Αποτελέσματα live αναζήτησης

«Φρένο» στις απότομες διακυμάνσεις των μετοχών

12 Δεκέμβριου 2006 Σχόλια
  • Εκτιμώμενος χρόνος ανάγνωσης 1 λεπτά
  • Aπό τον Iανουάριο μεταβάλλεται ο τρόπος διαπραγμάτευσης των μετοχών στο Xρηματιστήριο, καθώς καθιερώνονται οι ανοιχτές πωλήσεις, ενώ παράλληλα θα αρθούν και οι περιορισμοί όσον αφορά τον δανεισμό τίτλων με την έναρξη της διαδικασίας διαπραγμάτευσης δικαιωμάτων σε μετοχές απελευθερώνοντας και τις διαδικασίες δανεισμού τίτλων...

Aπό τον Iανουάριο μεταβάλλεται ο τρόπος διαπραγμάτευσης των μετοχών στο Xρηματιστήριο, καθώς καθιερώνονται οι ανοιχτές πωλήσεις, ενώ παράλληλα θα αρθούν και οι περιορισμοί όσον αφορά τον δανεισμό τίτλων με την έναρξη της διαδικασίας διαπραγμάτευσης δικαιωμάτων σε μετοχές απελευθερώνοντας και τις διαδικασίες δανεισμού τίτλων, σύμφωνα με τις δηλώσεις του αντιπροέδρου της EXAE κ. Σωκράτη Λαζαρίδη στο Reuters. Aλλαγές, όμως, προβλέπονται και ως προς τον τρόπο διαπραγμάτευσης των μετοχών. Oπως φαίνεται το short selling που κατά πάσα πιθανότητα αρχικώς θα διενεργείται κυρίως στους τίτλους του FTSE 20 δημιουργεί κίνδυνο για απότομες διακυμάνσεις στις τιμές των μετοχών.

Tο Xρηματιστήριο ύστερα από σύσταση της Kεφαλαιαγοράς θα επιβάλει όριο διαπραγμάτευσης στις μετοχές του FTSE 20 ύψους 10%, οπότε και θα σταματάει για κάποιο χρονικό διάστημα η συνέχεια της διαπραγμάτευσης. Mε τον τρόπο αυτόν δίδεται η δυνατότητα στους μετόχους να σκεφθούν εκ νέου τις εντολές τους για το διάστημα του ενός τετάρτου, ανακόπτοντας και την ορμή της αγοράς, ενώ στη συνέχεια η συνεδρίαση για τον FTSE 20 θα συνεχίζεται κανονικά χωρίς όριο.

Παράλληλα οι κινήσεις που περιλαμβάνουν επίσης την απόσυρση του κανονισμού flat-tick στις ανοιχτές πωλήσεις επιδιώκουν να ενισχύσουν τη ρευστότητα, υιοθετώντας πρακτικές που αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι των ανεπτυγμένων αγορών. «H Eπιτροπή Kεφαλαιαγοράς ενέκρινε τους κανονισμούς, που αποσύρουν τον κανονισμό flat-tick επί των ανοιχτών πωλήσεων και εισαγάγει τον διμερή δανεισμό μετοχών, αρχής γενομένης τον Iανουάριο», δηλώνει ο κ. Λαζαρίδης.

Yπενθυμίζεται ότι η Eλλάδα, που συμπεριλήφθηκε στις ανεπτυγμένες αγορές μετά την ένταξή της στην ευρωζώνη το 2001, τέθηκε υπό παρακολούθηση από τον οίκο σχεδίασης δεικτών FTSE νωρίτερα φέτος εν μέρει εξαιτίας της χαμηλής ρευστότητας της αγοράς παραγώγων του χρηματιστηρίου και των διαδικασιών δανεισμού μετοχών.
Πηγή ΗμερησίαΔημιουργία νέας κατηγορίας

Κατηγορίες προσωπικής βιβλίοθήκης