Αποτελέσματα live αναζήτησης

Στον «αέρα» το νομοσχέδιο για το νέο φόρο ακίνητων μετά την πλήρη διάσταση Στουρνάρα - βουλευτών ΠΑ.ΣΟ.Κ.

7 Νοέμβριος 2013

Ζητούν ενιαίο φόρο με αφορολόγητο και όχι διευρυμένο χαράτσι - Απορρίφθηκαν οι προτάσεις με το αιτιολογικό ότι συνιστούν ριζική αλλαγή του νόμου

Συνθήκες σύγκρουσης εκκολάπτονται στο εσωτερικό της κυβέρνησης έπειτα από την άκαρπη συνάντηση κλιμακίου του ΠΑΣΟΚ με τον υπουργό Οικονομικών σχετικά με το θέμα της φορολόγησης των ακινήτων.

Κλιμάκιο του ΠΑΣΟΚ επισκέφθηκε το απόγευμα της Τετάρτης το υπουργείο Οικονομικών μεταφέροντας την απόφαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κόμματος για σειρά βελτιώσεων στο νομοσχέδιο με βασικότερη τη φορολόγηση του συνόλου της ατομικής ακίνητης περιουσίας με παράλληλη εφαρμογή αφορολόγητου ποσού.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο υπουργός Οικονομικών επέμεινε ότι η αλλαγή αυτή μεταβάλει τη φιλοσοφία του νομοσχεδίου και σε αυτή τη βάση δεν μπορεί να διακινδυνεύσει την επίτευξη του συμφωνημένου δημοσιονομικού στόχου.

Τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ αντέταξαν ότι δεν διαφωνούν με το δημοσιονομικό στόχο των 3,5 δις. ευρώ βεβαίωσης, 2,9 δις. ευρώ είσπραξη, θεωρούν όμως ότι μπορεί να καλυφθεί και με άλλους τρόπους. Ουσιαστικά οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ ζήτησαν από τον υπουργό Οικονομικών την πλήρη ανατροπή και την απόσυρση το συνόλου του νομοσχεδίου καθώς βασίζεται σε εντελώς διαφορετική φιλοσοφία από αυτήν που προτείνει το ΠΑΣΟΚ.

Κατόπιν αυτών των εξελίξεων το θέμα αναμένεται να λυθεί σε επίπεδο Σαμαρά – Βενιζέλου, ενώ δεν αποκλείεται τις επόμενες ημέρες να συγκληθεί εκ νέου ο Κ.Τ.Ε Οικονομικών του ΠΑΣΟΚ προκειμένου να συζητήσουν ξανά οι βουλευτές και τα στελέχη του κόμματος τις ενδεχόμενες βελτιωτικές προτάσεις του υπουργείου .

Η ομάδα των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ πρότεινα έναν νέο φόρο που θυμίζει τον Φόρο Ακίνητης Περιουσίας και ο οποίος μεταξύ άλλων ζητούν να επιβάλλεται στο σύνολο της ακίνητης περιουσίας κάθε ιδιοκτήτη και όχι ανά ακίνητο.
Οι ίδιοι προτείνουν  να ισχύει ένα αφορολόγητό όριο για όλους (παλαιότερη πρόταση έκανε λόγο για αφορολόγητο 50.000 ευρώ) και από εκεί και πάνω να ισχύσει μία κλίμακα που θα επιβαρύνει με περισσότερους φόρους τις μεγάλες περιουσίες και με λιγότερους τις περιουσίες που δεν θα ξεπερνούν σε αντικειμενική αξία τις 300.000 ευρώ.
Επίσης, το ΠΑΣΟΚ ζητάει σε κάθε περίπτωση να προβλέπονται σημαντικές απαλλαγές για αναπήρους, άνεργους, άτομα που ζουν στα όρια της φτώχειας κτλ.

Αμέσως μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ κύριος Πάρις Κουκουλόπουλος τόνισε ότι «η απάντηση του κ.Στουρνάρα στην πρόταση του ΠΑΣΟΚ δεν ικανοποιεί τον όρο για δικαιότερη κατανομή των φορολογικών βαρών».

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης τέθηκε και το θέμα της επιδοματικής πολιτικής στο πετρέλαιο θέρμανσης ζητώντας αλλαγές στις γεωγραφικές ζώνες, ώστε να επιδοτούνται για περισσότερα λίτρα και μεγαλύτερες ποσότητες καυσίμων, περιοχές που αδικούνται από το ισχύον σύστημα.

Ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ κύριος Φίλιππος Σαχινίδης ανέφερε χαρακτηριστικά το παράδειγμα όπου τα Τζουμέρκα στα Ιωάννινα ανήκουν στην Β΄Ζώνη, ενώ κανονικά θα έπρεπε να είναι στην Α΄Ζώνη.

Ο κ. Κουκουλόπουλος αναφέρθηκε επίσης στην ανάγκη να προβλεφθούν χαμηλοί συντελεστές για παραγωγικές εγκαταστάσεις του πρωτογενούς τομέα και της μεταποίησης. Επίσης να αντιμετωπιστούν διαφορετικά τα ακίνητα που δεν μπορούν να αξιοποιηθούν λόγω χωροταξικών, αρχαιολογικών και πολεοδομικών περιορισμών.

Το σχέδιο του ΠΑΣΟΚ για τη φορολογία ακινήτων

- Φορολόγηση συνολικής Ακίνητης Περιουσίας κάθε Ιδιοκτήτη, με τα εξής χαρακτηριστικά:

- Αφορολόγητο όριο για τα πρώτα 50.000€ αξίας ακινήτων

- Απαλλαγή από το φόρο για τους κατ’ επάγγελμα αγρότες έκτασης για τα πρώτα 30-50 στρέμματα σε συνδυασμό με την αξία της εκτάσεως. (πχ. άλλη αξία έχει η έκταση 30 στρεμμάτων αμπελιού στη Σαντορίνη και άλλη η αξία της αντίστοιχης έκτασης στη Νεμέα Ορεινής Κορινθίας).

- Να υπάρχει μέριμνα για φορολογικές ελαφρύνσεις σε άτομα με ειδικές ανάγκες (ΑΜΕΑ), ανέργους και μικροϊδιοκτήτες Α΄ κατοικίας με στεγαστικά δάνεια (πχ. κόκκινα δάνεια κλπ)

- Να υπάρχει φορολογική κλίμακα με πολλούς Συντελεστές ώστε η φορολογία να είναι προοδευτική και δίκαιη ώστε να επιβαρύνει λιγότερο τους ιδιοκτήτες ακινήτων μικρής αξίας και περισσότερο τους έχοντες ακίνητα μεγάλης αξίας.

Πηγή Το Βήμα με πληροφορίες από newsit και κέρδος

Want to see comments? Unfortunately this feature requires cookies currently not allowed by your settings. You may click here to change them if you wish to use this feature.

Δημιουργία νέας κατηγορίας

Κατηγορίες προσωπικής βιβλίοθήκης