έδωσε στη δημοσιότητα ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών κ. Γιώργος Αλογοσκούφης σχετικά με τα καθαρά κέρδη που δηλώνουν την εφορία οι ελεύθεροι επαγγελματίες.

Πρόκειται για τα εισοδήματα που δηλώθηκαν το 2005, σύμφωνα με τα οποία, ενώ ο μέσος μισθωτός φαίνεται να δηλώνει εισόδημα 13.000 ευρώ, μια μεγάλη κατηγορία ελεύθερων επαγγελματιών δηλώνει εισόδημα κάτω από το όριο αυτό. Συγκεκριμένα, πρόκειται για τραγουδιστές, ηθοποιούς, ιδιοκτήτες ταξί, καλλιτέχνες κέντρων διασκέδασης, ιδιοκτήτες εστιατορίων, υδραυλικούς, ηλεκτρολόγους, ελαιοχρωματιστές και άλλα επαγγέλματα της οικοδομής, αλλά και ξενοδόχους, όπως και εκμεταλλευτές καντινών και μπαρ. Οι τελευταίοι δηλώνουν στην εφορία μέσο ετήσιο εισόδημα περίπου 5.000 ευρώ.

Σε επίπεδα κοντά στο εισόδημα των μισθωτών, αλλά λίγο υψηλότερα, είναι τα μέσα εισοδήματα που δηλώνουν στην εφορία οι διαφημιστές, οδοντίατροι, αρχιτέκτονες μηχανικοί, δικηγόροι, λογιστές, σύμβουλοι επιχειρήσεων και ασφαλιστές, τα εισοδήματα των οποίων δεν ξεπερνούν τα 18.000 ευρώ το χρόνο.

Υψηλότερα, στα επίπεδα των 26.000 ευρώ περίπου, είναι το μέσο ετήσιο εισόδημα που δηλώνουν οι γιατροί, ενώ κοντά στα 35.000 ευρώ βρίσκεται το εισόδημα που δηλώνουν φαρμακοποιοί και συμβολαιογράφοι.

Παράλληλα, το υπουργείο Οικονομικών έδωσε στη δημοσιότητα στοιχεία σχετικά με το έργο των ελεγκτικών υπηρεσιών, από τα οποία προκύπτει ότι από τους ελέγχους που έγιναν το 2006 σε μεγάλες επιχειρήσεις, βεβαιώθηκαν πρόσθετοι φόροι ύψους 3,2 δισ. ευρώ έναντι 1,5 δισ. ευρώ το 2005 (αύξηση 109,9%).

Σε ελέγχους που έγιναν στην αγορά και ειδικότερα στο χώρο των μικρομεσαίων επιχειρήσεων κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2006, το ποσοστό της παραβατικότητας ανήλθε σε 15%. συγκεκριμένα, έγιναν 27.956 έλεγχοι και διαπιστώθηκαν 4.242 παραβάτες.

Επίσης, σύμφωνα από τις διασταυρώσεις που πραγματοποιήθηκαν το 2006 σε επιχειρήσεις με βιβλία Β και Γ κατηγορίας, βεβαιώθηκαν πρόσθετοι φόροι και προσαυξήσεις 135,9 εκατ. ευρώ.

Πηγή ΚαθημερινήΔημιουργία νέας κατηγορίας

Κατηγορίες προσωπικής βιβλίοθήκης