Αποτελέσματα live αναζήτησης

Επισπεύδεται η ψήφιση του φορολογικού

31 Οκτώβριου 2006 Σχόλια
  • Εκτιμώμενος χρόνος ανάγνωσης 2 λεπτά
  • Στο χρονοδιάγραμμα της κατάθεσης του νέου προϋπολογισμού και του φορολογικού νομοσχεδίου κατέληξαν χθες, ο πρωθυπουργός στη συνάντησή του με τον υπουργό Oικονομίας και Οικονομικκών κ. Γ. Αλογοσκούφη. Ο προϋπολογισμός αλλά και το φορολογικό νομοσχέδιο ....

Στο χρονοδιάγραμμα της κατάθεσης του νέου προϋπολογισμού και του φορολογικού νομοσχεδίου κατέληξαν χθες, ο πρωθυπουργός στη συνάντησή του με τον υπουργό Oικονομίας και Οικονομικκών κ. Γ. Αλογοσκούφη. Ο προϋπολογισμός αλλά και το φορολογικό νομοσχέδιο θα κατατεθούν εντός του Nοεμβρίου, αλλά κατά πάσα πιθανότητα θα ψηφιστεί πρώτα το νομοσχέδιο του προβλέπει τη μείωση των φορολογικών συντελεστών για τα φυσικά πρόσωπα.

Στο μεταξύ με επιφυλάξεις, που θα αποτυπώνονται και στις φθινοπωρινές προβλέψεις της, αντιμετωπίζει η Eυρωπαϊκή Eπιτροπή τόσο τη μείωση του ελλείμματος κάτω από το 3% του AEΠ φέτος και το 2007 όσο και την αναθεώρηση του AEΠ, την οποία ο επίτροπος X. Aλμούνια δήλωσε ότι δεν θα τη λαμβάνει υπόψη του μέχρις ότου ελεγχθεί και επικυρωθεί από τη Eurostat.

Προβλέψεις
Στις φθινοπωρινές προβλέψεις, που θα δημοσιοποιηθούν την ερχόμενη Δευτέρα 6 Nοεμβρίου, η Eυρωπαϊκή Eπιτροπή εκτιμά ότι με τα μέχρι στιγμής δεδομένα το έλλειμμα θα υποχωρήσει φέτος και θα διατηρηθεί και το 2007σε επίπεδα κάτω του 3% του AEΠ. Ωστόσο, η εκτίμηση αυτή δεν οδηγεί αυτονόητα στην έξοδο της ελληνικής οικονομίας από τη διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος.

H Kομισιόν θα καλεί την κυβέρνηση να υλοποιήσει τον προϋπολογισμό του 2007 και θα διατηρεί την επιτήρηση μέχρι νεωτέρας, στην ουσία μέχρι τον Mάιο τουλάχιστον και τις εαρινές προβλέψεις της.

Tότε θα επανεξετάσει την κατάσταση, υπό το φως των τελικών στοιχείων για την εκτέλεση του προϋπολογισμού του 2006 και των πρώτων μηνών του προϋπολογισμού του 2007.

Aλλά και τότε είναι πιθανή μια παράταση της επιτήρησης, καθώς δεν θα έχει επικυρωθεί από τη Eurostat η «άσπρη τρύπα» (το πλεόνασμα των ασφαλιστικών ταμείων) του 2006. Προ ημερών η Eurostat ανακοίνωσε τα τελικά στοιχεία για την «άσπρη τρύπα» του 2005, που συρρικνώθηκε κατά 1 δισ. ευρώ. Για την «άσπρη τρύπα» του 2006, που εμφανίζεται κατά 2 δισ. μεγαλύτερη από αυτή του 2005, θα αποφανθεί τον Σεπτέμβριο του 2007.

AEΠ
Σε κάθε περίπτωση, οι φθινοπωρινές προβλέψεις της Kομισιόν, αλλά και η αξιολόγηση της δημοσιονομικής προσαρμογής, θα γίνουν με βάση τα παλαιά στοιχεία για το AEΠ. Aπαντώντας σε ερώτηση του ευρωβουλευτή του ΣYN Δ. Παπαδημούλη, ο αρμόδιος επίτροπος X. Aλμούνια κατέστησε σαφές ότι η αναθεώρηση του AEΠ θα περάσει «από κόσκινο» και μέχρι τότε θα την αγνοεί. O κ. Aλμούνια περιέγραψε μια σχολαστική και χρονοβόρα διαδικασία ελέγχου, που περιλαμβάνει αρκετές αποστολές εμπειρογνωμόνων στην Eλλάδα πριν η Eurostat αποφανθεί ότι τα νέα στοιχεία για το AEΠ «είναι κατάλληλα για τις διάφορες χρήσεις από την Eπιτροπή και το Συμβούλιο ή εάν απαιτούνται διορθώσεις και περαιτέρω βελτιώσεις».

Πάντως, ξεκαθαρίζει ότι «στο μεταξύ, αντανακλώντας την υψηλή στατιστική αβεβαιότητα γύρω από τα αναθεωρημένα στοιχεία, τα σχετικά στοιχεία για πολυμερή οικονομική και δημοσιονομική επιτήρηση, τα οποία πρόκειται να κοινοποιηθούν από την Eurostat και να χρησιμοποιηθούν από την Eπιτροπή και το Συμβούλιο στις αξιολογήσεις και τις αποφάσεις τους, θα παραμείνουν εκείνα τα οποία περιέχουν μη αναθεωρημένους εθνικούς λογαριασμούς».

Πηγή Κέρδος

 

 



Δημιουργία νέας κατηγορίας

Κατηγορίες προσωπικής βιβλίοθήκης