Αποτελέσματα live αναζήτησης

Συμμετοχή ανωτέρων δικαστικών στις επιτροπές επίλυσης φορολογικών διαφορών

30 Νοέμβριου 2006 Σχόλια
  • Εκτιμώμενος χρόνος ανάγνωσης 1 λεπτά
  • Με δικαστές υπεράνω υποψίας απαντά το υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών στη διαφθορά που λιμνάζει στις επιτροπές επίλυσης διαφορών μεταξύ επιχειρήσεων και φορολογικών αρχών. Πρόθεση του υφυπουργού Οικονομικών Αν. Μπέζα είναι ...

Με δικαστές υπεράνω υποψίας απαντά το υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών στη διαφθορά που λιμνάζει στις επιτροπές επίλυσης διαφορών μεταξύ επιχειρήσεων και φορολογικών αρχών. Πρόθεση του υφυπουργού Οικονομικών Αν. Μπέζα είναι σταματήσουν σε συναλλαγές «κάτω από το τραπέζι» από επιχειρήσεις που δεν επιθυμούν να φθάσουν οι «γκρίζες» υποθέσεις στα δικαστήρια, αλλά ωστόσο δεν παραδέχονται τα ευρήματα του ελέγχου.
 
Με διάταξη που περιλαμβάνεται στο φορολογικό νομοσχέδιο, που δίδεται σήμερα στη δημοσιότητα, προβλέπεται ότι στην επιτροπή επίλυσης διαφορών θα προεδρεύει πάρεδρος του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους αντί εφοριακού υπαλλήλου. Και αυτό προκειμένου να διασφαλισθούν τόσο τα συμφέροντα του Δημοσίου όσο και των ελεγχομένων από αυθαιρεσίες και εκβιασμούς των φοροελεγκτικών μηχανισμών, για να κλείσουν θετικά την υπόθεση. Μέχρι σήμερα στις επιτροπές αυτές προΐσταντο εφοριακοί υπάλληλοι. Σύμφωνα με τη διάταξη «εξαιρετικά στις περιπτώσεις που η διοικητική επίλυση της διαφοράς διενεργείται από τα Περιφερειακά Ελεγκτικά Κέντρα ή τα Διαπεριφερειακά Ελεγκτικά Κέντρα, στην επιτροπή συμμετέχει αντί των προϊσταμένων αυτών, ένας πάρεδρος του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους ως πρόεδρος αυτής».
 
Σύμφωνα με στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών, το 72% των επιχειρήσεων με τζίρο άνω των 9.000.000 ευρώ, δηλαδή εκείνες οι επιχειρήσεις που εμπίπτουν στην ευθύνη των επιτροπών που αναφέρονται ανωτέρω, οι οποίες έχουν ελεγχθεί και έχουν διαπιστωθεί σημαντικές παραβάσεις, συμβιβάζονται με το ελληνικό Δημόσιο και μόλις το 28% προσφεύγει στη Δικαιοσύνη. Αν και το υπουργείο Οικονομικών επιθυμεί τον συμβιβασμό με τις επιχειρήσεις, ωστόσο, με τις προωθούμενες αλλαγές επιχειρεί να βάλει τέλος στις συναλλαγές μεταξύ επιχειρήσεων και φορολογικών αρχών, τοποθετώντας στις επιτροπές δικαστικούς λειτουργούς. Στις επιτροπές επίλυσης διοικητικών διαφορών προσφεύγουν επιχειρήσεις σε βάρος των οποίων εκδόθηκε φύλλο ελέγχου και αμφισβητείται η προσδιορισθείσα από τον έλεγχο διαφορά φορολογητέας ύλης, επικαλούμενες αριθμητικά ή λογιστικά λάθη.

Πηγή ΚαθημερινήΔημιουργία νέας κατηγορίας

Κατηγορίες προσωπικής βιβλίοθήκης