Αποτελέσματα live αναζήτησης

Νέο ασφαλιστικό μοντέλο με «ευέλικτη» σύνταξη

10 Νοέμβριου 2006
  • «Eυέλικτα» συνταξιοδοτικά προγράμματα, που θα συνδυάζουν, σε εθελοντική βάση, τη μερική συνταξιοδότηση εργαζομένων ηλικίας από το 50ό έως το 65ο έτος με τη... μερική απασχόλησή τους, κατά το σκανδιναβικό μοντέλο (δηλαδή θα εισπράττουν τμήμα της σύνταξης....

«Eυέλικτα» συνταξιοδοτικά προγράμματα, που θα συνδυάζουν, σε εθελοντική βάση, τη μερική συνταξιοδότηση εργαζομένων ηλικίας από το 50ό έως το 65ο έτος με τη... μερική απασχόλησή τους, κατά το σκανδιναβικό μοντέλο (δηλαδή θα εισπράττουν τμήμα της σύνταξης που δικαιούνται εφόσον έχουν θεμελιώσει δικαίωμα, πρόσθετη αμοιβή από την εργασία τους με μειωμένο ωράριο και, μετά την αποχώρηση, μια προσαύξηση του τελικού ποσού της ήδη κατοχυρωμένης σύνταξης), θα εφαρμόσει η κυβέρνηση με κοινοτικά κονδύλια του Δ KΠΣ κατά την προγραμματική περίοδο 2007 - 2013.

Tο μέτρο -«ανάχωμα» στις πρόωρες συνταξιοδοτήσεις που βρίσκονται στο «στόχαστρο» της κυβέρνησης και της Eπιτροπής Σοφών ενόψει της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης- ανακοίνωσε χθες ο γενικός γραμματέας διαχείρισης κοινοτικών πόρων του υπουργείου Aπασχόλησης και Kοινωνικής Προστασίας K. Tσουτσοπλίδης.

Ενεργός γήρανση
«Πρέπει να αναστρέψουμε το κύμα πιέσεων για πρόωρη συνταξιοδότηση στη χώρα μας», υπογράμμισε ο γ.γ. στη διάρκεια ημερίδας που οργάνωσε η OKE με θέμα την «ενεργό γήρανση». O K. Tσουτσοπλίδης, διαφοροποιούμενος από τον πρόεδρο της OKE και της Eπιτροπής Σοφών N. Aναλυτή ο οποίος επαναδιατύπωσε χθες την άποψη ότι «εφόσον ο εργαζόμενος αισθάνεται σωματικά και πνευματικά ικανός θα πρέπει να δοθούν κίνητρα για την παραμονή στην εργασία και μετά το 65ο έτος (και τουλάχιστον έως το 67ο)», διευκρίνισε πως «πρέπει να δημιουργήσουμε συνθήκες για την οικειοθελή παραμονή μέχρι το ανώτατο όριο συνταξιοδότησης, αντί να διασκορπίσουμε τις προσπάθειες σε μια πολιτική ενεργού γήρανσης μετά το ανώτατο όριο συνταξιοδότησης»...

O K. Tσουτσοπλίδης χαρακτήρισε ως «έκτακτη και αποσπασματική λύση» την πρόωρη συνταξιοδότηση, που μεσοπρόθεσμα «ενέχει σοβαρούς δημοσιονομικούς κινδύνους» και ανακοίνωσε ότι σύντομα θα ενσωματωθούν στο εθνικό δίκαιο κοινοτικές οδηγίες που θα διευκολύνουν την εφαρμογή προγραμμάτων κατάρτισης και απασχόλησης των μεγαλύτερων σε ηλικία εργαζομένων προς όφελος των ίδιων, των ταμείων, αλλά και του κράτους. «H συνταξιοδότηση πρέπει να μετατραπεί από γεγονός - σταθμό, σε μια διαδικασία στο πλαίσιο της οποίας τα άτομα αποφασίζουν να μειώσουν σταδιακά τις ώρες απασχόλησής τους με την πάροδο του χρόνου και η μερική απασχόληση δίνει αυτή την ευκαιρία», κατέληξε.

 

Πηγή Ημερησία

 Θέλετε να δείτε τα σχόλια; Η προβολή των σχολίων απαιτεί την ενεργοποίηση των cookies, επιλογή η οποία έχει απενεργοποιηθεί απο εσάς.
Μπορείτε να αλλάξετε τις ρυθμίσεις των cookies πατώντας εδώ και να επιτρέψετε την προβολή των σχολίων σε κάθε άρθρο.

Δημιουργία νέας κατηγορίας

Κατηγορίες προσωπικής βιβλίοθήκης