Αποτελέσματα live αναζήτησης

ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΓΕΝΙΚΟΥ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΚΩΝ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ κ. ΔΗΜΟΣΘΕΝΗ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΥ

22 Ιανουάριου 2007 Σχόλια
  • Εκτιμώμενος χρόνος ανάγνωσης 9 λεπτά
  • Σκοπός της σημερινής εκδήλωσης είναι η παρουσίαση του έργου της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων (ΓΓΠΣ) του Υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών (ΥΠOιO...

ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ  ΓΕΝΙΚΟΥ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΚΩΝ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ κ. ΔΗΜΟΣΘΕΝΗ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΥ
ΗΜΕΡΙΔΑ ΓΓΠΣ
Πάτρα 19-1-2007

Σκοπός της σημερινής εκδήλωσης είναι η παρουσίαση του έργου της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων (ΓΓΠΣ) του Υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών (ΥΠOιO) στον τομέα της ψηφιακής οικονομίας.
Στόχος της ΓΓΠΣ είναι η προώθηση της Ψηφιακής Οικονομίας για την εξυπηρέτηση του Πολίτη, ανεξάρτητα από χρονικούς ή γεωγραφικούς περιορισμούς, όπου και αν βρίσκεται, ανά πάσα στιγμή: 24 ώρες την ημέρα και 7 ημέρες την εβδομάδα.
Είναι αλήθεια πως η ΓΓΠΣ κατά τα τελευταία χρόνια εργάζεται με συνέπεια και ένταση προκειμένου να προωθήσει και αναδείξει τα πλεονεκτήματα της ψηφιακής οικονομίας για τη χώρα.
Έχει πετύχει συγκεκριμένα, απτά αποτελέσματα, τα οποία και θα παρουσιάσω σε πρώτο βαθμό και στη συνέχεια, με μεγαλύτερη εξειδίκευση, τα αρμόδια στελέχη της Γενικής Γραμματείας.


Η ΓΓΠΣ έχει λάβει συγκεκριμένες πρωτοβουλίες και έχει αναπτύξει πλήρη στρατηγικό σχεδιασμό για την επίτευξη των στόχων της σε βραχυπρόθεσμο και μακροπρόθεσμο ορίζοντα (από τους προσεχείς μήνες, έως και για τα προσεχή 3-4 έτη).
Στα δύο αυτά ζητήματα, δηλαδή στους στόχους που έχουμε επιτύχει και το στρατηγικό μας σχεδιασμό, θα αναφερθώ στη συνέχεια.
Τόσο το έργο που έχουμε επιτελέσει για την προώθηση της ψηφιακής οικονομίας όσο και ο στρατηγικός σχεδιασμός μας  έχουν 2 βασικούς άξονες:
-- Την εξυπηρέτηση του πολίτη
-- Την τεχνολογική στήριξη του ΥΠOιO ώστε να αποτελεί πρότυπο - τεχνολογικά - Υπουργείο.
Σε ότι αφορά δε το περιεχόμενο του τεχνολογικού μας έργου, είναι γνωστό ότι υφίσταται ένας πρόσθετος άξονας για τον οποίο μεριμνούμε:
-- Τη φορολογική δικαιοσύνη και διαφάνεια
Τα τελευταία 2,5 χρόνια προχωρήσαμε με γοργούς ρυθμούς τόσο στον εκσυγχρονισμό των συστημάτων μας όσο και στην παροχή νέων υπηρεσιών προς τους Πολίτες, τις Επιχειρήσεις αλλά και τη Δημόσια Διοίκηση.
Δημιουργούμε το Νέο Τaxis.
Η τελική φάση αλλαγής τους κεντρικού συστήματος πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 8 Οκτωβρίου με απόλυτη επιτυχία και χωρίς ταλαιπωρία για το κοινό.
 Για να πετύχει το τεράστιο αυτό εγχείρημα, 9 χρόνια μετά την αρχική εγκατάσταση του εξοπλισμού, έχει προηγηθεί σκληρή δουλειά ενός έτους με συνεχείς δοκιμές και  ελέγχους.


Το TAXIS αποτελεί το μεγαλύτερο Πληροφοριακό Σύστημα της Δημόσιας Διοίκησης στη χώρα. Ξεκίνησε την παραγωγική του λειτουργία από το 1998. Όμως, τόσο η πάροδος εννέα σχεδόν χρόνων όσο και η έλλειψη στρατηγικού σχεδιασμού αναβάθμισης του συστήματος, οδήγησαν στα εξής αποτελέσματα:
1. Ξεπερασμένος τεχνολογικά εξοπλισμός περιορισμένων δυνατοτήτων, ο οποίος αδυνατούσε να υποστηρίξει την αναβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών και παρουσίαζε πολλαπλές βλάβες.
2. Λειτουργία παρωχημένου λογισμικού, χωρίς σύγχρονες δυνατότητες. Ενδεικτικά αναφέρω ότι 11.000 υπολογιστές, βασίζονταν έως πρόσφατα σε Windows 3.11, λειτουργικό σύστημα με έτος κυκλοφορίας το 1993.
3. Ύπαρξη ανενεργών εφαρμογών που ουδέποτε τέθηκαν σε λειτουργία.
4. Χαμηλής ποιότητας και αργό δίκτυο διασύνδεσης των υπηρεσιών του ΥΠOιO, με ταχύτητες από 19,2 έως 64 Kbps, χωρίς εναλλακτικές οδεύσεις, με αποτέλεσμα πολλές Εφορίες να τίθενται εκτός λειτουργίας όταν έπεφτε μια δικτυακή σύνδεση.
5. Έλλειψη κάλυψης απαιτήσεων των Κεντρικών Υπηρεσιών. Στο πλαίσιο του Στρατηγικού Σχεδιασμού της πρώτης φάσης του TAXIS, δόθηκε έμφαση αποκλειστικά στις λειτουργικές απαιτήσεις των Εφοριών. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα την ελλιπή έως σήμερα στήριξη των υπηρεσιακών αναγκών των Κεντρικών Υπηρεσιών του ΥΠOιO.
Ως εκ τούτου, το TAXIS δεν μπορούσε να ανταποκριθεί στις διαρκώς αυξανόμενες ανάγκες για την εξυπηρέτηση των πολιτών. Οδηγείτο με μαθηματική ακρίβεια στην απαξίωσή του.


Σήμερα, με ιδιαίτερη ικανοποίηση και προσδοκίες, δημιουργούμε το Νέο Taxis. Σε ότι αφορά στον εξοπλισμό:
-- Πρώτον, αναβαθμίσαμε τον εξοπλισμό στις Εφορίες και στα Τελωνεία. Ολοκληρώθηκε τον Απρίλιο του 2006 (μέσα σε διάστημα 2 μόλις μηνών) η εγκατάσταση περίπου 8.500 νέων σταθμών εργασίας και 1800 νέων εκτυπωτών στις Εφορίες, τα Τελωνεία και τις Κεντρικές Υπηρεσίες. Ιδιαίτερη μέριμνα δόθηκε στην ελαχιστοποίηση του χρόνου μη λειτουργίας της κάθε Εφορίας που ήταν μόλις  1 ημέρα, χωρίς τη πρόκληση ταλαιπωρίας για το κοινό.
Ήδη, οι εκατοντάδες  βλάβες που παρουσιάζονταν στον εξοπλισμό έχουν περιοριστεί δραστικά. 
-- Δεύτερον, αλλάζουμε πλήρως το δίκτυο του Υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών για 750 φορείς (ΔΟΥ, Τελωνεία, ΥΔΕ, Κτημ. Υπηρεσίες, Χημικές, Κεντρικές κ.α.) σε όλη την Ελλάδα από το 2006 έως και το 2007.  Μέσω της ένταξης στο Εθνικό Δίκτυο Σύζευξις, την οποία επιτύχαμε το 2005, αναβαθμίζονται ριζικά οι ταχύτητες επικοινωνίας 750 φορέων του Υπουργείου σε όλη την Ελλάδα από 19,2Kbps σε τουλάχιστον 1Mbps (και μέχρι και 34Mbps) και θα παρέχεται η δυνατότητα υποστήριξης ενοποιημένων υπηρεσιών μετάδοσης φωνής, video και δεδομένων, με ελάχιστο κόστος για τον προϋπολογισμό (εκτιμάται εξοικονόμηση 5 ΜΕ ετησίως)
-- Τρίτον, αντικαταστήσαμε τον κεντρικό υπολογιστή του TAXIS με 13 σύγχρονους ισχυρούς κεντρικούς υπολογιστές. Με τον τρόπο αυτό, το κεντρικό σύστημα του TAXIS είναι τουλάχιστον 100πλάσιας ισχύος και δυνατοτήτων. 
-- Τέταρτον και εξίσου σημαντικό, σε ό,τι αφορά στα προγράμματα του Taxis, λάβαμε την απόφαση να τα ξαναγράψουμε, βελτιώνοντας και επιλύοντας όλα τα υφιστάμενα προβλήματα, σε σύγχρονες τεχνολογικές πλατφόρμες. Τούτο θα ολοκληρωθεί εντός 15 μηνών.


Όπως επεσήμανα και στην αρχή, για εμάς προτεραιότητα αποτελεί η αναβάθμιση της εξυπηρέτησης του Πολίτη.
Πέρα από τον εκσυγχρονισμό του TAXIS, κάτι τέτοιο επιτυγχάνεται μέσα από την αναβάθμιση του ΤAXISnet: της διαδικτυακής πύλης για την παροχή ηλεκτρονικών υπηρεσιών προς τους Πολίτες, τις Επιχειρήσεις και Δημόσια Διοίκηση.
Κατά την τελευταία διετία δώσαμε μεγάλη έμφαση στην αύξηση της διείσδυσης των ηλεκτρονικών υπηρεσιών.
Δημιουργήσαμε το νέο TAXISnet.


Τα αποτελέσματα της προσπάθειας αυτής είναι ήδη σημαντικά. Σας αναφέρω συνοπτικά ότι το 2006 πραγματοποιήθηκαν συνολικά περίπου 3,5 εκατ. ηλεκτρονικές συναλλαγές, που ουσιαστικά υποκατέστησαν ισάριθμες επισκέψεις πολιτών στις Εφορίες.


Αν σκεφτούμε πως κάθε φορολογούμενος χρειάζεται κατά μέσο όρο δύο παραγωγικές ώρες για να μετακινηθεί από και προς την Εφορία και να διεκπεραιώσει την υπόθεσή του, τότε οι Πολίτες αλλά και η Ελληνική οικονομία ωφελήθηκαν κατά 7 εκατ. παραγωγικές ώρες μέσω των ψηφιακών συναλλαγών.
Ανάλογο κέρδος είχαμε και για το προσωπικό του Υπουργείου. Εκτιμώντας ότι απαιτούνται μόλις 5 λεπτά ανά συναλλαγή, εξοικονομήθηκαν 288.000 παραγωγικές ώρες, που αντιστοιχούν στην εργασία τουλάχιστον 172 υπαλλήλων για ένα χρόνο! Το όφελος συνεπώς για την αποτελεσματικότητα της Δημόσιας Διοίκησης είναι εξίσου σημαντικό.


Πέραν της αποδοχής, όμως, που έχουν οι διαδικτυακές ηλεκτρονικές υπηρεσίες, στην εποχή της παροχής υπηρεσιών άμεσης πληροφόρησης, η ΓΓΠΣ προχώρησε στην χρήση νέων καναλιών επικοινωνίας με τον πολίτη.
Ήδη δίνουμε τη δυνατότητα ενημέρωσης των Πολιτών, μέσω και της κινητής τηλεφωνίας, για την εκκαθάριση της φορολογικής τους δήλωσης.


Δημιουργήσαμε το mobile Taxis (m-Taxis). Πρόκειται για την πρώτη υπηρεσία της Δημόσιας Διοίκησης που παρέχεται μέσω κινητής τηλεφωνίας. Ήδη ο τρόπος αυτός επικοινωνίας της ΓΓΠΣ με τους Πολίτες έχει σημαντική απήχηση, με σχεδόν 135.000 συνδρομητές.


Τέλος, εκτός των Ηλεκτρονικών Υπηρεσιών που παρέχονται μέσω του TAXISnet, ξεκινήσαμε να υλοποιούμε Ηλεκτρονικές Υπηρεσίες και για τις τελωνειακές συναλλαγές. Προχωρήσαμε λοιπόν επιτυχημένα -με εσωτερική σχεδίαση και ανάπτυξη- στην πρώτη Ηλεκτρονική Υπηρεσία που αφορά στην Υποβολή μέσω Διαδικτύου της Δήλωσης Διαμετακόμισης.


Κυρίες και κύριοι,
Το αναπτυξιακό έργο της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων του Υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών προχωρά στα επόμενα 4 έτη βάσει των δράσεων που έχουμε ήδη δρομολογήσει.
Σας αναφέρω συνοπτικά το στρατηγικό σχεδιασμό μας, που αποσκοπεί τόσο στη βελτίωση του τρόπου λειτουργίας των υπηρεσιών του Υπουργείου όσο και στην πρόσθετη εξυπηρέτηση του πολίτη.
Σήμερα, δημιουργούμε τις υποδομές του νέου, υπερσύγχρονου Κέντρου Δεδομένων της ΓΓΠΣ.
 Προγραμματίζουμε τη δημιουργία disaster recovery site συνολικά για το Υπουργείο, αλλά μεριμνούμε και για τη Δημόσια Διοίκηση (Δ ΚΠΣ):
Δημιουργούμε το Ολοκληρωμένο Πληροφοριακό Σύστημα των Κεντρικών Υπηρεσιών του ΥΠOιO και σύντομα θα προχωρήσουμε στην προμήθεια 1.000 περίπου νέων υπολογιστών και 300 εκτυπωτών για τις Κεντρικές Υπηρεσίες.


Με την υλοποίηση του νέου συστήματος θα είναι εφικτή :
● η ηλεκτρονική καταγραφή και πρωτοκόλληση του συνόλου των εγγράφων έτσι ώστε να διευκολύνονται οι υπάλληλοι στην καθημερινή τους εργασία αλλά και οι πολίτες στις συναλλαγές με τις Κεντρικές Υπηρεσίες.
● ο περιορισμός των δαπανών του Δημοσίου μέσα από τη ριζική απλοποίηση και τον εκσυγχρονισμό των γραφειοκρατικών μηχανισμών.
Στο πλαίσιο του ιδίου έργου θα δημιουργηθεί και το νέο portal του Υπουργείου που θα καλύπτει συνολικά όλες τις ανάγκες ενημέρωσης για τις δραστηριότητες των επιμέρους φορέων του.
Η διευκόλυνση και αυτοματοποίηση των τελωνειακών συναλλαγών αποτελεί έναν ακόμη στόχο μας.  Έχουμε ήδη δρομολογήσει την υλοποίηση νέων και ταχύτερων ηλεκτρονικών τελωνειακών υπηρεσιών χωρίς φυσική παρουσία στο Τελωνείο.


Για το σκοπό αυτό έχει δρομολογηθεί η προμήθεια και εγκατάσταση 500 σύγχρονων υπολογιστών στα Τελωνεία ενώ για τις ανάγκες του κεντρικού συστήματος θα προμηθευτούμε 24 νέα ισχυρότατα υπολογιστικά συστήματα.
Με την υλοποίηση του ICISnet, της διαδικτυακής μας πύλης για την παροχή ηλεκτρονικών τελωνειακών υπηρεσιών:
● Οι επιχειρήσεις θα μπορούν μέσω του Internet, 24 ώρες την ημέρα, 7 ημέρες την εβδομάδα, να διεκπεραιώνουν την πλειονότητα των συναλλαγών τους με απλό, φιλικό και ασφαλή τρόπο.
● Τα δεδομένα που αποστέλλονται στα Τελωνεία θα προωθούνται αυτόματα στις αρμόδιες υπηρεσίες.
● Οι τελωνειακοί υπάλληλοι θα απολαμβάνουν ένα αποδοτικότερο περιβάλλον εργασίας που θα αυτοματοποιεί και θα απλοποιεί τις υπάρχουσες διαδικασίες.


Για τους συνταξιούχους του Δημοσίου, με το νέο Πληροφοριακό Σύστημα Ενημέρωσης & Εξυπηρέτησης τους θα γίνει πραγματικότητα η συστηματική και πλήρης ενημέρωση των συνταξιούχων του Δημοσίου. Αυτοματοποιούνται και συντομεύονται σημαντικά οι διαδικασίες απόδοσης της σύνταξης.
Συνδράμοντας το έργο του ΥΠOιO για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής και την φορολογική δικαιοσύνη, για τον εκσυγχρονισμό των υποδομών Πληροφορικής και Επικοινωνιών στις Ελεγκτικές Υπηρεσίες, προχωρούμε με ταχείς ρυθμούς στην υλοποίηση του ELENXIS – του Ολοκληρωμένου Πληροφοριακού Συστήματος των Ελεγκτικών Υπηρεσιών.


Πολύ σύντομα πραγματοποιείται προμήθεια 315 νέων κεντρικών υπολογιστών, 3.300 περίπου υπολογιστών με 1300 εκτυπωτές καθώς και σχεδόν 2.000 φορητών υπολογιστών. Ο εξοπλισμός αυτός θα εγκατασταθεί στις  Ελεγκτικές Υπηρεσίες (Φορολογικές Ελεγκτικές Υπηρεσίες, Υπηρεσία Ειδικών Ελέγχων, Τελωνειακές Ελεγκτικές Υπηρεσίες και την Οικονομική Επιθεώρηση) στο σύνολο της επικράτειας.


Πλέον οι ελεγκτές θα μπορούν να:
● Έχουν άμεση και ολοκληρωμένη πρόσβαση στα φορολογικά δεδομένα για τη διενέργεια ελέγχων.
● Χρησιμοποιούν φορητούς υπολογιστές και να διασυνδέονται μέσω ασύρματης σύνδεσης με το Τaxis κατά τη διενέργεια επιτόπιων ελέγχων.
● Να διενεργούν συστηματικούς ελέγχους, βασισμένους σε σύγχρονες διαδικασίες και προηγμένα τεχνολογικά εργαλεία.


Είναι πεποίθηση μας ότι το ELENXIS θα συμβάλει καθοριστικά στην αύξηση της παραγωγικότητας και αποτελεσματικότητας των ελέγχων. Άλλωστε, η υποστήριξη των Ελεγκτικών Υπηρεσιών από σύγχρονες Τεχνολογίες Πληροφορικής & Επικοινωνιών αποτελούσε χρόνιο αίτημα αφού είναι σαφές πως η υπάρχουσα υποδομή δεν μπορούσε να εξυπηρετήσει τις σύγχρονες απαιτήσεις των ελεγκτικών μηχανισμών.
Η συστηματική επένδυση σε σύγχρονες Τεχνολογίες Πληροφορικής & Επικοινωνιών αποτελεί προτεραιότητα της Νέας Διακυβέρνησης. Ο ρόλος της ΓΓΠΣ στην επιτυχή εφαρμογή των Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών είναι εκ των πραγμάτων σημαίνων, καθώς το μεγαλύτερο μέρος των σήμερα διαθέσιμων υπηρεσιών ηλεκτρονικής διακυβέρνησης παρέχεται από τη ΓΓΠΣ. Δεν υφίσταται άλλος Δημόσιος Φορέας που έστω να προσεγγίζει τους 1,7 εκατομμύρια εγγεγραμμένους χρήστες και τις 3,5 εκατομμύρια ηλεκτρονικές συναλλαγές ετησίως (2006).


Στόχος μας είναι να συνεχίσουμε να παρέχουμε ολοένα και περισσότερες, υψηλού επιπέδου Ηλεκτρονικές Υπηρεσίες προς τον Πολίτη, τις Επιχειρήσεις και τη Δημόσια Διοίκηση. Στο σημείο αυτό θα ήθελα να επισημάνω πως απαραίτητη προϋπόθεση για την επιτυχία του συνόλου των δράσεων της Γενικής Γραμματείας, είναι η ουσιαστική συμμετοχή και συνεργασία των τελικών χρηστών, σε όλες τις φάσεις ανάπτυξης και λειτουργίας των νέων συστημάτων. Η εμπειρία έχει δείξει πως η καθιέρωση των Ηλεκτρονικών Υπηρεσιών δεν εξαρτάται από το πόσο σύγχρονες τεχνολογίες θα χρησιμοποιηθούν, αλλά από το βαθμό υιοθέτησης από τους χρήστες.
Για το λόγο αυτό θα ήθελα να καλέσω όλους σας, στελεχιακό δυναμικό της ΓΓΠΣ, χρήστες των συστημάτων (εφοριακοί, τελωνειακοί και διοικητικοί υπάλληλοι του ΥΠOιO) αλλά και τους συναλλασσόμενους (φοροτεχνικούς, λογιστές, πολίτες και επιχειρήσεις) να συμβάλουμε αποφασιστικά στην υλοποίηση του κοινού οράματος, για μια Δημόσια Διοίκηση πιο προσπελάσιμη, πιο φιλική, με μεγαλύτερες δυνατότητες. Για μια Δημόσια Διοίκηση που υπηρετεί πραγματικά αποτελεσματικά τον πολίτη.Δημιουργία νέας κατηγορίας

Κατηγορίες προσωπικής βιβλίοθήκης