Αποτελέσματα live αναζήτησης

Το σχόλιο της Δευτέρας

Το σχόλιο της Δευτέρας
© Taxheaven - H εικόνα προστατεύεται από τον νόμο περι πνευματικής ιδιοκτησίας - Δείτε περισσότερα στους όρους χρήσης
Κωνσταντίνος Αντ. Κουλογιάννης
Πτυχιούχος Τ.Ε.Ι.
Λογιστής - Φοροτεχνικός
Μέλος της επιστημονικής ομάδας του Taxheaven

Καλή μέρα!

Αν και άρρωστος σχεδόν όλη την προηγούμενη εβδομάδα, δεν θα μπορούσα να απέχω από σημερινό σχόλιο της Δευτέρας.

Πιθανολογώ ότι το άρθρο θα το διαβάσετε την Τρίτη και όχι την σήμερα που είναι η παραδοσιακή αργία της Καθαράς Δευτέρας. 

Όσοι από εσάς το διαβάσετε την Δευτέρα πριν από το παραδοσιακό πέταγμα του χαρταετού καλό είναι να μάθετε (εάν δεν τις γνωρίζετε), ορισμένες πληροφορίες για το έθιμο της Καθαράς Δευτέρας αλλά και για τα παραδοσιακά Κούλουμα.

Κούλουμα και Καθαρή Δευτέρα

Ύστερα από τις εβδομάδες του αποκριάτικου ξεφαντώματος, αρχίζει η Σαρακοστή, η οποία ξεκινά με την «Καθαρά Δευτέρα». Πολλοί ερεύνησαν να βρουν από πότε αρχίζει αυτή η γιορτή, πότε πρωτοκαθιερώθηκε αλλά μάλλον αυτό είναι αδύνατον γιατί οι ωραίες λαογραφικές παραδόσεις είναι τόσο παλιές, όσο κι ο άνθρωπος.

Tα «Κούλουμα» είναι εορτή που εορτάζεται στην ύπαιθρο την Καθαρή Δευτέρα, καταναλώνοντας νηστίσιμα τρόφιμα, τραγουδώντας χορεύοντας, και πετώντας τον χαρταετό.
Για την ετοιμολογία της λέξης «κούλουμα», δύο είναι οι επικρατέστερες εκδοχές.
Σύμφωνα με την πρώτη, η λέξη προέρχεται από την λατινική «Cumulus» (κόλουμους) που σημαίνει σωρός, αφθονία και τέλος, που σημαίνει το τέλος της αποκριάς, οι οποίες διαρκούν τρεις εβδομάδες, γι’ αυτό και η περίοδος αυτή ονομάζεται «Τριώδιο».
Η πρώτη εβδομάδα του Τριωδίου, ονομάζεται «Προφωνέσιμη», καθώς παλαιότερα «προφωνούσαν», δηλαδή διαλαλούσαν, την αρχή της αποκριάς.
Η δεύτερη εβδομάδα είναι η «κρεατική ή κρεοφάγος», επειδή κατανάλωναν κρέας , στην οποία συμπεριλαμβάνεται και η «τσικνοπέμπτη», όπου υπάρχει το έθιμο του ψησίματος κρέατος στα κάρβουνα, εξού και η λέξη «τσικνοπέμπτη.
Η τρίτη ονομάζεται «τυρινή ή τυροφάγος», επειδή έτρωγαν γαλακτοκομικά προϊόντα. Κατά την τελευταία Κυριακή της τυροφάγου, που ονομάζεται και «τρανή αποκριά», φθάνουν στο αποκορύφωμά τους τα φαγοπότια και τα γλέντια, η ευθυμία, οι αθυροστομίες των μεταμφιεσμένων, οι άσεμνες εμφανίσεις και οι χοροί.

Σύμφωνα με την δεύτερη εκδοχή, η λέξη «κούλουμα», προέρχεται επίσης από την λατινική, λέξη «columna», που σημαίνει κίονας , κολόνα, διότι οι Αθηναίοι συνήθιζαν να γιορτάζουν την Καθαρή Δευτέρα στους στύλους του Ολυμπίου Διός, και αργότερα στο λόφο του Φιλοπάππου.
Το όνομα «Καθαρή Δευτέρα» δόθηκε, διότι οι χριστιανοί «καθαρίζονται» σωματικά και πνευματικά, καθώς την ημέρα αυτή ξεκινά νηστεία διάρκειας 40 ημερών (όσες δηλαδή και οι μέρες νηστείας του Χριστού στην έρημο. Πηγή
greeksunames).

Η λέξη «αποκριά» δόθηκε επί Βυζαντίου, και προέρχεται από την λέξη «αποκρέω», που σημαίνει αποχή από το κρέας.

Το πέταγμα του χαρταετού έχει ασιατικές ρίζες, όπου συνηθίζεται να δένουν επάνω στο σχοινί μικρά χαρτάκια, πάνω στα οποία γράφουν ευχές και επιθυμίες προς του θεούς.

Πετάξτε λοιπόν τον χαρταετό σας και μαζί του στείλτε μακριά και ότι άσχημο σας απασχολεί ή σας στεναχωρεί.
 

Το Taxheaven για την πληρέστερη ενημέρωση των συναδέλφων, παρουσιάζει τις  συχνές ερωτήσεις-απαντήσεις, για το πέταγμα του χαρταετού.

1.Ποιοι είναι υπόχρεοι στο πέταγμα του χαρταετού;
Υπόχρεοι είναι όλοι οι φορολογούμενοι που έχουν παιδιά τα οποία δεν έχουν συμπληρώσει το 16ο έτος της ηλικίας τους.

2.Ποιοι έχουν την δυνατότητα (προαιρετικά) να πετάξουν χαρταετό;
Φυσικά πρόσωπα η οντότητες που έχουν την μόνιμη κατοικία τους στην Ελλάδα ή φυσικά πρόσωπα κάτοικοι εξωτερικού που κατά το προηγούμενο έτος είχαν συμπληρώσει τουλάχιστον 18,2 ημέρες διαμονής στην Ελληνική επικράτεια

3.Εμπίπτει στις διατάξεις περί τεκμηρίων απόκτησης περιουσιακών στοιχείων η αγορά του χαρταετού;
Όχι, η αγορά αυτή δεν εμπίπτει στις διατάξεις του άρθρου 32 του ν.4172/2013

4.Πόσους χαρταετούς μπορώ να πετάξω την ίδια ημέρα;
Δεν υπάρχει περιορισμός στο αριθμό.

5.Ποια είναι η καταληκτική προθεσμία για το πέταγμα του χαρταετού;
Η Καταληκτική προθεσμία είναι μέχρι το τέλος 3ης Μαρτίου. Ειδικά για τον χαρταετό του 2014 η ημερομηνία παρατείνεται μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες της 4ης Μαρτίου.

6.Κάθε πότε έχουμε υποχρέωση να πετάμε χαρταετό;
Η υποχρέωση για το πέταγμα του χαρταετού ήταν ετήσια για περιόδους μέχρι την 31.12.2013
Από 1.1.2014 όσοι φορολογούμενοι έχουν ανήλικα τέκνα έχουν υποχρέωση για μηνιαίο πέταγμα.
Για την καλύτερη εξυπηρέτηση των φορολογουμένων αλλά και για να δοθεί ο απαραίτητος χρόνος στους κατασκευαστές χαρταετών, εξετάζεται το πέταγμα να γίνεται κάθε τρίμηνο όσον αφορά το 2014.

7.πόσα μέτρα καλούμπα χρειάζομαι για το πέταγμα;

Από 1 έως 300 μέτρα.

7,5  Έχω ήδη ένα χαρταετό από πέρσι . Θα πρέπει να πάρω νέο;
Όχι, δεν είναι απαραίτητο. Μπορείτε να πετάξετε και περσινό σας χαρταετό. Ωστόσο η παλαιότητα έχει άμεση σχέση με την πτητική ικανότητα του χαρταετού.

8.Ποιος χαρταετός είναι καλύτερος στο πέταγμα .Ο κλασικός εξάγωνος ή κάποιος άλλος με περίεργο σχήμα;
Το σχήμα δεν παίζει μεγάλο ρόλο στην πτητική ικανότητα του χαρταετού. Ωστόσο στον ιστότοπό μας έχουν αναρτηθεί οι τεχνικές προδιαγραφές των επιτρεπόμενων προς πέταγμα χαρταετών.

9.Τι γίνεται εάν το σχοινί μου μπλεχτεί με κάποιου άλλου και μου καταστρέψει τον χαρταετό;

Θα πρέπει να απευθυνθείτε στην υπηρεσία εσωτερικής επανεξέτασης για την επίλυση του θέματος.

10.Σε περίπτωση που ο χαρταετός μου πέσει πάνω στα σύρματα της Δ.Ε.H. τι κάνω;
Τον σταυρό σας.

11. Mπορώ να πετάξω τον χαρταετό μου με βροχή;
Δοκιμάστε το. Εάν πετάξει πείτε το και σε εμάς.

12. Τι κάνω σε περίπτωση που το σχοινί κοπεί και χαθεί ο χαρταετός μου;
Κοιτάτε εάν τριγύρω σας πετάει χαρταετό ο "επίτιμος" . Εάν ναι φεύγετε από την περιοχή, εάν όχι ξαναδοκιμάστε με μικρότερο μήκος σχοινιού. 

13. Από που μπορώ να προμηθευτώ χαρταετό;
Τι ερώτηση είναι αυτή τώρα.; Σήμερα όπου και να κοιτάξετε θα βρείτε αρκετά σημεία πώλησης.

14. Πόσο πρέπει να είναι το μήκος της ουράς ενός χαρταετού;

Το μήκος της ουράς βρίσκεται με την απλή συνάρτηση . ΜΟ= (((ΠΧ/ΓΧ*4)/2)-ΤΑ*ΠΧ)/3.  όπου ΜΟ=μήκος ουράς - ΠΧ=περίμετρος χαρταετού - ΓΧ=γωνίες χαρταετού - ΤΑ=ταχύτητα ανέμου

13. Η ερώτησή μου δεν υπάρχει στις συχνές ερωτήσεις. Τι να κάνω;
Τίποτα.

 

Φέτος μαζί με τους γνωστούς χαρταετούς κυκλοφορεί και ο νέος χαρταετός του Υπ. Οικονομικών .


 

 

----

Άλλος ένας μήνας λοιπόν έφτασε στο τέλος του. Ο Φλεβάρης μας άφησε για να τον θυμόμαστε, μόνο 184 νέες αποφάσεις και 8 νόμους


ΦΜΥ - Παρακρατούμενοι φόροι.

Ολοκληρώθηκαν οι αποφάσεις που προβλέπουν τις προθεσμίες και διάφορες άλλες λεπτομέρειες για την υποβολή των δηλώσεων και την καταβολή των παρακρατούμενων φόρων που προβλέπει ο νέος ΚΦΕ. Η ΠΟΛ.1048/11.2.2014 σχετικά με τους παρακρατούμενους φόρους για αμοιβές (τεχνικές, διοίκησης, και συμβουλευτικές κλπ) και η ΠΟΛ.1049/11.2.2014 σχετικά με το ΦΜΥ το ασφάλισμα και την αποζημίωση απόλυσης. Αυτό που πρέπει να θυμάστε είναι ότι πλέον η καταληκτική ημερομηνία υποβολής της δήλωσης και καταβολής του φόρου για όλους του παρακρατούμενους φόρους είναι η ίδια. (με την επιφύλαξη βέβαια της κατάργησης της ΠΟΛ.1012) .

Για να ενημερωθούν οι συνάδελφοι σχετικά έχουμε ετοιμάσει μερικούς χρηστικούς πίνακες οι οποίοι περιγράφουν αναλυτικά ανά παρακρατούμενο φόρο όλες τις απαραίτητες λεπτομέρειες. Το άρθρο αυτό θα ενημερώνεται διαρκώς με οποιαδήποτε μελλοντική αλλαγή (όπως σχεδόν όλα μας τα άρθρα). [Παρακράτηση φόρου με τον νέο Κ.Φ.Ε. (Ν. 4172/2013) - Βοηθητικοί πίνακες για τους παρακρατούμενους φόρους]

Για τον φόρο μισθωτών υπηρεσιών και το ασφάλισμα δείτε και τις συχνές ερωτήσεις της ΓΓΠΣ .Συχνές ερωτήσεις - απαντήσεις προσωρινής δήλωσης Φ.Μ.Υ. 2014 . Ωστόσο να είστε επιφυλακτικοί γιατί η διοίκηση αλλάζει συχνά γνώμη και τις τροποποιεί.

Υποχρέωση υποβολής Φ.Μ.Υ. και όταν δεν προκύπτει φόρος για απόδοση. Σχετικά με το θέμα και επειδή είδαμε ότι έχει δημιουργηθεί σύγχυση σημειώστε τα εξής :

-'Όσοι δεν απασχολούν προσωπικό ή για να είμαστε ακριβείς όσοι δεν είναι υπόχρεοι στην παρακράτηση φόρου, δεν υποβάλλουν ΦΜΥ (ακόμα και μηδενική).

Ποιοι είναι υπόχρεοι στην παρακράτηση φόρου (ΦΜΥ); Το πρόσωπο, όπως αναφέρεται στην παράγραφο 1 του άρθρου 59 του ΚΦΕ, το οποίο καταβάλλει εισόδημα για μισθωτή εργασία σύμφωνα με το άρθρο 12, φέρει την ευθύνη παρακράτησης φόρου και απόδοσής του στο κράτος.

Με απλά λόγια όσοι δεν απασχολούν προσωπικό ή δεν δίνουν αμοιβές ΔΣ ή δεν παρέχουν εισόδημα σε είδος κλπ,   δεν είναι υπόχρεοι σε παρακράτηση φόρου ΦΜΥ, άρα δεν υποβάλλουν προσωρινή δήλωση Φ.Μ.Υ..

Σχετική και η ερώτηση 24 από τις συχνές ερωτήσεις σχετικά με το ΦΜΥ. 24. Δεν απασχολώ έμμισθο προσωπικό. Είμαι υποχρεωμένος να υποβάλω μηδενική προσωρινή δήλωση βάσει των νέων διατάξεων;
Σε περίπτωση που δεν καταβάλλετε αμοιβές σε χρήμα ή σε είδος στα πλαίσια υφιστάμενης εργασιακής σχέσης, όπως αυτή ορίζεται με το άρθρο 12 του Ν.4172/2013, δεν υποβάλετε προσωρινή δήλωση.

 ---

Ημερομηνία υποβολής των δηλώσεων 

Το Υπουργείο διόρθωσε επίσης τις συχνές ερωτήσεις - απαντήσεις σχετικά με την ημερομηνία υποβολής των δηλώσεων και της καταβολής των φόρων, έτσι ώστε να είναι πλήρως εναρμονισμένες με τις διατάξεις διατάξεις του άρθρου 7 του Κ.Φ.Δ.(ν.4174/2013)

Πλέον σας υπενθυμίζουμε ότι και η υποβολή της δήλωσης αλλά και η καταβολή του φόρου παρατείνονται στην επόμενη εργάσιμη για το δημόσιο, εφόσον η καταληκτική ημερομηνία των υποχρεώσεων αυτών, συμπίπτει με αργία, Σαββάτο ή Κυριακή.

Σημαντικό είναι επίσης να γνωρίζεται ότι η διάταξη αυτή ισχύει για όλες τις φορολογικές μας υποχρεώσεις και όχι μόνο για τους παρακρατούμενους φόρους.

Για τις σημαντικότερες φορολογικές και όχι μόνο υποχρεώσεις  μηνός Μαρτίου δείτε το σχετικό χρηστικό άρθρο στον΄κόμβο [Σημαντικές φορολογικές και λοιπές υποχρεώσεις μηνός Μαρτίου 2014]


---

Οι λογιστές θα αποκτήσουν σύντομα και τα δικά τους αδικήματα. Σύμφωνα με νομοσχέδιο δόθηκε την περασμένη εβδομάδα από το Υπ.Δικαιοσύνης μεταξύ πολλών άλλων ρυθμίσεων θα χαρακτηρίζονται ως λογιστικά αδικήματα και θα τιμωρούνται με φυλάκιση 1-3 ετών (αν δεν προβλέπεται βαρύτερη ποινή) η τήρηση λογαριασμών εκτός βιβλίων της, η διενέργεια συναλλαγών εκτός βιβλίων, η καταχώρηση ανύπαρκτων δαπανών ή υποχρεώσεων, η κατάρτιση ή χρήση αναληθούς τιμολογίου, όταν γίνονται για να διευκολυνθεί η συγκαλυφθεί πράξει δωροδοκίας αξιωματούχου (πολιτικού, δικαστικού υπαλλήλου).

---

Ασφαλιστικά

3 Αποφάσεις με καθυστέρηση σχεδόν 2 μηνών δόθηκαν στην δημοσιότητα για τον καθορισμό των λεπτομερειών απεικόνισης στην ΑΠ.Δ. και πληρωμής των εισφορών των επικουρικών ταμείων που ως γνωστών μετά την ψήφιση του νόμου 4225/2014 ενσωματώνονται πλέον στις Α.Π.Δ.

-Φ80000/3476/116/17.2.2014 Βεβαίωση και είσπραξη των εισφορών υπέρ ΕΤΕΑ, ΤΑΠΙΤ και ΤΑΥΤΕΚΩ από το ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, ένταξη των καθυστερούμενων εισφορών τους στο ΚΕΑΟ και ρύθμιση άλλων ειδικών θεμάτων

- Εγκύκλιος Ι.Κ.Α. αρ. 17/24.2.2014 Απεικόνιση των Ασφαλιστικών εισφορών υπέρ Ε.Τ.Ε.Α, από 1-12-2013, στην Α.Π.Δ. μέσω ΟΠΣ/ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, των μισθωτών που υπάγονται στην ασφάλιση του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ και καταβολή εισφορών

- Εγκύκλιος Ι.Κ.Α. αρ. 18/24.2.2014 Απεικόνιση της Επικουρικής Ασφάλισης στην Α.Π.Δ., μέσω ΟΠΣ/ΙΚΑ - ΕΤΑΜ, των ήδη αυτοαπασχολούμενων του Ε.Τ.Ε.Α. και καταβολή εισφορών      

---

Συντελεστής ΦΠΑ

Μετά από αναφορές των τελωνειακών αρχών και από ερωτήματα φορέων, το Υπ.Οικ εξέδωσε την εγκύκλιο Δ17Ε 5005248 ΕΞ 27.2.2014 με την οποία διευκρινίζει σε ποιες περιπτώσεις γίνονται εισαγωγές αγαθών με μειωμένο συντελεστή ΦΠΑ, προς τα νησιά που ισχύει η μείωση κατά 30%.

Ειδικότερα για την εφαρμογή των μειωμένων συντελεστών στα νησιά των νομών Λέσβου, Χίου, Σάμου, Δωδεκανήσου, Κυκλάδων και τα νησιά του Αιγαίου Θάσο, Σαμοθράκη, Βόρειες Σποράδες και Σκύρο :
- Κατά την εισαγωγή αγαθών οι μειωμένοι κατά τα ανωτέρω συντελεστές εφαρμόζονται, εφόσον η εισαγωγή και ο τελωνισμός των εισαγομένων αγαθών πραγματοποιείται στα νησιά αυτά.
- Στις περιπτώσεις που η εισαγωγή διενεργείται από υποκείμενα στο φόρο πρόσωπα ή υποκείμενους που πραγματοποιούν απαλλασσόμενες πράξεις ή αγρότες του ειδικού καθεστώτος απαιτείται από σχετική βεβαίωση της ΔΟΥ που υπάγεται ο εισαγωγέας να προκύπτει ότι είναι κάτοχος άδειας έναρξης εργασιών ή δήλωσης λειτουργίας υποκαταστήματος και ότι έχει την επαγγελματική του εγκατάσταση στα νησιά αυτά. Στις περιπτώσεις που η εισαγωγή διενεργείται από ιδιώτη από τα διατιθέμενα στοιχεία πρέπει να αποδεικνύεται η συνήθη κατοικία ή διαμονή του στα νησιά αυτά.
- Οι τελωνισμοί αγαθών εκτός των ανωτέρω νησιών έστω και αν τα αγαθά αυτά προορίζονται να αναλωθούν στα νησιά αυτά πραγματοποιούνται με τους ακέραιους συντελεστές ΦΠΑ.

---

Έλεγχοι - ΔΕΔ

Προσοχή! Μέχρι τις 17.3.2014 θα πρέπει οι φορολογούμενοι  των οποίων οι υποθέσεις δεν εξετάσθηκαν έως την 31.12.2013 από την  Επιτροπής Διοικητικής Επίλυσης Διαφορών του άρθρου 70 Α' του ν. 2238/1994 (και για τις οποίες αυτή ήταν αποκλειστικά αρμόδια), να υποβάλλουν αίτηση για να εξετασθεί η υπόθεσή τους από  την ∆.Ε.∆ (σ.σ διεύθυνση επίλυσης διαφορών) του άρθρου 63 του ν. 4174/2013 (Α΄ 170), εντός αποκλειστικής προθεσμίας δύο µηνών από την υποβολή σχετικής αιτήσεως, µετά την οποία η σχετική αίτηση θεωρείται ότι έχει σιωπηρά απορριφθεί. [Σχετική Εγκύκλιος  ΠΟΛ.1066/27.2.2014]

---

Έμμεσες τεχνικές ελέγχου

Μέσα στην εβδομάδα κοινοποιήθηκε και νέα απόφαση (ΠΟΛ.1050/17.2.2014) για τις έμμεσες τεχνικές ελέγχου που θα χρησιμοποιεί η Γενική Γραμματεία ελέγχου με σκοπό να φέρει στην επιφάνεια και να φορολογήσει το αδήλωτο εισόδημα κάθε φορολογούμενου που θα στοχοποιείται με βάση τις τεχνικές (risk analysis). Έφτασε λοιπόν ο καιρός να μάθει ο κάθε φορολογούμενος τι σημαίνει ενεργητικό και παθητικό.

---

Ξεμπλοκάρουν οι έλεγχοι

Ανοίγει ο δρόμος για την έκδοση εντολών ελέγχου (αρχικά γι αυτές που υπάρχει ήδη εισαγγελική παραγγελία) μετά και την έκδοση της εγκυκλίου Δ6Α 1036682 ΕΞ 25.2.2014 Μεταβίβαση αρμοδιοτήτων και εξουσιοδότηση υπογραφής «Με εντολή Γενικού Γραμματέα Δημοσίων Εσόδων» σε όργανα της Φορολογικής Διοίκησης ]

---

Εργατικά

Δόθηκε στην δημοσιότητα και η ερμηνευτική εγκύκλιος για το βιβλίο τροποποίησης ωραρίου εργασίας και υπερωριών. Σύμφωνα με την Αρ. πρωτ.: 6476/137/27.2.2014 ο εργοδότης δύναται να νομιμοποιεί κάθε αλλαγή ή τροποποίηση του ωραρίου εργασίας ή της οργάνωσης του χρόνου εργασίας των εργαζομένων του, που προκύπτει στο πλαίσιο οργάνωσης και λειτουργίας της επιχείρησης ή εκμετάλλευσης ή εργασιών εν γένει, μόνο με την καταγραφή της στις στήλες του «Ειδικού Βιβλίου τροποποίησης ωραρίου εργασίας και υπερωριών».

Το Υπ.εργασίας ζήλεψε τους γρίφους και τις ασάφειες του Υπ.οικ. και συμπλήρωσε επίσης στην απόφαση και την φράση "Συνεπώς, το Π.Σ. «ΕΡΓΑΝΗ» δε θα δέχεται ηλεκτρονικά το τροποποιητικό έντυπο Ε4, μετά την αναμενόμενη δημοσίευση της τροποποίησης της υπ’ αριθμ. 28153/126/28.8.2013 (Β΄2163) Απόφασης του Υπουργού Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας."

---

'Όπως κάθε εβδομάδα έτσι και την περασμένη είχαμε και ευχάριστες ειδήσεις. Η πρώτη αφορά την απόφαση για μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 3,9% εφάπαξ, μέσα στο καλοκαίρι.

Η δεύτερη αφορά την επέκταση  της ασφαλιστικής κάλυψης των ανέργων για ένα ακόμα χρόνο με μειωμένες προϋποθέσεις .[Δείτε την σχετική εγκύκλιο 20/26.2.2014 του ΙΚΑ εδώ] .

Η τρίτη αφορά την κοινοποίηση ρυθμίσεων με τις οποίες  επεκτείνεται η καταβολή του βοηθήματος ανεργίας και σε εκείνους τους ασφαλισμένους του ΟΑΕΕ, οι οποίοι διέκοψαν τη δραστηριότητά τους και έχουν ρυθμίσει τις οφειλόμενες ασφαλιστικές εισφορές ή τυχόν οφειλές από οποιαδήποτε αιτία, είναι δε ενήμεροι με τους όρους της ρύθμισης.[Δείτε την σχετική απόφαση του ΟΑΕΕ 7/25.2.2014  εδώ]

---

Απαλλαγές από τον φόρο

Στις θετικές αποφάσεις συγκαταλέγεται και η  Αρ. πρωτ.: Δ12Α 1023686 ΕΞ 3.2.2014 απόφαση, με την οποία κοινοποιείται η διάταξη της παραγράφου 2 του άρθρου 14 του νόμου 4172/2014.

Με την διάταξη αυτή απαλλάσσονται από τον φόρο και την παρακράτηση

α) Η σύνταξη που καταβάλλεται σε ανάπηρους πολέμου και σε θύματα ή οικογένειες θυμάτων πολέμου, καθώς και σε ανάπηρους ειρηνικής περιόδου, στρατιωτικούς γενικά, που υπέστησαν βλάβη κατά την εκτέλεση της εργασίας τους,
β) Το εξωιδρυματικό επίδομα και κάθε συναφές ποσό που καταβάλλεται σε ειδικές κατηγορίες ατόμων με αναπηρίες,
γ) Οι μισθοί, οι συντάξεις και η πάγια αντιμισθία που χορηγούνται σε πρόσωπα με ποσοστό αναπηρίας τουλάχιστον ογδόντα τοις εκατό (80%).

---

Αγρότες

Μέχρι τις 20.3.2014  έχουν διορία οι αγρότες (με τήρηση απλογραφικών βιβλίων) να υποβάλλουν στις Δ.Ο.Υ. την ανάλογη αίτηση και τα δικαιολογητικά που απαιτούνται για να ενταχθούν στο κανονικό καθεστώς βάση των νέων διατάξεων.

Την περασμένη εβδομάδα έγινε πράξη και η "εντολή πρωθυπουργού" για την αύξηση του ορίου πάνω από το οποίο οι αγρότες θα πρέπει να τηρούν βιβλία και στοιχεία. Σύμφωνα λοιπόν με την ΠΟΛ.1055/17.2.2014 η οποία τροποποιεί την ΠΟΛ.1281/30.12.2013, απαλλάσσονται, από 1.1.2014, από την υποχρέωση τήρησης βιβλίων και έκδοσης στοιχείων οι αγρότες που υπάγονται στο ειδικό καθεστώς Φ.Π.Α., και οι οποίοι πραγματοποίησαν κατά την προηγούμενη διαχειριστική περίοδο, από την πώληση αγροτικών προϊόντων παραγωγής τους και την παροχή αγροτικών υπηρεσιών, ακαθάριστα έσοδα, κατώτερα των δεκαπέντε χιλιάδων (15.000) ευρώ και έλαβαν δικαιώματα ενιαίας ενίσχυσης κατώτερα των πέντε χιλιάδων (5.000).

---

Συγκεντρωτικές

Δεν περνάει εβδομάδα χωρίς να έχουμε κάποια εξέλιξη για το θέμα των μηνιαίων συγκεντρωτικών καταστάσεων. Μηνιαίων είπα; Όπως φαίνεται ο Γενικός Γραμματέας Δημοσίων Εσόδων προσανατολίζεται να μεταβάλει σε τρίμηνο για το 2014 την υποβολή των συγκεντρωτικών καταστάσεων. Αυτό ειπώθηκε και στην συνέντευξη που έδωσε ο Κος Θεοχάρης και στην οποία μίλησε για αρκετά καυτά θέματα . Δείτε την συνέντευξη εδώ [Χ. Θεοχάρης: Υπό εξέταση η μηνιαία υποβολή των συγκεντρωτικών - Οι αλλαγές (μειώσεις) των προστίμων θα ισχύσουν αναδρομικά]. Φυσικά όπως είναι ήδη γνωστό το πρώτο τρίμηνο θα υποβληθεί μέχρι τέλος Μαΐου.

Ακόμα δεν ξεκίνησε ουσιαστικά η υποβολή, έγινε γνωστό και ποια θα είναι τα πρόστιμα για την καθυστέρηση υποβολής των καταστάσεων [Δείτε εδώ σχετικά]. Και φυσικά μην ξεχνάτε να βλέπετε το σχετικό μας άρθρο το οποίο επικαιροποιείται τακτικά με ότι νέο υπάρχει για τις συγκεντρωτικές καταστάσεις. [Συγκεντρωτικές καταστάσεις πελατών - προμηθευτών - Μηνιαίες Συγκεντρωτικές καταστάσεις - Βοηθήματα - Ερωτήσεις και απαντήσεις ]

---

Ε9 - Φ.Α.Π.

Στις 24/2 το Υπ.οικονομικών με ανακοίνωσή του ενημέρωσε ότι από 17.2.2014 είναι ήδη ανοικτή η ηλεκτρονική εφαρμογή για την υποβολή του Ε9. Στην ανακοίνωση  διευκρινίζεται επιπλέον και ποιες προσθήκες πρέπει να γίνουν στο Ε9 έτσι ώστε να γίνει σωστός υπολογισμός του νέου φόρου (ΕΝΦΙΑ) .

Σημειώστε λοιπόν ότι θα πρέπει να υποβάλλουν Ε9 υποχρεωτικά:

· Τα νομικά πρόσωπα, εφόσον τα ακίνητά τους εντάσσονται σε κάποια κατηγορία απαλλαγών. Η ίδια υποχρέωση υφίσταται και για τα φυσικά πρόσωπα, εφόσον έχουν ακίνητα τα οποία απαλλάσσονται του φόρου ή προβλέπεται μείωση αυτού.
· Όσοι έχουν ακίνητα που έχουν τακτοποιηθεί ή νομιμοποιηθεί ή ημιυπαιθρίους χώρους, μόνο στις περιπτώσεις που δεν έχουν αναγραφεί σε προηγούμενες δηλώσεις Ε9.
· Όποιος έχει ακίνητο σε πολυκατοικία, η οποία διαθέτει κοινόχρηστη πισίνα ή κλειστούς (υπόγειους κυρίως) κοινόχρηστους χώρους αποθηκών ή θέσεων στάθμευσης, για να τους αναγράψει στη δήλωση στοιχείων ακινήτων.
· Ο εργολάβος, για να αναγράψει το εργολαβικό του αντάλλαγμα, εφόσον έχουν παρέλθει 4 χρόνια από την έναρξη ανέγερσης της οικοδομής ή έχουν χρησιμοποιηθεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο από αυτόν τα ακίνητα πριν την παρέλευση της τετραετίας. Ο οικοπεδούχος, για να διαγράψει το εργολαβικό αντάλλαγμα, κατά τα ανωτέρω.
· Ο κάτοχος ακινήτου που ανήκει σε φορέα της Γενικής Κυβέρνησης, ο οποίος κατέχει το ακίνητο χωρίς τη συναίνεση του φορέα.
· Ο κάτοχος ακινήτου που ανήκει στην ΕΤΑΔ ΑΕ και στην «Παράκτιο Αττικό Μέτωπο Α.Ε.», ο οποίος κατέχει το ακίνητο με τη συναίνεση των εταιρειών αυτών.
· Οι Ο.Τ.Α. για τα ακίνητα τα οποία έχουν δεσμεύσει και έχει προσδιορισθεί η αποζημίωση, για το χρονικό διάστημα κατά το οποίο εκκρεμεί η καταβολή της σχετικής αποζημίωσης. (Ο κύριος του δεσμευμένου από Ο.Τ.Α. ακινήτου εξακολουθεί να είναι υπόχρεος να δηλώνει το ακίνητο)
 

Με νεώτερη ανακοίνωση η ΓΓΔΕ ενημέρωσε  επίσης ότι θα δώσει τη δυνατότητα στους γονείς ανήλικων τέκνων με περιουσία, να υποβάλουν δήλωση Ε9 για λογαριασμό των ανήλικων τέκνων τους. Κρίμα, ήταν μία ευκαιρία να γεμίσουν οι εφορίες από γλυκά πλασματάκια.

---

Ε9 2011-2013

Αφού λοιπόν το Υπ.Οικ. ξεκαθάρισε τι γίνεται με το Ε9 του 2014, είπε να ασχοληθεί και με τα παλαιότερα. Με την απόφαση ΠΟΛ.1059/24.2.2014, ορίστηκε ότι οι τροποποιητικές δηλώσεις στοιχείων ακινήτων (Ε9) φυσικών προσώπων υποβάλλονται υποχρεωτικά μέσω διαδικτύου για τα έτη 2011 έως 2013. Ενώ με την ίδια απόφαση δίνονται οδηγίες και για την διαχείριση των τροποποιητικών δηλώσεων Ε9 των συγκεκριμένων ετών. Υπενθυμίζουμε ότι σε κάποιες περιπτώσεις οι υπόχρεοι μπορούν να τροποποιήσουν τα Ε9 του 2012,2013 μέχρι την 30η Απριλίου χωρίς πρόστιμο (εφόσον τα εκκαθαριστικά ΦΑΠ έχουν εκδοθεί τον Δεκέμβριο του 2013). Ενώ μετά και το πέρας του Απριλίου οποιαδήποτε τροποποίηση στα Ε9 των ετών 2011-2013 θα επιφέρει και τα ανάλογα πρόστιμα.

---

Μισθωτήρια αγροτών

Δύο ανακοινώσεις εξέδωσε το Υπ. οικονομικών για να διευκρινίσει τις υποχρεώσεις των αγροτών σε σχέση με την υποβολή μισθωτηρίων στην ΓΓΠΣ.  [Η πρώτη]  η [Δεύτερη]  προσθέστε και την απόφαση [ΠΟΛ.1013/7.1.2014] καθώς και τις [Συχνές ερωτήσεις - απαντήσεις για τη Δήλωση Πληροφοριακών Στοιχείων Μισθώσεων Ακίνητης Περιουσίας ]  και έχετε την πλήρη εικόνα.  Εάν μετά  από όλες αυτές τις διευκρινίσεις δεν  μπορέσετε να κατανοήσετε πότε και από ποιο ύψος υποβάλλουν οι αγρότες τα μισθωτήρια τους στην ΓΓΠΣ, τότε το Taxheaven βρίσκεται πάλι εδώ για να ξεκαθαρίσει το τοπίο.

Συγκεκριμένα από την συνδυαστική ερμηνεία των διατάξεων της παρ. 4 του άρθρου 15 του νόμου 4174/2013,της απόφασης ΠΟΛ.1013, καθώς και των σχετικών ανακοινώσεων προκύπτουν τα εξής :

· Η υποχρέωση δήλωσης της μίσθωσης βαρύνει αυτό που την κρατάει.
· Όσα μισθωτήρια δεν είχαν υποβληθεί με το χειρόγραφο σύστημα (μέχρι 31/12/13) μπορούν να υποβληθούν χειρόγραφα μέχρι την 31η/12/2013).
· Αν ένα μισθωτήριο είναι στη μέση της διάρκειάς του, συνεπάγεται ότι η λήξη του είναι κάπου μέσα στο καλοκαίρι
· Οι εκμισθωτές έχουν ένα μήνα από την σύναψη της μίσθωσης για να το ξανασκεφτούν.
· Οι μισθώσεις μέχρι 100 ευρώ δεν έχουν υποχρέωση υποβολής στο ηλεκτρονικό σύστημα, γιατί το πρόστιμο είναι ισόποσο και συνεπώς τα φράγκα θα τα πάρει το δημόσιο και όχι ο εκμισθωτής.
· Οι προφορικές συμφωνίες μισθώσεων έχουν υποχρέωση υποβολής, όπως ακριβώς και οι έγγραφες. Προφορικά δηλαδή. Οι υπόχρεοι θα παίρνουν τηλέφωνο στην ΓΓΠΣ και προφορικά θα δηλώνουν την συμφωνία τους.

---

Νέα προγράμματα για την πρόσληψη ανέργων

Δημοσιεύθηκαν στο ΦΕΚ την περασμένη εβδομάδα δύο αποφάσεις για δύο νέα προγράμματα του ΟΑΕΔ.

Δείτε εδώ την 5024/120/17.2.2014 απόφαση σχετικά με το πρόγραμμα επιχορήγησης επιχειρήσεων για την πρόσληψη 10.000 ωφελούμενων των δράσεων «Τοπικά σχέδια για την απασχόληση, προσαρμοσμένα στις ανάγκες των τοπικών αγορών εργασίας - ΤοπΣΑ» και «Τοπικές δράσεις κοινωνικής ένταξης για ευάλωτες ομάδες - ΤοπΕΚΟ»

Και εδώ την Κ.Υ.Α. αριθμ. 5023/119/17.2.2014 για το πρόγραμμα επιχορήγησης επιχειρήσεων για την πρόσληψη 10.000 ανέργων, ηλικίας 30 - 66 ετών .

---

Φορολογική ενημερότητα

Την διαδικασία παραλαβής φορολογικής ενημερότητας από τα ΚΕΠ περιγράφει η κοινή υπουργική απόφαση της ΓΓΔΕ και του Υπ. Διοικητικής μεταρρύθμισης. Οι φορολογούμενοι από τις 27.2.2014  θα μπορούν να παραλαμβάνουν φορολογική ενημερότητα από τα ΚΕΠ σύμφωνα με τα όσα ορίζει η απόφαση ΔΟΛΚΕΠ/ΦΙ5/6/οικ/26.2.2014.

---

Το σημερινό σχόλιο της Καθαράς Δευτέρας έφτασε στο τέλος του.

Μην αμελήσετε να δείτε τις υποχρεώσεις των επιχειρήσεων για τους εργαζόμενους κατά την σημερινή ημέρα.

Και φυσικά μην ξεχάσετε την Παρασκευή 7.3.2014 την  Πανελλαδική συγκέντρωση λογιστών στο Σύνταγμα.

Καλή σας εβδομάδα και καλή Σαρακοστή.

Want to see comments? Unfortunately this feature requires cookies currently not allowed by your settings. You may click here to change them if you wish to use this feature.

Δημιουργία νέας κατηγορίας

Κατηγορίες προσωπικής βιβλίοθήκης