Αποτελέσματα live αναζήτησης

Το σχόλιο της Δευτέρας

Το σχόλιο της Δευτέρας
© Taxheaven - H εικόνα προστατεύεται από τον νόμο περι πνευματικής ιδιοκτησίας - Δείτε περισσότερα στους όρους χρήσης

Κωνσταντίνος Δημ. Γραβιάς

Πτυχιούχος Οικον. Παν/μίου Πειραιά

Λογιστής - φοροτεχνικός


Ι. Πρόλογος

Διανύουμε ήδη το δεύτερο δεκαήμερο του Μαΐου και μου φαίνεται σαν χθες που ανταλλάσσαμε ευχές για καλή χρονιά. Από τις αρχές του έτους έχουν περάσειν ριπή οφθαλμού θα έλεγα- πέντε μήνες της ζωής μας κι εμείς δεν το έχουμε καν συνειδητοποιήσει. Η πίεση της καθημερινότητας, η οικονομική δυσπραγία, οι προθεσμίες και οι αυξανόμενες επαγγελματικές υποχρεώσεις -αποτέλεσμα της πολυνομίας- μας απομυζούν, αφαιρώντας ακόμη και την τελευταία ικμάδα των ψυχικών μας δυνάμεων και συνθλίβοντας κάθε απόπειρα δημιουργικής σκέψης ή απασχόλησης. Ο καιρός περνά, οι στιγμές χάνονται. Θα μου πείτε ότι αυτές είναι φράσεις κλισέ, χιλιοειπωμένες και θα 'χετε απόλυτο δίκιο. Όμως, παρόλο που αυτές οι φράσεις ακούγονται κοινότυπες εμπεριέχουν μια μεγάλη αλήθεια. Ο χρόνος είναι άτεγκτος!

Η αέναη ροή του χρόνου, η αδιάλειπτη κίνησή του προς το άπειρο εξιτάρει εδώ και χιλιάδες χρόνια την ανθρώπινη φαντασία και σκέψη. Η φιλοσοφική αναζήτηση διαχρονικά δεν έμεινε απαθής μπροστά στην έννοια του χρόνου. Βέβαια, όσο κι αν προσπαθούμε να κατακερματίσουμε το χρόνο σε μετρήσιμα κομμάτια, αυτός δεν μπαίνει σε καλούπια διότι είναι αδάμαστος, απηνής και πρέπει να συμβιβαστούμε με το γεγονός ότι θα συνεχίζει την ατέρμονη πορεία του. Ο μεγάλος ποιητής Οδυσσέας Ελύτης έλεγε χαρακτηριστικά «[...] Τον εκλείσαμε σ' ένα μικρό κουτί μεταλλικό που τ' ονομάσαμε "ωρολόγιον", και ησυχάσαμε [...]».

Εμείς, εφήμεροι ταξιδιώτες του σύμπαντος, μέσα στην διαστημική μας «κάψουλα» διανύουμε τη σύντομη πορεία μας αφήνοντας το δικό μας στίγμα πάνω στην καμπύλη του χωροχρόνου. Ο συνδυασμός ανθρώπινης νόησης και βούλησης στο πέρασμα των αιώνων έχει συντελέσει στη δημιουργία μεγάλων επιτευγμάτων που έχουν αφήσει το ίχνος τους με ανεξίτηλα χρώματα στο διηνεκές.

Έχω αναφερθεί και σε άλλο σχόλιό μου πως πρέπει να αναθεωρήσουμε κάποια πράγματα σχετικά με την διαχείριση του χρόνου μας σε ό,τι αφορά την επαγγελματική μας δραστηριότητα και τον προσωπικό μας χρόνο. Δεν είναι λίγος οι φορές που έχω συλλάβει τον εαυτό μου -και δε νομίζω να είμαι ο μόνος-, να νιώθω σαν το βαγόνι ενός τρένου που ακολουθεί την ίδια διαδρομή τροχιοδρομώντας πάνω στις ράγες που έχουν τοποθετήσει επιμελώς όσοι κρατούσαν ή κρατούν στα χέρια τους τα ηνία της χώρας. Σε πείσμα των καιρών αλλά και όσων μας έχουν φορτώσει, πρέπει να πάψουμε απλά να κουβαλάμε το σαρκίο μας στους επαγγελματικούς χώρους αναλώνοντας το μεγαλύτερο μέρος της ημέρας σε θέματα που άπτονται της εργασίας μας. Η ζωή δεν είναι αυτή. Η ζωή βρίσκεται στις μικρές καθημερινές στιγμές, στα μικροπράγματα, στα απλά και στα ασήμαντα. Δώστε χρώμα στην καθημερινότητά σας, χαμογελάστε, αφιερώστε χρόνο στον εαυτό σας και στους δικούς σας ανθρώπους. Θυμηθείτε ότι το χθες έφυγε και ότι το αύριο ίσως δεν έρθει ποτέ!

Καλά θα ήταν αφιερώναμε ένα σχόλιο μόνο με θέματα εκτός δουλειάς, όμως δυστυχώς οι εξελίξεις στα επαγγελματικά δρώμενα τρέχουν με ιλιγγιώδεις ταχύτητες οπότε κάτι τέτοιο φαντάζει ουτοπικό. Θα αρχίζω να ξετυλίγω του κουβάρι των γεγονότων που μας απασχόλησαν την περασμένη εβδομάδα με την υπόσχεση να μη σας κουράσω.


II. Έκδοση πιστωτικού τιμολογίου από τους παραγωγούς ηλεκτρικής ενέργειας

Το σίριαλ της έκδοσης του πιστωτικού τιμολογίου από τους παραγωγούς ηλεκτρικής ενέργειας φαίνεται πως βαίνει στο τέλος του. Με την απόφαση ΠΟΛ. 1130/8.5.2014 δόθηκαν οδηγίες για τον ορθό χειρισμό του πιστωτικού τιμολογίου από πλευράς Φ.Π.Α. Το ρεζουμέ της απόφασης είναι το εξής «[...] οι παραγωγοί ηλεκτρικής ενέργειας για τους οποίους το δίμηνο 7.4.2014 έως 7.6.2014 βρίσκεται εντός της διαχειριστικής τους περιόδου η εν λόγω έκπτωση θα μειώσει τις εκροές της χρήσης αυτής. Σε κάθε άλλη περίπτωση οι παραγωγοί έχουν την δυνατότητα ή να συμπεριλάβουν το εν λόγω πιστωτικό μειώνοντας τις εκροές στη χρήση στην οποία εκδόθηκε ή να το συμπεριλάβουν στην προηγούμενη χρήση υποβάλλοντας τις απαραίτητες τροποποιητικές δηλώσεις [...]».

Συνεπώς από την ανωτέρω απόφαση διακρίνουμε δύο περιπτώσεις υπόχρεων:

α. Υπόχρεοι με διαχειριστική χρήση έως 30.6.2014, οι οποίοι θα έχουν τη δυνατότητα να συμπεριλάβουν την εν λόγω έκπτωση στη χρήση αυτή (δηλαδή έως 30.6.2014), μειώνοντας έτσι τις εκροές της χρήσης αυτής.

β. Υπόχρεοι με χρήση έως 31.12.2013 οι οποίοι δυνητικά μπορούν να ακολουθήσουν έναν από τους παρακάτω τρόπους:

i. Να συμπεριλάβουν το πιστωτικό τιμολόγιο μειώνοντας τις εκροές της χρήσης αυτής (2014)

ή

ii. Να συμπεριλάβουν το πιστωτικό τιμολόγιο στην προηγούμενη χρήση υποβάλλοντας τις απαραίτητες τροποποιητικές δηλώσεις Φ.Π.Α.

Μπορείτε να διαβάσετε και μία πολύ ενδιαφέρουσα ανάλυση των συναδέλφων κ.κ. Κωνσταντίνου Κουλογιάννη και Κωνσταντίνου Νιφορόπουλου, με θέμα «Επιχειρήσεις Α.Π.Ε. και Σ.Η.Θ.Υ.Α. - Ειδικά λογιστικά και φορολογικά θέματα».

Επίσης, δείτε και τις λοιπές αναφορές των συναδέλφων για την αντιμετώπιση του ΦΠΑ κάτω από την σχετική απόφαση.


ΙΙI. Που αναγράφουμε το επίδομα τέκνων (Α21) και το ειδικό επίδομα τριτέκων και πολυτέκνων

Πολλοί συνάδελφοι αναρωτιούνται που θα αναγράψουν στη φορολογική δήλωση το επίδομα τέκνων (Α21). Σύμφωνα με την απόφαση Δ12Α 1070051 ΕΞ 5.5.2014, έγινε γνωστό ότι το επίδομα τριτέκνων και πολυτέκνων, καθώς και το ενιαίο επίδομα στήριξης τέκνων (σημ. Α21), δεν προσμετρώνται στο καθαρό ετήσιο, οικογενειακό εισόδημα και απαλλάσσονται από το φόρο εισοδήματος. Επίσης, απαλλάσσονται από την ειδική εισφορά αλληλεγγύης του άρθρου 29 του ν. 3986/2011. Συνεπώς οι υπόχρεοι θα πρέπει να αναγράψουν τα ποσά που αφορούν στα ανωτέρω επιδόματα μόνο στους κ.α. 657-658 του εντύπου Ε1 του οικ. έτους 2014.

 

ΙV. Κάθε χρονιά η υποβολή της δήλωσης μας επιφυλάσσει και μια έκπληξη

Απομένουν σχεδόν πενήντα ημέρες μέχρι την καταληκτική ημερομηνία υποβολής των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων και τα προβλήματα στην υποβολή τους δεν έχουν ακόμη ξεπεραστεί. Παρόλο που έχει διευθετηθεί το ζήτημα των φορολογούμενων με χαμηλά εισοδήματα, των κατοίκων εξωτερικού και των τεκμηρίων τους, το πρόγραμμα εκκαθάρισης της Γ.Γ.Π.Σ. δεν είναι ακόμη έτοιμο. Πολλά προβλήματα επίσης εντοπίζονται στα ποσά των βεβαιώσεων που έχουν αναρτηθεί από τους αρμόδιους φορείς και υπάρχουν σοβαρές ελλείψεις. Πως να υποβληθούν με τέτοια προβλήματα οι δηλώσεις;

Πέρα όμως απ΄αυτά κάθε χρόνο πριν την τελική υποβολή της δήλωσης βρισκόμαστε μπροστά σε μια έκπληξη. Όμως, όταν μια υπηρεσία του Δημοσίου πραγματοποιεί αλλαγές στην πλατφόρμα της ή προσθέτει νέες δυνατότητες ή προσθέτει νέους ελέγχους κατά την συμπλήρωση εντύπων κ.λπ., οφείλει να ενημερώσει αρκετό χρονικό διάστημα πριν την υποβολή για τις αλλαγές, τις προσθήκες, τις βελτιώσεις κ.λπ. ώστε να είναι προετοιμασμένος ο χρήστης της εφαρμογής. Δεν είναι δυνατόν να θέλω να υποβάλλω μια δήλωση και να μην γνωρίζω εκ των προτέρων τι θα μου ζητήσει το σύστημα!

Αν μετά απ΄όλα αυτά νομίζουν οι υπεύθυνοι ότι είναι εφικτό να υποβληθούν ορθά όλες οι δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος τότε βρίσκονται εκτός πραγματικότητας. Ας το σκεφτούν σοβαρά γιατί η εμμονή τους σε κάποιες τοποθετήσεις ίσως τους βγει σε κακό.

 
V.
Ειδικό βιβλίο τροποποίησης ωραρίου

Την περασμένη εβδομάδα δημοσιεύθηκε στο Φ.Ε.Κ. η απόφαση αριθ. 11921/253/11.4.2014 με θέμα: «Όροι και προϋποθέσεις τήρησης του "Ειδικού βιβλίου τροποποίησης ωραρίου εργασίας και υπερωριών" που καθιερώθηκε με την παράγραφο 2 του άρθρου 14 του Ν. 4225/2014 (Α΄2)».

Το «Ειδικό βιβλίο τροποποίησης ωραρίου εργασίας και υπερωριών» που προβλέπεται από την παράγραφο 2 του άρθρου 14 του ν. 4225/2014 (Α΄ 2), το οποίο αντικατέστησε την παρ. 1 του άρθρου 80 του Ν. 4144/2013, μπορεί να έχει τη μορφή ημερολογίου ή να τηρείται σε μηχανογραφημένες σελίδες.

Κάθε αλλαγή ή τροποποίηση του ωραρίου ή της οργάνωσης του χρόνου εργασίας, καθώς και η υπερωριακή απασχόληση εργαζομένου, εντός των ορίων που προβλέπονται από τις σχετικές διατάξεις ανά κατηγορία επιχειρήσεων ή εργαζομένων, είναι νόμιμες μόνον εάν καταγραφούν στο «Ειδικό βιβλίο τροποποίησης ωραρίου εργασίας και υπερωριών», πριν την έναρξη πραγματοποίησής τους.

Το «Ειδικό βιβλίο τροποποίησης ωραρίου εργασίας και υπερωριών» δεν απαιτεί θεώρηση από τις αρμόδιες υπηρεσίες του ΣΕΠΕ, τηρείται από τον εργοδότη στο χώρο εργασίας, διατηρείται επί πέντε έτη από τη συμπλήρωση του και τίθεται στην διάθεση των αρμόδιων ελεγκτικών οργάνων όταν ζητείται.

Στην ίδια απόφαση δίνονται διευκρινίσεις σχετικά με το περιεχόμενο του βιβλίου καθώς και για τους όρους τήρησής του από ορισμένες κατηγορίες υπόχρεων. Να σημειώσω εδώ ότι οι συντάκτες της απόφασης και συγκεκριμένα του άρθρου 3 αυτής πρέπει να είχαν συμβουλευτεί κάποιο χρησμό της Πυθίας ή απλώς ήθελαν να παίξουν με τα νεύρα μας, αλλιώς δεν εξηγείται το ακόλουθο:

«[...] Οι εργοδότες, οι οποίοι απασχολούν εργαζόμενους με σχέση εξαρτημένης εργασίας που προσφέρουν τις υπηρεσίες τους εκτός έδρας, σε περιοχές στις οποίες οι επιχειρήσεις, των εργοδοτών αυτών, δεν διαθέτουν υποκαταστήματα, έχουν την υποχρέωση να τηρούν και να συμπληρώνουν το «Ειδικό Βιβλίο τροποποίησης ωραρίου εργασίας και υπερωριών», κατά τα προβλεπόμενα στην παράγραφο 2 του άρθρου 14 του Ν. 4225/2014, στην έδρα της επιχείρησης τους. Οι εργοδότες αυτοί προμηθεύουν τους εργαζόμενους της παρ. 2 του παρόντος, πριν την έναρξη απασχόλησης τους, με αντίγραφο/απόσπασμα του «Ειδικού Βιβλίου τροποποίησης ωραρίου εργασίας και υπερωριών», το οποίο τηρείται, με ευθύνη του εργοδότη, στο χώρο εργασίας και επιδεικνύεται σε περίπτωση ελέγχου από τα αρμόδια ελεγκτικά όργανα [...]».

Τα συμπεράσματα δικά σας...

 

VI. Έως τις αρχές του Ιουνίου θα πρέπει να επικαιροποιήσουν οι φορολογούμενοι την ηλεκτρονική τους διεύθυνση (e-mail) στο TAXISnet

Με την εγκύκλιο ΠΟΛ. 1125/16.4.2014, ο Γ.Γ.Δ.Ε. μας έκανε γνωστό ότι οφείλουμε έως τις αρχές Ιουνίου να επικαιροποιήσουμε την ηλεκτρονική μας διεύθυνση στο taxisnet ώστε να λαμβάνουμε τις σχετικές ειδοποιήσεις. Αυτοί οι δόλιοι οι φορολογούμενοι δεν έχουν τίποτε άλλο να κάνουν από το να ασχολούνται νυχθημερόν και να υλοποιούν όσα σκαρφίζονται οι ιθύνοντες; Πως φαντάζονται την ημέρα ενός φορολογούμενου; Κάθεται πάνω από τον υπολογιστή και περιμένει πότε θα βγει η νέα ντιρεκτίβα του εκάστοτε υπεύθυνου; Βέβαια, οι ιθύνοντες νομίζουν ότι το βάρος κι αυτής της υποχρέωσης θα πέσει πάλι στην πλάτη των λογιστών. Όμως οι λογιστές δεν έχουν καμία υποχρέωση αξιότιμοι κύριοι του υπουργείου Οικονομικών, οπότε δεν τίθεται τέτοιο ζήτημα.

Διαβάστε σχετικά

 

VII. Κοινωνικό μέρισμα...

Του «μερίσματος» έγινε την προηγούμενη εβδομάδα. Άλλοι πήραν το επίδομα γιατί το δικαιούνταν, άλλοι το πήραν χωρίς να το δικαιούνται, άλλοι ίσως το πάρουν μετά τη διεύρυνση των κριτηρίων, άλλοι δεν πρόλαβαν να το εισπράξουν γιατί τους το πήραν οι τράπεζες, γενικώς έγινε ο κακός χαμός μ΄αυτό το θέμα. Την καθαρά ψηφοθηρική υπόσταση του κοινωνικού μερίσματος δεν χρειάζεται να τη σχολιάσουμε ιδιαιτέρως αφού και ο πλέον αδαής με τα οικονομικά γνωρίζει το σκοπό για τον οποίο δόθηκε αλλά και για την επιλογή του χρόνου καταβολής του.

Μας είπανε λοιπόν ότι από το πρωτογενές πλεόνασμα θα δοθούν 450.000.000 προς στήριξη των πολιτών/των οικογενειών με πολύ χαμηλό συνολικό ετήσιο εισόδημα και ακίνητη περιουσία μικρής αξίας. Πρωτογενές πλεόνασμα, ωραία φράση, πομπώδης, αποδεκτή βέβαια σε παγκόσμιο επίπεδο. Σαν έννοια λοιπόν υπάρχει, αλλά στη δική μας περίπτωση το πλεόνασμα αυτό είναι μόνο κατ' ευφημισμόν. Θα το περιγράψω με ένα παράδειγμα. Έχω στο ταμείο της επιχείρησής μου 100.000 ευρώ σε μετρητά και αποφασίζω να δώσω στους υπαλλήλους μπόνους 10.000 για να τους στηρίξω οικονομικά. Απ΄την άλλη όμως η εταιρεία μου χρωστά σε προμηθευτές, Δημόσιο, τράπεζες, ακόμη και της Μιχαλούς, περίπου 2.000.000 ευρώ. Αυτό εν ολίγοις είναι το πρωτογενές πλεόνασμα από το οποίο δίνεται προς στήριξη των πολιτών.

 


VΙΙΙ.
Καθώς πλησιάζουν εκλογές εξετάζονται όλες οι μειώσεις.

Τη σταδιακή μείωση των φορολογικών συντελεστών σε φορολογούμενους αλλά και επιχειρήσεις στο 15%, την κατάργηση της έκτακτης εισφοράς αλληλεγγύης, την σταδιακή κατάργηση των τεκμηρίων, την απαλλαγή από τον ΦΠΑ των μικρών επιχειρήσεων αλλά και μείωση από το 2015 στη φορολογία αυτοκινήτων, προαναγγέλλει στο «Βήμα της Κυριακής» ο υφυπουργός Οικονομικών Γιώργος Μαυραγάνης. Όσο οι εκλογές πλησιάζουν, τόσο περισσότερο εξετάζονται οι παροχές! Μην ξεχνάμε ότι ζούμε στην Ελλάδα, στη χώρα της λήθης και αυτό είναι ο άσσος στο μανίκι της πλειονότητας των πολιτικών...

Διαβάστε σχετικά

Δείτε αναλυτικά για το κάθε θέμα :


IX. Οδηγίες προς ναυτιλλομένους

Δόθηκε στις αρμόδιες ελεγκτικές αρχές η εγκύκλιος με τις πρώτες οδηγίες για τη διενέργεια των φορολογικών ελέγχων σύμφωνα με τον νέο Κ.Φ.Δ. Ειδικότερα, με την απόφαση αρ. πρωτ.: ΔΕΛ Α 1069048 2.5.2014, δόθηκαν οδηγίες σχετικά με τη σωστή εφαρμογή των άρθρων 23, 25, 27, 28, 34, 62 και 66 του ν.4174/2013. Να τονίσουμε εδώ ότι με βάση την απόφαση αυτή τα είδη των φορολογικών ελέγχων είναι:

α. Πλήρης έλεγχος είναι αυτός που διενεργείται για όλες τις φορολογίες και όλα τα φορολογικά αντικείμενα καθώς και για τις εισφορές και τα τέλη ο οποίος είναι και οριστικός.

β. Μερικός έλεγχος είναι αυτός που δεν συγκεντρώνει τα παραπάνω στοιχεία του πλήρους ελέγχου.

Επίσης, διακρίνουμε τις ακόλουθες περιπτώσεις:

i. Έλεγχοι απ΄το γραφείο της Διοίκησης

Η Φορολογική Διοίκηση στις περιπτώσεις που διενεργεί φορολογικό έλεγχο από το γραφείο της, αξιοποιεί κάθε στοιχείο που έχει στην κατοχή της όπως, οικονομικές καταστάσεις, δηλώσεις και λοιπά στοιχεία που υποβάλλει ο φορολογούμενος καθώς και οποιοδήποτε έγγραφο ή πληροφορία περιήλθε από τρίτους.

ii. Επιτόπιος φορολογικός έλεγχος

Στις περιπτώσεις που η Φορολογική Διοίκηση αποφασίζει να διενεργήσει πλήρη επιτόπιο φορολογικό έλεγχο πρέπει, την απόφασή της αυτή, να τη γνωστοποιήσει στον φορολογούμενο πριν την επίσκεψη του ελεγκτή στις εγκαταστάσεις του φορολογουμένου.

iii. Έλεγχος χωρίς προειδοποίηση

Είναι δυνατόν ύστερα από πράξη του Γ.Γ.Δ.Ε. να διενεργείται πλήρης επιτόπιος φορολογικός έλεγχος χωρίς προηγούμενη ειδοποίηση, σε περιπτώσεις που υπάρχουν ενδείξεις ότι έχει διαπραχθεί φοροδιαφυγή.

Για περαιτέρω λεπτομέρειες διαβάστε προσεκτικά την ανωτέρω απόφαση.

Σημ. Σε συνέχεια του ελέγχου από το γραφείο της Διοίκησης, σε σύντομο χρονικό διάστημα θα ενεργοποιηθεί και η νέα υπηρεσία προς τους λογιστές που λέγεται υποβολή δηλώσεων απ΄το κρεβάτι. Μέσω της πρωτοποριακής νέας υπηρεσίας οι λογιστές θα μπορούν να στέλνουν δηλώσεις ακόμη και όταν κοιμούνται για να εκμεταλλευτούν το γεγονός ότι εκείνες τις ώρες το σύστημα της Γ.Γ.Π.Σ. δεν δέχεται φόρτο...

 

X. Οι άδειες για όσους ψηφίζουν μακριά...

Την εβδομάδα που μας πέρασε δόθηκε στη δημοσιότητα η εγκύκλιος για την εκλογική άδεια των εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα. Όσοι ενδιαφέρονται μπορούν να ανατρέψουν στη σχετική εγκύκλιο Αριθμ. πρωτ.: οικ. 14422/302/7.5.2013

Η ψήφος, κυριολεκτικά σημαίνει το μικρό λίθινο (στην αρχαιότητα) ή μολύβδινο (στους νεότερους χρόνους) σφαιρίδιο που το έριχναν οι εκλογείς σε ειδική κάλπη. Την ψήφο μας λοιπόν -και όχι τον ψήφο-, πρέπει να προσέχουμε που την δίνουμε γιατί αλλιώς τα αποτελέσματα μπορεί να είναι ολέθρια για όλους. Μιας που έρχονται οι εκλογές θυμηθείτε ότι μέχρι και το έτος 1913 ψήφιζαν με σφαιρίδιο. Το έντυπο ψηφοδέλτιο επανήλθε στις δημοτικές και κοινοτικές εκλογές του 1914 και από τις βουλευτικές εκλογές της 7ης Νοεμβρίου 1926 είναι το μέσο ψηφοφορίας που ισχύει μέχρι σήμερα.

Κάλπες με σφαιρίδια

 Το μαύρο και δαγκωτό θα το ρίχνατε αριστερά στις κάλπες εκείνης της εποχής. Στις τωρινές εκλογές ελπίζω ο καθένας από μας ξέρει που θα ρίξει το μαύρο και δαγκωτό...

ΧΙ. Σύστημα ελέγχου εισροών - εκροών σε φορολογικές αποθήκες και στις αποθήκες τελωνειακής αποταμίευσης ενεργειακών προϊόντων

Με μια κοινή απόφαση των υπουργών οικονομικών, ανάπτυξης και υποδομών-μεταφορών, καθορίστηκε η διαδικασία και οι προδιαγραφές εγκατάστασης και ελέγχου ολοκληρωμένων συστημάτων παρακολούθησης εισροών−εκροών στις φορολογικές αποθήκες και στις αποθήκες τελωνειακής αποταμίευσης ενεργειακών προϊόντων.

Με την απόφαση αυτή καθορίζονται οι διαδικασίες και οι προδιαγραφές εγκατάστασης και ελέγχου ολοκληρωμένων συστημάτων παρακολούθησης εισροών−εκροών στις φορολογικές αποθήκες και στις αποθήκες τελωνειακής αποταμίευσης ενεργειακών προϊόντων, καθώς και οι απαιτήσεις συμμόρφωσης, λειτουργίας, καταγραφής και διασφάλισης των μετρήσεων και ηλεκτρονικής αποστολής δεδομένων

Όσοι ενδιαφέρονται για το θέμα αυτό μπορούν να μελετήσουν την απόφαση Κ.Υ.Α. αριθμ. πρωτ.: ΔΕΦΚ Α 5010479 ΕΞ 30.4.2014ΧΙΙ.
Αποφάσεις για διάφορα θέματα

Οι αποφάσεις κι αυτή την εβδομάδα δεν έχουν φυσικά τελειωμό. Κοινοποιήθηκαν επίσης και οι παρακάτω τις οποίες και παραθέτω πρός γνώσιν και συμμόρφωσιν!

α. Αρ. πρωτ.: Δ18Β 5011115 ΕΞ 8.5.2014 με θέμα: Κοινοποίηση Απόφασης Υπουργού Οικονομικών αναφορικά με τις προϋποθέσεις και τα δικαιολογητικά κυκλοφορίας Ι.Χ. επιβατικών αυτοκινήτων από πρόσωπα με συνήθη κατοικία στην Ελλάδα που εργάζονται σε άλλο κράτος μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης

β. Αρ. πρωτ.: Δ12A 1072191 ΕΞ 8.5.2014 με θέμα: Φορολογική μεταχείριση των αμοιβών που λαμβάνουν Δήμαρχοι Αντιδήμαρχοι

γ. ΠΟΛ.1132/8.5.2014 με θέμα:Βεβαίωση και καταβολή κατόπιν αιτήσεων διοικητικής επίλυσης της διαφοράς ενώπιον της Επιτροπής Διοικητικής Επίλυσης Φορολογικών Διαφορών (Ε.Δ.Ε.Φ.Δ.) του άρθρου 70Α του ν.2238/1994

 

ΧΙΙ. Ο αγώνας τελικά δικαιώθηκε για έναν συνάνθρωπό μας μετά από χρόνια.

Όλοι γνωρίζουμε ότι μπορούμε να πέσουμε εύκολα θύμα των γραναζιών της ελληνικής γραφειοκρατίας. Η φράση που ακουγόταν παλιά «θα σε τυλίξω σε μια κόλα χαρτί», όσο κι αν φαντάζει μακρινή αποτελεί δυστυχώς πραγματικότητα ακόμη. Δεν είναι λίγοι οι συνάνθρωποί μας που ταλαιπωρούνται χρόνια, ακόμη και δεκαετίες για να βρουν το δίκιο τους.

Αν βρείτε λίγο χρόνο διαβάστε τη γνωμοδότηση του Ν.Σ.Κ. αρ. 125/2014 με θέμα: Συμμόρφωση Διοίκησης – Χορήγηση ασφαλιστικής ενημερότητας στον Π.Μ. Διευθύνοντα Σύμβουλο του οφειλέτη του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ ανώνυμης εταιρίας

 


XΙΙΙ. Υποβολή ορθών στοιχείων με το στανιό γίνεται;

Στις 2 Ιουνίου εκπνέει η προθεσμία για την υποβολή των μηνιαίων συγκεντρωτικών καταστάσεων του πρώτου τριμήνου του ημερολογιακού έτους 2014. Μέσα σε τόσες άλλες προθεσμίες έχει μπει κι αυτή στη ζωή μας για να μας την κάνει πιο δύσκολη, αφού ακόμη το μέτρο είναι νέο και οι επαγγελματίες δεν έχουν αφομοιώσει πλήρως το νέο καθεστώς.

Δεν έχω καταλάβει ακόμη ποιος είναι ο λόγος που η ηγεσία του υπ. Οικ. πιέζει τόσο πολύ για ξεκινήσει αυτό το μέτρο τόσο σύντομα. Δεν έχω καταλάβει επίσης ποιο θα είναι το κέρδος από την αναγραφή των μικροποσών στην κατάσταση αυτή. Δεν μπορώ να χωνέψω ακόμη την εμμονή να στείλουμε αυτές τις καταστάσεις με το στανιό! Αν το ζητούμενο είναι να παταχθεί η φοροδιαφυγή -όπως ισχυρίζονται οι υπεύθυνοι-, τότε ας δώσουν λίγη πίστωση χρόνου σε όλους, ώστε οι καταστάσεις που θα σταλούν να έχουν ορθά και όχι λανθασμένα στοιχεία. Όποιος βιάζεται σκοντάφτει όπως είναι γνωστό. Και αν κάποιος αντιτάξει το άλλο ρητό που αναφέρει «το γοργόν και χάριν έχει», τότε κι εγώ θα επικαλεστώ τη φράση του Χίλωνα «σπεύδε βραδέως»...

Η ηγεσία του υπ. Οικονομικών πρέπει επιτέλους να καταλάβει ότι είμαστε άνθρωποι και όχι καλοκουρδισμένες μηχανές που απλά χρειαζόμαστε που και που μερικές σταγόνες λάδι για να λειτουργούμε αενάως. Η μετάθεση της καταληκτικής ημερομηνίας για την υποβολή των μηνιαίων συγκεντρωτικών καταστάσεων αποτελεί αδήριτη ανάγκη.

 

ΧΙV. Τι κοινό έχει η λωρίδα του Möbius και οι αλλαγές στο φορολογικό μας σύστημα

Ίσως απορήσατε με την αναφορά αυτή, γι αυτό κι εγώ ευθύς αμέσως θα σας εξηγήσω. Τι είναι η λωρίδα του Möbius; Ο August Ferdinand Möbius, είχε σπουδάσει νομικά αλλά συνέχισε τις σπουδές του στα μαθηματικά. Το 1858 παρουσίασε τη «Λωρίδα Möbius» με την παράδοξη παρατήρηση ότι πρόκειται για μια επιφάνεια με μία μόνο πλευρά, εννοώντας ότι αν το ένα άκρο μιας ταινίας το γυρίσουμε κατά 180 μοίρες και το κολλήσουμε στο άλλο άκρο προκύπτει μια ταινία, η οποία φέρει το όνομά του.

Εάν ένα μυρμήγκι ταξίδευε πάνω σε αυτήν την επιφάνεια, η περιπλάνησή του θα συνεχιζόταν στο διηνεκές. Κάνοντας έναν παραλληλισμό, θα έλεγα ότι οι προσπάθειες για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής αλλά και της δημιουργίας ενός απλού και δίκαιου φορολογικού συστήματος μοιάζουν με τις προσπάθειες του μυρμηγκιού που βαδίζει πάνω στην λωρίδα του Möbius, ευελπιστώντας να φτάσει στην άλλη πλευρά. Όμως η προσπάθειά του δεν θα τελεσφορήσει ποτέ αφού διαρκώς θα βρίσκεται στα ίδια. 

 

 ΧV. Κάθαρσις...

Σήμερα επέλεξα να μοιραστώ μαζί σας ένα από τα πιο μεστά και σφύζοντα -κατά την προσωπική άποψη-  πεζά του μεγάλου μας ποιητή Κώστα Καρυωτάκη. Το περιεχόμενο του πεζού αυτού κάλλιστα θα μπορούσε να είχε γραφεί σήμερα...

Βέβαια. Έπρεπε να σκύψω μπροστά στον ενα και, χαίδεύοντας ηδονικά το μαύρο σεβιότ - παφ, παφ, παφ, παφ -, «έχετε λίγη σκόνη» να είπω «κύριε Aλφα».
Ύστερα έπρεπε να περιμένω στη γωνιά, κι όταν αντίκριζα την κοιλιά του άλλου, αφού θα 'χα επί τόσα χρόνια παρακολουθήσει τα αισθήματα και το σφυγμό της, να σκύψω άλλη μια φορά και να ψιθυρίσω εμπιστευτικά: «Αχ, αυτός ο Αλφα, κύριε Βήτα...»

Έπρεπε, πίσω από τα γιαλιά του Γάμα, να καραδοκώ την ιλαρή ματιά του. Αν μου την εχάριζε, να ξεδιπλώσω το καλύτερο χαμόγελό μου και να τη δεχθώ όπως σε μανδύα ιππότου ένα βασιλικό βρέφος. Αν όμως αργούσε, να σκύψω για τρίτη φορά γεμάτος συντριβή και ν' αρθρώσω: «Δούλος σας, κύριε μου».

Αλλα πρώτα πρώτα έπρεπε να μείνω στη σπείρα του Δέλτα. Εκεί η ληστεία γινόταν υπό λαμπρούς, διεθνείς οιωνούς, μέσα σε πολυτελή γραφεία. Στην αρχή δε θα υπήρχα. Κρυμμένος πίσω από τον κοντόπαχο τμηματάρχη μου, θα οσφραινόμουν. Θα είχα τρόπους λεπτούς, αέρινους. Θα εμάθαινα τη συνθηματική τους γλώσσα. Η ψαύσις του αριστερού μέρους της χωρίστρας θα εσήμαινε: «πεντακόσιες χιλιάδες». Ένα επίμονο τίναγμα της στάχτης του πούρου θα έλεγε: «σύμφωνος». Θα εκέρδιζα την εμπιστοσύνη όλων. Και, μια μέρα, ακουμπώντας στο κρύσταλλο του τραπεζιού μου, θα έγραφα εγώ την απάντηση: «Ο αυτόνομος οργανισμός μας, κύριε Εισαγγελεύ...».

Έπρεπε να σκύψω, να σκύψω, να σκύψω. Τόσο που η μύτη μου να ενωθεί με τη φτέρνα μου. Έτσι βολικά κουλουριασμένος, να κυλώ και να φθάσω.
Κανάγιες!
Το ψωμί της εξορίας με τρέφει. Κουρούνες χτυπούν τα τζάμια της κάμαράς μου. Και σε βασανισμένα στήθη χωρικών βλέπω να δυναμώνει η πνοή που θα σας σαρώσει.

Σήμερα επήρα τα κλειδιά κι ανέβηκα στο ενετικό φρούριο. Επέρασα τρεις πόρτες, τρια πανύψηλα, κιτρινωπά τείχη, με ριγμένες επάλξεις. Όταν βρέθηκα μέσα στον εσωτερικό, τρίτο κύκλο, έχασα τα ίχνη σας. Κοιτάζοντας από τις πολεμίστριες, χαμηλά, τη θάλασσα, την πεδιάδα, τα βουνά, ένιωθα τον εαυτό μου ασφαλή. Εμπήκα σ' ερειπωμένους στρατώνες, σε κρύπτες όπου είχαν φυτρώσει συκιές και ροδιές. Εφώναζα στην ερημία. Επερπάτησα ολόκληρες ώρες σπάζοντας μεγάλα, ξερά χόρτα. Αγκάθια κι αέρας δυνατός κολλούσαν στα ρούχα μου. Με ήυρε η νύχτα...

 

Επίλογος

Να που φτάσαμε για μία ακόμη φορά στο τέλος του σχολίου της Δευτέρας. Αυτά ήταν λοιπόν τα νέα όχι της Αλεξάνδρας, αλλά της εβδομάδας που πέρασε και έδωσε τη σκυτάλη σ΄αυτή που ξεκινά σήμερα. Ο μήνας αυτός αλλά και ο επόμενος είναι πολύ δύσκολος γι΄αυτό πρέπει να οπλιστούμε με υπομονή έτσι ώστε να φέρουμε εις πέρας τον όγκο της δουλειάς. Μην ξεχνάτε όμως ότι δεν πρέπει τίποτε και κανείς να γίνει η αιτία να χάσετε την καλή σας διάθεση. Χαμογελάστε γιατί εκτός από μεταδοτικό, κάνει καλό στην υγεία σας. Αφήστε το άγχος στην άκρη και αφιερώστε χρόνο στον εαυτό σας και στις οικογένειές σας.

Δεν ξεχνώ να πω χρόνια πολλά σε όλες τις μαμάδες, αφού χθες ήταν η γιορτή της μητέρας. Είναι για όλους μας ένα από τα σημαντικότερα πρόσωπα της ζωή μας και δεν πρέπει ποτέ να το λησμονούμε αυτό.

Καλημέρα, καλή εβδομάδα και καλή δύναμη.

Want to see comments? Unfortunately this feature requires cookies currently not allowed by your settings. You may click here to change them if you wish to use this feature.

Δημιουργία νέας κατηγορίας

Κατηγορίες προσωπικής βιβλίοθήκης