Αποτελέσματα live αναζήτησης

Υπό την αίρεση των εκλογών οι νέες αντικειμενικές αξίες ακινήτων

21 Ιανουάριου 2007 Σχόλια
  • Εκτιμώμενος χρόνος ανάγνωσης 3 λεπτά
  • Λήξη συναγερμού στο «αλαλούμ» που έχει δημιουργηθεί για τις επερχόμενες αυξήσεις στις αντικειμενικές αξίες αναμένεται να δώσει η κυβέρνηση μέχρι τις 10 Μαρτίου...

Λήξη συναγερμού στο «αλαλούμ» που έχει δημιουργηθεί για τις επερχόμενες αυξήσεις στις αντικειμενικές αξίες αναμένεται να δώσει η κυβέρνηση μέχρι τις 10 Μαρτίου. Η ημερομηνία αυτή, σύμφωνα με ανώτατο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών, θεωρείται καταληκτική στην περίπτωση που η κυβέρνηση αποφασίσει τελικά την αύξηση των αντικειμενικών αξιών, χωρίς ωστόσο να αποκλείεται και ανακοίνωση για «πάγωμα» των τιμών, εφόσον αποφασισθούν πρόωρες εκλογές.
Εκείνο πάντως που έχει αποφασισθεί είναι η αύξηση του Eλάχιστου Κατασκευαστικού Kόστους Oικοδομής (ΕΚΚΟ), η οποία θα επιβαρύνει στο εξής μόνο όσους κατασκευάζουν ακίνητο με τη μέθοδο της αυτεπιστασίας, καθώς για τα νεόδμητα ακίνητα ισχύει το καθεστώς ΦΠΑ που εφαρμόζεται από 1.1.2006, το οποίο στην ουσία καταργεί το ΕΚΚΟ για τις κατασκευαστικές. Αντίθετα το ΕΚΚΟ θα συνεχίσει να εφαρμόζεται για όλα τα νεόδμητα ακίνητα των οποίων η άδεια οικοδομής έχει εκδοθεί πριν τις 31.12.2005.

Αντικειμενικές
Στην περίπτωση πάντως που η κυβέρνηση αποφασίσει την αύξηση των αντικειμενικών αξιών το επικρατέστερο σενάριο κάνει λόγο για μια λελογισμένη μεσοσταθμική αύξηση της τάξης του 25% με απώτερο στόχο να μην επιβαρυνθούν υπέρμετρα τα φυσικά πρόσωπα. Κάτι τέτοιο, υποστηρίζουν παράγοντες του υπουργείου, πέραν του πολιτικού κόστους θα έχει καταστροφικές συνέπειες στην ανάπτυξη της αγοράς ακινήτων. Στο πλαίσιο αυτό μια αύξηση της τάξης του 25% κατά μέσο όρο εκτιμάται ότι δεν θα πλήξει την κτηματαγορά. Για τον ίδιο λόγο και προκειμένου να μην αυξηθεί ο αριθμός των υπόχρεων σε ΦΜΑΠ, ο φόρος για το 2007 θα υπολογισθεί με βάση τις παλαιές αντικειμενικές αξίες (σ.σ. αυτές που ίσχυαν μέχρι 31.12.2005) πλην όμως οι συντελεστές θα είναι προσαυξημένοι (πιθανότατα κατά 25%) έτσι ώστε να μην υπάρξει απώλεια εσόδων.
Σημειώνεται πάντως ότι σε πολλές περιοχές οι αυξήσεις αναμένεται, ούτως ή άλλως, να ξεπεράσουν ακόμη και το 40%, καθώς έχουν μείνει αρκετά πίσω από τις αγοραίες λόγω πρόσφατων έργων υποδομής αλλα και μελλοντικών έργων ανάπλασης. Οι αυξήσεις, σύμφωνα πάντως με πληροφορίες, θα συνοδεύονται πάντως και από την αύξηση (πιθανότατα κατά 15%) των αφορολογήτων ορίων για την αγορά πρώτης κατοικίας.


Σε τρεις δόσεις η αύξηση στο ελάχιστο κόστος οικοδομής

Σύμφωνα πάντως με τα σενάρια που εξετάζει το υπουργείο Οικονομικών οι νέες αντικειμενικές αξίες θα «συνοδευτούν» και από την αύξηση του Eλάχιστου Κατασκευαστικού Kόστους Oικοδομής (ΕΚΚΟ). Το επικρατέστερο σενάριο προβλέπει αύξηση ύψους 50%, η οποία θα επιμερισθεί σε τρεις χρονικές περιόδους. Σημειώνεται ότι το ΕΚΚΟ δεν ισχύει για νεόδμητα, αφού υπάγονται σε ΦΠΑ, αλλά αποτελεί τη βάση υπολογισμού της αξίας των αποδείξεων υλικών και οικοδομικών εργασιών που προσκομίζουν οι κατασκευαστές στην εφορία ή όσοι κατασκευάζουν ακίνητο με τη μέθοδο της αυτεπιστασίας, προκειμένου να πάρουν άδεια ηλεκτροδότησης. Βάσει της αξίας των αποδείξεων υπολογίζεται και ο ΦΠΑ που πληρώνει ο κατασκευαστής. Σήμερα το ελάχιστο κόστος κατασκευής ξεκινάει από 250 ευρώ σε φθηνές περιοχές και φτάνει στα 500 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο στις πολύ ακριβές, ενώ στόχος είναι να φτάσει στα 400 με 750 ευρώ, ώστε να προσεγγίσει το πραγματικό κόστος που είναι γύρω στα 1.000 ευρώ. Για τον προσδιορισμό του ελάχιστου κόστους των οικοδομών λαμβάνονται υπόψη η τιμή ζώνης στην περιοχή όπου βρίσκεται η οικοδομή και η μέση τιμή ζώνης της Περιφέρειας ανά τετραγωνικό μέτρο.
Παράγοντες του υπουργείου αναγνωρίζουν ότι η αύξηση αυτή θα επιφέρει αναστάτωση στην κτηματαγορά, δεδομένου ότι τα ακίνητα θα ακριβύνουν ακόμα περισσότερο, πλην όμως θεωρούν την αναπροσαρμογή ως φυσικό επακόλουθο της αύξησης των αντικειμενικών αξιών. Η αύξηση πάντως του ελάχιστου κόστους κατασκευής οικοδομών που προωθεί το υπουργείο Oικονομικών αναμένεται να πλήξει ιδιαίτερα τους αγοραστές ακινήτων, αφού η αύξηση του φόρου των κατασκευαστών θα «περάσει» αργά ή γρήγορα στις τιμές πώλησης των καινούργιων διαμερισμάτων και των επαγγελματικών χώρων. Και αυτό διότι με την αύξηση του ΕΚΚΟ θα αυξηθεί: Το κόστος της άδειας, η αμοιβή του μηχανικού, τα υποχρεωτικά ένσημα ασφάλισης εργατοτεχνιτών στο IKA αλλά και το ύψος των τιμολογίων υλικών και υπηρεσιών επί του οποίου θα καταβληθεί ο ΦΠA.
Πηγή ΚέρδοςΔημιουργία νέας κατηγορίας

Κατηγορίες προσωπικής βιβλίοθήκης