Αποτελέσματα live αναζήτησης

Προτάσεις ΠΟΕ-ΔΟΥ για φορολογικές μεταρρυθμίσεις

7 Νοέμβριου 2006 Σχόλια
  • Εκτιμώμενος χρόνος ανάγνωσης 4 λεπτά
  • Τέσσερις προτάσεις, ενόψει της φορολογικής μεταρρύθμισης που προωθεί η κυβέρνηση, έκανε τη Δευτέρα η Πανελλήνια Ομοσπονδία των Εργαζομένων στις Δημόσιες Οικονομικές Υπηρεσίες. Σε συνέντευξη Τύπου...

Τέσσερις προτάσεις, ενόψει της φορολογικής μεταρρύθμισης που προωθεί η κυβέρνηση, έκανε τη Δευτέρα η Πανελλήνια Ομοσπονδία των Εργαζομένων στις Δημόσιες Οικονομικές Υπηρεσίες.
Σε συνέντευξη Τύπου που παρέθεσε σήμερα το προεδρείο της, πρότεινε να μειωθεί ο φορολογικός συντελεστής των κερδών μόνο για τις βιοτεχνικές και βιομηχανικές επιχειρήσεις, καθώς επίσης να καταργηθεί ο αυτοέλεγχος, να διατηρηθεί ο φορολογικός συντελεστής 15% για τα εισοδήματα των φυσικών προσώπων από 12 έως 13 χιλιάδες ευρώ και να καταργηθούν οι μικρές ΔΟΥ, επειδή, όπως σημείωσαν οι εφοριακοί, αποτελούν εστία φοροδιαφυγής.

Παράλληλα το προεδρείο των εργαζομένων άσκησε κριτική στη φορολογική πολιτική που εφαρμόζει η κυβέρνηση και χαρακτήρισε ψευδεπίγραφες τις φορολογικές ελαφρύνσεις της φορολογικής μεταρρύθμισης.

Οι εκπρόσωποι της ΠΟΕ-ΔΟΥ υποστήριξαν ότι την τριετία 2005-2007 οι Έλληνες φορολογούμενοι πλήρωσαν και θα πληρώσουν συνολικά 17 δισ. ευρώ επιπλέον άμεσους και έμμεσους φόρους. Στο ίδιο διάστημα, όπως υποστήριξαν, 860 εκατ. ευρώ λιγότερους φόρους πλήρωσαν και θα πληρώσουν οι 30 μεγαλύτερες επιχειρήσεις της χώρας.

Επίσης, όπως ανέφεραν οι εκπρόσωποι της ΠΟΕ-ΔΟΥ, 1,5 δισ. ευρώ χαρίστηκαν το 2005 σε 30.000 μεγάλες επιχειρήσεις με την απόφαση περαίωσης των ανέλεγκτων χρήσεων.

Πηγή express

Για το ίδιο θέμα Το κέρδος γράφει:

Φοροεπιδρομή προαναγγέλλουν οι εφοριακοί

Τη στιγμή που η φοροδιαφυγή αγγίζει το ιλιγγιώδες ποσό των 2,5 δισ. ευρώ ετησίως, οι Ελληνες φορολογούμενοι καλούνται να καταβάλουν το αστρονομικό ποσό των 17 δισ. ευρώ σε άμεσους και έμμεσους φόρους, προκειμένου να στηριχθούν οι προϋπολογισμοί της περιόδου 2005-2007. Τα αποκαλυπτικά αυτά στοιχεία παρουσίασε χθες η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εφοριακών.

Το αστρονομικό ποσό των 17 δισ. ευρώ σε άμεσους και έμμεσους φόρους καλούνται να πληρώσουν οι Ελληνες φορολογούμενοι την τριετία 2005-2007 στο πλαίσιο στήριξης του προϋπολογισμού από 8,6 δισ. ευρώ την περίοδο 2002 - 2005. Την ίδια στιγμή το ύψος της φοροδιαφυγής αγγίζει το ιλιγγιώδες ποσό των 2,5 δισ. ευρώ ετησίως, στερώντας σημαντικούς πόρους από το Δημόσιο που θα μπορούσαν να κατευθυνθούν στην άσκηση κοινωνικότερης πολιτικής.
Τα αποκαλυπτικά αυτά στοιχεία παρουσίασε σε χθεσινή συνέντευξη Τύπου ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εφοριακών κ. Γ. Γρίβας, ο οποίος χαρακτήρισε άστοχο τον όρο «φορολογική μεταρρύθμιση, καθώς όπως ανέφερε μόνο από τις λεγόμενες «ελαφρύνσεις» στην άμεση φορολογία (κλίμακα και συντελεστές) θα προκύψει επιπλέον επιβάρυνση ύψους 900 εκατ. ευρώ για μικροεπαγγελματίες, μισθωτούς και συνταξιούχους.
Από την άλλη πλευρά ο κ. Γρίβας έκανε λόγο για όργιο φοροδιαφυγής που ενισχύεται από τις φορολογικές ρυθμίσεις στις οποίες προσέφυγε η κυβέρνηση τα τελευταία χρόνια στο πλαίσιο ενίσχυσης των δημοσίων εσόδων (αυτοέλεγχος, περαίωση ανέλεγκτων χρήσεων 1998-2002 κ.λπ.). Αφησε δε σαφείς αιχμές για επώνυμους φοροφυγάδες τους οποίους γνωρίζουν και τα κόμματα πλην όμως, όπως ανέφερε, αδυνατεί να κατονομάσει η Ομοσπονδία για λόγους φορολογικού απορρήτου. «Ολοι γνωρίζουν ονόματα» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Γρίβας και πρόσθεσε ότι από τους ελέγχους που πραγματοποιήθηκαν την τελευταία τριετία από το ΕΘΕΚ διαπιστώθηκαν σημαντικές περιπτώσεις φοροδιαφυγής από 3.000 μεγάλες επιχειρήσεις.

Ισοζύγιο φόρων
Ο πρόεδρος της ΠΟΕ - ΔΟΥ έκανε λόγο για βίαιη αναδιανομή του εθνικού πλούτου τα τελευταία χρόνια υπέρ των οικονομικά ισχυρών, παραθέτοντας στοιχεία που δείχνουν ότι:
- Οι 30.000 μεγαλύτερες επιχειρήσεις της χώρας καταβάλλουν 860 εκατ. ευρώ λιγότερους φόρους (κατά δήλωση) την περίοδο (2005-2007). Είναι χαρακτηριστικό ότι σύμφωνα με τις φορολογικές δηλώσεις που υπέβαλαν εφέτος οι μεγάλες επιχειρήσεις, το 56% των ΑΕ δήλωσε λιγότερα κέρδη και το 10% ζημιά. Μόνο στις τέσσερις μεγάλες εφορίες Αθηνών και Θεσσαλονίκης οι φόροι που αντιστοιχούν στις μεγάλες επιχειρήσεις είναι κατά 339 εκατ. ευρώ λιγότεροι σε σχέση με το 2005, παρά την αύξηση του ποσοστού προκαταβολής φόρου. Με δεδομένη τη μείωση των συντελεστών το 2006 και το 2007 (σε 29% και 25% αντίστοιχα) οι μετριότεροι υπολογισμοί κάνουν λόγο για λιγότερους φόρους ύψους 1,2 δισ. ευρώ από τις 30.000 μεγαλύτερες επιχειρήσεις.
- Τα ελληνικά νοικοκυριά κατέβαλαν επιπλέον φόρους ύψους 2,5 δισ. ευρώ για καύσιμα με την κυβέρνηση να εξακολουθεί να αρνείται το επίδομα θέρμανσης.
- Με την απόφαση περαίωσης των ανέλεγκτων χρήσεων χαρίστηκε το 2005 σε 30.000 μεγάλες επιχειρήσεις ποσό ύψους 1,5 δισ. ευρώ. Τη φορολογική αυτή ασυδοσία, υπογράμμισε ο κ. Γρίβας, επιτείνει η θεσμοθετείσα αυτοπεραίωση, η οποία απαγορεύει τον φορολογικό έλεγχο σε επιχειρήσεις που «αυτοελέγχονται» και παρουσιάζουν ακαθάριστα έσοδα μέχρι 300.000 ευρώ.

Τι προτείνουν
Προκειμένου να επέλθει φορολογική δικαιοσύνη, να ενισχυθεί η επιχειρηματικότητα και να περιοριστούν τα φαινόμενα φοροδιαφυγής και διαφθοράς, ο κ. Γρίβας κατέθεσε εκ μέρους των εφοριακών τέσσερις προτάσεις που έχουν να κάνουν με:
- Τη διατήρηση του φορολογικού συντελεστή 15% στη φορολογική κλίμακα μισθωτών και συνταξιούχων για εισοδήματα από 12.000 - 13.000 ευρώ προκειμένου να μην επέλθει φορολογική επιβάρυνση από τη μετάταξή τους σε υψηλότερα κλιμάκια.
- Τη μείωση του φορολογικού συντελεστή στο 15% για τις εμπορικές, βιοτεχνικές και μεταποιητικές επιχειρήσεις προκειμένου να ενισχυθούν οι κλάδοι αυτοί που, λόγω των εξελίξεων στην αγορά, πλήττονται σήμερα περισσότερο σε σχέση με άλλες νεότερες επαγγελματικές δραστηριότητες.
- Την κατάργηση του αυτοελέγχου που λειτουργεί σήμερα ως «παράθυρο» φοροδιαφυγής,. Είναι χαρακτηριστικό ότι σύμφωνα με τα στοιχεία οι φόροι που προκύπτουν μετά την περαίωση είναι 30πλάσιοι λιγότεροι από αυτούς που βεβαίωναν τα ελεγκτικά όργανα.
- Την κατάργηση των μικρών ΔΟΥ, οι οποίες αδυνατούν να αντεπεξέλθουν επιχειρησιακά σε ελεγκτικές διαδικασίες και υπολειτουργούν.
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Κατηγορίες προσωπικής βιβλίοθήκης