Αποτελέσματα live αναζήτησης

Αυτοψία της εφορίας σε όλες τις νέες εταιρείες

28 Δεκέμβριου 2006 Σχόλια
  • Εκτιμώμενος χρόνος ανάγνωσης 5 λεπτά
  • Αυτοψία στις έδρες των νεοϊδρυόμενων επιχειρήσεων είναι η απάντηση της εφορίας στις εκρηκτικές διαστάσεις που έχει λάβει το φαινόμενο της έκδοσης και λήψης εικονικών στοιχείων. Στόχος του υπουργείου Οικονομικών είναι να βάλει «φρένο»...

Αυτοψία στις έδρες των νεοϊδρυόμενων επιχειρήσεων είναι η απάντηση της εφορίας στις εκρηκτικές διαστάσεις που έχει λάβει το φαινόμενο της έκδοσης και λήψης εικονικών στοιχείων. Στόχος του υπουργείου Οικονομικών είναι να βάλει «φρένο» στις εταιρείες «φαντάσματα» που λειτουργούν αποκλειστικά και μόνο ως εργαστήρια πλαστών και εικονικών φορολογικών στοιχείων, προκαλώντας στρεβλώσεις στον ανταγωνισμό και απώλειες στα δημόσια έσοδα.

Με αυτοψία των φορολογικών αρχών στις έδρες χιλιάδων νεοϊδρυόμενων επιχειρήσεων απαντά η εφορία στις εκρηκτικές διαστάσεις που έχει λάβει το φαινόμενο της έκδοσης και λήψης εικονικών στοιχείων, από επιχειρήσεις που επιδιώκουν να μειώσουν το φορολογητέο εισόδημα και να καταβάλουν μικρότερο φόρο.
Απώτερος στόχος του υπουργείου Οικονομικών είναι να βάλει «φρένο» στις εταιρείες «φαντάσματα» που λειτουργούν αποκλειστικά και μόνο ως εργαστήρια πλαστών και εικονικών φορολογικών στοιχείων, προκαλώντας στρεβλώσεις στον ανταγωνισμό και απώλειες στα δημόσια έσοδα. Πρόκειται κυρίως για επιχειρήσεις που έχουν προχωρήσει σε εικονική έναρξη εργασιών χωρίς ωστόσο να παρουσιάζουν καμία δραστηριότητα.


Ρεπορτάζ: Δ. Τσουπαρόπουλος - Γ. Τριανταφύλλου

Σημειώνεται ότι μόλις την προηγούμενη εβδομάδα η Υπηρεσία Ειδικών Ελέγχων ξεσκέπασε μια καλοστημένη «φάμπρικα» εργαστηρίων εικονικών στοιχείων που κατέκλυζαν την αγορά με πλαστά τιμολόγια την τελευταία πενταετία. Πρόκειται για μία από τις μεγαλύτερες οικονομικές απάτες των τελευταίων χρόνων, καθώς σύμφωνα με προσωρινά στοιχεία της ΥΠΕΕ, το ύψος των εικονικών τιμολογίων, που φαίνεται να εκδόθηκαν από το «κύκλωμα», υπερβαίνει τα 500 εκατ. ευρώ (!) πλήττοντας σημαντικά τόσο τον υγιή ανταγωνισμό όσο και τα δημόσια έσοδα. Οι πρώτες εκτιμήσεις της ΥΠΕΕ κάνουν λόγο για αιμορραγία των δημόσιων ταμείων ύψους 150 εκατ. ευρώ τη στιγμή που δεν έχουν ολοκληρωθεί ακόμη οι έρευνες.


Αυτοψίες

Για την αντιμετώπιση του φαινομένου των εικονικών συναλλαγών το υπουργείο Οικονομικών ζήτησε από τις φορολογικές αρχές να προχωρήσουν σε αυτοψία στις έδρες των νεοϊδρυόμενων επιχειρήσεων (ο αριθμός των οποίων μόνο για το 2006 υπερβαίνει τις 20.000), αλλά και εκείνων που παρουσιάζουν συχνές μεταβολές εργασιών, καθώς, όπως έχει διαπιστωθεί, πολλοί επιτηδευματίες με τα ίδια δικαιολογητικά έχουν προχωρήσει σε περισσότερες της μίας ενάρξεις εργασιών. Συγκεκριμένα, οι περισσότεροι από αυτούς κάνουν εικονική έναρξη εργασιών, ενοικιάζοντας απλώς έναν μικρό επαγγελματικό χώρο, χωρίς να έχουν καμία δραστηριότητα, ενώ αρκετοί δεν μπαίνουν ούτε στον κόπο να αποκτήσουν «επαγγελματική στέγη». Είναι χαρακτηριστικό ότι πολλές φορές οι φερόμενοι ως προμηθευτές εικονικών στοιχείων σε ανυποψίαστους λήπτες είναι ανύπαρκτοι φορολογικώς ή δεν ανευρίσκονται στις φερόμενες φορολογικές διευθύνσεις, με αποτέλεσμα την αδυναμία ολοκλήρωσης των σχετικών ελέγχων.
Στο πλαίσιο αυτό και προκειμένου να εντοπιστούν οι επιχειρήσεις «φαντάσματα» και να περιορισθεί το φαινόμενο των εικονικών ενάρξεων, οι φορολογικές αρχές:
- Θα πραγματοποιούν αυτοψίες στην έδρα των επιχειρήσεων για να διαπιστώσουν την ύπαρξη ή μη της επαγγελματικής εγκατάστασης που έχει δηλώσει η επιχείρηση, καθώς και της δυνατότητας άσκησης της δηλούμενης δραστηριότητας στον συγκεκριμένο χώρο. O έλεγχος της δυνατότητας άσκησης της επιχειρηματικής δραστηριότητας θα γίνεται από τους εφοριακούς, με βάση αντικειμενικά κριτήρια, τη φορολογική συμπεριφορά της επιχείρησης αλλά και τυχόν ιδιαίτερα χαρακτηριστικά που δημιουργούν βάσιμη πεποίθηση μη φερεγγυότητας.
- Θα διενεργούν αυτοψία στην έδρα της επιχείρησης εντός τριών ημερών από την υποβολή της σχετικής αίτησης έναρξης εργασιών και στη συνέχεια θα χορηγούν στον φορολογούμενο τη βεβαίωση για την έναρξη των εργασιών του ως επιχειρηματία ή ελεύθερου επαγγελματία.


Συγκεντρωτικές

Παράλληλα, σημαντικό κτύπημα στη μάχη κατά των εικονικών συναλλαγών επιχειρεί να καταφέρει το υπουργείο Οικονομικών μέσω των διασταυρώσεων των στοιχείων των συγκεντρωτικών καταστάσεων που τα δύο τελευταία χρόνια υποβάλλονται υποχρεωτικά από τους επιτηδευματίες και τις επιχειρήσεις ηλεκτρονικά. Είναι χαρακτηριστικό ότι η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων έχει εντοπίσει ήδη στις συγκεντρωτικές καταστάσεις του 2005 αποκλίσεις σε περισσότερες από 300.000 δηλώσεις, για τις οποίες υπάρχουν βάσιμες υπόνοιες ότι οι φορολογούμενοι αυτοί είναι εκδότες εικονικών φορολογικών στοιχείων. Αξίζει να σημειωθεί, μάλιστα, ότι ο υφυπουργός Οικονομικών κ. Α. Μπέζας, με κατεπείγουσα εσωτερική εγκύκλιο προς τις εφορίες όλης της χώρας, ζητούσε το «άνοιγμα» όλων των φακέλων της περαίωσης της τελευταίας τριετίας που εντοπίστηκαν εικονικές συναλλαγές, αλλά και των φορολογούμενων εκείνων, που βάσει των διασταυρώσεων της ΓΓΠΣ, δεν υπέβαλαν καθόλου συγκεντρωτικές καταστάσεις.
Στο πλαίσιο αυτό, το υπουργείο Οικονομικών προτίθεται από τις αρχές του νέου χρόνου να αποστείλει επιστολή στα φυσικά και μη πρόσωπα, τα οποία φέρονται να μην υπέβαλαν συγκεντρωτικές καταστάσεις το 2005 (για τις συναλλαγές που πραγματοποίησαν το 2004), ενώ είχαν δηλωθεί από άλλα πρόσωπα ως προμηθευτές. Παράλληλα, ανάλογη επιστολή θα λάβουν και όσοι εμφανίζουν σημαντικές αποκλίσεις στα ποσά των τιμολογίων πελατών - προμηθευτών που δηλώθηκαν το 2005. Με τις επιστολές αυτές θα καλούνται οι επιτηδευματίες να προσέλθουν στην εφορία προκειμένου να πιστοποιηθεί από μέρους τους η συναλλαγή που φαίνεται να έχει συμπεριληφθεί στις συγκεντρωτικές καταστάσεις που έχει επεξεργαστεί η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων.
Ανώτερος παράγοντας, πάντως, της ΓΓΠΣ εκφράζει την έκπληξή του για το γεγονός ότι ο αριθμός των επιτηδευματιών που εμφανίζεται να έχουν υποβάλει ανακριβείς καταστάσεις ή να μην έχουν υποβάλει καθόλου συγκεντρωτικές προσεγγίζει τον αντίστοιχο αριθμό των επιτηδευματιών που εμφάνισαν την ίδια συμπεριφορά το 2004 (περίπου 340.000)! Κάτι που σημαίνει ότι το κύκλωμα εξακολουθεί να δρα απτόητο παρά τις προσπάθειες που καταβάλλει το υπουργείο Οικονομικών για τον εντοπισμό και την εξάρθρωσή του. Από την άλλη πλευρά, ο αριθμός δεν αποκλείεται να εμφανίζεται τόσο υψηλός δεδομένου ότι οι διασταυρώσεις εντοπίζουν και «ανυποψίαστους» επιτηδευματίες που εμπλέκονται από τρίτους σε εικονικές συναλλαγές. Στην περίπτωση αυτή, σύμφωνα με τον ίδιο παράγοντα, δεν υπάρχει κανένας λόγος ανησυχίας και δεν τίθεται θέμα επιβολής κυρώσεων για οποιονδήποτε φορολογούμενο λάβει τη σχετική ειδοποίηση, ενώ δεν είχε υποχρέωση υποβολής συγκεντρωτικής δήλωσης.


Πρόστιμα

Η λίστα των επιτηδευματιών που πρέπει να ελεγχθούν έχει κοινοποιηθεί ήδη στους προϊσταμένους των ΔΟΥ, οι οποίοι καλούνται από τον υφυπουργό Οικονομικών κ. Α. Μπέζα να ενεργήσουν άμεσα, σύμφωνα με τις οδηγίες της Γενικής Διεύθυνσης Φορολογικών Ελέγχων. Ειδικότερα, οι έφοροι θα πρέπει να καλέσουν τους υπόχρεους να υποβάλουν συγκεντρωτική κατάσταση και να καταβάλουν τα πρόστιμα που, ανάλογα με την κατηγορία των βιβλίων, κυμαίνονται από 293 έως 880 ευρώ για ακαθάριστα έσοδα μέχρι 14.673 ευρώ. Για ποσά άνω των 14.673 ευρώ τα πρόστιμα τριπλασιάζονται και διαμορφώνονται από 879 έως 2.640 ευρώ ανάλογα με τα τηρούμενα βιβλία. Σε περίπτωση συμβιβασμού τα πρόστιμα μειώνονται στο 1/3. Σημειώνεται ότι η ΓΓΠΣ εντόπισε τους «ξεχασιάρηδες» επιτηδευματίες μετά από έλεγχο που πραγματοποίησε:
- Στα τιμολόγια των προμηθευτών και αυτών που εμφανίζονται ως παραλήπτες, προκειμένου να διαπιστωθεί ο αριθμός των επιτηδευματιών, που, ενώ ήταν υπόχρεοι, δεν υπέβαλαν καθόλου συγκεντρωτικές καταστάσεις.
- Στα στοιχεία των τιμολογίων προμηθευτών και πελατών, προκειμένου να διαπιστωθεί εάν αυτά συμφωνούν μεταξύ τους.
- Στην αξία των αγορών που έχει δηλωθεί στο σύστημα ΦΠA και εάν αυτή συμπίπτει με την αξία των στοιχείων που αναφέρονται στις συγκεντρωτικές καταστάσεις.


Πηγή Κέρδος



Δημιουργία νέας κατηγορίας

Κατηγορίες προσωπικής βιβλίοθήκης