Αποτελέσματα live αναζήτησης

Τι αλλάζει στα αποθεματικά

13 Δεκέμβριου 2006
  • Nέο καθεστώς για τη δημιουργία αφορολόγητων αποθεματικών από τις επιχειρήσεις προτίθεται να καθιερώσει η κυβέρνηση, με στόχο ο σχηματισμός τους να έχει πραγματικά αναπτυξιακό χαρακτήρα και να κατευθύνεται σε παραγωγικές επενδύσεις. ...

Nέο καθεστώς για τη δημιουργία αφορολόγητων αποθεματικών από τις επιχειρήσεις προτίθεται να καθιερώσει η κυβέρνηση, με στόχο ο σχηματισμός τους να έχει πραγματικά αναπτυξιακό χαρακτήρα και να κατευθύνεται σε παραγωγικές επενδύσεις.

H επανεξέταση του θεσμού των αφορολογήτων αποθεματικών κρίνεται αναγκαία λόγω της μείωσης στο 25% του συντελεστή φορολόγησης των κερδών των εταιρειών, αλλά και γιατί πολλές επιχειρήσεις έκαναν κακή χρήση του μέτρου, αφού χρησιμοποιούσαν τα αφορολόγητα αποθεματικά για διαφορετικούς λόγους από αυτούς για τους οποίους τα είχαν σχηματίσει.

Kορυφαίος παράγοντας του υπουργείου Oικονομικών αφού ξεκαθάρισε ότι δεν τίθεται θέμα κατάργησης των αφορολόγητων αποθεματικών, υπογράμμισε ότι «πρέπει να είμαστε φειδωλοί στην παροχή τους» προσθέτοντας ότι «το σύστημα θα πρέπει να επανεξεταστεί με στόχο τον εξορθολογισμό του».

Στο πλαίσιο αυτό, στο υπουργείο Oικονομικών έχουν αρχίσει να συζητούν διάφορες λύσεις που από τη μια πλευρά θα δίνουν ένα φορολογικό κίνητρο στις επιχειρήσεις κάθε φορά που προχωρούν σε μια παραγωγική επένδυση και από την άλλη το δημόσιο δεν θα έχει απώλειες εσόδων.

Πρώτα η επένδυση
Σύμφωνα με πληροφορίες, μια από τις προτάσεις που εξετάζεται είναι να δίνεται η δυνατότητα στις επιχειρήσεις να σχηματίζουν αφορολόγητο αποθεματικό από τα αδιανέμητα κέρδη τους, τη στιγμή που ξεκινά μια παραγωγική επένδυση και όχι πριν από την πραγματοποίηση της επένδυσης, όπως ισχύει σήμερα.

«Θέλουμε τα αφορολόγητα αποθεματικά να λειτουργούν ως κίνητρο για επενδύσεις και όχι ως παράθυρο για φορο- αποφυγή», δηλώνει χαρακτηριστικά στην «H» παράγοντας του υπουργείου Oικονομικών.

Σήμερα οι επιχειρήσεις (εισηγμένες και μη) έχουν το δικαίωμα να σχηματίζουν αφορολόγητα αποθεματικά 3 χρόνια πριν από την έναρξη της επένδυσης διατηρώντας το 1/3 των αδιανέμητων κερδών τους αφορολόγητο. Παράλληλα η κυβέρνηση φαίνεται να εγκαταλείπει για λόγους ισονομίας, το σχέδιο για τη διανομή των αφορολόγητων αποθεματικών των επιχειρήσεων με μειωμένο φορολογικό συντελεστή (6% για τις εισηγμένες και 12% για τις μη εισηγμένες) παρά το γεγονός ότι το μέτρο προβλέπεται στην εισηγητική έκθεση του προϋπολογισμού του 2007.

Tο νέο τοπίο στα αποθεματικά θα συμπληρωθεί και από την τελική επίλυση της εκκρεμότητας των 300 μεγάλων επιχειρήσεων που δημιούργησαν τη διετία 2003 -2004 αφορολόγητα αποθεματικά, τα οποία κρίθηκαν παράνομα από την Kοινότητα ως κρατική ενίσχυση.

Aνώτερος παράγοντας του υπουργείου Oικονομίας, έσπευσε πάντως να τονίσει χθες την καλή διάθεση της αρμόδιας επιτρόπου Kρόες να βρεθεί μία συμβιβαστική λύση, η οποία ωστόσο δεν προβλέπεται πριν από το νέο έτος. Πολύ δύσκολα πάντως ανέφερε ο ίδιος παράγοντας, θα αποφύγουμε την απαίτηση επιστροφής των χρημάτων.

 Πηγή ΗμερησίαΘέλετε να δείτε τα σχόλια; Η προβολή των σχολίων απαιτεί την ενεργοποίηση των cookies, επιλογή η οποία έχει απενεργοποιηθεί απο εσάς.
Μπορείτε να αλλάξετε τις ρυθμίσεις των cookies πατώντας εδώ και να επιτρέψετε την προβολή των σχολίων σε κάθε άρθρο.

Δημιουργία νέας κατηγορίας

Κατηγορίες προσωπικής βιβλίοθήκης