Αποτελέσματα live αναζήτησης

Πρόστιμα του Κ.Φ.Δ. - Η ταφόπλακα των λογιστών

  • Να ληφθούν άμεσα πρωτοβουλίες για την απόσυρση των εξοντωτικών διατάξεων
Βαγγέλης Καραγρηγορίου
Λογιστής - Φοροτεχνικός
Αντιπρόσωπος στη Σ.Τ.Α. του Ο.Ε.Ε. με τη Συνεργασία Αριστερών Οικονομολόγων

Συνάδελφοι,

Η Συγκυβέρνηση επιφύλαξε ένα «δωράκι» για όλους του λογιστές-φοροτεχνικούς και τους μικρομεσαίους επαγγελματίες με τον ερχομό του νέου έτους: Τα τοκογλυφικά, άδικα, ισοπεδωτικά και εξοντωτικά πρόστιμα του Κώδικα Φορολογικών Διαδικασιών (ν.4174/2013) που τέθηκαν σε ισχύ από 1.1.2014! Στην πραγματικότητα τιμωρούν το ίδιο τις πράξεις φοροδιαφυγής και τα ανθρώπινα λάθη!

Κατά την άποψη μας, οι συγκεκριμένες εξοντωτικές διατάξεις, αλλά και οι τελευταίες αλλαγές στο πλαίσιο της είσπραξης των δημοσίων εσόδων και στην εργατική νομοθεσία (π.χ. τοκογλυφικές προσαυξήσεις για τα ληξιπρόθεσμα χρέη, προληπτικές κατασχέσεις χωρίς δικαστική απόφαση, κατασχέσεις τραπεζικών λογαριασμών εξπρές με κύρια στόχευση τα μικρά ληξιπρόθεσμα χρέη, πρόστιμα ΑΠΔ κλπ) εντάσσονται σε ένα συνολικότερο σχέδιο νεοφιλελεύθερης «ανασυγκρότησης» της οικονομίας και κοινωνίας, με βασικό εργαλείο τη μνημονιακή συνταγή της εσωτερικής υποτίμησης.

Αν τα πρόστιμα αυτά επιβληθούν όπως ψηφίστηκαν θα αποτελέσουν την ταφόπλακα για τους λογιστές φοροτέχνες, αλλά και κάθε μικρομεσαίο επαγγελματία. Αν τους αφήσουμε ανενόχλητους θα καταφέρουν να μας εξοντώσουν εντελώς, να συγκεντρώσουν την αγορά σε λίγες πολυεθνικές επιχειρήσεις, να ιδιοποιηθούν την μικρή εναπομείνασα περιουσία που είχε το κάθε νοικοκυριό και αποτελούσε ένα κοινωνικό μαξιλάρι στην κρίση, να εξαλείψουν την ελληνική «ιδιαιτερότητα» των υψηλών ποσοστών ιδιοκατοίκησης και αυτοαπασχόλησης, που είναι ξένο προς τις νεοφιλελεύθερες νόρμες τους.

Χαρακτηριστικό είναι άλλωστε ότι την ίδια ώρα που επιβάλλουν αυτά τα πρόστιμα, δεν έχουν κάνει το παραμικρό για το έλεγχο της φοροδιαφυγής (βλ. μηδαμινοί έλεγχοι σε OFF-SHORE, λίστες εμβασμάτων εξωτερικού, λίστα Λαγκάρντ, ακίνητα Λονδίνου, σκάφη Ολλανδίας, λίστα Λουξεμβούργου, λίστα Λιχτενσταϊν κ.λ.π.) Αντιθέτως διαλύουν τους όποιους φοροελεγκτικούς μηχανισμούς έχουν απομείνει.

Συνάδελφοι δεν έχουμε πλέον την πολυτέλεια να κάτσουμε με σταυρωμένα χέρια, ούτε να περιμένουμε να ξυπνήσουν τα θεσμικά μας όργανα. Άλλωστε η προηγούμενη μνημονιακή διοίκηση του Ο.Ε.Ε. έστρωσε το χαλί σε όλες αυτές τις αλλαγές. Εμείς από την πλευρά μας πρέπει να ανταποδώσουμε το πρωτοχρονιάτικο «δώρο» … έτσι όπως τους αρμόζει!

Απαιτούνται άμεσα ενέργειες και κλιμάκωση του αγώνα μας για την απόσυρση των εξοντωτικών διατάξεων του Κώδικα Φορολογικών Διαδικασιών, αλλά και όλου του ισοπεδωτικού πλαισίου προστίμων που θεσπίστηκε το τελευταίο διάστημα.

Στην θέση όλων αυτών προτείνουμε να καθιερωθούν διατάξεις δίκαιες, αναλογικές, αποτελεσματικές, οι οποίες θα στοχεύουν στην πραγματική φοροδιαφυγή και όχι στα ανθρώπινα λάθη. (π.χ. δεν είναι δυνατόν μια χρεωστική ΦΠΑ λίγων δεκάδων Ευρώ να έχει το ίδιο αυτοτελές πρόστιμο με μια χρεωστική ΦΠΑ εκατοντάδων χιλιάδων Ευρώ – ποιος κανόνας φορολογικής δικαιοσύνης επιτάσσει κάτι τέτοιο;;;)

Σε αυτή την κατεύθυνση προτείνουμε και ως ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΑΡΙΣΤΕΡΩΝ ΟΙΚΟΝΟΜΟΛΟΓΩΝ θα λάβουμε πρωτοβουλίες το επόμενο διάστημα για τα εξής:

• Συντονισμός όλων των παρατάξεων του Ο.Ε.Ε. που συμφωνούν με το ανωτέρω πλαίσιο, και έχουν τη πρόθεση να συγκρουστούν με το Υπουργείο Οικονομικών.

• Συγκρότηση επιτροπών αγώνα ανά Περιφερειακό Τμήμα του Ο.Ε.Ε., ανοιχτών στη συμμετοχή φορέων και συλλόγων, με σύνθημα: «ΟΧΙ ΣΤΑ ΕΞΟΝΤΩΤΙΚΑ ΠΡΟΣΤΙΜΑ. ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗ ΜΑΣ ΕΞΟΝΤΩΣΗ. ΝΑ ΤΙΜΩΡΗΘΟΥΝ ΟΙ ΥΠΑΙΤΙΟΙ ΤΗΣ ΚΡΙΣΗΣ»

• Συνάντηση με τα Κόμματα και τους υπευθύνους, ώστε να κατατεθούν τα αιτήματα μας.

• Δράση σε επίπεδο βάσης των λογιστών – φοροτεχνικών, αλλά και συντονισμός και με άλλους επαγγελματικούς κλάδους που πλήττονται από τις νέες διατάξεις.

• Λήψη πρωτοβουλιών με ακτιβίστικές ενέργειες (π.χ. συλλογή υπογραφών όπως ξεκίνησε από την ιστοσελίδα TAXHEAVEN η οποία πρέπει να τύχει της στήριξης όλων μας https://docs.google.com/forms/d/1HeAhUTZc66FtRc0ZupdOh0tu3wNmx-FA6IbKHGZUBWc/viewform, παράσταση διαμαρτυριών στο Υ.Ο. κλπ), και όχι να μείνουμε στην ανταλλαγή ανακοινώσεων που κανέναν δεν ενοχλούν.
Συνάδελφοι,

Η επιτυχία ενός τέτοιου αγώνα εξαρτάται και από τη δική σας συμμετοχή. Πέρα από την κριτική πρέπει να περάσουμε και στη δράση.

Σε καλούμε να συμμετάσχεις στις πρωτοβουλίες που θα αναληφθούν το επόμενο διάστημα.


Θέλετε να δείτε τα σχόλια; Η προβολή των σχολίων απαιτεί την ενεργοποίηση των cookies, επιλογή η οποία έχει απενεργοποιηθεί απο εσάς.
Μπορείτε να αλλάξετε τις ρυθμίσεις των cookies πατώντας εδώ και να επιτρέψετε την προβολή των σχολίων σε κάθε άρθρο.

Δημιουργία νέας κατηγορίας

Κατηγορίες προσωπικής βιβλίοθήκης