Αποτελέσματα live αναζήτησης

Κατάργηση του Κώδικα Βιβλίων και Στοιχείων προτείνουν οι φοροτεχνικοί

14 Δεκέμβριου 2006 Σχόλια
  • Εκτιμώμενος χρόνος ανάγνωσης 4 λεπτά
  • Την ουσιαστική απλοποίηση του Κώδικα Βιβλίων και Στοιχείων που λειτουργεί ως βιομηχανία προστίμων ακόμη και για απλά λάθη, τον περιορισμό της αυθαιρεσίας των ελεγκτικών οργάνων που μπορούν να διατάξουν τον επανέλεγχο επιχείρησης για ...
Την ουσιαστική απλοποίηση του Κώδικα Βιβλίων και Στοιχείων που λειτουργεί ως βιομηχανία προστίμων ακόμη και για απλά λάθη, τον περιορισμό της αυθαιρεσίας των ελεγκτικών οργάνων που μπορούν να διατάξουν τον επανέλεγχο επιχείρησης για οποιονδήποτε λόγο, την απόσυρση της διάταξης που επιμηκύνει τον χρόνο παραγραφής στα δέκα χρόνια ακόμη και στην περίπτωση τυπικού λάθους αλλά και την καθιέρωση αφορολόγητου ποσού κερδών για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις προτείνει μεταξύ άλλων η Πανελλήνια Ομοσπονδία Φοροτεχνικών Ελευθέρων Επαγγελματιών (ΠΟΦΕΕ) με αφορμή την κατάθεση του φορολογικού νομοσχεδίου στη Βουλή.
Ειδικότερα, η ΠΟΦΕΕ στις παρατηρήσεις - θέσεις της επί του ν/σ επισημαίνει ότι για να χαρακτηρισθεί ένα νομοσχέδιο ως μεταρρύθμιση, θα έπρεπε να συνοδευόταν με κάποια γενναία παρέμβαση όπως κατάργηση του ΚΒΣ, ενώ για να χαρακτηρισθεί ως απλοποίηση θα έπρεπε να συνοδευόταν με κωδικοποίηση σε ενιαίο κείμενο των διάσπαρτων φορολογικών διατάξεων και απλοποίηση των φορολογικών διαδικασιών. Οι φοροτεχνικοί, αφού σημειώνουν ότι η νέα φορολογική κλίμακα ευνοεί κυρίως όσους έχουν εισοδήματα άνω των 24.000 ευρώ εκτιμούν ότι:
- Μισθωτοί που δηλώνουν εισοδήματα και από άλλες πηγές (ελευθέριο επάγγελμα ή εμπορική δραστηριότητα) κινδυνεύουν να οδηγηθούν στην παραοικονομία, προκειμένου να μην φορολογηθούν με την κλίμακα των μη μισθωτών και για να μην επιβαρυνθούν φορολογικά.
- Με την κατάργηση της έκπτωσης 1,5% στην εφάπαξ καταβολή του οφειλόμενου φόρου καταργείται ένα σημαντικό κίνητρο για την εφάπαξ καταβολή φόρων.
- Παρατηρείται για μια ακόμη φορά η πλήρης απουσία διάταξης αφορολόγητου ποσοστού κερδών για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, γεγονός που έχει αποδεχθεί και η Ευρωπαϊκή Ενωση στο πλαίσιο του κανόνα de minimis.
- Πρέπει να αποσυρθεί η διάταξη που επεκτείνει τον τακτικό έλεγχο των επιχειρήσεων και όλων των φορολογουμένων και σε άλλες ή και σε όλες τις ανέλεγκτες διαχειριστικές περιόδους για τις οποίες δεν έχει επέλθει παραγραφή. Η επιχειρούμενη αλλαγή του χρονικού ορίζοντα ελέγχου των επιχειρήσεων, από τα τρία έτη σε όλα τα ανέλεγκτα έτη, αναφέρει η ΠΟΦΕΕ, θεωρεί όλους τους σωστούς επιχειρηματίες, αφερέγγυους και αφαιρεί το στοιχείο της φορολογικής επιβράβευσης από το φορολογικό μας σύστημα.
- Η αύξηση της παραγραφής κατά 5 έτη, καθώς δημιουργεί στους επιτηδευματίες καθεστώς ανασφάλειας και ομηρίας. Είναι χαρακτηριστικό ότι λάθος έστω και ενός ευρώ στη δήλωση, θα την πηγαινοφέρνει σαν ανειλικρινή για 10 έτη. Η αφερεγγυότητα αυτή μπλοκάρει το όποιο μικρό επενδυτικό ενδιαφέρον υπάρχει από τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και δημιουργεί καθεστώς ανασφάλειας και ομηρίας. Εξάλλου, η αδυναμία ελέγχου και η τελευταία μετατόπιση της παραγραφής των ετών 2000 και 2001 έως το έτος 2008, μόνο ασυνέπεια και αφερεγγυότητα του κράτους δείχνει. Στο πλαίσιο αυτό ο χρόνος παραγραφής ή πρέπει να μειωθεί στην τριετία, όπως είχε εξαγγελθεί παλαιότερα ή στη χειρότερη περίπτωση να παραμείνει στα πέντε χρόνια.
- Πρέπει να αποσυρθεί η διάταξη που προβλέπει τον δειγματοληπτικό έλεγχο των επιτηδευματιών που ακολουθούν τη διαδικασία του αυτοελέγχου για να κλείσουν τις ανέλεγκτες χρήσεις γιατί «πρέπει κάποια στιγμή το υπουργείο Οικονομικών να αποδεχθεί τη φιλοσοφία ότι ο κάθε φορολογούμενος είναι ειλικρινής μέχρι αποδείξεως του αντιθέτου».
- Η διάταξη που αφορά στις οικοδομικές επιχειρήσεις, τουλάχιστον αυτές που παραμένουν στη Β κατηγορία Βιβλίων, έχει ασάφειες ως προς το αν θα παραμείνει ο τεκμαρτός υπολογισμός φορολογίας ή θα αλλάξει σε λογιστικό ή θα είναι συνδυασμός και των δύο.
- Οι περισσότερες αλλαγές στον ΦΠΑ είναι καθαρά νομοτεχνικές. Θετική η μείωση των συντελεστών για άτομα με αναπηρίες και για τις επιχειρήσεις μοτοποδηλάτων - ποδηλάτων, πλην όμως η διάταξη που αφορά μείωση του συντελεστή ΦΠΑ στις παλιές κατοικίες, χρήζει διευκρίνισης ως προς το ποια θεωρούνται παλαιά ακίνητα. (Αρθρα 20 έως 26).
- Ο ΚΒΣ εξυπηρετεί τον γραφειοκρατικό χαρακτήρα της δημιουργίας βιομηχανίας προστίμων και η Ελλάδα είναι το μόνο κράτος στον κόσμο με ΚΒΣ σαν ξεχωριστό νομοθέτημα. Προτείνεται η κατάργησή του και η ενσωμάτωση ορισμένων διατάξεών του στον φορολογικό νόμο.
- Τα πρόστιμα των συγκεντρωτικών καταστάσεων του άρθρου 20 του ΚΒΣ είναι μεγάλα και εξαντλητικά. Πρέπει να υπάρχει μικρότερη ποινή ή πιο ευνοϊκή μεταχείριση σε περιπτώσεις διορθώσεων λαθών (είναι εύκολα τα λάθη). Τα πρόστιμα, εξάλλου, δεν έχουν ταμειακό αλλά πειθαναγκαστικό χαρακτήρα.
- Η διάταξη του ΚΒΣ για τον τρόπο εξόφλησης των τιμολογίων άνω των 15.000 ευρώ, η οποία πρώτον δημιουργεί φοβερές παρερμηνείες για το αν εμπεριέχει τον ΦΠΑ ή όχι, και η απόρριψη των βιβλίων ως ανεπαρκών που έχει ως τιμωρία, πρέπει να καταργηθεί ή να διαφοροποιηθεί με αύξηση του ορίου στα 50.000,00 ευρώ. Η υφιστάμενη διάταξη έχει δημιουργήσει τεράστιο πρόβλημα στις εμπορικές συναλλαγές και σε κάθε περίπτωση δεν πρέπει να υπάρχει επίδραση στο κύρος των βιβλίων.
Πηγή Κέρδος


Δημιουργία νέας κατηγορίας

Κατηγορίες προσωπικής βιβλίοθήκης