Αποτελέσματα live αναζήτησης

Ποιοι θα επιλεγούν το 2007 για προσωρινό φοροέλεγχο

13 Δεκέμβριου 2006 Σχόλια
  • Εκτιμώμενος χρόνος ανάγνωσης 2 λεπτά
  • ΜΕ ΕΝΑΝ ειδικό αλγόριθμο θα προσδιορίζεται το δείγμα των ελευθέρων επαγγελματιών και επιχειρήσεων που, αν και έχουν υπαχθεί στη διαδικασία της αυτόματης περαίωσης των εκκρεμών φορολογικών υποθέσεων (αυτοπεραίωση), θα επιλέγεται από τις αρμόδιες ΔΟΥ ...

ΜΕ ΕΝΑΝ ειδικό αλγόριθμο θα προσδιορίζεται το δείγμα των ελευθέρων επαγγελματιών και επιχειρήσεων που, αν και έχουν υπαχθεί στη διαδικασία της αυτόματης περαίωσης των εκκρεμών φορολογικών υποθέσεων (αυτοπεραίωση), θα επιλέγεται από τις αρμόδιες ΔΟΥ για προσωρινό έλεγχο.

Αυτό επεσήμανε χθες κορυφαίο στέλεχος του υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών, ενώ υπογράμμισε ότι οι εν λόγω δειγματοληπτικοί έλεγχοι θα πραγματοποιηθούν, από τις αρχές του επόμενου έτους (χρήση 2006), σε ποσοστό 20% επί του συνόλου των υπόχρεων, γεγονός που σημαίνει ότι περίπου 30.000 ελεύθεροι επαγγελματίες θα μπουν και πάλι στο «στόχαστρο» της Εφορίας με δεδομένο ότι μόνο 150.000 υπόχρεοι έχουν «κλείσει» τις εκκρεμότητές τους με αυτοπεραίωση.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο «μαθηματικός τύπος» που θα χρησιμοποιούν οι Εφορίες θα είναι συνάρτηση των εσόδων και των δαπανών των υπόχρεων, καθώς από την επεξεργασία των εκκαθαριστικών τους διαπιστώθηκε ότι αρκετές επιχειρήσεις έχουν προσαρμόσει τα λογιστικά τους κέρδη στο επίπεδο των εξωλογιστικών, ή εμφανίζουν σημαντικά χαμηλότερες δαπάνες σε σχέση με τα προηγούμενα έτη κατά τα οποία δεν ίσχυε η αυτοπεραίωση.

Με τον τρόπο αυτό, συνέχισε ο ίδιος παράγοντας, είναι αρκετές οι επιχειρήσεις που αποφεύγοντας την καταβολή επιπλέον φόρου, έχουν τη δυνατότητα να εκδίδουν τιμολόγια πέραν των προβλεπόμενων και τα οποία στη συνέχεια τα «προωθούν» σε άλλες εταιρείες για να μειώσουν αισθητά τα κέρδη τους και να μην έχουν με τη σειρά τους πρόβλημα με τον εξωλογιστικό προσδιορισμό.

Στο πλαίσιο άλλωστε αυτό και οι ελεγκτές του υπουργείου κατά τους προσωρινούς ελέγχους θα «ξεσκονίζουν» όλα τα φορολογικά στοιχεία που έχουν εκδώσει οι υπόχρεοι κατά τις συναλλαγές τους.

Όσον αφορά πάντως στον αλγόριθμο που θα χρησιμοποιηθεί για τον εντοπισμό του δείγματος θα πρέπει να αναφερθεί ότι τα στελέχη του υπουργείου εξετάζουν το ενδεχόμενο όπως ο συγκεκριμένος «μαθηματικός τύπος» είναι αντίστοιχος αυτού που προσδιορίστηκε για τον δειγματοληπτικό έλεγχο των «ηλεκτρονικών» φορολογικών δηλώσεων των ετών 2003-2005.

Υπενθυμίζεται ότι με το ισχύον σύστημα που είναι προαιρετικό, οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις με ετήσιο τζίρο έως και 300.000 ευρώ, αλλά και οι ελεύθεροι επαγγελματίες με ετήσιο τζίρο έως 150.000 ευρώ, έχουν τη δυνατότητα να περαιώσουν αυτόματα την αμέσως προηγούμενη χρήση.

Η περαίωση γίνεται αυτόματα, με τη συμπλήρωση των ειδικών κωδικών στο έντυπο Ε3. Στην περίπτωση που τα εξωλογιστικά κέρδη είναι χαμηλότερα από τα λογιστικά, η χρήση περαιώνεται αυτόματα χωρίς την καταβολή επιπλέον ποσού και βέβαια χωρίς έλεγχο. Στην αντίθετη περίπτωση οι υπόχρεοι καλούνται να καταβάλλουν ένα ποσό, ανάλογο της διαφοράς των κερδών και περαιώνουν την υπόθεση.

Πηγή Ναυτεμπορική



Δημιουργία νέας κατηγορίας

Κατηγορίες προσωπικής βιβλίοθήκης