Αποτελέσματα live αναζήτησης

Στο 3,5% τα ευρωεπιτόκια τον Δεκέμβριο

3 Νοέμβριου 2006 Σχόλια
  • Εκτιμώμενος χρόνος ανάγνωσης 3 λεπτά
  • Πιστός, για μια ακόμη φορά, στο? ραντεβού με το ακριβότερο χρήμα, ο πρόεδρος της ΕΚΤ κ. Ζαν Κλοντ Τρισέ διέλυσε χθες ακόμη και τις τελευταίες αμφιβολίες για το εάν επίκειται νέα αύξηση των επιτοκίων του ευρώ, στο 3,5%, τον Δεκέμβριο....

Πιστός, για μια ακόμη φορά, στο? ραντεβού με το ακριβότερο χρήμα, ο πρόεδρος της ΕΚΤ κ. Ζαν Κλοντ Τρισέ διέλυσε χθες ακόμη και τις τελευταίες αμφιβολίες για το εάν επίκειται νέα αύξηση των επιτοκίων του ευρώ, στο 3,5%, τον Δεκέμβριο.
Ο κ. Τρισέ, μετά την χθεσινή συνεδρίαση της Κεντρικής Τράπεζας, όχι απλά ξεκαθάρισε ότι τα επιτόκια θα αυξηθούν για έκτη συνεχόμενη φορά τον επόμενο μήνα, αλλά άφησε ανοικτά όλα τα ενδεχόμενα και για το τι μέλλει γενέσθαι το 2007.

Υψηλοί ρυθμοί ανάπτυξης και πτώση της ανεργίας ανοίγουν διάπλατα τον δρόμο για ακόμη πιο ακριβό χρήμα στην ευρωζώνη - προοπτική που επαναβεβαίωσε χθες ο πρόεδρος της ΕΚΤ κ. Ζαν Κλοντ Τρισέ.
Ο κ. Τρισέ έστειλε και πάλι ξεκάθαρο μήνυμα στις αγορές, ότι πρέπει να αναμένουν νέα αύξηση των επιτοκίων του ευρώ, στο 3,5% τον Δεκέμβριο, καθώς όλοι οι δείκτες επιβεβαιώνουν το σενάριο της σταθερής και υψηλής ανάπτυξης στην ευρωζώνη.
Ενα ακόμη ισχυρό επιχείρημα στους τραπεζίτες της Φραγκφούρτης έδωσε χθες και η πτώση της ανεργίας στη Γερμανία σε ναδίρ δυόμισι ετών - πτώση, που ξεπέρασε ακόμη και τις πιο αισιόδοξες προβλέψεις κι έδειξε ότι οι γερμανικές βιομηχανίες ανοίγονται σταθερά στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας λόγω της αυξανόμενης εξαγωγικής ζήτησης.

 

Πιστός, για μια ακόμη φορά, στο… ραντεβού με το ακριβότερο χρήμα, ο πρόεδρος της ΕΚΤ κ. Ζαν Κλοντ Τρισέ διέλυσε χθες ακόμη και τις τελευταίες αμφιβολίες για το εάν επίκειται νέα αύξηση των επιτοκίων του ευρώ στο 3,5% τον Δεκέμβριο.
Ο κ. Τρισέ, μετά τη χθεσινή συνεδρίαση της κεντρικής τράπεζας, όχι απλά ξεκαθάρισε ότι τα επιτόκια θα αυξηθούν για έκτη συνεχόμενη φορά τον επόμενο μήνα, αλλά άφησε ανοικτά όλα τα ενδεχόμενα και για το τι μέλλει γενέσθαι το 2007.
Προτάσσοντας τη φράση-κλειδί περί ανάγκης «ισχυρής αντιπληθωριστικής επαγρύπνησης», κατέστησε σαφές ότι ο κύκλος της περιοριστικής νομισματικής πολιτικής στην ευρωζώνη κάθε άλλο παρά έχει κλείσει: «Απαιτείται», τόνισε, «ισχυρή επαγρύπνηση, προκειμένου να διασφαλιστεί ότι οι μεσοπρόθεσμοι και μακροπρόθεσμοι πληθωριστικοί κίνδυνοι στην ευρωζώνη θα παραμείνουν ελεγχόμενοι και δεν θα απειληθεί η σταθερότητα των τιμών».
«Εχει μεγάλη σημασία», πρόσθεσε, «να ενεργούμε με αποφασιστικό και έγκαιρο τρόπο. Εάν το σενάριό μας για την ανάπτυξη συνεχίσει να επιβεβαιώνεται, τότε θα απαιτηθεί και περαιτέρω προσαρμογή της νομισματικής πολιτικής».
Ο κ. Τρισέ, πάντως, απέφυγε να δώσει το παραμικρό στίγμα για το τι θα ακολουθήσει από το νέο έτος, λέγοντας ότι η κεντρική τράπεζα «θα πράξει ό,τι είναι αναγκαίο για να διασφαλίσει τη σταθερότητα των τιμών».
«Δεν πρόκειται να δώσω καμία κατεύθυνση για τη στάση που θα υιοθετήσουμε μετά το επόμενο… ραντεβού μας», δήλωσε χαρακτηριστικά, αναφερόμενος στην πολιτική που θα ακολουθήσει η ΕΚΤ μετά τον Δεκέμβριο.

Οι αξιωματούχοι της ΕΚΤ
Πρόσφατα, ο κ. Λορέντζο Μπίνι-Σμάγκι, μέλος του Εκτελεστικού Συμβουλίου της ΕΚΤ, είχε αφήσει να εννοηθεί ότι με την αύξηση του Δεκεμβρίου θα κλείσει και ο τρέχων κύκλος της αυστηρής νομισματικής πολιτικής. Χθες, όμως, ο κ. Τρισέ έσπευσε να κάνει λόγο για «προσωπικές απόψεις» και αρνήθηκε να δώσει οποιαδήποτε κατεύθυνση στις αγορές για τον επόμενο χρόνο.
Οι αναλυτές θεωρούν, πλέον, ότι όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοιχτά και υπενθυμίζουν ότι, σε αντίθεση με τον κ. Μπίνι Σμάγκι, ένα άλλο υψηλόβαθμο στέλεχος της ΕΚΤ, ο Ολλανδός κεντρικός τραπεζίτης κ. Νουτ Βέλινκ, δήλωσε την περασμένη εβδομάδα πως τα επιτόκια παραμένουν «σε πολύ χαμηλά επίπεδα». Ο κ. Βέλινκ είχε προσθέσει ότι «η οικονομία αγγίζει σταδιακά την πλήρη αναπτυξιακή δυναμική της, γεγονός που συνεπάγεται και αυξημένες πληθωριστικές πιέσεις», κυρίως μέσω αιτημάτων για μεγαλύτερες μισθολογικές αυξήσεις.
Η ΕΚΤ αναμένεται να δώσει τις νέες της προβλέψεις για τον πληθωρισμό και την ανάπτυξη τον Δεκέμβριο - προβλέψεις, που σε μεγάλο βαθμό θα καθορίσουν και την πολιτική της κατά τον επόμενο χρόνο.
Στο τέλος Αυγούστου η έκθεση της ΕΚΤ έδινε μέσο πληθωρισμό 2,4% τόσο για εφέτος όσο και για τον επόμενο χρόνο, ήτοι αισθητά υψηλότερο από το επιθυμητό «όριο ασφαλείας» του 2%.

Πηγή ΚέρδοςΔημιουργία νέας κατηγορίας

Κατηγορίες προσωπικής βιβλίοθήκης