Διευκρινίσεις επί των χθεσινών διευκρινίσεων σχετικά με τις υποχρεώσεις υποβολής μισθωτηρίων

Οικονομικές Ειδήσεις

27 Φεβρουάριος 2014
Taxheaven.gr

Νέες διευκρινίσεις δόθηκαν από το Υπ. Οικ. που διευκρινίζουν περαιτέρω, όσα είχαν διευκρινιστεί χθες (σ.σ. 26.2.2014), σχετικά με την υποχρέωση των αγροτών για την υποβολή μισθωτηρίων. Σε περίπτωση που υπάρχουν και νέες διευκρινίσεις που θα διευκρινίζουν όσα διευκρινίστηκαν σήμερα, θα σας ενημερώσουμε σχετικά, με ειδικό διευκρινιστικό άρθρο που θα κοινοποιεί τις σχετικές διευκρινίσεις. 


Δείτε το σημερινό δελτίο τύπου:
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ
Νίκης 5-7
10180 Αθήνα

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ
Tηλ.: 210-3332553/4
Fax: 210-3332559
e-mail: [email protected]

Πέμπτη, 27 Φεβρουαρίου 2014

Δελτίο Τύπου

Σε σχέση με τις υποχρεώσεις υποβολής μισθωτηρίων και για την αποφυγή τυχόν παρερμηνειών, το Υπουργείο Οικονομικών διευκρινίζει:

• Όλες οι προφορικές ή έγγραφες, αρχικές ή τροποποιητικές συμφωνίες μίσθωσης γης ή ακινήτων, στις οποίες συμφωνείται έναρξη μίσθωσης από 1/1/2014 και μετά, ανεξαρτήτως ποσού μισθώματος, υποβάλλονται ηλεκτρονικά από τον εκμισθωτή μέσα στον επόμενο μηνά από την έναρξη της μίσθωσης.

• Ανάλογη υποχρέωση υπάρχει και για την υπεκμίσθωση γης ή ακινήτων, καθώς και για την δωρεάν παραχώρηση αυτών για την οποία τεκμαίρεται φορολογητέο εισόδημα.

• Επίσης, υποχρέωση υποβολής των πληροφοριακών στοιχείων μίσθωσης γης ή ακινήτων υπάρχει για όσες έγγραφες, αρχικές ή τροποποιητικές, συμφωνίες μίσθωσης είχαν συναφθεί μέχρι και 31/12/2013, οι οποίες, παρά την υποχρέωση θεώρησής τους, δεν υποβλήθηκαν στην Δ.Ο.Υ. για θεώρηση.

• Εξαιρούνται από την υποχρέωση υποβολής, εφόσον έχουν συναφθεί πριν τη 1/1/2014 και είναι σε ισχύ, οι έγγραφες αρχικές ή τροποποιητικές συμφωνίες μίσθωσης γεωργικής γης με μηνιαίο μίσθωμα έως και εκατό (100) ευρώ, οι προφορικές αρχικές ή τροποποιητικές συμφωνίες μίσθωσης, καθώς και οι έγγραφες ή προφορικές δωρεάν παραχωρήσεις χρήσης γης ή ακινήτου, για τις οποίες δεν υπήρχε υποχρέωση θεώρησης σύμφωνα με τις προϊσχύουσες διατάξεις.

____________________________________________________________________

Το χθεσινό (26.2.2014) δελτίο τύπου έχει ως εξής:

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ
Νίκης 5-7
Τ.Κ. 101 80, Αθήνα

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ
Tηλ.: 210-3332553/4
Fax: 210-3332559
e-mail: [email protected]

Τετάρτη, 26 Φεβρουαρίου 2014

Δελτίο Τύπου

Σε σχέση με τις υποχρεώσεις αγροτών για υποβολές μισθωτηρίων και για την αποφυγή τυχόν παρερμηνειών, το υπουργείο Οικονομικών διευκρινίζει:

· Η υποχρέωση δήλωσης της μίσθωσης βαρύνει τον εκμισθωτή και όχι το εκμεταλλευτή του χωραφιού (αγρότη).

· Όσα μισθωτήρια δεν είχαν υποβληθεί με το χειρόγραφο σύστημα (μέχρι 31/12/13) μπορούν να υποβληθούν μέχρι 28/02/14 χωρίς πρόστιμα.

· Αν ένα μισθωτήριο είναι στη μέση της διάρκειάς του, δεν πρέπει να υποβληθεί ξανά, παρά μόνο στην ανανέωση. Αν, φυσικά, υπήρχε υποχρέωση υποβολής και δεν δηλώθηκε αρχικά, μπορεί να υποβληθεί μέχρι 28/2 χωρίς πρόστιμα.

· Οι εκμισθωτές έχουν ένα μήνα από την σύναψη της μίσθωσης για να την υποβάλλουν ηλεκτρονικά.

· Οι μισθώσεις μέχρι 100 ευρώ δεν έχουν υποχρέωση υποβολής στο ηλεκτρονικό σύστημα, όπως δηλαδή ίσχυε και με το προηγούμενο σύστημα.

· Οι προφορικές συμφωνίες μισθώσεων έχουν υποχρέωση υποβολής, όπως ακριβώς και οι έγγραφες.