Σινεμά το Ίντερνετ

Τεχνολογία

10 Ιανουάριος 2007
Ταινίες και τηλεοπτικές σειρές απευθείας στον σκληρό δίσκο του υπολογιστή σας προσφέρουν πλέον τα μεγάλα στούντιο μέσα από...ιστοσελίδες όπως το Cinemanow και το αμερικανικό iTunes, ενώ σύντομα θα προστεθούν το Amazon και το Walmart... Taxheaven.gr

Ταινίες και τηλεοπτικές σειρές απευθείας στον σκληρό δίσκο του υπολογιστή σας προσφέρουν πλέον τα μεγάλα στούντιο μέσα από...ιστοσελίδες όπως το Cinemanow και το αμερικανικό iTunes, ενώ σύντομα θα προστεθούν το Amazon και το Walmart. Μέσα στον νέο χρόνο μάλιστα, ταινίες και τηλεοπτικές σειρές θα αρχίσουν να πωλούνται και στο ευρωπαϊκό iTunes.

Τα στούντιο και τα τηλεοπτικά κανάλια που παράγουν ταινίες και σειρές, πειραματίζονται εδώ και καιρό με τη διανομή των προγραμμάτων τους μέσω του Ίντερνετ θέλοντας να εκμεταλλευτούν την εξάπλωση των γρήγορων συνδέσεων στα νοικοκυριά. Κάποιοι προσφέρουν το πρόγραμμά τους δωρεάν, αλλά ο θεατής μπορεί μόνο να το παρακολουθήσει on-line και όχι να το αντιγράψει στον υπολογιστή. Σε αυτή την περίπτωση, δεν μπορεί να αποφύγει τις διαφημίσεις. Αυτό το μοντέλο ακολουθεί το site του ABC.

Η νέα τάση όμως, είναι η διάθεση των ταινιών και των τηλεοπτικών επεισοδίων για κατέβασμα στον σκληρό δίσκο, κάτι που προτιμούν οι περισσότεροι χρήστες. Η αγορά τους κοστίζει από €1 το επεισόδιο μέχρι €10 μία ταινία νέας κυκλοφορίας. Σημαντικό βήμα προόδου, που άνοιξε την αγορά, είναι η δυνατότητα αντιγραφής των ταινιών σε DVD.

Πρώτο το ηλεκτρονικό κατάστημα Cinemanow χρησιμοποίησε αυτή την υπηρεσία έπειτα από πολύμηνες πετυχημένες δοκιμές. Σε μερικές περιπτώσεις οι παραγωγοί έχουν θέσει κάποιους περιορισμούς, όπως ότι το DVD μπορεί να παίξει μόνο στον υπολογιστή που κατέβασε την ταινία.
Το Cinemanow και η America On Line (όπως και το Movielink, το οποίο όμως είναι προσβάσιμο μόνο από την Αμερική) πωλούν ταινίες σε συμφωνία με τα μεγαλύτερα στούντιο του Χόλιγουντ. Η συλλογή του δεν είναι ακόμα ικανοποιητική για τα γούστα ενός φανατικού σινεφίλ, αλλά ο αριθμός των ταινιών αυξάνεται καθημερινά έχοντας φτάσει ήδη τις 4.000.

Νέες υπηρεσίες με ταινίες θα ξεκινήσουν τους επόμενους μήνες το Amazon, το Walmart και η Sony καθώς και το BitTorrent, μέχρι πρόσφατα δίκτυο παράνομης διανομής ταινιών. Όλοι συζητούν ή έχουν ήδη συμφωνήσει με τα μεγάλα στούντιο για τη διάθεση των προϊόντων τους.
 
Πηγή e-portal