Αποτελέσματα live αναζήτησης

ΕΦΕΕ - ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ ΓΙΑ ΘΕΜΑΤΑ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΩΝ ΜΗΧΑΝΙΣΜΩΝ

  • Εκτιμώμενος χρόνος ανάγνωσης 2 λεπτά
  • Στις Νομοθετικές διατάξεις για τον εκσυγχρονισμό του Κώδικα Βιβλίων και Στοιχείων που δώσατε στη δημοσιότητα για δημόσια διαβούλευση περιλαμβάνονται ...

ΕΝΩΣΗ ΦΟΡΟΤΕΧΝΙΚΩΝ ΕΛΕΥΘΕΡΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ

ΝΟΜΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ (Ε.Φ.Ε.Ε.Θ.)

ΠΛ. ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ 12 - 546 26 ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

ΤΗΛ.: 2310/554.073 - FAX: 2310/523.666

www.efeeth.gr, e-mail: [email protected], [email protected]

ΠΡΟΣ ΤΟΝ

ΥΦΥΠΟΥΡΓΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ

& ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ

κ. ΑΝΤ. ΜΠΕΖΑ

Θεσσαλονίκη 9/11/2006

 

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ:

Π.Ο.Φ.Ε.Ε.
ΟΕΕ-ΠΤΚΜ
Ε.Ε.Θ.
ΒΙΟΤΕΧΝΙΚΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ
Ε.Β.Ε.Θ.
Ο.Ε.Ε.Θ.
ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΒΙΟΤΕΧΝΙΚΩΝ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ
 

Αξιότιμε Κύριε Υπουργέ

 

Στις Νομοθετικές διατάξεις για τον εκσυγχρονισμό του Κώδικα Βιβλίων και Στοιχείων που δώσατε στη δημοσιότητα για δημόσια διαβούλευση περιλαμβάνονται τροποποιήσεις που αφορούν τους Φορολογικούς Ηλεκτρονικούς Μηχανισμούς, οι οποίες δημιουργούν περισσότερα προβλήματα απ΄ αυτά που πάνε να λύσουν.

Ειδικότερα στο άρθρο 8 «Φορολογικοί Ηλεκτρονικοί Μηχανισμοί» παρ.3 αναφέρεται ότι όσοι επιτηδευματίες τηρούν με μηχανογραφικό τρόπο μέσω Η/Υ εκτός από τα στοιχεία και τα βιβλία πλέον, υποχρεούνται για την διασφάλιση των ηλεκτρονικών δεδομένων κατά την τήρηση, έκδοση και διαφύλαξη των βιβλίων και στοιχείων τους στη χρήση Ειδικών Ηλεκτρονικών Ασφαλών Διατάξεων Σήμανσης .

Τα προβλήματα που δημιουργεί αυτή η διάταξη εάν ισχύσει για τα βιβλία είναι τα παρακάτω:

1. Υποχρεώνει περίπου 1.000.000 μικρομεσαίες επιχειρήσεις οι οποίες δεν έχουν δικό τους λογιστήριο και την τήρηση και εκτύπωση των βιβλίων τους έχουν αναλάβει τα Λογιστικά-Φοροτεχνικά γραφεία όλης της χώρας, να προμηθευθούν Ηλεκτρονικούς Υπολογιστές, Λογισμικά Προγράμματα και επί πλέον Φορολογικούς Ηλεκτρονικούς Μηχανισμούς, για να εκτυπώνουν τα λογιστικά τους βιβλία. Το αποτέλεσμα θα είναι όλες αυτές οι επιχειρήσεις να επιβαρυνθούν με επιπρόσθετο κόστος και να δημιουργηθούν προβλήματα σωστής λειτουργίας τους.

2. Τα Λογιστικά- Φοροτεχνικά γραφεία θα υποχρεωθούν να εκτυπώνουν τα βιβλία των πελατών τους στη έδρα τους ή να υποδεχθούν στο γραφείο τους μηχανισμούς αυτών, με αποτέλεσμα να επέλθει αναστάτωση στις επιχειρήσεις και στους λογιστές και να αυξηθεί το κόστος των λογιστικών υπηρεσιών που προσφέρουν .

3. Το όφελος του μέτρου αυτού για τα φορολογικά έσοδα είναι αμφιβόλου αποτελεσματικότητας και το μόνο που θα πετύχει εκτός από το κόστος και την αναστάτωση, να επιβαρύνει και με δυσβάσταχτα πρόστιμα τις επιχειρήσεις αφού με το άρθρο 4 των νομοθετικών διατάξεων του νέου Κ.Β.Σ. που αναφέρει «ότι τα βιβλία εάν δεν εκτυπώνονται ή δεν εγγράφονται σε ηλεκτρομαγνητικά μέσα κατά περίπτωση μέχρι την

προθεσμία υποβολής της δήλωσης ή του κλεισίματος του ισολογισμού όταν τηρούνται βιβλία Γ κατηγορίας, είναι ως να μη τηρήθηκαν για τη χρήση που αφορούν», τα βιβλία θα κρίνονται ανεπαρκή, διότι η μη τήρηση των βιβλίων βάσει του άρθρου 30 ΚΒΣ είναι λόγος ανεπάρκειας των βιβλίων. Δηλαδή οι επιχειρήσεις που θα εκτυπώσουν εκπρόθεσμα τα βιβλία

τους στο τέλος της χρήσης, θα υποστούν τις βαρύτατες συνέπειες του εξωλογιστικού προσδιορισμού των αποτελεσμάτων τους.

4. Οι μόνες ωφελημένες επιχειρήσεις από το μέτρο αυτό είναι αυτές που παραγάγουν και εμπορεύονται τους μηχανισμούς αυτούς.

 

Παρακαλούμε λοιπόν για όλα τα παραπάνω να μην ισχύσουν οι εν λόγω τροποποιήσεις του Κ.Β.Σ., γιατί το πρόβλημα της φοροδιαφυγής και της παραοικονομίας δεν λύνεται με το να «κλειδώνουν» οι ημερομηνίες εκτύπωσης των βιβλίων των επιτηδευματιών και τα ελλείμματα στα φορολογικά έσοδα να καλύπτονται με εξοντωτικά πρόστιμα στις επιχειρήσεις και στους λογιστές.

 

Με τιμή

 

Για το Δ.Σ.

 Δημιουργία νέας κατηγορίας

Κατηγορίες προσωπικής βιβλίοθήκης