Ένα βήμα πιο κοντά στην κατάργηση της "τεκμαρτής" επιχειρηματικής αμοιβής για τους εταίρους των προσωπικών εταιρειών (Ο.Ε. και Ε.Ε.)
- Εκτιμώμενος χρόνος ανάγνωσης 2 λεπτά
- Ένα βήμα πιο κοντά στην κατάργηση της "τεκμαρτής" επιχειρηματικής αμοιβής για τους εταίρους των προσωπικών εταιρειών (Ο.Ε. και Ε.Ε.) φέρνει την κυβέρνηση - 4 χρόνια μετά την κατάργησή της για τις ΕΠΕ - επίσημο αίτημα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την εξίσωση της φορολογικής μεταχείρισης μεταξύ ελληνικών και ξένων προσωπικών εταιρειών. ...
Ένα βήμα πιο κοντά στην κατάργηση της "τεκμαρτής" επιχειρηματικής αμοιβής για τους εταίρους των προσωπικών εταιρειών (Ο.Ε. και Ε.Ε.) φέρνει την κυβέρνηση - 4 χρόνια μετά την κατάργησή της για τις ΕΠΕ - επίσημο αίτημα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την εξίσωση της φορολογικής μεταχείρισης μεταξύ ελληνικών και ξένων προσωπικών εταιρειών.
Αν συμβεί κάτι τέτοιο, εκτιμάται ότι θα αποβεί σε όφελος πολλών φορολογουμένων, πλην όμως θα πρέπει να το επιτρέπει ο απαιτούμενος υπολογισμός του όποιου δημοσιονομικού κόστους, το οποίο εάν αποδειχθεί υψηλό, τότε όχι μόνο θα αναβληθεί η κατάργηση αυτή, αλλά το υπουργείο Οικονομικών θα βρεθεί αντιμέτωπο με σοβαρά διλήμματα.
Ειδικότερα, με "αιτιολογημένη γνώμη" που απέστειλε χθες η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στην ελληνική κυβέρνηση, ζητείται από την τελευταία η κατάργηση εντός διμήνου των διακρίσεων μεταξύ ελληνικών και ξένων προσωπικών εταιριών ως προς το καθεστώς φορολόγησής τους.
Η διαφοροποίηση ως προς την φορολόγησή τους έγκειται στο γεγονός ότι ένα ποσοστό των κερδών των ελληνικών επιχειρήσεων φορολογείται ως προσωπικό εισόδημα των εταίρων. Η Κομισόν θεωρεί ότι αυτό συνεπάγεται άνιση φορολογική μεταχείριση και για το λόγο αυτό εξέδωσε "αιτιολογημένη γνώμη" καλώντας την Ελλάδα να απαντήσει εντός 2 μηνών διαφορετικά θα παραπεμφθεί σε ευρωπαϊκό δικαστήριο.
Βέβαια, εκτός από το ενδεχόμενο να εξισωθούν οι ελληνικές επιχειρήσεις με τις ξένες, υπάρχει και το αντίθετο: Να φορολογηθούν οι ξένες όπως και οι ελληνικές, κάτι που σε πρώτη ανάγνωση φαίνεται "λογικό" (δηλαδή ένας εξαιρετικά μικρός αριθμός ξένων επιχειρήσεων να φορολογηθεί όπως χιλιάδες ελληνικές εταιρείες) ωστόσο αυτό θα προξενούσε άλλα προβλήματα.
Με κυριότερο, να δοθεί η εντύπωση πως η Ελλάδα μεταβάλλει "επί το δυσμενέστερον" το καθεστώς φορολόγησης των ξένων επιχειρήσεων και ιδίως των εταίρων, εφόσον το φυσικό πρόσωπο - εταίρος (αλλοδαπός υπήκοος) θα κατέβαλε φόρο με υψηλότερο συντελεστή (αναλόγως κλίμακας και κλιμακίου) εφόσον θα εφορολογείτο στη χώρα τους ως φυσικό πρόσωπο.
Σημειώνεται, ότι οι συντελεστές φορολόγησης φυσικών προσώπων στην Ελλάδα λίγο απέχουν από τον μέσο όρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης και ως εκ τούτου "εταίροι" αρκετών χωρών θα αποδεικνύονται ζημιωμένοι από ένα τέτοιο ενδεχόμενο, οπότε οι ενδιαφερόμενοι θα οδηγούνταν σε άλλες λύσεις, όπως π.χ. στη σύσταση off shore επιχειρήσεων.
Υπενθυμίζεται, ότι με τον νόμο 3091/2002 (άρθρο 9, παρ. 8) είχε καταργηθεί από 1ης Ιανουαρίου 2003 μόνο για τις ΕΠΕ το παραπάνω πλασματικό εισόδημα το οποίο υπολογίζεται με 50% επί του ποσοστού συμμετοχής του εταίρου στα καθαρά κέρδη της εταιρίας και φορολογείται ως έσοδό του προστιθέμενο στα υπόλοιπα εισοδήματά του.
Πηγή capital.gr
Δείτε το επόμενο Webinar του κόμβου
Δαπάνες επιχειρήσεων
Στις : 14-12-2023 17:30
Εισηγητές: Κουλογιάννης Κωνσταντίνος, Γραβιάς Κωνσταντίνος
Ακολουθήστε το taxheaven.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα οικονομικά νέα