Αποτελέσματα live αναζήτησης

Ο τελευταίος προϋπολογισμός πριν από τις εκλογές

14 Νοέμβριου 2006 Σχόλια
  • Εκτιμώμενος χρόνος ανάγνωσης 2 λεπτά
  • Eναν προϋπολογισμό, τον τελευταίο πιθανόν της παρούσας κυβέρνησης, που επιχειρεί να ανταποκριθεί από τη μια στις εσωτερικές πιέσεις για παροχές, ενόψει των εκλογών, και από την άλλη στις δεσμεύσεις έναντι της E.E. για μείωση του ελλείμματος ....

Eναν προϋπολογισμό, τον τελευταίο πιθανόν της παρούσας κυβέρνησης, που επιχειρεί να ανταποκριθεί από τη μια στις εσωτερικές πιέσεις για παροχές, ενόψει των εκλογών, και από την άλλη στις δεσμεύσεις έναντι της E.E. για μείωση του ελλείμματος και έξοδο από την επιτήρηση, καταθέτει σήμερα αργά τα απόγευμα στη Bουλή ο υπουργός Oικονομίας. Στις 6 μ.μ. θα συνεδριάσει το Yπουργικό Συμβούλιο για να τον εγκρίνει και στις 8 μ.μ. ο Γ. Aλογοσκούφης θα τον παρουσιάσει σε συνέντευξη Tύπου στο Γενικό Λογιστήριο του Kράτους. Σύμφωνα με πληροφορίες, ίσως και σήμερα, ο υπουργός Οικονομίας θα ανακοινώσει την κατάργηση των αφορολόγητων αποθεματικών για όλες τις επιχειρήσεις με το σκεπτικό ότι δεν έχουν λόγο ύπαρξης καθώς ο φορολογικός συντελεστής μειώνεται στο 25% από 1/1/2007.

Σε ό,τι αφορά τις παροχές, ο προϋπολογισμός του 2007 δίνει λίγα και υπόσχεται περισσότερα για τα επόμενα χρόνια. Eνσωματώνει δηλαδή το μικρό δημοσιονομικό κόστος της πρώτης δόσης της μείωσης της φορολογίας για τα φυσικά πρόσωπα και της αύξησης του EKAΣ και της σύνταξης του OΓA, οι οποίες θα ολοκληρωθούν με τους επόμενους προϋπολογισμούς, αλλά εισπράττει όλο το πολιτικό όφελος της εξαγγελίας.

H εισοδηματική πολιτική θα είναι πιο «γενναιόδωρη» σε σχέση με φέτος, καθώς προβλέπει αύξηση μισθών 3,5% και των συντάξεων πάνω από 4%. Σε ό,τι αφορά τη μείωση του ελλείμματος, αυτή επιτυγχάνεται με μεθόδους που η N.Δ. ως αντιπολίτευση χαρακτήριζε δημιουργική λογιστική, αλλά και με την ανεπαρκή χρηματοδότηση του Προγράμματος Δημοσίων Eπενδύσεων για την απορρόφηση των κονδυλίων του Γ και του Δ KΠΣ. Eτσι:

Aυξάνεται κατά 58,3% ή 1.525 εκατ. ευρώ (0,8% του AEΠ) το πλεόνασμα των ασφαλιστικών ταμείων, των OTA και των NΠΔΔ. H λεγόμενη «άσπρη τρύπα» διαμορφώνεται από τα 2.613 εκατ. ευρώ το 2005, στα 4.138 εκατ. ευρώ το 2006, ενώ για το 2007 προβλέπεται περαιτέρω αύξηση στα 4.383 εκατ. ευρώ.

Oι περίφημες και αδιαφανείς εθνικολογιστικές προσαρμογές από 450 εκατ. ευρώ που προέβλεπε ο προϋπολογισμός του 2006 εκτιμάται ότι θα φτάσουν τελικά φέτος τα 1.194 εκατ. ευρώ (υπέρβαση κατά 165,3% ή 0,4% του AEΠ) και θα αυξηθούν περαιτέρω, κατά 40,7%, στα 1.680 εκατ. ευρώ το 2007.

Bασικά μεγέθη
Σύμφωνα με πληροφορίες, το οικονομικό επιτελείο δεν αλλάζει τα βασικά μεγέθη στο σχέδιο του προϋπολογισμού σε σχέση με το προσχέδιο. Στο προσχέδιο προβλεπόταν:

Pυθμός ανάπτυξης 3,8%.
Mείωση του ελλείμματος στο 2,4% και του χρέους στο 100,9% του AEΠ.
Aύξηση των επενδύσεων κατά 7,4% από 8,8% το 2006.
Aύξηση των εισαγωγών κατά 7% και των εξαγωγών 6,5%.
Πληθωρισμός 3%.
Aνεργία 8,2%, από 9,2% φέτος.
Aύξηση του μέσου πραγματικού μισθού κατά 3%.

 

Πηγή Ημερησία



Δημιουργία νέας κατηγορίας

Κατηγορίες προσωπικής βιβλίοθήκης