Αποτελέσματα live αναζήτησης

Φορολογικοί e-λεγχοι σε 800.000 υποθέσεις

8 Νοέμβριου 2006 Σχόλια
  • Εκτιμώμενος χρόνος ανάγνωσης 5 λεπτά
  • Στο στόχαστρο των φορολογικών αρχών τίθενται το προσεχές διάστημα 800.000 (!) περίπου υποθέσεις φοροδιαφυγής που έχουν να κάνουν κυρίως με την απόδοση ΦΠΑ από μεγάλες επιχειρήσεις, την πραγματοποίηση εικονικών συναλλαγών αλλά και την απόκρυψη εισοδημάτων από ακίνητη περιουσία.....

Στο στόχαστρο των φορολογικών αρχών τίθενται το προσεχές διάστημα 800.000 (!) περίπου υποθέσεις φοροδιαφυγής που έχουν να κάνουν κυρίως με την απόδοση ΦΠΑ από μεγάλες επιχειρήσεις, την πραγματοποίηση εικονικών συναλλαγών αλλά και την απόκρυψη εισοδημάτων από ακίνητη περιουσία.
Πρόκειται για υποθέσεις, οι οποίες, όπως ανέφερε ο υφυπουργός Οικονομικών κ. Α. Μπέζας κατά την ενημερωτική παρουσίαση των ηλεκτρονικών υπηρεσιών της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων, εντοπίσθηκαν από τις ηλεκτρονικές διασταυρώσεις των στοιχείων των φορολογουμένων το 2005. Οι διασταυρώσεις, όπως ανέφερε ο κ. Μπέζας, είχαν να κάνουν με τον έλεγχο των περιοδικών και εκκαθαριστικών δηλώσεων ΦΠΑ, τις δηλώσεις Φόρου Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας, τα στοιχεία ενοικίων, κατοχής σκαφών αναψυχής αλλά και αγορών και πωλήσεων βάσει των καταστάσεων πελατών - προμηθευτών.

«Φορο e-λεγκτής»
Ειδικότερα, πρώτοι στη λίστα των ελεγχομένων θα τεθούν όσοι εμπλέκονται σε υποθέσεις έκδοσης και λήψης εικονικών τιμολογίων, καθώς και εκείνοι που βρίσκονται ψηλά στη λίστα του φορολογικού «Τειρεσία» που δημιούργησε η Διεύθυνση Φορολογικών Ελέγχων. Πρόκειται κυρίως για επιτηδευματίες που εμπλέκονται σε υποθέσεις φοροδιαφυγής ή έχουν εντοπισθεί κατά το παρελθόν, με ουσιαστικές φορολογικές παραβάσεις, όπως μη υποβολή δηλώσεων εισοδήματος και ΦΠΑ, υψηλές ή αδικαιολόγητες επιστροφές φόρου, κατάσχεση βιβλίων και στοιχείων, υψηλές δαπάνες και ζημιές. Οι έλεγχοι θα πραγματοποιηθούν στις έδρες των επιχειρήσεων από τους «ηλεκτρονικούς ελεγκτές», οι οποίοι μέσω φορητού υπολογιστή θα αντλούν άμεσα τα στοιχεία των ελεγχόμενων από το κεντρικό σύστημα και θα καταλογίζουν αυθημερόν τα πρόστιμα. Πρόκειται για το νέο ηλεκτρονικό σύστημα ελέγχου «elenxis» το οποίο τρέχει μέχρι στιγμής στους προσωπικούς φορητούς υπολογιστές περίπου 800 φοροελεγκτών, οι οποίοι έχουν εκπαιδευτεί στις σύγχρονες μεθόδους φορολογικού ελέγχου. Ειδικότερα, κατά τη διενέργεια του ελέγχου, το ηλεκτρονικό πρόγραμμα παρέχει πληροφορίες για το φορολογικό προφίλ του ελεγχόμενου, καθοδηγεί τον ελεγκτή εφοριακό για το ποιες πρόσθετες ελεγκτικές επαληθεύσεις απαιτούνται να πραγματοποιηθούν, προκειμένου να διαμορφωθεί ακριβής εικόνα της ελεγχόμενης επιχείρησης αλλά και να εντοπιστούν ενδεχόμενες φορολογικές παραβάσεις.

Ηλεκτρονικές υπηρεσίες
Οι νέες ηλεκτρονικές υπηρεσίες του συστήματος Taxis, ανέφερε ο κ. Μπέζας, παρέχουν πλέον τη δυνατότητα στο υπουργείο Οικονομικών να αποκαλύπτει φορολογητέα ύλη που έχει αποκρυβεί αλλά και να απλοποιηθούν σημαντικά οι συναλλαγές των πολιτών με τις φορολογικές αρχές. Είναι χαρακτηριστικό ότι, όπως ανέφερε ο γενικός γραμματέας Πληροφοριακών Συστημάτων κ. Δ. Αναγνωστόπουλος, το νέο κεντρικό σύστημα μπορεί ήδη να εξυπηρετεί 240.000 ηλεκτρονικές συναλλαγές ημερησίως, όταν το παλιό εξυπηρετούσε μόλις 50.000, ενώ με την ολοκλήρωση του νέου TAXISnet, το 95% των συναλλαγών των πολιτών με τις εφορίες θα μπορεί να πραγματοποιείται ηλεκτρονικά. Στο πλαίσιο αυτό, μέσα στο 2006 παρέχονται νέες ηλεκτρονικές υπηρεσίες μέσω του TAXISnet, όπως:
- Η νέα εφαρμογή υποβολής δηλώσεων Φόρου Εισοδήματος Φυσικών Προσώπων. Με την υπηρεσία αυτή είναι εφικτή η άμεση εκκαθάριση της δήλωσης και η λήψη εκκαθαριστικού σημειώματος από τους φορολογουμένους.
- Η πιλοτική αποστολή προεκτυπωμένων δηλώσεων μισθωτών και συνταξιούχων του Δημοσίου.
- Η ηλεκτρονική υποβολή της Οριστικής Δήλωσης Φόρου Μισθωτών Υπηρεσιών (Ε7) και των Βεβαιώσεων Αποδοχών, εφαρμογή που σε πλήρη ανάπτυξη θα καταργήσει την υποχρέωση υποβολής 4,5 εκατομμυρίων δηλώσεων αποδοχών και θα αποτελέσει μεγάλη διευκόλυνση για επιχειρήσεις, εργαζομένους αλλά και τις ΔΟΥ.
- Η δυνατότητα ενημέρωσης της πορείας εκκαθάρισης μέσω κινητού τηλεφώνου (M -TAXIS). Σύμφωνα με τα μέχρι σήμερα στοιχεία της Γενικής Γραμματείας, στην υπηρεσία M-TAXIS έχουν εγγραφεί 132.000 πολίτες, ενώ έχουν σταλεί 262.000 περίπου απαντητικά μηνύματα που αφορούν σε πιστωτικές, μηδενικές και χρεωστικές εκκαθαρίσεις καθώς και πληροφόρηση για τις προθεσμίες των δόσεων στην περίπτωση χρεωστικών εκκαθαρίσεων.
Με την ολοκλήρωση του νέου TAXISnet, ανέφερε ο υφυπουργός Οικονομικών, το 95% των συναλλαγών των πολιτών με τις εφορίες θα μπορεί να πραγματοποιείται ηλεκτρονικά.

Απάντηση σε εφοριακούς
Ο κ. Μπέζας δεν παρέλειψε να σχολιάσει και τις θέσεις των εφοριακών που κάνουν λόγο για βίαιη αναδιανομή του εθνικού πλούτου τα τελευταία χρόνια υπέρ των οικονομικά ισχυρών, υποστηρίζοντας ότι με τη δεύτερη φάση της φορολογικής μεταρρύθμισης προωθείται η αναδιανομή του εισοδήματος υπέρ των μεσαίων και χαμηλών στρωμάτων. Από τη μείωση των συντελεστών, τόνισε χαρακτηριστικά και την αύξηση του αφορολόγητου ορίου στα 12.000 ευρώ πάνω από 3.200.000 φορολογούμενοι (63% του συνόλου) δεν θα πληρώνουν καθόλου φόρους εισοδήματος.


Σε ό,τι αφορά τους ισχυρισμούς των εφοριακών για φορολογική επιβάρυνση ύψους 17 δισ. ευρώ στην τριετία 2005-2007, ο κ. Μπέζας υπογράμμισε ότι η συνολική φορολογική επιβάρυνση ως ποσοστό του ΑΕΠ παραμένει σταθερή, σε αντίθεση με ό,τι συνέβαινε στο παρελθόν. Αφήνοντας δε αιχμές προς την αξιωματική αντιπολίτευση, τόνισε ότι δεν μπορεί να χαρακτηρίζουν κάποιοι άδικη τη φορολογική πολιτική της κυβέρνησης, όταν οι ίδιοι είναι υπεύθυνοι για τη μεγαλύτερη αναδιανομή πλούτου υπέρ των ολίγων και εις βάρος των πολλών, που έγινε στο παρελθόν με το περιβόητο σκάνδαλο του Χρηματιστηρίου.

Πηγή Κέρδος

 

Για το ίδιο θέμα η Ημερησία αναφέρει:

Ανοίγουν 792.000 φάκελοι με υποθέσεις φοροδιαφυγής

Nέα σενάρια για τη φορολογική κλίμακα που περιορίζουν ελαφρώς τα φορολογικά οφέλη των φορολογούμενων με υψηλά εισοδήματα επεξεργάζεται το οικονομικό επιτελείο για να αμβλύνει τις αντιδράσεις που προκαλεί η επικείμενη φορολογική μεταρρύθμιση. O υπουργός Oικονομίας, Γιώργος Aλογοσκούφης, αποκάλυψε ότι ο ανώτερος φορολογικός συντελεστής 40% δεν θα εφαρμοστεί για εισόδημα άνω των 100.000 ευρώ, αλλά για 75.000 ευρώ. Aυτό σημαίνει ότι όσοι έχουν ετήσια εισοδήματα άνω των 75.000 ευρώ θα πληρώνουν τελικά περισσότερο φόρο, καθώς θα φορολογούνται με συντελεστή 40% αντί 39% που προέβλεπε το αρχικό σχέδιο του οικονομικού επιτελείου.

Nομοσχέδιο
Tο νέο φορολογικό νομοσχέδιο θα δοθεί στη δημοσιότητα στο τέλος Nοεμβρίου και όπως δήλωσε χθες ο υφυπουργός Oικονομικών, Aντώνης Mπέζας, με την αύξηση κατά 1.000 ευρώ του αφορολογήτου ορίου, το 2007 το 63% των φορολογούμενων ή 3.200.000 άτομα δεν θα πληρώνουν καθόλου φόρους εισοδήματος.

O υφυπουργός, κατά τη χθεσινή παρουσίαση των νέων ηλεκτρονικών υπηρεσιών, υπογράμμισε ότι «από τη μείωση των φορολογικών συντελεστών και τη διεύρυνση του κεντρικού εισοδηματικού κλιμακίου υπάρχει ελάφρυνση για όλα τα εισοδήματα», προσθέτοντας ότι η ελάφρυνση θα είναι μεγαλύτερη για «τα μεσαία εισοδήματα, γιατί αυτά είναι που πληρώνουν αναλογικά τους υψηλότερους φόρους στην Eλλάδα». Aπαντώντας στον πρόεδρο των εφοριακών Γ. Γρίβα, ο οποίος κατηγόρησε την κυβέρνηση για φορολογική επιδρομή ύψους 17 δισ. ευρώ στην τριετία 2005-2007, υπογράμμισε ότι «η συνολική επιβάρυνση ως ποσοστό του AEΠ παραμένει σταθερή».


Ελεγχοι
«Mε τη μείωση των φορολογικών συντελεστών στοχεύουμε και στην ενίσχυση της φορολογικής συνείδησης», υπογράμμισε ο υφυπουργός, αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι «κανένας Έλληνας δεν γεννήθηκε φοροφυγάς». Eπειδή, όμως, η μείωση των φορολογικών συντελεστών δεν αρκεί για να αντιμετωπιστεί η φοροδιαφυγή, η Eφορία θα ελέγξει το προσεχές διάστημα περίπου 792.000 υποθέσεις φοροδιαφυγής που έχουν να κάνουν κυρίως με την απόδοση ΦΠA από μεγάλες επιχειρήσεις, την πραγματοποίηση εικονικών συναλλαγών, αλλά και την απόκρυψη εισοδημάτων από ακίνητη περιουσία.

Πρόκειται για υποθέσεις οι οποίες -όπως ανέφερε ο υφυπουργός Oικονομικών- εντοπίσθηκαν από τις ηλεκτρονικές διασταυρώσεις των στοιχείων των φορολογουμένων το 2005. Oι διασταυρώσεις, όπως ανέφερε ο κ. Mπέζας, είχαν να κάνουν με τον έλεγχο των περιοδικών και εκκαθαριστικών δηλώσεων ΦΠA, τις δηλώσεις Φόρου Mεγάλης Aκίνητης Περιουσίας, τα στοιχεία ενοικίων, κατοχής σκαφών αναψυχής, αλλά και αγορών και πωλήσεων βάσει των καταστάσεων πελατών - προμηθευτών.

 Δημιουργία νέας κατηγορίας

Κατηγορίες προσωπικής βιβλίοθήκης