Αποτελέσματα live αναζήτησης

Αλλάζει το φορολογικό καθεστώς για τις συγχωνεύσεις

8 Δεκέμβριου 2006
  • Ψηφίστηκε χθες στη Βουλή το νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομίας με το οποίο ενσωματώνεται στην ελληνική νομοθεσία η κοινοτική οδηγία σχετικά με το κοινό φορολογικό καθεστώς για τις συγχωνεύσεις, διασπάσεις, εισφορές ενεργητικού και ανταλλαγές μετοχών μεταξύ εταιριών διαφορετικών κρατών - μελών της Ε.Ε. Με το συγκεκριμένο νομοθετικό κείμενο ...

Ψηφίστηκε χθες στη Βουλή το νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομίας με το οποίο ενσωματώνεται στην ελληνική νομοθεσία η κοινοτική οδηγία σχετικά με το κοινό φορολογικό καθεστώς για τις συγχωνεύσεις, διασπάσεις, εισφορές ενεργητικού και ανταλλαγές μετοχών μεταξύ εταιριών διαφορετικών κρατών - μελών της Ε.Ε.
Με το συγκεκριμένο νομοθετικό κείμενο (που σύντομα θα πάρει και τη μορφή νόμου με τη δημοσίευσή του στο ΦΕΚ) εισάγονται συγκεκριμένες φοροαπαλλαγές, με πιο σημαντική απ’ όλες τη σταδιακή μείωση του ελάχιστου ποσοστού συμμετοχής της λήπτριας στο κεφάλαιο της εισφέρουσας εταιρίας από 25% σε 15% και από το 2009 σε 10% προκειμένου η υπεραξία που δημιουργείται για τη λήπτρια να μην υπόκειται σε φόρο εισοδήματος στην Ελλάδα.

Ακόμη, με άλλη ρύθμιση απαλλάσσεται από τον ΕΦΚ ο λιθάνθρακας, ο λιγνίτης και ο οπτάναθρακας (το γνωστό κοκ) που χρησιμοποιούνται αφενός για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας και αφετέρου για τις βιομηχανίες, κατά το στάδιο της ορυκτολογικής κατεργασίας. Αναπροσαρμόζεται επιπλέον για τα έτη 2007, 2008 και 2009 ο συντελεστής ειδικού φόρου κατανάλωσης του λιθάνθρακα, λιγνίτη και κοκ που χρησιμοποιούνται σαν καύσιμα θέρμανσης, για επιχειρηματική χρήση, από 0,15 σε 0,30 ευρώ ανά gigajoule.

Με τον τρόπο αυτό –όπως είπε ο υφυπουργός Οικονομικών Π. Δούκας– θα ομοιογενοποιηθεί η αγορά και θα είναι πιο εύκολος ο έλεγχος σε τυχόν παράνομη διακίνηση. «Η απαλλαγή» τόνισε «από τον ΕΦΚ του λιγνίτη, του λιθάνθρακα και του οπτάνθρακα θα ενισχύσει την ανταγωνιστικότητα παραγωγής του ελληνικού τσιμέντου, ασβέστη, γύψου, γυαλιού, τούβλων και πλακιδίων.

Τέλος, με τροπολογίες που ψηφίστηκαν χθες μειώνεται από 10% σε 6% επί της αντικειμενικής αξίας το μίσθωμα για ακίνητα ΝΠΔΔ, ΟΤΑ και ΚΕΔ στα οποία στεγάζονται τουριστικές επιχειρήσεις, ενώ επιτρέπεται με κοινή υπουργική απόφαση η δημιουργία μαρίνας στο λιμάνι του Ηρακλείου.

Πηγή expressΘέλετε να δείτε τα σχόλια; Η προβολή των σχολίων απαιτεί την ενεργοποίηση των cookies, επιλογή η οποία έχει απενεργοποιηθεί απο εσάς.
Μπορείτε να αλλάξετε τις ρυθμίσεις των cookies πατώντας εδώ και να επιτρέψετε την προβολή των σχολίων σε κάθε άρθρο.

Δημιουργία νέας κατηγορίας

Κατηγορίες προσωπικής βιβλίοθήκης