ΓΣΕΒΕΕ στο υπό ψήφιση Φορολογικό Νομοσχέδιο
- Εκτιμώμενος χρόνος ανάγνωσης 5 λεπτά
- Σας κοινοποιούμε τις θέσεις της ΓΣΕΒΕΕ στο υπό ψήφιση Φορολογικό Νομοσχέδιο όπως αυτές παρουσιάστηκαν από τον εκπρόσωπο της ΓΣΕΒΕΕ και μέλος του Διοικητικού
Προς :
Ενώσεις – Μέλη Π.Ο.Φ.Ε.Ε.
Κοινοποίηση :
Αντιπρόσωποι Π.Ο.Φ.Ε.Ε
Eπιμελητήρια
Δευτέρα , 11 Δεκεμβρίου 2006
Κυρίες /Κύριοι Συνάδελφοι,
Σας κοινοποιούμε τις θέσεις της ΓΣΕΒΕΕ στο υπό ψήφιση Φορολογικό Νομοσχέδιο όπως αυτές παρουσιάστηκαν από τον εκπρόσωπο της ΓΣΕΒΕΕ και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Π.Ο.Φ.Ε.Ε Κ. Καμπάνη Βασίλειο στην Διαρκή Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Ελληνικής Βουλής ,κατά την συνεδρίαση της 06/12/2006
Με εκτίμηση
Για το Δ.Σ
Ο Πρόεδρος Ο Γενικός Γραμματέας
Παπαδόπουλος Νικόλαος Πανίδης Αβραάμ
ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ, ΒΙΟΤΕΧΝΩΝ ΚΑΙ ΕΜΠΟΡΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ (Γ.Σ.Ε.Β.Ε.Ε.)
HELLENIC CONFEDERATION OF PROFESSIONALS, CRAFTSMEN & MERCHANTS
HELLENIQUE CONFEDERATION DES PETITS ET MOYENS ENTERPRENEURS, ARTISANS ET COMMERCANTS
HELLENISCHER GEWERKSCAFTSBUND VON KLEIN- UND MITTELBETRIEBEN, HANDWERKERN UND HANDLERN
ΓΣΕΒΕΕ
ΕΤΟΣ ΙΔΡΥΣΕΩΣ 1919
Αθήνα, 6 Δεκεμβρίου 2006
ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕΙΣ-ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙ ΤΟΥ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΟΥ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟΥ
(Στη Διαρκή Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής)
Κρίνουμε ότι πρέπει όλα τα νομοσχέδια πριν την κατάθεσή τους, να υποβάλλονται σε διαβούλευση με την ΓΣΕΒΕΕ. Τα τελευταία 2,5 χρόνια δεν υπήρξε καμία διαβούλευση, ούτε καν συνάντηση έγινε με τους αρμόδιους υπουργούς για τα νομοσχέδια τα οποία κατατέθηκαν προς ψήφιση.
Το νομοσχέδιο αφορά φορολογική, τροποποίηση- απλοποίηση και όχι μεταρρύθμιση. Για να το χαρακτηρίσουμε μεταρρύθμιση θα πρέπει να συνοδευόταν με κάποια γενναία παρέμβαση, όπως π.χ κατάργηση του Κ.Β.Σ.
- Όσο αφορά την κλίμακα του άρθρου 9, έχει ευρωπαϊκό άρωμα ενιαίου συντελεστή φορολογίας (flat tax), με ελαφρύνσεις μεν, η οποία θα μπορούσε να συνοδεύεται από μεγαλύτερο αφορολόγητο για πιο δίκαιη κατανομή του φόρου. Επιμένουμε στην πάγια θέση μας για τιμαριθμοποίηση της φορολογικής κλίμακας, και θεωρούμε ότι ένα φορολογικό σύστημα είναι δίκαιο όταν περιλαμβάνει αρκετά κλιμάκια συντελεστών φορολογίας τουλάχιστον στα χαμηλά εισοδήματα. (Αρθ. 1.)
- Πρέπει να τονίσουμε την πλήρη απουσία διάταξης αφορολόγητου ποσοστού κερδών για τις ΜΜΕ, γεγονός που έχει αποδεχθεί και η Ευρωπαϊκή Ένωση στα πλαίσια του κανόνα de minimis.
- Επαναφέρεται μια παλαιά διάταξη, η οποία ορίζει ότι ο προϊστάμενος της Δ.Ο.Υ για οποιονδήποτε λόγο μπορεί να κινήσει διαδικασία επενελέγχου στον φορολογούμενο. Εδώ το πρόβλημα επικεντρώνεται στον «οποιονδήποτε λόγο». (Αρθ. 13,παρ.1.)
- Μεγάλο πρόβλημα θα δημιουργήσει τονίζοντας την αφερεγγυότητα του κράτους, η αύξηση της παραγραφής κατά 5 έτη. Έστω και 1 ευρώ λάθος στη δήλωση, θα την “περιφέρει” σαν ανειλικρινή για 10 έτη. Η αφερεγγυότητα αυτή, “μπλοκάρει” το όποιο επενδυτικό ενδιαφέρον υπάρχει από τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, και δημιουργεί καθεστώς ανασφάλειας και ομηρίας. (Αρθ. 13,παρ.6,7).
- Εξάλλου, η αδυναμία ελέγχου και η τελευταία μετατόπιση της παραγραφής των ετών 2000 και 2001 έως το έτος 2008, μόνο ασυνέπεια και αφερεγγυότητα του κράτους δείχνει.
- Το μέτρο του δειγματοληπτικού ελέγχου των αυτοπεραιώσεων και η μετατροπή τους σε τακτικούς, θα επιφέρει αναστάτωση και απροθυμία στις ΜΜΕ για να πληρώσουν τους επιπλέον συντελεστές φορολόγησης που προκύπτουν από τους μεταγενέστερους επανελέγχους .Φυσικά αν ο έλεγχος αυτός γίνεται για την ορθή μεταφορά των στοιχείων και μόνο έχει καλώς. Αυτό, όμως, θα πρέπει να προκύπτει και από την διάταξη, διότι η «αυτοπεραίωση», σύμφωνα με τις διατάξεις της, μπορεί να καταρριφθεί για ασήμαντο λόγο. (Αρθ. 13,παρ.8).
- Δεν θεωρούμε θετική την αλλαγή του χρονικού ορίζοντα ελέγχου των επιχειρήσεων, από τα τρία έτη σε όλα τα ανέλεγκτα έτη, διότι είναι σαν να χαρακτηρίζουμε τους σωστούς επιχειρηματίες, αφερέγγυους και αφαιρείται το στοιχείο της φορολογικής επιβράβευσης από το φορολογικό μας σύστημα. (Αρθ. 13,παρ.3).
- Η διάταξη που αφορά τις οικοδομικές επιχειρήσεις, τουλάχιστον αυτές που παραμένουν στη Β΄ κατηγορία Βιβλίων, έχει ασάφειες ως προς το αν θα παραμείνει ο τεκμαρτός υπολογισμός φορολογίας ή θα αλλάξει σε λογιστικό, ή θα είναι συνδυασμός και των δύο. Θετική, βέβαια η τελευταία αλλαγή με την μετατόπιση τους από την υποχρεωτική τήρηση Γ΄ κατηγορίας Βιβλίων και ο ορισμός κριτηρίων ακαθαρίστων εσόδων για την ένταξή τους. Θεωρούμε ότι η αλλαγή του τρόπου φορολόγησης ενός ολόκληρου κλάδου (οικοδομικές), δεν πρέπει να στηρίζεται σε μία και μόνο λέξη σε ολόκληρο νέο άρθρο. (Αρθ. 14,παρ.4,εδαφ.β).
- Οι αλλαγές στον ΦΠΑ θεωρούνται νομοτεχνικές. Θετική η μείωση των συντελεστών για άτομα με αναπηρίες, και για τις επιχειρήσεις μοτοποδηλάτων –ποδηλάτων, πλην όμως η διάταξη που αφορά μείωση του συντελεστή ΦΠΑ στις παλιές κατοικίες, χρήζει διευκρίνησης ως προς το ποια θεωρούνται παλαιά ακίνητα. (Αρθ. 20-27).
- Όσον αφορά τον ΚΒΣ, πάγια είναι η θέση μας για πλήρη κατάργηση του και ενσωμάτωση λίγων μόνο διατάξεων στο φορολογικό νόμο. Το μόνο κράτος στον κόσμο με Κ.Β.Σ σαν ξεχωριστό νομοθέτημα είναι η Ελλάδα, και το πρόβλημα δεν έγκειται στον διαχωρισμό του, αλλά στον γραφειοκρατικό χαρακτήρα της δημιουργίας βιομηχανίας προστίμων. Πιστεύουμε ότι μια φορολογική μεταρρύθμιση, θέλει τολμηρά βήματα προς τα εμπρός, και η κατάργηση του ΚΒΣ είναι μια καλή αρχή.
- Θετικά, πρέπει να κρίνουμε την αύξηση των ορίων τήρησης Βιβλίων και του Βιβλίου Αποθήκης καθώς και γενικά όποιο μέτρο απλοποιεί το φορολογικό μας σύστημα και τον υπάρχοντα Κ.Β.Σ. (Αρθ. 28).
- Κρίνουμε επίσης θετικά την αλλαγή, που αναφέρεται στην προαιρετικότητα της χρήσης φορολογικών μηχανισμών στην εκτύπωση των Βιβλίων των επιχειρήσεων, μέτρο που θα δημιουργούσε μεγάλο πρόβλημα και κόστος στις ΜΜΕ (με την προυπόθεση βέβαια ότι δεν θα αλλάξει μελλοντικά). (Αρθ. 34,παρ.4).
- Θα θέλαμε να δούμε την διάταξη για το όριο των (300 ευρώ) στην υποβολή των συγκεντρωτικών να εμπεριέχεται στο παρόν Νομοσχέδιο.
- Άλλο ένα σημείο, το οποίο δικαιολογεί την παραπάνω εμμονή μας για κατάργηση του Κ.Β.Σ, είναι ότι τα πρόστιμα των συγκεντρωτικών καταστάσεων του άρθρου 20 του Κ.Β.Σ είναι μεγάλα και εξαντλητικά. Πρέπει να υπάρχει μικρότερη ποινή ή πιο ευνοϊκή μεταχείριση σε περιπτώσεις διορθώσεων λαθών (είναι εύκολα τα λάθη). Τα πρόστιμα εξάλλου δεν έχουν ταμειακό αλλά πειθαναγκαστικό χαρακτήρα. (Αρθ. 33,παρ.1,).
- Θεωρούμε ότι η διάταξη του άρθρου 30, παρ.2 είναι ακραία και θα επιφέρει μεγάλα προβλήματα στις επιχειρήσεις διότι πχ. μία μέρα μετά την λήξη της προθεσμίας κλεισίματος του ισολογισμού, ή της υποβολής φορολογικής δήλωσης, ολόκληρη η χρήση (χρονιά) μπορεί να κριθεί ως παράβαση μη τήρησης Βιβλίων για ολόκληρη την χρήση. (Αρθ. 30,παρ.2).
- Η διάταξη του Κ.Β.Σ. για τον τρόπο εξόφλησης των τιμολογίων άνω των 15.000 ευρώ, δημιουργεί φοβερές παρερμηνείες για το αν εμπεριέχει τον ΦΠΑ ή όχι, και η απόρριψη των Βιβλίων που έχει ως τιμωρία, πρέπει να καταργηθεί ή να διαφοροποιηθεί επειγόντως. Έχει δημιουργήσει τεράστιο πρόβλημα στις εμπορικές συναλλαγές και σε κάθε περίπτωση δεν πρέπει να υπάρχει επίδραση στο κύρος των Βιβλίων.
ΑΘΗΝΑ, ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ 2006
Δείτε το επόμενο Webinar του κόμβου
Δαπάνες επιχειρήσεων
Στις : 14-12-2023 17:30
Εισηγητές: Κουλογιάννης Κωνσταντίνος, Γραβιάς Κωνσταντίνος
Ακολουθήστε το taxheaven.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα οικονομικά νέα