Αποτελέσματα live αναζήτησης

Επιστολή στους Βουλευτές από την Διαδικτυακή Ομάδα Παρέμβασης Λογιστών, σχετικά με το θέμα των δηλώσεων

  • Εκτιμώμενος χρόνος ανάγνωσης 3 λεπτά

Κ.κ. Βουλευτές, μέλη της Διαρκούς Επιτροπής Οικονομικών της Βουλής,

είμαστε η «ΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΗ ΟΜΑΔΑ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗΣ ΛΟΓΙΣΤΩΝ – ΦΟΡΟΤΕΧΝΙΚΩΝ».

Η δημοφιλέστερη, σε αριθμό μελών-άνω των 6.000- και παλμό, ομάδα του επαγγελματικού κλάδου των λογιστών –φοροτεχνικών στο κοινωνικό δίκτυο του Facebook, άτυποι εκπρόσωποι εκατοντάδων χιλιάδων πολιτών που τους εμπιστεύονται την εκπλήρωση των φορολογικών τους υποχρεώσεων.

Μέσω της ομάδας αυτής καθημερινά επικοινωνούν, ενημερώνονται και σχολιάζουν θέματα, που άπτονται του επαγγελματικού τους ενδιαφέροντος, χιλιάδες συνάδελφοι λογιστές.

Πέρα από την ηλεκτρονική επικοινωνία των μελών, βασική αποστολή της ομάδας μας είναι η ανάδειξη των αδικιών και των παραλείψεων της Φορολογικής Διοίκησης, η υποβολή προτάσεων και λύσεων καθώς και η δημιουργία προϋποθέσεων βελτίωσης των συνθηκών εργασίας του κλάδου μας.

Κ.κ. Βουλευτές,

είμαστε βέβαιοι ότι έχει υποπέσει στην αντίληψή σας ο θόρυβος των αντιδράσεων που ξεσήκωσε ο ΠΡΟΩΡΟΣ και ΠΑΡΑΝΟΜΟΣ αποκλεισμός της δυνατότητας ηλεκτρονικής υποβολής των φετινών φορολογικών δηλώσεων εισοδήματος μέσω της πλατφόρμας του TAXIS τα μεσάνυχτα της 14ης Ιουλίου εκ μέρους του Υπουργείου Οικονομικών και της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων.

Θέλουμε να εστιάσετε στις φράσεις μας «πρόωρος» και «παράνομος» αποκλεισμός διότι η παρ. 1 του άρθρου 62 του Νόμου 2238/1994 είναι σαφής και ξεκάθαρη.

Χαρακτηριστικά αναφέρει :
«Η δήλωση υποβάλλεται από την 1η Φεβρουαρίου μέχρι και την 30ή Ιουνίου του οικείου οικονομικού έτους και μέχρι την έναρξη του ωραρίου λειτουργίας των δημοσίων υπηρεσιών της επόμενης μέρας από την ημέρα λήξης της προθεσμίας»

Το σύστημα υποβολής των δηλώσεων στον ιστότοπο του Taxis άνοιξε την 20/3/2014 και έκλεισε οριστικά τη Δευτέρα 14/7/2014.

Από τις 150, νομοθετικά κατοχυρωμένες, ημέρες ηλεκτρονικής υποβολής, το σύστημα έμεινε ανοιχτό μόνο τις 116.

Ανοιχτό μεν... αλλά όχι συνεχώς διαθέσιμο διότι η συρρίκνωση του διαστήματος κατά 34 ημέρες, επέφερε την άτακτη και μαζική υποβολή των δηλώσεων εκ μέρους των φορολογουμένων και των συναδέλφων λογιστών, με αποτέλεσμα το σύστημα να «παραλύει» για πολλές ώρες λόγω υπερφόρτωσης  δεδομένων.

(Σ.Σ. Τα στατιστικά ομαλής λειτουργίας του συστήματος taxis είναι καταγεγραμμένα στο μητρώο της ΓΓΠΣ και έχετε το θεσμικό δικαίωμα να τα ζητήσετε για να επαληθεύσετε τους ισχυρισμούς μας.)

Δεν θέλουμε να σας κουράσουμε και δεν θα επεκταθούμε σε περαιτέρω τραγελαφικές καταστάσεις που βιώσαμε όταν ο τέως ΓΓΔΕ κος Θεοχάρης μας κοινοποίησε οδηγίες όπως :

α) σχετικά με την πρωτοποριακή εφαρμογή της ηλεκτρονικής υποβολής «ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΤΙΚΗΣ» φορολογικής δήλωσης η οποία σύμφωνα με την ΠΟΛ.1146/19.5.2014 θα ήταν διαθέσιμη στους φορολογουμένους 60 ημέρες μετά την έναρξη υποβολής των δηλώσεων.

(Σ.Σ. Η εφαρμογή της «ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΤΙΚΗΣ ΔΗΛΩΣΗΣ» άνοιξε την 7/7/2014, δηλαδή για 7 ημέρες  μόνο...)

β) ούτε όταν έκπληκτοι διαβάσαμε τις παροτρύνσεις στελεχών της ΓΓΠΣ οι οποίες, μεταξύ άλλων και προκειμένου να αποφευχθεί ο ηλεκτρονικός «συνωστισμός», μας παρότρυναν να χρησιμοποιούμε το σύστημα του Taxis στις 3.00 τα ξημερώματα...

Συνοψίζοντας τα παραπάνω, κλείνουμε την σύντομη επικοινωνία μας με ένα συμπέρασμα και μια προτροπή προς εσάς.

Σήμερα, σύμφωνα με τα στοιχεία που διαθέτουμε και που μπορείτε μέσω της ΓΓΠΣ να επιβεβαιώσετε, εκκρεμούν προς υποβολή τουλάχιστον 100.000 αρχικές φορολογικές δηλώσεις πολιτών και άγνωστος, αλλά επίσης μεγάλος, αριθμός τροποποιητικών.

Αν είχε τηρηθεί η νόμιμη προθεσμία των 150 ημερών ομαλής λειτουργίας του συστήματος taxis δεν θα είχαμε καμία δικαιολογία.

Με αφορμή την κατάθεση της τροπολογίας την επόμενη εβδομάδα, απαιτούμε να υποστηρίξετε το δίκαιο αίτημα των συναδέλφων λογιστών – φοροτεχνικών και των φορολογούμενων πολιτών που εκπροσωπούν απέναντι στη φορολογική διοίκηση, για άνοιγμα του συστήματος υποβολής των φορολογικών δηλώσεων και της παραλαβής τους ως ΕΜΠΡΟΘΕΣΜΩΝ και χωρίς κυρώσεις τουλάχιστον έως τις 31/07.

Δεν ζητάμε καμία παράταση.

Απαιτούμε την εφαρμογή του Νόμου και τίποτα παραπάνω .

Ευελπιστούμε με τη στάση σας να συμβάλλετε στη θετική έκβαση του θέματος.

Ευχαριστούμε για το χρόνο σας .

«ΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΗ ΟΜΑΔΑ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗΣ ΛΟΓΙΣΤΩΝ-ΦΟΡΟΤΕΧΝΙΚΩΝ»
https://www.facebook.com/groups/162989260422123/permalink/715178305203213/



Δημιουργία νέας κατηγορίας

Κατηγορίες προσωπικής βιβλίοθήκης