Παροχές και νέοι φόροι στον Προϋπολογισμό 2007
- MEIΩΣΗ του ελλείμματος κάτω από το 3% του ΑΕΠ το 2006 και το 2007, αλλά και ταυτόχρονα την ενσωμάτωση μέτρων κοινωνικού χαρακτήρα, που εξυπηρετούν και τις εκλογικές αναγκαιότητες της κυβέρνησης, προβλέπει ο Προϋπολογισμός του 2007, που κατατέθηκε ....
MEIΩΣΗ του ελλείμματος κάτω από το 3% του ΑΕΠ το 2006 και το 2007, αλλά και ταυτόχρονα την ενσωμάτωση μέτρων κοινωνικού χαρακτήρα, που εξυπηρετούν και τις εκλογικές αναγκαιότητες της κυβέρνησης, προβλέπει ο Προϋπολογισμός του 2007, που κατατέθηκε χθες το βράδυ στη Βουλή, αφού νωρίτερα συζητήθηκε στο υπουργικό Συμβούλιο.
Αξίζει να σημειωθεί ότι το οριστικό σχέδιο είναι ελάχιστα διαφοροποιημένο σε σύγκριση με το προσχέδιο. Το προσχέδιο έχει εγκριθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή αφού η πρόσφατη έκθεσή της υιοθέτησε πλήρως τις εκτιμήσεις που αναγράφονται σε αυτό, που σημαίνει και αποδοχή των ευρύτερων κυβερνητικών εκτιμήσεων.
Ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών, Γιώργος Αλογοσκούφης, παρουσιάζοντας το προσχέδιο του Προϋπολογισμού τόνισε ότι οι προοπτικές για την ελληνική οικονομία διατηρούνται ευνοϊκές και το 2007. Ο ρυθμός ανάπτυξης εκτιμάται ότι θα κινηθεί στο 3,8%, η ανεργία θα περιοριστεί στο 8,2%, η απασχόληση θα αυξηθεί κατά 1,7% και η παραγωγικότητα θα διατηρηθεί σε υψηλά επίπεδα. Ο μέσος πραγματικός ακαθάριστος μισθός στο σύνολο της οικονομίας θα αυξηθεί το 2007 κατά 3%.
Μείωση του ελλείμματος
Σε ό,τι αφορά στο έλλειμμα του Προϋπολογισμού, από την εισηγητική έκθεση προκύπτει ότι μειώνεται από 7,8% του ΑΕΠ το 2004 στο 5,2% το 2005, στο 2,6% το 2006 και στο 2,4% το 2007.
Η επιβεβαίωση στην πράξη των εκτιμήσεων αυτών, οδηγούν τον προσεχή Μάιο σε έξοδο από την επιτήρηση. Η μείωση του ελλείμματος, επιτυγχάνεται με «στοχευμένες» φορολογικές παρεμβάσεις, που αυξάνουν τα φορολογικά έσοδα κατά 3,5 δισ. ευρώ, το 2007, ενώ παρέχεται η δυνατότητα και για «στοχευμένες» παροχές ύψους άνω των 1,2 δισ. ευρώ.
Ταυτόχρονα μειώνεται το δημόσιο χρέος της χώρας από το 104,3% του ΑΕΠ το 2006, στο 100,4% του ΑΕΠ το 2007, ενώ σε απόλυτους αριθμούς το δημόσιο χρέος (γενικής Κυβέρνησης), στο τέλος του 2007, θα ανέλθει σε 209,6 δισ. ευρώ, από 203,2 δισ. ευρώ φέτος. Πάντως δεν καταγράφεται βελτίωση των οικονομικών των ΔΕΚΟ και των ασφαλιστικών Ταμείων.
Ο κ. Αλογοσκούφης τόνισε ότι η δημοσιονομική προσπάθεια πρέπει να συνεχισθεί και τα επόμενα χρόνια, για να μειώνεται το έλλειμμα κατά 0,5% του ΑΕΠ ετησίως, ενώ θα συνεχιστούν το επόμενο έτος οι μεταρρυθμίσεις, οι αποκρατικοποιήσεις.
Δαπάνες
Οι συνολικές πιστώσεις (πλην χρεολυσίων) του τακτικού Προϋπολογισμού το 2007 προβλέπεται να περιορισθούν στο 25,6% του ΑΕΠ από 25,9% και 26,9% των ετών 2006 και 2005 αντίστοιχα, παρά τα σημαντικά αυξημένα κονδύλια που προβλέπονται για το κοινωνικό πακέτο.
Οι δαπάνες για τόκους μειώνονται στο 4,7% του ΑΕΠ το 2007, παρά τις αυξήσεις των επιτοκίων που έχουν μεσολαβήσει.
Οι δαπάνες αποδοχών και συντάξεων, που αποτελούν περίπου το 48% των πρωτογενών δαπανών, θα αυξηθούν το 2007 κατά 6,4%, προκειμένου να καλυφθούν:
- Η «χαλαρότερη» εισοδηματική πολιτική του 2007,
- Η μισθολογική εξέλιξη του προσωπικού.
- Η αύξηση του ειδικού επιδόματος που χορηγείται στους αστυνομικούς, λιμενικούς και στρατιωτικούς,
- Η χορήγηση του ειδικού επιδόματος στους εκπαιδευτικούς.
- Οι δαπάνες νέων προσλήψεων κυρίως ιατρικού, νοσηλευτικού, εκπαιδευτικού προσωπικού και επαγγελματιών οπλιτών,
- Η μονιμοποίηση των συμβασιούχων.
- Η αύξηση των συντάξεων, λόγω της εισοδηματικής πολιτικής, της σταδιακής ενσωμάτωσης του ποσού των 140,8 ευρώ στο συντάξιμο μισθό και οι ρυθμίσεις για τους απόστρατους.
Οι δαπάνες ασφάλισης και περίθαλψης που υπερβαίνουν το 22% του συνόλου των πρωτογενών δαπανών αυξάνονται κατά 13,0%.
Οι επιχορηγήσεις προς τα Ταμεία αυξάνονται κατά 14,6%, ενώ οι πιστώσεις για λειτουργικές και λοιπές δαπάνες είναι αυξημένες κατά 2,1% σε σχέση με το 2006 και το συνολικό τους ύψος ανέρχεται στα 8.732 εκατ. ευρώ και αντιπροσωπεύει το 20% του συνόλου των πρωτογενών δαπανών.
«Aιγιαλός και παραλία»
Στις άμεσες προτεραιότητες της κυβέρνησης είναι η κατάθεσης τη Βουλή των νομοσχεδίων με τα οποία οριοθετείται ο αιγιαλός και η παραλία, ενώ παράλληλα αποδίδονται έναντι τιμήματος στους καταπατητές, κτήματα που κατέχονται αυθαίρετα επί δεκαετίες.
Όπως τονίζεται στην εισηγητική έκθεση, επιχειρείται η άμεση αλλά και ορθολογική εκποίηση των ακινήτων, με όρους και προϋποθέσεις που θα εξασφαλίζουν τα γενικότερα συμφέροντα του Δημοσίου και του ευρύτερου κοινωνικού συνόλου, με τη διατήρηση στην κυριότητα του Δημοσίου ακινήτων σημαντικής αξίας με βάση οικονομικά, περιβαλλοντικά και άλλα κριτήρια.
Με τον τρόπο αυτό «αποδεσμεύεται η Πολιτεία, έναντι τιμήματος, από τα καταπατημένα ακίνητα που δεν της χρειάζονται, θα απελευθερωθούν οι αρμόδιες διοικητικές υπηρεσίες και τα δικαστήρια από σημαντικό αριθμό δικών και θα τακτοποιηθούν οριστικά προς όφελος της εθνικής οικονομίας χρόνια κοινωνικά προβλήματα, που είχαν ανακύψει από τις μακροχρόνιες καταπατήσεις».
Σε ό,τι αφορά στον αιγιαλό και την παραλία, το υπό κατάθεση σχέδιο νόμου προβλέπει την εισαγωγή της «φωτοερμηνευτικής τηλεσκοπήσεως» για τον καθορισμό του αιγιαλού σε αντικατάσταση της μεθόδου αυτοψίας, με στόχο:
- -Ο ενιαίος σε όλη την επικράτεια καθορισμός του αιγιαλού εντός συντόμου χρόνου,
- Η επιτάχυνση του έργου του εθνικού κτηματολογίου, αφού θα οριστικοποιηθεί το όριο των ιδιοκτησιών προς την θάλασσα.
- Η δυνατότητα προγραμματισμού, εκπόνησης και εφαρμογής χωροταξικών-πολεοδομικών μελετών και σχεδίων.
- Η ευχερέστερη και αποτελεσματικότερη προστασία της παράκτιας ζώνης και των ευπαθών οικοσυστημάτων της.
- Η κατοχύρωση της ασφάλειας δικαίου, αφού, όλοι χωρίς εξαίρεση (Δημόσιο και ιδιώτες) θα γνωρίζουν την έκταση και τα ακριβή όρια της δημόσιας κοινόχρηστης κτήσεως.
- Προβλέπεται συγκεκριμένη διαδικασία για την εκκαθάριση του ιδιοκτησιακού καθεστώτος των εκτάσεων του παλαιού αιγιαλού, ώστε το Δημόσιο να μπορεί να γνωρίζει με ακρίβεια και να προστατεύει αποτελεσματικά την ιδιωτική του περιουσία.
- Τα έργα μεγάλης κλίμακας στον αιγιαλό και την παραλία θα μελετώνται πλέον με βάση το χωροταξικό σχεδιασμό και όχι αποσπασματικά και κατά περίπτωση.
- Δημιουργείται ηλεκτρονική βάση γεωγραφικών δεδομένων και την κατάρτιση των μητρώων αιγιαλού, παραλίας, παλαιού αιγιαλού, όχθης, παρόχθιας ζώνης και παλαιάς όχθης.
- Τέλος, εκσυγχρονίζεται ο κώδικας εθνικών κληροδοτημάτων.
- Με προεκλογικό άρωμα
- Το έντονο προεκλογικό άρωμα του νέου Προϋπολογισμού αναδύεται από τις ρυθμίσεις όπως:
- Αύξηση των επιδομάτων ανεργίας κατά 29,80%
- Την ίδρυση του Ταμείου Κοινωνικής Αλληλεγγύης για την εισοδηματική στήριξη ανέργων μεγαλύτερης ηλικίας.
- Την αύξηση των συντάξεων του ΟΓΑ κατά 50 ευρώ το μήνα
- Την αύξηση του ΕΚΑΣ κατά 35 ευρώ.
- Τις μισθολογικές ενισχύσεις αποστράτων και πολιτικών συνταξιούχων του Δημοσίου / την αύξηση των αναπηρικών συντάξεων.
- Αυξάνεται σε 423 ευρώ, η κατώτατη σύνταξη αναπήρων και θυμάτων πολέμου.
- Την αύξηση του αφορολόγητου ορίου μισθωτών, συνταξιούχων και ελευθέρων επαγγελματιών.
- Η απαλλαγή από το φόρο του επιδόματος της πολύτεκνης μητέρας.
- Η κατάργηση των τελών χαρτοσήμου στα ενοίκια.
- Τα φορολογικά μπόνους στις επιχειρήσεις που απασχολούν ΑΜΕΑ.
- Δεν θα λαμβάνονται αναγκαστικά μέτρα είσπραξης για οφειλές μέχρι 300 ευρώ και δεν επιτρέπεται η παρακράτηση μισθού ή σύνταξης που ανέρχεται μέχρι 600 ευρώ μηνιαίως.
- Χαλαρότερη εισοδηματική πολιτική το 2007.
Πηγή Ναυτεμπορική
Δείτε το επόμενο Webinar του κόμβου
Αλλαγές στη φορολογία εισοδήματος φυσικών προσώπων και στα φορολογικά έντυπα για το φορολογικό έτος 2022
Στις : 06-04-2023 17:30
Εισηγητές: Γιοβά Βασιλική, Σαφαρής Αθανάσιος
Ακολουθήστε το taxheaven.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα οικονομικά νέα