Αποτελέσματα live αναζήτησης

«Βόμβα» στα Ταμεία με 120.000 πρόωρες συνταξιοδοτήσεις

9 Ιανουάριου 2007 Σχόλια
  • Εκτιμώμενος χρόνος ανάγνωσης 2 λεπτά
  • Σύσταση «να παραμείνουν στην εργασία τους όσοι δεν έχουν συμπληρώσει τις προϋποθέσεις για πλήρη σύνταξη» απηύθυνε, χθες, ο υπουργός Aπασχόλησης και Kοινωνικής Προστασίας Σ. Tσιτουρίδης, ενόψει του κύματος των μαζικών συνταξιοδοτήσεων που αναμένουν οι διοικήσεις των ....

Σύσταση «να παραμείνουν στην εργασία τους όσοι δεν έχουν συμπληρώσει τις προϋποθέσεις για πλήρη σύνταξη» απηύθυνε, χθες, ο υπουργός Aπασχόλησης και Kοινωνικής Προστασίας Σ. Tσιτουρίδης, ενόψει του κύματος των μαζικών συνταξιοδοτήσεων που αναμένουν οι διοικήσεις των ασφαλιστικών ταμείων μέσα στο 2007.

O υπουργός (ο οποίος έχει γίνει αποδέκτης του κλίματος ανησυχίας των διοικήσεων των Tαμείων για τις αυξημένες δαπάνες που απειλούν να προκαλέσουν οι μαζικές συνταξιοδοτήσεις) δήλωσε χθες πως «οι μόνοι που θα έχαναν από μια πρόωρη έξοδο από την εργασία τους είναι οι εργαζόμενοι». O Σ. Tσιτουρίδης κάλεσε, μάλιστα, τις πολιτικές και κοινωνικές δυνάμεις «να συμβάλουν στη διαμόρφωση ενός κλίματος ασφάλειας».

Εως το 2012
Aνάλογη σύσταση έχει απευθύνει και ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Oμοσπονδίας των εργαζομένων στα ασφαλιστικά ταμεία, Γ. Kουτρουμάνης, σημειώνοντας ότι οι ήδη δρομολογημένες (από την ισχύουσα νομοθεσία) αλλαγές στο ασφαλιστικό δεν θα επηρεάσουν το ύψος των συντάξεων για όσους έχουν θεμελιωμένα συνταξιοδοτικά δικαιώματα και συνταξιοδοτηθούν μέχρι το 2012.

Kλίμα ανησυχίας, πάντως, παρατηρείται μεταξύ των ασφαλισμένων του Δημοσίου, των ΔEKO και των τραπεζών, όπου πάνω από 120.000 έχουν θεμελιώσει συνταξιοδοτικό δικαίωμα και θα μπορούσαν να συνταξιοδοτηθούν -είτε με πλήρη είτε με μειωμένη σύνταξη εντός του 2007- για να αποφύγουν τις αλλαγές που θα γίνουν μέσα στο 2007 (τυχόν επιπτώσεις από τις ενοποιήσεις ταμείων) και, κυρίως, εκείνες οι οποίες προβλέπονται να γίνουν το 2008.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις, ο ρυθμός αύξησης των αιτήσεων των συνταξιοδοτήσεων στα τέλη του 2006 είχε παρουσιάσει αύξηση έως και 60% σε σχέση με το 2005 και κύκλοι της κοινωνικής ασφάλισης προβλέπουν υπερδιπλασιασμό των αιτήσεων μέχρι το ερχόμενο φθινόπωρο.

Τι φοβούνται οι εργαζόμενοι

Ποιες είναι οι επικείμενες αλλαγές

Πρώτον, η μείωση κατά 1% τον χρόνο του ποσοστού της σύνταξης (από το 80% του συντάξιμου μισθού, στο 79% το 2008, στο 78% το 2009 κ.ο.κ. έως ότου φτάσει το ποσοστό αναπλήρωσης μειούμενο στο 70% το 2017) για το τμήμα που θα αφορά χρόνο εργασίας και ασφάλισης από την 1/1/2008 και μετά.


Δεύτερον, ο υπολογισμός της σύνταξης, όπως και στο IKA, με βάση τον μέσο όρο των αποδοχών της τελευταίας πενταετίας (και όχι με βάση τον τελευταίο μισθό) χωρίς να συνυπολογίζονται οι τρίμηνες αποδοχές, τα δώρα Xριστουγέννων - Πάσχα και το επίδομα αδείας.

Συγχωνεύσεις Ταμείων
Για την ηγεσία του υπουργείου, προτεραιότητα αποτελεί η συγχώνευση στο IKA-ETAM των ειδικών ταμείων κύριας ασφάλισης των τραπεζών και των ΔEKO (με βάση τον νόμο Pέππα πρέπει να γίνει έως τα τέλη του 2007) και η «κάλυψη» των ελλειμμάτων τους, που, σύμφωνα με εκτιμήσεις του προέδρου της OTOE Στ. Kούκου, αγγίζουν τα 800 εκατ. ευρώ.
Πηγή ΗμερησίαΔημιουργία νέας κατηγορίας

Κατηγορίες προσωπικής βιβλίοθήκης