Αποτελέσματα live αναζήτησης

Παραχώρηση της διοίκησης του ΟΤΕ υπό προϋποθέσεις

11 Ιανουάριου 2007 Σχόλια
  • TH ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΑ της πλήρους αποκρατικοποίησης του ΟΤΕ [OTEr.AT] θα αποτυπώνουν οι όροι της συμφωνίας μετόχων, οι οποίοι θα δοθούν σήμερα από τους συναρμόδιους υπουργούς Οικονομίας κ. Γιώργο Αλογοσκούφη και Μεταφορών κ. Μιχάλη Λιάπη στους συμβούλους .....

TH ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΑ της πλήρους αποκρατικοποίησης του ΟΤΕ [OTEr.AT]  θα αποτυπώνουν οι όροι της συμφωνίας μετόχων, οι οποίοι θα δοθούν σήμερα από τους συναρμόδιους υπουργούς Οικονομίας κ. Γιώργο Αλογοσκούφη και Μεταφορών κ. Μιχάλη Λιάπη στους συμβούλους αποκρατικοποίησης του Οργανισμού.

Πέντε όρους θα θέτει σύμφωνα με πληροφορίες το Ελληνικό Δημόσιο για τη διαδικασία περαιτέρω αποκρατικοποίησης του ΟΤΕ. Η εντολή που θα πάρουν επίσημα σήμερα η Credit Suisse First Boston, η UBS και η EFG Eurobank [EFGr.AT]  για τα περιθώρια της «συμφωνίας μετόχων» με τον υποψήφιο στρατηγικό εταίρο θα έχει τους εξής περιορισμούς:

- Ο πρώτος θα είναι ότι θα πρέπει να οριστούν σαφώς οι θέσεις στο Δ.Σ. του Οργανισμού που θα κατέχει ο στρατηγικός εταίρος. Επίσης θα ρυθμίζεται από μιας αρχής ο διορισμός ροέδρου και διευθύνοντος συμβούλου του Οργανισμού διατηρώντας τις ισορροπίες μεταξύ του Δημοσίου και του στρατηγικού εταίρου.

- Ο δεύτερος είναι ότι θα υπάρξουν ασφαλιστικές δικλίδες για βέτο εκ μέρους του Δημοσίου για θέματα εθνικής ασφάλειας ανεξάρτητα από το ποσοστό το οποίο θα κατέχει το Δημόσιο στον ΟΤΕ.

- Ο τρίτος είναι ότι κάθε ένα από τα δύο μέρη θα έχει και θα διατηρεί στο διηνεκές δικαίωμα πρώτης άρνησης στην περίπτωση που το άλλο μέρος θα θελήσει να πουλήσει μέρος ή το σύνολο των μετοχών που κατέχει στον ΟΤΕ.

- Ο τέταρτος όρος θα είναι ότι μετά από παρέλευση συγκεκριμένης χρονικής διάρκειας συνδιοίκησης θα μπορεί να εκχωρηθεί το σύνολο του management του οργανισμού υπό την προϋπόθεση ότι κάτι τέτοιο θα ψηφιστεί με την απόλυτη πλειοψηφία ( 50+1 ) των μελών του Δ.Σ. του Οργανισμού. Το χρονικό όριο της συνδιοίκησης θα είναι μέρος της διαπραγμάτευσης με τους υποψήφιους στρατηγικούς εταίρους αλλά σίγουρα όχι μικρότερο από 5 χρόνια.

- Ο πέμπτος όρος είναι ο υποψήφιος στρατηγικός εταίρος να έχει τα εχέγγυα για την επέκταση των δραστηριοτήτων του ΟΤΕ στις διεθνείς αγορές και τις νέες τεχνολογίες.

Ανώτατα στελέχη του υπουργείου Οικονομίας, εκτιμούσαν ότι η συμφωνία μετόχων, με αυτούς τους όρους, δεν θα αντιμετωπίσει πρόβλημα στην έγκρισή της από την επιτροπή εσωτερικής αγοράς της Ε.Ε., αφού θα είναι σύμφωνη με τους κοινοτικούς κανονισμούς

Ο κ. Charlie McCreevy

Υπενθυμίζεται ότι πριν από περίπου ένα μήνα, απαντώντας σε ερώτηση Ελληνα ευρωβουλευτή, για τη συνδιοίκηση που σχεδιάζει το Δημόσιο στον ΟΤΕ, ο επίτροπος αρμόδιος για θέματα εσωτερικής αγοράς κ. Charlie McCreevy, είχε αρνηθεί να εκφράσει οποιαδήποτε θέση πριν δει τις επίσημες θέσεις της ελληνικής κυβέρνησης.

Ωστόσο, δήλωνε αντίθετος με οποιαδήποτε «ειδικά προνόμια» θεσπίζουν οι εθνικές κυβερνήσεις για να ελέγχουν ιδιωτικές επιχειρήσεις. Πρόσθεσε επίσης ότι το ασύμβατο της κοινοτικής νομοθεσίας με αυτού του είδους τις ρυθμίσεις δεν αφορά τη χρονική διάρκεια για την οποία θα ισχύουν αλλά την ύπαρξή τους στο κείμενο της συμφωνίας πώλησης.

Περί Telekom Austria

Εκτεταμένο ρεπορτάζ που αφορά σε συγχώνευση του ΟΤΕ και της Telekom Austria δημοσιεύτηκε χθες στην αυστριακή εφημερίδα Kurier. Το εν λόγω δημοσίευμα αναφέρει μεταξύ άλλων ότι η κυβέρνηση της Αυστρίας διάκειται θετικά απέναντι σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο, υποστηρίζει ότι οι συζητήσεις μεταξύ των δύο πλευρών βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο και θα ολοκληρωθούν έως την άνοιξη. Σημειώνεται πως πρόσφατα ο Αυστριακός καγκελάριος είχε δηλώσει πως δεν υπάρχουν σχέδια για την περαιτέρω ιδιωτικοποίηση της Telekom Austria, όμως δεν αποκλείεται να αναζητηθούν στρατηγικές συμμαχίες.

Στην Ελλάδα πάντως αν και ένα τέτοιο -αρκετά προωθημένο- σενάριο δεν επιβεβαιώνεται ωστόσο η πιθανότητα μιας στρατηγικής συμμαχίας - συγχώνευσης με την Telekom Austria φαίνεται να απασχολεί τους αρμόδιους παράγοντες. Ο αντίλογος όμως είναι ισχυρός. Πρόσφατα ανώτατος παράγοντας του ΟΤΕ παρατηρούσε σχετικά πως μια συμφωνία με μια εταιρεία ισοδύναμη (η οποία μάλιστα δεν έχει τη διεθνή παρουσία του ελληνικού Οργανισμού) δεν είναι ό,τι καλύτερο, μπορεί να προκύψει και άλλωστε ο στόχος είναι η συμμαχία που θα δημιουργηθεί να μπορεί π.χ. να λειτουργήσει βοηθητικά για τον ΟΤΕ σε διάφορα κέντρα λήψεως σημαντικών αποφάσεων, όπως οι Βρυξέλλες.

Εκθεση Moodys

Ο πιστοληπτικός οργανισμός Moodys σε σχετική με τις τηλεπικοινωνίες έκθεσή του επαναλαμβάνει την απειλή για νέα υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας του ΟΤΕ ως συνέπεια της μείωσης του ποσοστού του Δημοσίου. Ετσι στην περίπτωση που το ποσοστό του Δημοσίου υποχωρήσει κάτω από το 20%, η Moodys θα αξιολογήσει και πάλι το επίπεδο της κρατικής στήριξης, διαδικασία η οποία αναμένεται να καταλήξει σε περαιτέρω υποβάθμιση της αξιολόγησης του ΟΤΕ κατά μία βαθμίδα, στο Baa2.
Πηγή ΝαυτεμπορικήΔημιουργία νέας κατηγορίας

Κατηγορίες προσωπικής βιβλίοθήκης