Αποτελέσματα live αναζήτησης

Επείγουσα επιστολή του Σ.Α.Λ.Φ. - Ν. Χανίων στους Βουλευτές για την επικείμενη σχετική των φορολογικών δηλώσεων νομοθετική τροπολογία

Σύλλογος Αδειούχων Λογιστών – Φοροτεχνικών Ελευθέρων Επαγγελματιών Ν. Χανίων
Μέλος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Φοροτεχνικών Ελευθέρων Επαγγελματιών (Π.Ο.Φ.Ε.Ε.)
ΔΝΣΗ: Β. ΚΟΡΝΑΡΟΥ 30 – ΧΑΝΙΑ * Τηλ. 28210-71581, fax 28210-36470
* e-mail: [email protected]

Χανιά, 17/07/2014

Προς τους Βουλευτές Θερινού Τμήματος

Κοινοποίηση:
Υπουργός και Υφυπουργοί Οικονομικών
Γενική Γραμματέα Δημοσίων Εσόδων κ Σαβαϊδου
Γενικός Γραμματέας Πληροφοριακών Συστημάτων κ Τσαβδαρής
Ομοσπονδία Λογιστών Ελλάδος (ΠΟΦΕΕ)

ΘΕΜΑ: Επί του θέματος της Τροπολογίας για επαναπροσδιορισμό των καταληκτικών ημερομηνιών υποβολής Φορολογικών Δηλώσεων χωρίς πρόστιμα, ποινές και προσαυξήσεις.

Κύριοι Βουλευτές,

Ο Σύλλογος μας, εδώ στον Ν. Χανίων, αποφάσισε να σας ενημερώσει για το θέμα της Τροπολογίας που επίκειται όσο αφορά τα περί επαναπροσδιορισμού των καταληκτικών ημερομηνιών υποβολής Φορολογικών δηλώσεων.

Το πρόβλημα που έχει προκύψει είναι ότι έχουν μείνει φορολογικές δηλώσεις στα χέρια των λογιστών για λόγους για τους οποίους δεν είναι υπεύθυνοι καθόσον υπερέβαλλαν εαυτό για να καταφέρουν να ολοκληρώσουν την δουλειά τους.

Η επιστολή μας στέλνεται υπό τον φόβο της επίλυσης εκ μέρους σας, δια μέσου της υπερψήφισης της τροπολογίας, μόνο της δυνατότητας αποφυγής της ποινής μη υπολογισμού των αποδείξεων δαπανών στην φορολογική δήλωση (εμείς οι λογιστές το λέμε «Κωδικός 049 της δήλωσης») και όχι της δυνατότητας να μην επιβληθούν ούτε πρόστιμα, ούτε προσαυξήσεις, ούτε ποινές.

Για να σας πείσουμε πρέπει να «διαπεράσουμε» τρία πεδία.

Επίσης θα σας προτείνουμε να δώσετε προσοχή κυρίως στο ένα από αυτά, στο τελευταίο.

Πρώτο πεδίο

«Η κατάσταση που βιώνουν τα λογιστικά γραφεία τα οποία συνετέλεσαν να μην καταφέρουν να υποβάλλουν όλες τις δηλώσεις που παρέλαβαν έστω και εάν υπερέβαλαν τον εαυτό τους.»
Αυτό το θέμα το παραλείπουμε εντελώς από την επιχειρηματολογία μας διότι δεν υπάρχει περίπτωση να καταλάβετε τι συνθήκες βιώνουν οι συνάδελφοι λογιστές. Ακριβέστερα, δεν μπορούμε να πιστέψουμε εμείς οι ίδιοι για το τι συμβαίνει, πως λοιπόν να το εξηγήσουμε σε εσάς.

Δεύτερο πεδίο.

«Η επιβάρυνση του Δημοσίου αν επαναπροσδιοριστούν οι καταληκτικές ημερομηνίες υποβολής Φορολογικών Δηλώσεων χωρίς πρόστιμα, ποινές και προσαυξήσεις για λίγες ημέρες.»

Και αυτό το σημείο θα το παρακάμψουμε άμεσα, επειδή, αν δοθούν λίγες ημέρες στην υποβολή της δήλωσης - ώστε αυτή να θεωρείται εμπρόθεσμη - δεν θα δημιουργηθεί καμία επιβάρυνση στον προϋπολογισμό του Κράτους αφού η πρώτη δόση είναι 31/7 και εμείς ζητάμε δυνατότητα υποβολής των δηλώσεων έως 28/7. Συνεπώς δεν θα καθυστερήσει ούτε μια ημέρα η πληρωμή της πρώτης δόσης της 31/7.

Τα προηγούμενα πεδία ίσως είναι αρκετά για να δοθούν οι απαιτούμενες ημέρες στους λογιστές να υποβάλλουν εμπρόθεσμα τις δηλώσεις που τους έχουν μείνει στα χέρια τους όμως εμείς ΣΑΣ ΖΗΤΑΜΕ ΝΑ ΕΠΙΚΕΝΤΡΩΘΕΙΤΕ ΣΤΟ ΕΠΟΜΕΝΟ ΠΕΔΙΟ:

Τρίτο πεδίο.

«Η μη συμμόρφωση των Στελεχών του Υπουργείου Οικονομικών στους Νόμους που έχει ψηφίσει η Βουλή των Ελλήνων και στις σχετικές Εγκυκλίους τους.»

Κύριοι Βουλευτές,

Είμαστε αντίθετοι σε πρακτικές όπου απαιτείται συμμόρφωση των πολιτών και την ίδια στιγμή, για τα ίδια θέματα, δεν συμμορφώνεται με τον Νόμο η ίδια η Διοίκηση !!!

- Σας παρακαλούμε ελέγξτε με προσοχή αν η Διοίκηση του Υπουργείου Οικονομικών και τα Στελέχη της ΓΓΔΕ και ΓΓΠΣ συμμορφώθηκαν με τον Ν.2238/1994 άρθ 62 παρ.1 όπου αναφέρει χρονικό διάστημα 5 μηνών υποβολής των δηλώσεων. Τηρήθηκε;

Όχι κύριοι Βουλευτές. Κάποιοι από τους προαναφερόμενους ενέργησαν αυτοβούλως, δεν συμμορφώθηκαν στον Νόμο και άνοιξαν το σύστημα αντί 1η Φεβρουαρίου στις 21 Μαρτίου και ο δε επαναπροσδιορισμός των ημερομηνιών που έκαναν- όταν είδαν τι έκαναν - δεν κάλυψε την διάρκεια τον 5 μηνών που ορίζει ο Νόμος. !!!!

- Σας παρακαλούμε ελέγξτε με προσοχή αν η Διοίκηση του Υπουργείου Οικονομικών και τα Στελέχη της ΓΓΔΕ και ΓΓΠΣ συμμορφώθηκαν με τον Ν.2238/1994 άρθρ 62 παρ 1ε όπου αναφέρει ότι το σύστημα κλείνει στις 07:00 τα ξημερώματα ενώ η Διοίκηση της Γ.Γ.Π.Σ. το έκλεισε 6 ώρες νωρίτερα αφήνοντας χιλιάδες δηλώσεις στα χέρια των λογιστών!!! Μάλιστα σε συνεντεύξεις του επικαλείται τον Ν. 4172/2013 ο οποίος αναφέρετε στις δηλώσεις εισοδημάτων που προκύπτουν μετά την 1.1.2014 !!!!.

Ποιος θα του εξηγήσει ότι οι δηλώσεις που υποβάλλουμε αφορούσαν τα εισοδήματα του 2013 !!!;;;

- Σας παρακαλούμε ελέγξτε με προσοχή αν η Διοίκηση του Υπουργείου Οικονομικών και τα Στελέχη της ΓΓΔΕ και ΓΓΠΣ συμμορφώθηκαν με την ΠΟΛ.1146/19.5.2014 όπου αντί να ανοίξει το σύστημα υποβολής των συμπληρωματικών εμπρόθεσμων δηλώσεων 60 ημέρες μετά την έναρξη υποβολής που ορίζει ο Νόμος (σ.σ. δηλαδή από 1η Μαρτίου) τελικά άνοιξε στις… 7 Ιουλίου 2014 δηλαδή επτά ημέρες πριν την λήξη !!!!

Κύριοι βουλευτές,

μα τι κράτος είναι αυτό που ζητά συμμόρφωση χωρίς αυτό το ίδιο να συμμορφώνεται με τους Νόμους;

Εσείς είστε που πρέπει να προστατεύσετε τους πολίτες από τακτικές μη συμμόρφωσης της ίδιας της Διοίκησης στους Νόμους του Κράτους. Είναι τεραστίας σημασίας θέμα όχι το πρόβλημα που έχει προκύψει στους λογιστές αλλά η μη συμμόρφωση στελεχών της εκάστοτε Διοίκησης στην νομοθεσία.

Σας καλούμε όλους να δώσετε λύση στο θέμα αυτό, ένα θέμα, που δεν έχει καν πολιτική υφή αλλά αναφέρετε καθαρά σε δημοκρατικές διαδικασίες.

Μην υποκύψετε δίδοντας λύση μόνο στην δυνατότητα αποφυγής της ποινής μη υπολογισμού των αποδείξεων δαπανών στην φορολογική δήλωση («Κωδικός 049 της δήλωσης») αλλά προχωρήστε στην δυνατότητα να δοθεί ένα μικρό διάστημα έως 28/7 ώστε να υποβληθούν εμπρόθεσμα οι δηλώσεις χωρίς προσαυξήσεις, ποινές και πρόστιμα και έτσι να τηρηθεί και το γράμμα και το πνεύμα του Νόμου.

Πρέπει να προστατεύετε πάση θυσία τις δημοκρατικές διαδικασίας. Σας ευχαριστούμε εκ των προτέρων


Μ ε ε κ τ ί μ η σ η

εκ του Συλλόγου Αδειούχων Λογιστών Φοροτεχνικών Ν. Χανίων

Ο Πρόεδρος
Σταυρουλάκης Κωνσταντίνος,

Ο Αντιπρόεδρος
Κυπραίος Κωνσταντίνος,

Ο Γραμματέας
Κελάκης Μιχαήλ,

Ο Ταμίας
Παπαδάκης Ιωάννης,

Το Μέλος
Πετράκης Νικόλαος

Want to see comments? Unfortunately this feature requires cookies currently not allowed by your settings. You may click here to change them if you wish to use this feature.

Δημιουργία νέας κατηγορίας

Κατηγορίες προσωπικής βιβλίοθήκης