Αυξάνονται οι αντικειμενικές στα εντός και εκτός σχεδίου ακίνητα

Οικονομικές Ειδήσεις

29 Νοέμβριος 2006
ΣΤΗΝ ΑΝΑΠΡΟΣΑΡΜΟΓΗ του ελάχιστου κόστους κατασκευής των οικοδομών σχεδιάζει να προχωρήσει η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών, από τις αρχές του επομένου έτους. Αυτό επεσήμανε χθες, σε συνέντευξή του στην κρατική τηλεόραση,... Taxheaven.gr

ΣΤΗΝ ΑΝΑΠΡΟΣΑΡΜΟΓΗ του ελάχιστου κόστους κατασκευής των οικοδομών σχεδιάζει να προχωρήσει η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών, από τις αρχές του επομένου έτους. Αυτό επεσήμανε χθες, σε συνέντευξή του στην κρατική τηλεόραση, ο αρμόδιος υφυπουργός κ. Αντ. Μπέζας, ο οποίος παράλληλα επανέλαβε ότι θα τηρηθεί απαρέγκλιτα το χρονοδιάγραμμα αναπροσαρμογής των αντικειμενικών αξιών. Συγκεκριμένα δήλωσε ότι από την 1η Ιανουαρίου 2007 θα αυξηθούν οι αντικειμενικές αξίες τόσο των εντός όσο και των εκτός σχεδίου ακινήτων και αγροτεμαχίων.

Διευκρίνισε μάλιστα, όπως έχει ήδη επισημάνει η «Ν», ότι οι αυξήσεις στα εκτός σχεδίου και αγροτεμάχια θα γίνουν σε τρεις φάσεις (2007-2009) όπως άλλωστε έγινε και με τα εντός σχεδίου ακίνητα, προκειμένου η αναπροσαρμογή να είναι «ήπια».

Όσον αφορά στην επικείμενη αύξηση του Ελάχιστου Κόστους Οικοδομών (ΕΚΟ), περίπου κατά 50%, οι παράγοντες της κτηματαγοράς θεωρούν ότι θα έχει σημαντικές επιπτώσεις στην κτηματαγορά, αφού θα οδηγήσει στην αύξηση των αδειών δόμησης, των αμοιβών των μηχανικών, του ΦΠΑ των εργασιών, των ενσήμων του ΙΚΑ και κατ΄ επέκταση των τιμών πώλησης. Για τους λόγους εξάλλου αυτούς υποστηρίζουν ότι η αγορά ακινήτων, σε συνδυασμό με την αύξηση των αντικειμενικών αξιών, θα «παγώσει». Με την αύξηση του ΕΚΟ το οικονομικό επιτελείο θεωρεί ότι θα δοθεί ένα ακόμη «χτύπημα» στη φοροδιαφυγή, αφού θα καλυφθεί το 70-80% της αντικειμενικής αξίας των ακινήτων.
Πηγή Ναυτεμπορική