Αποτελέσματα live αναζήτησης

H Vodafone στο απόσπασμα

15 Δεκέμβριου 2006 Σχόλια
  • Εκτιμώμενος χρόνος ανάγνωσης 4 λεπτά
  • Tη στιγμή που στη Βουλή έκλεινε η υπόθεση των υποκλοπών, η ΑΔΑΕ την άνοιγε με έναν ηχηρό τρόπο, επιβάλλοντας το υψηλότερο πρόστιμο που έχει επιβληθεί ποτέ σε ελληνική εταιρεία, ύψους 76 εκατ. ευρώ. Η Vodafone αναφέρει ότι οι αποφάσεις θα καταρριφθούν στην ελληνική Δικαιοσύνη....

Tη στιγμή που στη Βουλή έκλεινε η υπόθεση των υποκλοπών, η ΑΔΑΕ την άνοιγε με έναν ηχηρό τρόπο, επιβάλλοντας το υψηλότερο πρόστιμο που έχει επιβληθεί ποτέ σε ελληνική εταιρεία, ύψους 76 εκατ. ευρώ. Η Vodafone αναφέρει ότι οι αποφάσεις θα καταρριφθούν στην ελληνική Δικαιοσύνη.
Σε ιδιαίτερα δυσχερή θέση περιέρχεται η Vodafone μετά την επιβολή προστίμου ύψους 76 εκατ. ευρώ από την ΑΔΑΕ. Η εταιρεία παρόλο που εμφανίζεται σίγουρη για την κατάρριψη των αποφάσεων της Αρχής Διασφάλισης Απορρήτου Επικοινωνιών, εντούτοις το πρόστιμο που της επιβλήθηκε είναι το υψηλότερο που έχε επιβληθεί σε ελληνική επιχείρηση και όπως φαίνεται δεν θα είναι το μόνο. Από την άλλη πλευρά, η απόφαση αυτή της ΑΔΑΕ ανοίγει ξανά την υπόθεση των υποκλοπών, παρά την πρόσφατη απόφαση της βουλής να κλείσει το θέμα. Υπό αυτή την έννοια η κυβέρνηση είναι έκθετη καθώς, ολόκληρη βουλή δεν καταλόγισε πουθενά ευθύνες και τις καταλόγισε μια «άγουρη», και εν πολλοίς ανοργάνωτη ακόμη ανεξάρτητη Αρχή. Οι διοικητικές κυρώσεις που επιβλήθηκαν αντιστοιχούν περίπου στο 4,2% επί του τζίρου της επιχείρησης και, σύμφωνα με νομικούς κύκλους, χαρακτηρίζονται ιδιαίτερα αυστηρές.

Τη στιγμή που οι βουλευτές της ΝΔ έκλειναν την υπόθεση των υποκλοπών στην Βουλή, η Αρχή Διασφάλισης Απορρήτου των Επικοινωνιών (ΑΔΑΕ) ανοίγει ξανά το θέμα με την επιβολή του υψηλότερου προστίμου που επιβλήθηκε ποτέ σε ελληνική επιχείρηση. Η συνεδρίαση της ΑΔΑΕ για να καταλήξει σε αποφάσεις ήταν μαραθώνια - ξεκίνησε στις 10:30 και ολοκληρώθηκε στις 18:30 - καθώς υπήρξαν αντιρρήσεις από ορισμένα μέλη της. Ωστόσο η πλειοψηφία που ελήφθησαν οι αποφάσεις για τις κυρώσεις είναι ισχυρή και κυμαίνεται από 5 - 2 έως μέχρι την πλήρη ομοφωνία.
Ειδικότερα, ομόφωνα λήφθηκαν οι αποφάσεις για τα πρόστιμα που αφορούν στις κατηγορίες με αριθμούς (όπως παρουσιάζονται στο σχετικό παράπλευρο πίνακα) 1, 4, 6, 7 και 8. Κατά πλειοψηφία 6 - 1 πέρασαν οι κατηγορίες 3 και 5, και με ψήφους 5 υπέρ και δύο κατά, η κατηγορία με αριθμό 2. Νομικοί παρατηρητές αναφέρουν ότι η λήψη των αποφάσεων με αυτή την αναλογία καθιστά δύσκολη μια κατάρριψη των αποφάσεων της ΑΔΑΕ στην προσφυγή που πρόκειται ν΄ υπάρξει από την πλευρά της Vodafone. Πάντως η τελευταία, σε ανακοίνωσή της που ακολούθησε εκείνη της ΑΔΑΕ, αναφέρει ότι «θα προσφύγει στη Δικαιοσύνη κατά της απόφασης της ΑΔΑΕ και είναι βεβαία ότι αυτή θα καταπέσει πλήρως και ολοσχερώς».
Τα πρόστιμα είναι αρκούντως υψηλά για κάθε κατηγορία που αντιμετώπιζε η εταιρεία. Σημειώνεται ότι για κάθε παράβαση η ΑΔΑΕ έχει το δικαίωμα να επιβάλει πρόστιμα μέχρι 1,5 εκατ. ευρώ και μέχρι 1% επι του τζίρου της εταιρείας στην περίπτωση της κατηγορίας 8. Με αυτή τη λογική η ΑΔΑΕ επέβαλε την υψηλότερη των ποινών στις κατηγορίες 1, 2, 3, 6 και 7. Στην κατηγορια 5 επεβλήθηκε πρόστιμο 0,5 εκατ. ευρώ για κάθε αριθμό πελάτη που έγινε υποκλοπή (106 αριθμοί x 500.000 ευρώ). Στην κατηγορία με αριθμό 8 επιβλήθηκε πρόστιμο στο 0,83% επι τους τζίρου όταν το μέγιστο είναι το 1%.
Σημειώνεται ότι η υπόθεση επιβολής κυρώσεων στην Vodafone, δεν ολοκληρώνει εδώ τον κύκλο κυρώσεων της εταιρείας, καθώς μετά τις κυρώσεις της ΑΔΑΕ, έρχονται και οι κυρώσεις της Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών (ΕΕΤΤ) και της Αρχής Προστασίας Δεδομένων και Προσωπικού Απορρήτου. Νομικοί παράγοντες εκτιμούσαν ότι η ΕΕΤΤ βάση του νόμου δύναται να επιβάλει κυρώσεις μέχρι 16 εκατ. ευρώ, εκτός και αν αποφασίσει την αφαίρεση της άδειας λειτουργίας της εταιρείας, κάτι που ωστόσο θεωρείται απίθανο. Η Αρχή Προστασίας Δεδομένων μπορεί να επιβάλει πρόστιμα μέχρι 3 εκατ. ευρώ.
Ωστόσο δεν είναι μόνον οι κυρώσεις του Δημοσίου. Η απόφαση της ΑΔΑΕ εκτιμούν παράγοντες της αγοράς, «ανοίγει την όρεξη» για προσφυγές στα αστικά δικαστήρια, από τα φυσικά πρόσωπα - πελάτες της Vodafone, οι κλήσεις των οποίων παρακολουθούνταν. Εχοντας μάλιστα μια τέτοια απόφαση στα χέρια τους, οι δικαστές εύκολα θα μπορούσαν να επιδικάσουν αποζημιώσεις αντίστοιχου ύψους, με αυτό που προβλέπει η απόφαση της ΑΔΑΕ για κάθε αριθμό. Ηδη, κάποιοι πελάτες της Vodafone ήδη έχουν υποβάλει αγωγές αποζημίωσης ύψους 1 - 2 εκατ. ευρώ.
Τέλος υπάρχει και το ποινικό μέρος της υπόθεσης που παραμένει ανοιχτό από την Εισαγγελία Εφετών, και το οποίο ανέμενε ούτε λίγο, ούτε πολύ τις αποφάσεις της ΑΔΑΕ.
Τα παραπάνω αναμφίβλα δείχνουν την δυσχερή θέση στην οποία περιέρχεται η Vodafone, η οποία όχι μόνον πρέπει να λάβει προβλέψεις στα αποτελέσματά της ύψους 76 εκατ. ευρώ, αλλά θα πρέπει να ξεκινήσει και ένα γιγαντιαίο νομικό μηχανισμό να καταρρίψει τις αποφάσεις.

Πηγή ΚέρδοςΔημιουργία νέας κατηγορίας

Κατηγορίες προσωπικής βιβλίοθήκης