Αποτελέσματα live αναζήτησης

Σε δινή θέση βρίσκονται οι μικρές εργοληπτικές επιχειρήσεις

14 Ιανουάριου 2007 Σχόλια
  • Εκτιμώμενος χρόνος ανάγνωσης 3 λεπτά
  • Το χειρότερο επιχειρηματικό περιβάλλον των τελευταίων τριάντα ετών βιώνουν οι μικρές και μεσαίες εργοληπτικές επιχειρήσεις, καθώς τα τελευταία χρόνια όχι μόνο δεν έχουν ληφθεί μέτρα στήριξής τους, αλλά λαμβάνονται και αποφάσεις που οδηγούν τις εταιρείες αυτές σε καταστροφή....

Το χειρότερο επιχειρηματικό περιβάλλον των τελευταίων τριάντα ετών βιώνουν οι μικρές και μεσαίες εργοληπτικές επιχειρήσεις, καθώς τα τελευταία χρόνια όχι μόνο δεν έχουν ληφθεί μέτρα στήριξής τους, αλλά λαμβάνονται και αποφάσεις που οδηγούν τις εταιρείες αυτές σε καταστροφή. Αποκορύφωμα ήταν η απόφαση του υπουργείου Οικονομίας να αλλάξει τον τρόπο φορολόγησής τους.


Η κατάσταση που έχει δημιουργηθεί αποτελεί τον λόγο, που, σύμφωνα με τον πρόεδρο της Πανελλήνιας Ενωσης Συνδέσμων Εργοληπτών Δημοσίων Εργων κ. Γρηγόρη Γρηγορόπουλο, έπεισε τους εκπροσώπους των 3.935 ατομικών και προσωπικών επιχειρήσεων που μετέχουν στην Ενωση, να προχωρήσουν το επόμενο διάστημα σε κινητοποιήσεις.


«Οι αλλαγές στη φορολόγηση που πέρασαν αιφνιδιαστικά από το υπουργείο στις 19 Δεκεμβρίου, προβλέπουν την κατάργηση του τεκμαρτού φορολογικού συντελεστή 10% στα ακαθάριστα έσοδα και την εφαρμογή προσδιορισμού των κερδών από τη διαφορά εσόδων - εξόδων», εξηγεί ο κ. Γρηγορόπουλος, μιλώντας στο «Κ», και προσθέτει ότι «με τα έξοδα καταχωρισμένα στην περίοδο εκτέλεσης των έργων, με τη σταδιακή αποπληρωμή τους σε πολλές δόσεις μετά την ολοκλήρωσή τους και με τη μη δυνατότητα μεταφοράς ζημιάς από έτος σε έτος, η φορολόγηση για τη χρονιά της είσπραξης φτάνει πλέον μέχρι και 40%».
Χαρακτηριστικό είναι το Πρόγραμμα «Θησέας», για τα έργα του οποίου το υπουργείο δίνει χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης σε 7 μήνες, ενώ τα αποπληρώνει ακόμη και τρία χρόνια μετά. «Πώς είναι δυνατόν, λοιπόν, να φορολογηθούμε γι αυτά τα έσοδα χωρίς να υπολογίζουμε τα έξοδα που έγιναν σε παλαιότερες χρήσεις», αναρωτιέται ο πρόεδρος της ΠΕΣΕΔΕ.


Αλλά και η καθήλωση των τιμών δημοπράτησης των έργων τα τελευταία δύο χρόνια και το «πάγωμά» τους στα επίπεδα του 2004, οπότε και καταρτίσθηκαν από το ΥΠΕΧΩΔΕ, δημιουργεί μεγάλο πρόβλημα για τις μικρές και μεσαίες εργοληπτικές.


«Τα τιμολόγια πρέπει να αναθεωρηθούν και για άλλον ένα λόγο: Δεν είναι δυνατόν να πληρώνονται το ίδιο όταν πρόκειται για έργο σε ένα μικρό δρομάκι της Αθήνας και για την Εγνατία οδό!».
Την ίδια ώρα, το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων συρρικνώνεται και τα έτη 2005 - 2006 μειώθηκε σε ποσοστό 70% του αντίστοιχου των ετών από 1993 - 2004. Σήμερα, το ΠΔΕ έχει μετατραπεί, κατά τον πρόεδρο της ΠΕΣΕΔΕ, «σε εθνικό πρόγραμμα στήριξης κυρίως των συγχρηματοδοτούμενων έργων και χρηματοδότησης των έργων από εθνικούς πόρους σε ποσοστό περίπου 65%, προκειμένου να ελεγχθεί το δημόσιο χρέος».
Ετσι, η Περιφέρεια, αφού περίμενε πάνω από 4 χρόνια χωρίς έργα, προκειμένου να κερδηθεί το στοίχημα των Ολυμπιακών Αγώνων, περιμένει ακόμη να γίνουν έργα που θα δημοπρατούνται, θα εκτελούνται, θα ολοκληρώνονται και θα πληρώνονται, ώστε να τονωθούν οι τοπικές οικονομίες.
Ομως, ακόμη και όταν προβλέπονται περιφερειακά έργα, έχουμε τον τελευταίο καιρό το φαινόμενο να ομαδοποιούνται και να δημοπρατούνται με τη μέθοδο των ΣΔΙΤ.


«Δεν είμαστε εναντίον των συμπράξεων, καθώς θεωρούμε ότι πολλά επενδυτικά έργα μπορούν να πραγματοποιηθούν με τη μέθοδο αυτή», υποστηρίζει ο κ. Γρηγορόπουλος, «όμως, είμαστε αντίθετοι στις ομαδοποιήσεις έργων μικρού προϋπολογισμού που έχουν ως αποτέλεσμα τη συγκέντρωσή τους στις πολύ μεγάλες εταιρείες και τις τράπεζες και οδηγούν στον αφανισμό των επιχειρήσεων μεσαίου μεγέθους του κατασκευαστικού κλάδου».


Ωστόσο, αναφέρει ότι ο κατασκευαστικός κλάδος έχει ανάγκη τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, οι οποίες συμβάλλουν ενεργά στην οικονομία, γεγονός που αποδεικνύεται και από τα ευρωπαϊκά δεδομένα. Συγκεκριμένα, στην Ευρωπαϊκή Ενωση υπάρχουν 1,4 εκατομμύρια μικρές και μεσαίες εργοληπτικές, που απασχολούν 14 εκατομμύρια εργαζομένους και από αυτές το 97% απασχολούν λιγότερα από 20 άτομα και 93% λιγότερα από 10 άτομα. Την ίδια ώρα, όμως, καλύπτουν το 9,9% του ΑΕΠ και το 7,1% της απασχόλησης στην Ευρώπη.

Πηγή ΚέρδοςΔημιουργία νέας κατηγορίας

Κατηγορίες προσωπικής βιβλίοθήκης