Αποτελέσματα live αναζήτησης

Βροχή πέφτουν τα λουκέτα στην αγορά

8 Ιανουάριου 2007 Σχόλια
  • Εκτιμώμενος χρόνος ανάγνωσης 6 λεπτά
  • Ζοφερή είναι η εικόνα που παρουσιάζει η αγορά τα τελευταία χρόνια με τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις να βάζουν «λουκέτο» η μια μετά την άλλη, ενώ μεγάλος αριθμός επιχειρήσεων έχει βρει καταφύγιο στον τραπεζικό δανεισμό, προκειμένου να συντηρηθεί ...

Ζοφερή είναι η εικόνα που παρουσιάζει η αγορά τα τελευταία χρόνια με τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις να βάζουν «λουκέτο» η μια μετά την άλλη, ενώ μεγάλος αριθμός επιχειρήσεων έχει βρει καταφύγιο στον τραπεζικό δανεισμό, προκειμένου να συντηρηθεί και να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις του. Η κρίση αυτή μαστίζει και τις εργασιακές σχέσεις, καθώς, πέραν των απολύσεων, χιλιάδες είναι οι εργαζόμενοι που απασχολούνται υπερωριακά χωρίς να ανταμείβονται ανάλογα με την εργασία τους, φοβούμενοι μην βρεθούν στο δρόμο.
Καταλυτικά είναι τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών που εμφανίζουν σημαντική αύξηση των επιχειρήσεων που έβαλαν λουκέτο τα τελευταία χρόνια, καθώς σε κάθε δύο επιχειρήσεις που προχώρησαν σε έναρξη εργασιών το διάστημα 2003 - 2006 αντιστοιχεί μια που οδηγείται σε κλείσιμο. Ειδικότερα την περίοδο αυτή λειτούργησαν 99.600 νέες επιχειρήσεις, ενώ λουκέτο έβαλαν 49.400 επιχειρήσεις. Η κρίση φαίνεται να μαστίζει περισσότερο τις προσωπικές εταιρείες καθώς για κάθε τέσσερις νέες εταιρείες, τρεις παλαιές παραχωρούν τη θέση τους στην αγορά.

Εναρξη - Διακοπή
Σύμφωνα πάντως με τα ίδια στοιχεία του υπουργείου, η τάση αυτή φαίνεται να ανακόπτεται την τελευταία διετία με τρεις νέες επιχειρήσεις να αναλογούν σε κάθε μια που διακόπτει τις δραστηριότητές της. Ειδικά την χρονιά που πέρασε «εκλεισαν» 8.200 επιχειρήσεις, ενώ από την άλλη πλευρά εμφανίστηκνα περίπου 25.000 νέες εταιρείες. Ειδικότερα, σύμφωνα με προσωρινά στοιχεία του υπουργείο Οικονομικών:
- Το 2003 ιδρύθηκαν συνολικά 26.000 εταιρείες, ενώ προχώρησαν σε διακοπή 16.000.
- Το 2004 ιδρύθηκαν συνολικά 25.300 εταιρείες, ενώ προχώρησαν σε διακοπή 15.400.
- Το 2005 ιδρύθηκαν συνολικά 23.300 εταιρείες, ενώ προχώρησαν σε διακοπή 9.800.
- Το 2006 ιδρύθηκαν συνολικά 25.000 εταιρείες, ενώ προχώρησαν σε διακοπή 8.200.

«Φαντάσματα» και «βαποράκια»
Αξίζει, πάντως, να σημειωθεί ότι ακριβώς λόγω της κακής εικόνας της αγοράς, έχει αυξηθεί τα τελευταία χρόνια ο αριθμός των εταιρειών «φαντάσματα» που προχωρούν σε έναρξη εργασιών χωρίς ωστόσο να παρουσιάζουν καμιά οικονομική δραστηριότητα. Πρόκειται για εταιρείες, οι οποίες λειτουργούν αποκλειστικά και μόνο ως «εργαστήρια» έκδοσης και διακίνησης πλαστών τιμολογίων, προκειμένου να ανακουφίζουν φορολογικά τους μικρομεσαίους από την επιδρομή της εφορίας. Συγκεκριμένα, οι περισσότεροι από αυτούς κάνουν εικονική έναρξη εργασιών, ενοικιάζοντας απλώς έναν μικρό επαγγελματικό χώρο, χωρίς να έχουν καμιά δραστηριότητα, ενώ αρκετοί δεν μπαίνουν ούτε στον κόπο να αποκτήσουν «επαγγελματική στέγη». Είναι χαρακτηριστικό ότι πολλές φορές οι φερόμενοι ως προμηθευτές εικονικών στοιχείων σε ανυποψίαστους λήπτες είναι ανύπαρκτοι φορολογικώς ή δεν ανευρίσκονται στις φερόμενες φορολογικές διευθύνσεις, με αποτέλεσμα την αδυναμία ολοκλήρωσης των σχετικών ελέγχων.

Γραφειοκρατία - Χρηματοδότηση
Εξάλλου, σημαντικά είναι τα προβλήματα που καλούνται να αντιμετωπίσουν οι υποψήφιοι επιχειρηματίες, καθώς είναι υποχρεωμένοι να περνούν ατελείωτες ώρες σε αναρίθμητες υπηρεσίες και να καταθέτουν χιλιάδες πιστοποιητικά και βεβαιώσεις. Η γραφειοκρατία που χαρακτηρίζει τους περισσότερους τομείς της Δημόσιας Διοίκησης στέκεται εμπόδιο στα σχέδια των μικρομεσαίων επιχειρήσεων που αποτελούν το 93% της ελληνικής αγοράς - όπως επισημαίνουν τόσο οι συνδικαλιστικοί φορείς όσο και οι εποπτικοί οργανισμοί. Για τις υπηρεσίες υγειονομικού ενδιαφέροντος δε, η κατάσταση είναι τραγική, καθώς ο χρόνος έγκρισης μιας άδειας μπορεί να αγγίξει ακόμη και τους τέσσερις με έξι μήνες. Οι κανονιστικές ρυθμίσεις επηρεάζουν τις επιχειρήσεις ανάλογα με το μέγεθός τους και όπως είναι αναμενόμενο οι μικρές είναι αυτές που πλήττονται περισσότερο. Αρρηκτα συνδεδεμένο με τη γραφειοκρατία είναι και το φαινόμενο της διαφθοράς που επιτρέπει ή επιβάλλει ορισμένες φορές την παράκαμψη διαδικασιών που υπό κανονικές συνθήκες θα ήταν ασύμφορα χρονοβόρες.
H πρόσβαση σε πηγές χρηματοδότησης, από την άλλη, είναι ιδιαίτερα δύσκολη για τις ΜμΕ, κυρίως λόγω απουσίας εγγυητικού κεφαλαίου. Πρόκειται για έναν φαύλο κύκλο, καθώς η ελλιπής τραπεζική χρηματοδότηση επενδύσεων και κεφαλαίων μειώνει τις δυνατότητες επιχειρηματικής ανάπτυξης των επιχειρήσεων, οι οποίες αδυνατούν να αποκτήσουν το απαιτούμενο - για χρηματοδότηση - κεφάλαιο.

Φορολογία
Αξίζει να σημειωθεί ότι στην προσπάθεια αντιμετώπισης των προβλημάτων των ΜμΕ πολλές ευρωπαϊκές χώρες έλαβαν δράσεις φορολογικού περιεχομένου σε μια απόπειρα τόνωσης της αγοράς. Στη Μ. Βρετανία, για παράδειγμα, η φορολογία των ΜμΕ είναι ιδιαίτερα μικρή, ενώ την πρώτη πενταετία σχεδόν ανύπαρκτη. Αντίθετα, στην Ελλάδα, η κατάργηση του αφορολόγητου αποθεματικού (35%), που σύμφωνα με τη ΓΣΕΒΕΕ αλλά και τον ΣΕΒ αποτελούσε την κύρια πηγή χρηματοδότησης, επενδύσεων, επέκτασης, ανανέωσης του εξοπλισμού των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων, αποτέλεσε μεγάλο πλήγμα. Θεωρητικά, καταργήθηκε λόγω Κοινοτικής Οδηγίας, σύμφωνα με την οποία όμως δεν πρέπει το αφορολόγητο αποθεματικό να συνδέεται με τον Αναπτυξιακό Νόμο. Ωστόσο, η Οδηγία, όπως επισημαίνουν παράγοντες της αγοράς, δεν απέκλειε τη σύνδεση της ρύθμισης με τον φορολογικό νόμο.
Οι προτάσεις των φορέων των ΜμΕ επικεντρώνονται στην απαλλαγή των εταιρειών από τη φορολογία (για τα πρώτα χρόνια λειτουργίας ή τουλάχιστον μέχρι κάποιο συγκεκριμένο όριο) που θα μπορούσε, όπως υποστηρίζουν, να αποτρέψει φαινόμενα φοροδιαφυγής, καθώς θα συνέφερε την επιχείρηση να εκδίδει παραστατικά για όλες τις αγοραπωλησίες της προκειμένου να επωφεληθεί των σχετικών ρυθμίσεων. Παράλληλα, εμπόδιο στις προσπάθειες φορολογικής συμμόρφωσης είναι η αστάθεια των φορολογικών ρυθμίσεων, που αλλάζουν συνεχώς και δεν προσδίδουν καμία αξιοπιστία στο κράτος. Πέραν αυτών ανυπέρβλητα εμπόδια καλούνται να υπερπηδήσουν και οι αυτοαπασχολούμενοι, που συνθέτουν την πλειονότητα των πολύ μικρών επιχειρήσεων, οι οποίοι φορολογούνται ως φυσικά πρόσωπα.
Σημαντικά προβλήματα αντιμετωπίζουν οι ΜμΕ και με τις δαπάνες οι οποίες δεν αναγνωρίζονται από τις φορολογικές αρχές. Η σχετική λίστα για τις δαπάνες που εκπίπτουν από το φορολογητέο εισόδημα, που καθιέρωσε το 2005 το υπουργείο Οικονομίας, είναι ελλιπής, με αποτέλεσμα οι «συναλλαγές» μεταξύ των φορολογικών αρχών και των επιχειρηματιών να ανθίζουν. Οι εκπιπτόμενες δαπάνες αποτελούν την αχίλλειο πτέρνα του φορολογικού συστήματος, λόγω του ασαφούς προσδιορισμού ακόμη και όσων περιγράφονται στη σχετική λίστα του υπουργείου, τονίζουν στελέχη μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Παράλληλα, αναφέρουν ότι οι προσφυγές στα διοικητικά δικαστήρια αποφεύγονται καθώς υιοθετούνται ταχύτερες και αποτελεσματικότερες πρακτικές, όπως αυτή της συναλλαγής κάτω από το τραπέζι.

Μερίδιο αγοράς
Αξίζει να σημειωθεί πάντως ότι οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις αποτελούν την σπονδυλική στήλη της ελληνικής οικονομίας κάτι το οποίο ωστόσο δεν μπορεί να χαρακτηριστεί ελληνικό φαινόμενο. Σε όλες τις χώρες της ΕΕ των «15» οι πολύ μικρές, μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις διαθέτουν σημαντικό μερίδιο του συνόλου των επιχειρήσεων, με τους αυτοαπασχολούμενους να αποτελούν την πλειονότητα, όπως αναφέρει σχετική μελέτη του ΚΕΠΕ. Οι πολύ μικρές (1 - 9 απασχολούμενους) επιχειρήσεις αποτελούν στην Ελλάδα σχεδόν το ήμισυ του συνόλου (43,8%) των επιχειρήσεων, με το 53,7% των υπολοίπων να ανήκει στους αυτοαπασχολούμενους. Η χώρα μας κατέχει την τέταρτη θέση σε πλήθος αυτοαπασχολούμενων επιχειρήσεων, μεταξύ της ΕΕ των «15», ακολουθώντας το Βέλγιο (71%), Αγγλία (63,1) και Φινλανδία (54%), ενώ το χαμηλότερο ποσοστό επιχειρήσεων με 0 απασχολούμενους παρατηρείται στην Πορτογαλία (3,2%), όπου το 90,2% των επιχειρήσεων διαθέτει από 1 - 9 εργαζόμενους. Οι πολύ μικρές επιχειρήσεις (1 - 9 απασχολούμενους) κατέχουν το μεγαλύτερο μερίδιο της αγοράς στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες, με τις αυστριακές να πλησιάζουν το 55%, τις γερμανικές το 53%, τις σουηδικές το 48% και τη χώρα μας να βρίσκεται στην όγδοη θέση μεταξύ των πολυπληθέστερων πολύ μικρών επιχειρήσεων. Οσο μεγαλώνουν τα μεγέθη των επιχειρήσεων τόσο μικραίνει το μερίδιό τους επί του συνόλου της αγοράς. Από 10 - 49 άτομα απασχολεί το 11,9% των ιρλανδικών επιχειρήσεων, το 11,4% των αυστριακών και το 10,4% των γερμανικών. Το χαμηλότερο ποσοστό αυτής αλλά και της αμέσως μεγαλύτερης κατηγορίας παρατηρείται στην Ελλάδα, όπου μόλις 2,2% των επιχειρήσεων διαθέτει 10 - 49 εργαζόμενους και 0,3% διαθέτει 50 - 249 απασχολούμενους αντίστοιχα. Στο Λουξεμβούργο παρατηρείται η μεγαλύτερη συμμετοχή των επιχειρήσεων 50 - 249 ατόμων, που συγκεντρώνουν το 2,3% του συνόλου. Σχετικά με τις μεγάλες επιχειρήσεις (πλέον των 250 απασχολούμενων) το ποσοστό που συγκεντρώνει η Ελλάδα είναι τόσο μικρό που δεν μπορεί να αποτυπωθεί σε ποσοστιαία βάση, με τα μεγαλύτερα μεγέθη να εντοπίζονται σε Γερμανία, Ιρλανδία, Λουξεμβούργο, Ολλανδία και Αυστρία, χωρίς ωστόσο να ξεπερνούν το 0,4%.

Πηγή ΚέρδοςΔημιουργία νέας κατηγορίας

Κατηγορίες προσωπικής βιβλίοθήκης