Αποτελέσματα live αναζήτησης

Ανοικτές και τα Σάββατα οι τράπεζες

17 Νοέμβριου 2006 Σχόλια
  • Εκτιμώμενος χρόνος ανάγνωσης 2 λεπτά
  • Επέκταση του ωραρίου συναλλαγών στις τράπεζες το απόγευμα και τα Σάββατα επιφέρει η επιφαινόμενη συμφωνία για τη νέα κλαδική σύμβαση των τραπεζοϋπαλλήλων. ...

Επέκταση του ωραρίου συναλλαγών στις τράπεζες το απόγευμα και τα Σάββατα επιφέρει η επιφαινόμενη συμφωνία για τη νέα κλαδική σύμβαση των τραπεζοϋπαλλήλων.
Η διαπραγματευτική ομάδα της ΟΤΟΕ άκουσε χθες από τους εκπροσώπους των τραπεζιτών τη νέα βελτιωμένη εργοδοτική πρόταση που εκτός των αυξήσεων στους μισθούς και τα επιδόματα προτείνει και τον ορισμό 10 ειδικών καταστημάτων μέσα στη διετία για τις μεγάλες τράπεζες με αποκλιμάκωση αυτού του αριθμού προς τα κάτω (ανάλογα με το μέγεθος της κάθε τράπεζας). Αυτά τα καταστήματα θα λειτουργούν σε πιλοτική βάση σε ειδικές περιοχές τα απογεύματα και τα Σάββατα, ωστόσο αποτελούν την άκρη του κουβαριού προκειμένου να επεκταθεί το ωράριο συναλλαγών πέραν των σημερινών ορίων. Ωστόσο για να συμβεί η επέκταση (που αποτελεί ανάγκη της αγοράς) θα πρέπει να διαπιστωθεί από τις τράπεζες το κόστος λειτουργίας σε σχέση με την κερδοφορία. Σύμφωνα λοιπόν με πληροφορίες από τον χώρο των τραπεζών και δη των ιδιωτικών, αυτός είναι και ο λόγος που οι τραπεζίτες εμφανίζονται ελαστικοί ως προς τον αριθμό των ανοικτών (το απόγευμα και το Σάββατο) υποκαταστημάτων. Ετσι είναι σφόδρα πιθανόν στην επόμενη συνάντηση να μειωθεί περαιτέρω ο αριθμός των ανοικτών τα απογεύματα και το Σάββατο καταστημάτων.

Η πρόταση των τραπεζιτών

Στη χθεσινή συνάντηση οι εκπρόσωποι των τραπεζών προχώρησαν σε μια νέα πρόταση που έχει ως εξής:
- Διετής κλαδική ΣΣΕ
- Αύξηση 45 ευρώ για το 2006 και 45 ευρώ για το 2007
- Ορισμός 10 ειδικών καταστημάτων, με τους υπαλλήλους που εργάζονται σ αυτά να λαμβάνουν επιμίσθιο (ειδικό επίδομα) που θα καθοριστεί στις επιχειρησιακές συμβάσεις. Επίσης για όσους εργάζονται το Σάββατο να ισχύει ωράριο 35 ωρών
- Στους τραπεζοϋπάλληλους που εργάζονται στις ειδικές υπηρεσίες να ισχύει ό,τι και για τους εργαζόμενους στα ειδικά καταστήματα, με πέρας εργασίας 8.00 μμ. (εκτός, βέβαια, του Σαββάτου).
Οι συνδικαλιστές δεν αποδέχθηκαν (τουλάχιστον επισήμως) την πρόταση και προχωρούν κανονικά στη σημερινή απεργιακή τους κινητοποίηση παραμένοντας σταθεροί στη δική τους πρόταση (διετή σύμβαση, 66 ευρώ αύξηση το 2006 και 70 ευρώ το 2007, δύο ειδικά πιλοτικά καταστήματα ανοικτά ανά τράπεζα με επιμίσθιο, 35ωρο).
Ωστόσο πηγές τόσο από την ΟΤΟΕ και τη ΓΣΕΕ όσο κυρίως από τον τραπεζικό κλάδο κάνουν λόγο για παρασκηνιακή συμφωνία των πλευρών (στην ΟΤΟΕ οι παρατάξεις της πλειοψηφίας). Σύμφωνα με πληροφορίες στην επόμενη συνάντηση που δεν ορίστηκε αλλά θεωρείται πιθανό ότι θα γίνει την επόμενη εβδομάδα, ώστε να υπογραφεί συμφωνία πριν το συνέδριο της ΟΤΟΕ, οι τραπεζίτες θα υποχωρήσουν στο θέμα των 10 καταστημάτων (κάποιοι μιλούν για 5 ανά τράπεζα) ενώ θα αυξήσουν το ποσό της αύξησης (από 1-3 ευρώ).
Την αισιοδοξία του εξέφρασε σε δηλώσεις ο πρόεδρος της ΟΤΟΕ ότι θα υπογραφεί η σύμβαση πριν από το συνέδριο της ΟΤΟΕ που θα πραγματοποιηθεί την ερχόμενη Παρασκευή. Ο κ. Δ. Τσουκαλάς κάλεσε τους τραπεζοϋπάλληλους να συμμετάσχουν μαζικά στη σημερινή απεργιακή κινητοποίηση, ενώ οι συνδικαλιστές θεωρεί ότι η εργοδοτική πρόταση δημιουργεί κάποια καινούργια δεδομένα τα οποία πρέπει να διευρυνθούν στα πλαίσια μιας ικανοποιητικής ΣΣΕ που θα λαμβάνει υπόψη της τις θέσεις της ΟΤΟΕ.
Πηγή ΚέρδοςΔημιουργία νέας κατηγορίας

Κατηγορίες προσωπικής βιβλίοθήκης