Αποτελέσματα live αναζήτησης

Τι αλλάζει στο ασφαλιστικό σύστημα το 2007

3 Νοέμβριου 2006 Σχόλια
  • Εκτιμώμενος χρόνος ανάγνωσης 2 λεπτά

Στα επίπεδα του 2006 (3,5% - 4%) θα κυμανθούν οι αυξήσεις στις συντάξεις, σύμφωνα με τους συνδικαλιστές των ασφαλιστικών ταμείων ενώ πληθώρα αλλαγών αναμένεται να επέλθουν εντός του επόμενου έτους στο ασφαλιστικό σύστημα με βάση νόμους που έχουν ψηφιστεί εδώ και 18 χρόνια.
Στις αλλαγές αυτές περιλαμβάνονται η αύξηση του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης κατά ένα εξάμηνο για πολλές κατηγορίες ασφαλισμένων που θεμελιώνουν συνταξιοδοτικό δικαίωμα το 2007, η αύξηση των ετών ασφάλισης για συνταξιοδότηση, η αύξηση των ενσήμων που απαιτούνται για συνταξιοδότηση από το ΕΤΕΑΜ, η μείωση του ποσοστού της βασικής σύνταξης του ΟΓΑ, η αναπροσαρμογή των συντάξεων των στρατιωτικών, η καταβολή του ΛΑΦΚΑ (2 δόσεις) κ.λπ.

Τι αλλάζει και πού

Στις αλλαγές κυριαρχεί η αύξηση κατά ένα εξάμηνο του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης. Ετσι αυξάνεται από 1/1/2007 κατά ένα εξάμηνο το όριο ηλικίας συνταξιοδότησης για όσους συμπληρώνουν τα απαιτούμενα για τη θεμελίωση δικαιώματος έτη ασφάλισης το 2007. Η συγκεκριμένη αλλαγή αφορά 28 ομάδες ασφαλισμένων από 18 συνολικά ταμεία κύριας ασφάλισης και το Δημόσιο, ενώ δεν συμπεριλαμβάνονται οι ασφαλισμένοι στο ΙΚΑ, το ΤΕΒΕ, τον ΟΓΑ, το ΤΑΕ και το ΤΑΙΣΥΤ.
Από την άλλη κατά 150 Ημέρες Ασφάλισης θα αυξηθεί ο χρόνος για τη συνταξιοδότηση από το ΕΤΕΑΜ για όσους συνταξιοδοτούνται το 2007. Αντίστοιχη αύξηση είχαμε και το 2006 και θα έχουμε και τα επόμενα χρόνια, μέχρι να συμπληρωθούν οι 4.500 Ημέρες Ασφάλισης.

Οι αλλαγές στους δημοσίους υπαλλήλους

Το 2007 θα υπάρχει διαφορά στο εφάπαξ που χορηγείται στους δημοσίους υπαλλήλους. Η διαφορά που θα προκύψει θα είναι από 1.200 μέχρι 3.500 ευρώ για τη μεγάλη πλειονότητα, ενώ υπάρχουν και περιπτώσεις (γενικοί διευθυντές, δικαστικοί κ.λπ.) που η διαφορά θα ξεπεράσει τα 5.000 ευρώ. Για όσους λοιπόν έχουν αποφασίσει να συνταξιοδοτηθούν, συμφέρει η παραίτηση να γίνει μετά την 1/1/2007 και όχι πριν, προκειμένου να έχουν αυτήν τη διαφορά. Οι συνταξιούχοι δημόσιοι υπάλληλοι θα δουν να ενσωματώνεται στη σύνταξή τους το ποσό του επιδομάτων των 176 ευρώ που παίρνουν οι εν ενεργεία δημόσιοι υπάλληλοι. Η συγκεκριμένη ρύθμιση θα οδηγήσει στην αύξηση της σύνταξης των ήδη συνταξιούχων αλλά και όσων συνταξιοδοτηθούν τα επόμενα χρόνια μέχρι 122 ευρώ στην ολοκλήρωση των δόσεων.

Ενοποιήσεις ταμείων

Στα ειδικά Ταμεία θα πρέπει μέχρι την 1/1/2008 να έχουν ενταχθεί στο ΙΚΑ- ΕΤΑΜ (ΤΑΠ- ΟΤΕ, ΤΑΥΣΟ, ΤΣΠ- ΕΤΕ, ΤΣΠ- ΑΤΕ, ΤΑΠ-ΕΤΒΑ, ΤΑΠ «Η ΕΘΝΙΚΗ» και ΤΣΠ- ΗΣΑΠ). Τα πράγματα δεν είναι καθόλου εύκολα από τη στιγμή που τα συγκεκριμένα Ταμεία παρουσιάζουν πλέον σοβαρά ελλείμματα. Μόνο το ΤΑΠ- ΟΤΕ πρόκειται το 2007 να παρουσιάσει ετήσιο έλλειμμα 600 περίπου εκατομ. ευρώ, ενώ για το σύνολο αυτών των Ταμείων το έλλειμμα αναμένεται να ξεπεράσει τα 800 εκατ. ευρώ. Τα συγκεκριμένα ελλείμματα θα διευρυνθούν με την ένταξη στο ΙΚΑ εφόσον προβλέπεται μείωση των εισφορών. Το «κλειδί», λοιπόν, για να προχωρήσουν οι ενοποιήσεις είναι εάν και κατά πόσον θα συμμετέχουν οι δημόσιες επιχειρήσεις και οι Τράπεζες στην κάλυψη των ελλειμμάτων που δημιουργούνται. Η εκτίμηση είναι ότι σε 2- 3 χρόνια το ετήσιο έλλειμμα των 7 αυτών Ταμείων θα έχει διαμορφωθεί στα 1,1 δισ. ευρώ.

Πηγή ΚέρδοςΔημιουργία νέας κατηγορίας

Κατηγορίες προσωπικής βιβλίοθήκης