Αποτελέσματα live αναζήτησης

Aδικίες και παράδοξα στον φόρο ακινήτων - Τι έδειξε η διαβούλευση - Πυρ ομαδόν πολιτών κατά του ενιαίου φόρου ακινήτων στα σχόλια της διαβούλευσης

31 Οκτώβριος 2013

Πυρ ομαδόν πολιτών κατά του ενιαίου φόρου ακινήτων

Για αντισυνταγματικό νόμο και δήμευση περιουσιών μιλούν όσοι συμμετείχαν στη δημόσια διαβούλευση.

Με οργή και αγανάκτηση υποδέχθηκαν οι πολίτες το νομοσχέδιο για τον ενιαίο φόρο ακινήτων που θα εφαρμοσθεί το 2014. Το σχέδιο νόμου βρίσκεται σε δημόσια διαβούλευση (μέχρι και σήμερα το μεσημέρι) και έχουν υποβληθεί 290 σχόλια, στην πλειονότητά τους επικριτικά, χωρίς να λείπει η ειρωνεία και το χιούμορ.

Μερικά ενδιαφέροντα  σχόλια επί της διαβούλευσης:

"κύριοι, το Σύνταγμα εν ολίγοις προβλέπει την προστασία της ιδιοκτησίας, την ισότητα μεταξύ όλων των πολιτών και την φορολόγηση εκάστου αναλόγως των δυνατοτήτων του.
λαμβάνοντας υπόψη ότι ήδη φορολογούνται τα κέρδη - εισοδήματα από κάθε περιουσία - ιδιοκτησία και εν προκειμένω τα ενοίκια από τα ακίνητα, οι τόκοι από τις καταθέσεις και τα μερίσματα από τις μετοχές, γιατί λοιπόν επιβάλετε φόρο κατοχής μόνο στα ακίνητα που σημειωτέον δεν ρευστοποιούνται (εκτός αν δέχεστε πληρωμές σε πέτρες, τούβλα, κ.λ.π.) και δεν επιβάλλετε φόρο κατοχής επί των καταθέσεων και επί των μετοχών; αυτό δε συνιστά άνιση και άδικη μεταχείριση πολλώ δε μάλλον αφού ο φόρος κατοχής θα καταβάλλεται και επί απρόσοδων ακινήτων;   
γιατί αφού θεωρητικά έχει επενδυθεί μαύρο χρήμα στα ακίνητα δεν ζητάτε πόθεν έσχες από όλους που αγόρασαν ακίνητο από την εφαρμογή του αντικειμενικού προσδιορισμού και εντεύθεν και διασταύρωση των καταθέσεων αγοραστή - πωλητή και καταλογισμό συμπληρωματικού φόρου επί της εμπορικής τιμής αγοράς του ακινήτου ή αλλιώς δίωξη πωλητή και αγοραστή με τις διατάξεις περί μαύρου χρήματος; αν ο συντελεστής φόρου της διαφοράς του ποσού μεταξύ αντικειμενικής και εμπορικής αξίας είναι λογικός (π. χ. 10-20 %) πιστεύω ότι πολλοί θα προσέλθουν αυτοβούλως και θα καταβάλλουν το τίμημα, εφόσον δεν θα υπάρχει και η επιβάρυνση φόρων κατοχής.    
κύριοι, σύμφωνα με τις διατάξεις του παρόντος, ο κατέχων οικόπεδο π. χ. 1.000 τ. μ. (1 στρέμμα)εντός σχεδίου με αντικειμενική αξία 500,00-600,00 € το τ.μ. πληρώνει ετήσιο φόρο κατοχής με 4,00 € το τ. μ., ήτοι :
4,00 € Χ 1.000 τ.μ. = 4.000,00 € ετησίως (δηλαδή σε 5 έτη 20.000,00 €) για απρόσοδο οικόπεδο, εφόσον δεν έχει άλλες εκπλήξεις - προσαυξήσεις λόγω προσόψεων, κ.λ.π.. Συνειδητοποιείται ότι αυτό είναι παράλογο και ανέφικτο; ή είστε σε γυάλα; συνειδητοποιείται ότι πρόκειται περί κατάσχεσης των οικοπέδων;
Όσον αφορά τα ακίνητα γιατί αναφέρεστε στην ενοποίηση - συγχώνευση των ΕΕΤΑ, πρώην ΕΕΤΗΔΕ με ΦΑΠ; Αν δεν απατώμαι ο ΕΕΤΗΔΕ και μετέπειτα ΕΕΤΑ έγινε ανεκτός από τους δικαστές με την προϋπόθεση της προσωρινότητας του φόρου λόγω εκτάκτων σοβαρών λόγων (κίνδυνος πτώχευσης της χώρας)δημοσίου συμφέροντος. Πως λοιπών μονιμοποιείται μια υπέρμετρη επιβάρυνση - φόρο το λεγόμενο ΕΕΤΗΔΕ,στη συνέχεια μετονομαζόμενο ΕΕΤΑ και τώρα ΕΝΦΑ και μας λέτε ότι συνολικά με το ΦΑΠ είναι και λιγότερο από ότι θα έπρεπε να πληρώνουμε;
Στα κτίσματα γιατί δεν έχετε συντελεστή απομείωσης για τα διαμερίσματα ορόφων π. χ. 2ου, 3ου, κ.λ.π. στις πολυκατοικίες που δεν υπάρχει ασανσέρ; οι οποίες είναι πολλές προ του 1970, π. χ. προσφυγικές πολυκατοικίες, κ.λ.π."


------------


"Ο νόμος έχει σοβαρά προβλήματα-αδικίες τα οποία πιθανόν τον καθιστούν αντισυνταγματικό:
1. ΠΡΟΒΛΗΜΑ : Οι συντελεστές φορολόγησης των οικοπέδων με βάση τα τετραγωνικά είναι έτσι ορισμένοι ώστε να προκύπτει μεγαλύτερος έως πολύ μεγαλύτερος συντελεστής φορολόγησης επί της αξίας για τα οικόπεδα στις πιο φτωχές περιοχές π.χ ένα οικόπεδο σε περιοχή με αξία 4,01 ευρώ/τ.μ. φορολογείται με συντελεστή φορολόγησης επί της αξίας 0,15/4,01 = περίπου 25 τοις χιλίοις, ενώ ένα οικόπεδο σε περιοχή με αξία 5.000 € ευρώ /τ.μ. φορολογείται με συντελεστή φορολόγησης επί της αξίας 25/5000  = 5 τοις χιλίοις, δηλαδή ένα οικόπεδο στην φτωχή περιοχή πληρώνει ΠΕΝΤΑΠΛΑΣΙΟ φόρο από ένα οικόπεδο ίδιας συνολικής αξίας στην ακριβή περιοχή. Λογικά αυτό είναι αντισυνταγματικό.
Στην ερώτηση αν απάρχουν οικόπεδα σε τέτοιες τιμές, έχω εγώ με τιμή 6 € ευρώ /τ.μ.
ΛΥΣΗ : Θα ήταν απλούστερο και δικαιότερο αν υπήρχε ένας μόνο συντελεστής φορολόγησης επί της συνολικής αξίας.

2. ΠΡΟΒΛΗΜΑ :  Όπως είναι ο νόμος υποχρεώνει κάποιους (και εμένα) να πληρώσουν φόρο για έκταση που στην πραγματικότητα δεν έχουν.
Συγκεκριμένα υπάρχουν οικόπεδα τα οποία βρίσκονται εκτός περιοχής αυτόματου προσδιορισμού αντικειμενικής αξίας (για τα οποία οι τιμές έχουν ορισθεί με πρόσφατη διάταξη), και τα οποία έχουν ενταχθεί στο Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο αλλά δεν έχουν γίνει οι πράξεις εφαρμογής (έχω εγώ τέτοιο το οποίο έχει ενταχθεί από το 1989 αλλά οι πράξεις εφαρμογής δεν πρόκειται να γίνουν ποτέ γιατί δεν υπάρχει κανένα ενδιαφέρον για οικοδόμηση στην συγκεκριμένη περιοχή). Σε κάποια από αυτά οι πράξεις εφαρμογής θα αφαιρέσουν τμήμα τους (από το δικό μου το μισό το παίρνει ο δρόμος). Όπως είναι ο νόμος οι ιδιοκτήτες θα πληρώσουν και για το τμήμα που θα αφαιρεθεί. Σκεφτείτε την περίπτωση οικοπέδου που θα το πάρει όλο ο δρόμος, δηλαδή στην πραγματικότητα ο ιδιοκτήτης δεν έχει τίποτα και όμως θα πληρώσει φόρο.
Ακόμη και για αυτά που βρίσκονται εντός περιοχής αυτόματου προσδιορισμού αντικειμενικής αξίας, ενώ ο νόμος προβλέπει να υπολογιστεί η αξία τους με βάση τις κείμενες διατάξεις οι οποίες προβλέπουν την μείωση της αξίας λόγω των τμημάτων που θα αφαιρεθούν με τις πράξεις εφαρμογής, δεν υπάρχουν στο Ε9 τα στοιχεία για να γίνει αυτό.
ΛΥΣΗ : Τα αγροτεμάχια που έχουν ενταχθεί στο Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο αλλά δεν έχουν γίνει οι πράξεις εφαρμογής, χαρακτηρίζονται από την Πολεοδομία οικόπεδα παρόλο που στην πραγματικότητα δεν είναι αφού δεν μπορούν να αξιοποιηθούν σαν οικόπεδα. Θα μπορούσαν να φορολογούνται για αυτό που πραγματικά είναι δηλαδή σαν αγροτεμάχια μέχρι να γίνουν οι πράξεις εφαρμογής."


-----------


"Πρέπει να προβλεφθεί έκπτωση για όλα τα προστατευόμενα τέκνα.Άλλες κοινωνικές και στεγαστικές ανάγκες έχει κάποιος με 1,2,3 τέκνα και άλλες ένας εργένης ή ένας με ενήλικα ή παντρεμένα παιδιά.
Επίσης, σε ενήλικο παιδί μπορείς να έχεις γράψει το ακίνητο και να το πληρώνει αυτό, ενώ τα ανήλικα προστατευόμενα τέκνα δεν έχουν φορολογική ικανότητα και θα τα πληρώνει ο γονιός.
Μόνο με αυτόν τον τρόπο θα καταφέρει ο γονιός να κρατήσει το σπιτάκι μέχρι να ενηλικιωθεί το τέκνο και μετά να αρχίσει να πληρώνει το ίδιο το παιδί.Είναι απαραίτητο για κοινωνικούς και εθνικούς λόγους.
Προτείνω να ισχύσει έκπτωση φόρου 10% για 1 τέκνο, 20% για 2 τέκνα κπλ ως ένα μέγιστο ποσοστό πχ.30%.
Αν αυτή η έκπτωση δεν ισχύσει για όλα τα ακίνητα, να ισχύσει τουλάχιστον για τα αστικά οικόπεδα, στα οποία μπορούν να στεγαστούν τα τέκνα, μόλις ενηλικιωθούν και τα οποία ΑΣΤΙΚΑ ΟΙΚΟΠΕΔΑ ο νέος νόμος τα δημεύει."
Σε περίπτωση εφάπαξ εξόφλησης η έκπτωση πρέπει να είναι τουλάχιστον 10%. Για έναν φοροεισπρακτικό μηχανισμό που δεν μπορεί και δεν έχει να εισπράξει, πρέπει να δοθεί κίνητρο σε όποιον φορολογούμενο έχει, μπορεί και θέλει να δώσει, να κερδίσει έκπτωση. Αλλιώς, θα πάει σε δόσεις, σε διακανονισμό, σε καθυστερήσεις, σε κατασχέσεις, απασχολούνται οι λιγοστοί υπάλληλοι, χάνονται εργατοώρες κλπ. Άρα, η έκπτωση 10% θα αποφέρει περισσότερα και άμεσα έσοδα.


-----------


"Κατ'αρχήν συμφωνώ απόλυτα με την φορολόγηση ""κατοχής"" που προτίθεστε να επιβάλετε σε όλη το φάσμα των εμπραγμάτων δικαιωμάτων αναφορικά με οποιασδήποτε κατηγοριας ακίνητης περιουσίας (κατοικίες, επαγγελματικους χώρους, βοηθητικούς χώρους, οικόπεδα, γήπεδα, αγροτεμάχια κτλ.)
Θεωρώ όμως ότι το υπουργείο θα έπρεπε να καταλαβαίνει πρώτο απο όλους δυο πραγματικότητες:
-την οικονομική κατάσταση των κατοίκων αυτής της χώρας.
-την απαξίωση πάσης φύσης ακινήτων σε όλη την επικράτεια και κυρίως αυτών με εμπορική-επαγγελματική χρήση.
Γράφω πιο πάνω ""καταλαβαίνει"" διότι όλοι ξέρουμε ότι ""γνωρίζει"" και πολύ καλά μάλιστα.
Είναι αδιανόητο να φορολογείς - τιμωρείς με αυτόν τον αισχρό τρόπο τα κενά-απαξιωμένα οικόπεδα. Είναι αδιανόητο να φοροτιμωρείς τα ακίνητα που παραμένουν ξενοίκιαστα για πάνω από έξι μήνες. Είναι αδιανόητο να φορολογείς γιαπιά και υπό ανέγερση οικοδομικά έργα. Τέλος δεν μπορείς να τιμωρείς κάποιον που έχει ένα ""νεκρό"" ακίνητο επειδή είτε δεν κατάφερε να το αποπερατώσει ή το έφριαξε μεν αλλά δεν κατάφερε να το πουλήσει εν μέσω οικονομικής κρίσης.
Χρειαζόμαστε έναν και μόνο έναν φόρο για τα ακίνητα (ΦΑΠ, ΤΑΠ, ΕΕΤΑ) που να δείχνει μόνιμα και για πολλά χρόνια και χωρίς εκπλήξεις στο μέλλον (με αύξηση αντικειμενικών αξιών) τον δρόμο σε όλη την αγορά ακινήτων στην χώρα μας.
Προτείνω άμεση απόσυρση του άρθρου 4 και επαναπροσδιορισμό των στόχων που έχει θέσει το υπουργείο προς ετήσια είσπραξη απο αυτόν τον φόρο. Το 2014 θα πληρώσουν το πολύ 2.2 δις και το 2015 ούτε 1.5 δις. Χαμηλώστε πολύ τον πήχη για να ομαλοποιηθεί η κατάσταση της κτηματαγοράς και η ψυχολογία των φορολογουμένων. Σκεφτείτε πρώτα το δίκαιο και το λογικό και μετά το τάμειο. Κρίβει πολλές ευαισθησίες αυτός ο φόρος.
Η μείωση του φόρου στις μεταβιβάσεις ακινήτων κινείται στην σωστή κατεύθυνση. Ο εξορθολογισμός του φόρου κατοχής θα είναι το επόμενο βήμα...
Σας ευχαριστώ."
O φόρος επιβαλλεται στα ΚΤΙΣΜΑΤΑ, ανεξάρτητα από τη χρηση, δηλαδη είτε έχουμε μαγαζι, είτε σπίτι, είτε αποθήκη ολοι πληρωνουμε το ιδιο με βαση τα τ.μ. Δεν νομιζω οτι συναδει με τη φορολογικη δικαιοσυνη.


-----------

"ΕΛΕΟΣ με τα αστικά οικόπεδα. Ο νέος νόμος τα δημεύει. Με ποια λογική ένα απρόσοδο αστικό οικόπεδο πρέπεινα φορολογηθεί με πχ. 1500 ευρώ το στρέμμα, ενώ ένα αγροτικό οικόπεδο που μπορεί να φέρνει και έσοδα από την δηλωμένη ή αδήλωτη καλλιέργειά του να φορολογείται με 1,5 ευρώ το στρέμμα. Είναι εντελώς παράλογο 1000 φορές μεγαλύτερος φόρος.
Τέλος, ας μην ξεχνάμε ότι τα αστικά οικόπεδα πάντα πλήρωναν ΦΑΠ και ΤΑΠ, ενώ τα εκτός σχεδίου και τα αγροτικά δεν έχουν πληρώσει τίποτα τόσα χρόνια. Δεν γίνεται να πληρώνουν μόνο οι εντός σχεδίου νόμιμοι και να γλυτώνουν οι εκτός σχεδίου αυθαίρετοι ή δήθεν αγρότες.
Πρέπει να μειωθεί η κλίμακα φόρου για τα αστικά οικόπεδα, τα οποία ΔΗΜΕΥΟΝΤΑΙ, και να αυξηθεί λίγο η κλίμακα για τα αγροτικά. Από παραδείγματα που όλοι διαβάζουμε, βλέπουμε ότι 1 στρέμμα στην Πεντέλη θα πληρώσει όσο 1000 στρέμματα στην επαρχία.ΕΙΝΑΙ ΠΑΡΑΛΟΓΟ ΚΑΙ ΑΝΗΘΙΚΟ.
Μη ζητάμε τόσα λεφτά από τα αστικά οικόπεδα που δεν έχουν καμμία φοροδοτική ικανότητα, αφού τόσα χρόνια μόνο αυτά πληρώνουν.
Αυτή η διάταξη ξεφεύγει από τη φιλοσοφία ΟΛΟΙ από ΛΙΓΟ και γίνεται ΛΙΓΟΙ από ΠΟΛΛΑ. ΜΕΙΩΣΤΕ ΤΟ ΦΟΡΟ ΣΤΑ ΑΣΤΙΚΑ ΟΙΚΟΠΕΔΑ, δεν έχουν άλλα λεφτά οι ιδιοκτήτες τους, να πληρώσουν και αυτοί που ως τώρα είχαν φορολογική ασυλία."
Θα ηθελα να σχολιασω το θεμα των ημιτελων. Για να ειναι κατι ημιτελες συνηθως σημαινει οικονομικο προβλημα. Αλλιως δεν θα ηταν ημιτελες! Θεωρω οτι τα ημιτελη δεν θα επρεπε να εχουν φορο καθως ανηκουν σε κατηγορια "προβληματικη". Ο,τιδηποτε  μενει ημιτελες για πανω απο δυο χρονια, σημαινει σοβαρο προβλημα και δεν θα πρεπει να προσθετουμε επιπλεον βαρη στο "προβλημα"!!!
Ο φόρος που επιβάλλεται επί των οικοπέδων εντός σχεδίου πόλεως ή οικισμού αδικεί κατάφορα τους ιδιοκτήτες οικοπέδων κειμένων εντός μικρών αγροτικών οικισμών (1-150 κατοίκων), προϋφισταμένων του έτους 1923, οι οποίοι έχουν δομηθεί με τα παλαιά πρότυπα της αγροτοκτηνοτροφικής οικονομίας (σπίτι και αγροτικός κλήρος μαζί ώστε όλη η οικογένεια να συνεισφέρει από κοινού στον σκληρό αγώνα για την επιβίωση). Για παράδειγμα, στο χωριό μου με πληθυσμό 40 κατοίκων τα περίπου 30 σπίτια (τα μισά περίπου ακατοίκητα πλέον), μαζί και το δικό μου, περιβάλλονται από εκτάσεις 5 έως 20 στρεμμάτων το καθένα (μεγάλο μέρος των οποίων έχουν υποστεί φυσική αναδάσωση λόγω της εγκατάλειψης), οι οποίες είχαν ανέκαθεν και εξακολουθούν να έχουν τον χαρακτήρα αγροτικού κλήρου. Παρ' όλα αυτά με βάση τις ισχύουσες διατάξεις οι εκτάσεις αυτές χαρακτηρίζονται ως οικόπεδα, παρ' ότι δεν υπάρχει καμία προοπτική αξιοποίησης τους ως τέτοια. Αξίζει να αναφερθεί ότι στο χωριό μου το τελευταίο νεόδμητο σπίτι έχει κτιστεί πριν από 25 χρόνια, ενώ έχει να πραγματοποιηθεί αγοραπωλησία ακινήτου πάνω από 30 χρόνια. Ο φόρος που προκύπτει για τα οικόπεδα αυτά με βάση την μοναδιαία αξία οικοπέδου και το συντελεστή φορολόγησης είναι υπέρογκος, ευθέως δυσανάλογος με την αγοραία αξία του οικοπέδου(;), πολλαπλάσιος του φόρου που αντιστοιχεί στα εντός αυτών υφιστάμενα κτίσματα και εν τέλει δυσβάσταχτος για τους υπόχρεους. Κατ' εφαρμογή των κανόνων μιας ευνομούμενης πολιτείας επιβάλλεται η άμεση αποκατάσταση της παραπάνω περιγραφόμενης εξόφθαλμης αδικίας. Επί του θέματος αυτού έχω αποστείλει μέσω email την 5-10-2013 σχετική επιστολή στον κ. Υπουργό με τις προτάσεις μου. Ευχαριστώ.-


-----------


"ΠΡΟΒΛΗΜΑ : Στην συζήτηση για το αν πρέπει να υπάρχει ή όχι φόρος ακινήτων, το βασικό επιχείρημα  είναι ότι υπάρχει στις περισσότερες χώρες. Αυτό που αποσιωπάται βέβαια είναι ότι σε αυτές τις χώρες υπάρχει και αγορά ακινήτων ώστε αν δεν μπορείς να πληρώσεις τον φόρο το πουλάς. Στις σημερινές συνθήκες όπου δεν μπορείς να πουλήσεις αλλά μόνο να χαρίσεις, ο συγκεκριμένος φόρος οδηγεί σε δήμευση ακινήτων των αδυνάτων.
Για συγκεκριμένο ακίνητο (πραγματική περίπτωση και όχι θεωρητικό παράδειγμα) που αδυνατώ να πουλήσω ακόμη και στο μισό της αντικειμενικής του αξίας, θεωρώ ότι η απαίτηση του κράτος να μου επιβάλλει φόρο επί της αυθαίρετα ορισμένης αντικειμενικής αξίας του δεν συνάδει με το ήθος που πρέπει να διέπει τις σχέσεις κράτους - πολιτών.
ΛΥΣΗ : Ο φόρος ακινήτων θα μπορούσε να γίνει λογικά αποδεκτός εφόσον το κράτος υποκαθιστούσε την ανυπαρξία της αγοράς, θα μπορούσε δηλαδή να αποδέχεται το μονομερές δικαίωμα παραχώρησης των ακινήτων απο τους ιδιοκτήτες προς το δημόσιο στην αντικειμενική τους αξία, όχι βέβαια για να πάρουν χρήματα που δεν έχει να τους δώσει, αλλά για την δημιουργία ενός ειδικού λογαριασμού από τον οποίο θα μπορούν να αποπληρώνονται οι υπάρχουσες και μελλοντικές υποχρεώσεις τους προς το δημόσιο. Σκεφτείτε την περίπτωση κάποιου που έχει δύο ακίνητα και εισόδημα το οποίο του επιτρέπει να επιβιώνει μετά βίας. Όπως είναι ο νόμος θα οδηγηθεί να χάσει και τα δύο ακίνητα. Γιατί να μην μπορεί να παραχωρήσει το ένα από το οποίο θα πληρώνονται οι φόροι για το άλλο ώστε να μπορεί να διατηρήσει τελικά το ένα από τα δύο; Μην απαντήσετε να πουλήσει το ένα (ή να το μεταβιβάσει σε τρίτον σύμφωνα με την πρόβλεψη του άρθρου 09 πράγμα που είναι στην ουσία πώληση) γιατί εξηγήσαμε ότι δεν μπορεί να πουλήσει αλλά μόνο να χαρίσει."
Εκτός από την έναρξη ισχύος πρέπει να υπάρχει Άρθρο με δέσμευση της όποιας Κυβέρνησης για μία minimum διάρκεια (π.χ. 10ετίας) ΜΗ αύξησης των συντελεστών ώστε να μπορεί ο πολίτης αν μη τι άλλο να κάνει ένα στοιχειώδη προγραμματισμό διαχείρισης της ακίνητης περιουσίας του (να πουλήσει, να αγοράσει, να χαρίσει?). Εκτός από τον προϋπολογισμό του Κράτους πρέπει και ο πολίτης να μπορεί να κάνει τον προϋπολογισμό του, και το λιγότερο που μπορεί να ζητήσει είναι μια σχετική σταθερότητα χωρίς συνεχείς αλλαγές.


-----------


"1. Έχει ληφθεί υπ΄ όψη ότι πλείστοι οικισμοί με εκτεταμένα (κακώς προφανώς) όρια, περιλαμβάνουν εκτάσεις που είναι αμιγώς αγροτικές και ενίοτε σημαντικού εμβαδού οι οποίες θα υπολογιστούν με οικοπεδικές / εντός σχεδίου αξίες; Θα μπορεί ο αγροτικός κόσμος να ανταποκριθεί στη φορολόγηση αυτή;
2. Μεταφέρεται αυξημένο φορολογικό βάρος στην ψιλή κυριότητα, η οποία έως σήμερα βαρυνόταν μόνο με ΦΑΠ (μάλιστα με αφορολόγητο) και όχι με ΕΕΤΗΔΕ. Με ποιόν τρόπο θα ανταποκριθούν στο φορολογικό βάρος οι ψιλοί κύριοι που έχουν μόνο προσδοκώμενο δικαίωμα και καμία πρόσοδο ή εκμετάλλευση των ακινήτων; Έχει ληφθεί υπ΄όψη ότι πλείστοι ψιλοί κύριοι είναι μικρής ηλικίας ήτοι στα πλέον πληγέντα από την ανεργία και έλλειψη διαθεσίμου ρευστότητας στρώματα ή και ανήλικοι;
3. Η κατάργηση του αφορολογήτου ορίου γενικώς και η παροχή εκπτώσεων σε μεγάλες κτιριακές και αγροτικές ιδιοκτησίες είναι ενδεικτική ποιας πολιτικής.
4. Θα μπλοκάρετε πάλι τις αγοραπωλησίες ακινήτων με τα ευφάνταστα πιστοποιητικά (άρθρο 8). Πιστοποιητικό για ΦΑΠ εδώ και τ΄σσερα χρόνια δεν έχει εκδοθεί!!!!
5. Τι εξυπηρετεί το άρθρο 9 αφού ήδη προβλέπεται δυνατότητα μεταβίβασης με βεβαίωση οφειλής; Πρόσθετη περιπλοκή;
6. Ο σύνδικος σε άγονη πτώχευση θα είναι προσωπικά υπόχρεος σε καταβολή του φόρου;
7. Γιατί και πάλι ορίζεται ελάχιστος συντελεστής παλαιότητας η μονάδα; για να προβάλλεται ότι οι τιμές / μ2 είναι μικρότερες των αληθών."
"Θα ήθελα να μάθω πως αιτιολογείται το γεγονός, σύμφωνα με τον προτεινόμενο νόμο, ένα οικόπεδο εντός σχεδίου χωρίς κτίσμα, να οφείλει πολλαπλάσιο φόρο από το ίδιο οικόπεδο με κτίσμα στα όρια του συντελεστή δόμησής του.
Συγκεκριμένα για οικόπεδο 1000 τμ. σε περιοχή με τιμή ζώνης 1800 ευρω και συντελεστή δόμησης 0,4 (κτίζει 400 τ.μ.). Για λόγους απλότητας ας θεωρήσουμε ότι το οικόπεδο είναι μονής πρόσοψης.

α) Χωρίς κτίσμα:
Μοναδιαία Αξία οικοπέδου = (1800 x 0,4 x 1000)/1000 = 720 άρα Συντελεστής Φόρου 6,000
Φόρος = Επιφάνεια γηπέδου (μ2) x ΣΦ = 1000 x 6 = 6000

β) Με κτίσμα 400 τ.μ., μονοκατοικία 26ετίας σε 2 ορόφους (ισόγειο και 1ο)
Βασικός Φόρος (ΒΦ) = 4,5
Συντελεστής Παλαιότητας Κτίσματος (ΣΠΚ) = 1,00
Συντελεστής Μονοκατοικίας (ΣΜ) = 1,02
Συντελεστής πρόσοψης (ΣΠ) = 1,01
Φόρος = Επιφάνεια κτίσματος (μ2) x ΒΦ x ΣΠΚ x ΣΜ x ΣΠ
      = 400 x 4,5 x 1,00 x 1,02 x 1,01 = 1854,36

Η διαφορά είναι τεράστια. 323%

Ή κάνω κάτι λάθος στους υπολογισμούς μου, ή ο νομοθέτης κάτι δεν υπολόγισε σωστά."


-----------


"Η επιβάρυνση που θα προκύψει απο τον φόρο πιστεύω οτι θα είναι υπερβολική και τα ποσά που θα καταλογισθούν πολύ ανώτερα των προβλέψεων. Αυτό θα οδηγήσει σε μείωση του ποσοστού εισπραξιμότητας λόγω αδυναμίας πληρωμής απο μεγάλο μέρος φορολογούμενων. Η εισπραξιμότητα θα είναι πολύ μεγαλύτερη σε όσους θα πληρώσουν φόρο για πρώτη φορά και σε μικρά ποσά φόρου.

Προτείνεται να προστεθεί διάταξη με την οποία να ορίζεται οτι για όσους κατέβαλλαν ΦΜΑΠ και ΕΕΤΗΔΕ μέχρι την 31/12/2013 το ποσό του Ενιαίου φόρου το 2014 για κάθε οικογένεια να μην μπορεί να υπερβαίνει το σύνολο του ποσού που καταβλήθηκε για ΦΜΑΠ και ΕΕΤΗΔΕ το 2013.

Άλλως η διάταξη να προβλέπεται για ευπαθείς ομάδες με εισοδηματικά και μόνο κριτήρια."


-----------


"-Ολοι οι φόροι πρεπει να ισχύσουν οταν το εισόδημα είναι από το όριο της φτώχιας και πάνω.
-Ο συνολικός ετήσιος φόρος δεν μπορεί να υπερβαινει το 30% των δηλωθέντων εισοδημάτων.
-Απαλλαγή για μακροχρόνια ανέργους,άτομα με αναπηρία και μονογονεικές οικογένειες.
-Ο φόρος που προκύπτει για τα ακίνητα, θα πρέπει να αφαιρείται από το εισόδημα και να φορολογουμαστε για το υπόλοιπο εισόδημα"
τώρα είμαι βέβαιος ότι οι σύμβουλοί σας δεν ξέρουν αριθμητική. Πχ ένα διαμέρισμα 3ου ορόφου 100 μ2 σε περιοχή  με αντικειμενική 1700 ε/μ2 φορολογείται με 1,02 Χ 100 Χ 4 = 408 ε, του ισογείου 1,0 Χ 100 Χ 4 = 416 ε. Αξίζει τον κόπο;;;


-----------

"- Οι φορολογικοί συντελεστές για τα οικόπεδα πρέπει να μειωθούν στο μισό από όσο προβλέπει το προσχέδιο, δεδομένου ότι επιβαρύνονται πέραν πάσης πραγματικότητας. Σε πολλά από αυτά ο συντελεστής αξιοποίησης οικοπέδου (ΣΑΟ) πρέπει να μειωθεί στο επίπεδο του ισχύοντος Συντελεστή Δόμησης (ΣΔ) διότι στο λογισμικό του Ε9 έχει οριστεί αυθαίρετα και με απόλυτη αδιαφάνεια σε τιμή πολύ μεγαλύτερή του, με αποτέλεσμα να πολλαπλασιάζεται η φορολογική επιβάρυνση.
- Δεν έχει προβλεφθεί το καθεστώς φορολόγησης των οικοπέδων φυσικών προσώπων που βρίσκονται εντός σχεδίου, τα οποία όμως ρυμοτομούνται και οι Δήμοι δεν έχουν προβεί στις προβλεπόμενες εκ του Νόμου ""ΤΡΙΤΣΗ"" πράξεις εφαρμογής. Οι φορολογικοί συντελεστές για τα εντός σχεδίου οικόπεδα τα οποία, κατ΄ εφαρμογή του Νόμου «ΤΡΙΤΣΗ», ρυμοτομούνται και οι Δήμοι για διάφορους λόγους εδώ και δεκαετίες δεν έχουν προβεί σε πράξεις εφαρμογής για την τακτοποίησή τους (αποζημίωση ή καθορισμός νέου οικοπέδου στον ιδιοκτήτη πολύ μικρότερου από το αρχικό), να μειωθούν τουλάχιστον κατά 80%. Αποτέλεσμα του γεγονότος αυτού είναι τα οικόπεδα αυτά να φορολογούνται ως άρτια και οικοδομήσιμα, ενώ δεν δύναται ούτε να πουληθούν, ούτε να οικοδομηθούν. Με λίγα λόγια τα οικόπεδα αυτά δεν προσφέρουν ΚΑΝΕΝΑ ΑΠΟΛΥΤΩΣ όφελος στους ιδιοκτήτες και οι ιδιοκτήτες στην ουσία ΔΕΝ ΤΑ ΟΡΙΖΟΥΝ, με αποκλειστική ευθύνη των Δήμων."


-----------


"- Να καθοριστεί ποσοστό έκπτωσης 5% σε όσους κατορθώσουν να εξοφλήσουν εφάπαξ το φόρο, και όχι η προβλεπόμενη συμβολική έκπτωση 1,5%.

- Οι δόσεις να είναι τουλάχιστο έξη (6) μηνιαίες, για να μπορεί κάποιος να ανταπεξέλθει του φόρου που καλείται να καταβάλει, δεδομένης της οικονομικής δυσπραγίας του μεγαλύτερου ποσοστού των Ελλήνων."
"Είναι απαράδεκτα υψηλοί οι συντελεστές επιβολής φόρου για τα άκτιστα οικόπεδα. Πχ οικόπεδο στη δροσιά Αττικής επιφανείας 1000 μ2 (αντικειμενική 700 ε/μ2), έχει συντελεστή 6 , επομένως φορολογείται με 6.000 ευρώ ετησίως. Ακόμα και αν δε λάβουμε υπόψη ότι υπό τις παρούσες συνθήκες δεν μπορεί ούτε να δοθεί σε αντιπαροχή αλλά ούτε να πωληθεί, με την τιμολόγηση αυτή συμβαίνει το εξής ευτράπελον: Αν το οικόπεδο ήταν πλήρως κτισμένο, 600 μ2 κτίσματα,   που θα αποδίδουν και κάποιο εισόδημα, η συνολική φορολόγηση θα ήταν 600 Χ 4,5 = 2700 ευρώ. Αντικειμενική κτισμάτων 2000 ε/μ2. Πως είναι δυνατόν το οικόπεδο να φορολογείται με πολλαπλάσιο φόρο από την πλήρη αξιοποίησή του;; Σημειωτέον ότι η αντικειμενική αξία, του οικοδομήματος με βάση την αντικειμενική θα είναι 1.200.000 (φόρος 2700)έναντι της του οικοπέδου 700.000 (φόρος 6.000).
Ωραία αριθμητική ξέρουν οι σύμβουλοί σας!!!
ΒΑΣΙΛΗΣ ΜΑΥΡΟΓΕΝΗΣ
ΠΟΛΙΤΙΚΟΣ ΜΗΧΑΝΙΚΟΣ"


-----------


"Το σχέδιο νόμου δεν προβλέπει την δυνατότητα δήλωσης, και συνυπολογισμού της αντίστοιχης εύλογης έκπτωσης, στην περίπτωση που για οικόπεδο έχει εγκριθεί η πολεοδομική μελέτη, και εκδοθεί το σχετικό ΦΕΚ, αλλά δεν έχει κυρωθεί η πράξη επιμερισμού και εφαρμογής.  Αυτό συμβαίνει παρά το γεγονός ότι:
1. Με την πράξη εφαρμογής θα αφαιρεθεί ένα σημαντικό ποσοστό της έκτασης ως εισφορά σε γη.
2. Ειδικά στην περίπτωση χαρακτηρισμού του συνόλου, ή μέρους που καθορίζει κρίσιμα την λειτουργικότητα του υπόλοιπου, των εκτάσεων ως κοινόχρηστων χώρων, μέχρι την απόδοση αποζημίωσης με τη μορφή άλλου οικοπέδου η δυνατότητα αξιοποίησης της υφιστάμενης έκτασηςσε σχέση με άλλα οικόπεδα που δεν υφίστανται αντίστοιχο περιορισμό είναι, αν όχι μηδενική, τουλάχιστον ουσιαστικά απομειομένη.

Η μη πρόβλεψη εύλογης προσαρμογής στην φορολογητέα αξία, ειδικά στην περίπτωση που από την έγκριση της πολεοδομικής μελέτης έχει παρέλθει χρόνος μακρύτερος αυτού που αναγνωρίζει ως εύλογο το Ευρωπαικό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, παραβιάζει το Σύνταγμα (φορολογεί ύλη που δεν υφίσταται), και πρέπει το νομοσχέδιο να τροποποιηθεί ανάλογα διαφορετικά θα υπάρξουν σχετικά απόλυτα δικαιολογημένες προσφυγές.

Αντίστοιχα θέματα προκύπουν αν υπάρχουν ειδικοί περιορισμοί χρήσης (πχ χαρακτηρισμός ως χώρος εκπαίδευσης) αλλά και σε περιπτώσεις που κυρωμένη πράξη εφαρμογής κατά εξακολούθηση προσβάλλεται, ανατρέπεται, επανεγκρίνεται κλπ κλπ με αποτέλεσμα να εμφανίζεται οικόπεδο ως εντός σχεδίου αλλά να χαρακτηρίζεται από νομική αβεβαιότητα που αποτρέπει την αξιοποίηση του."


-----------


"Καταρχάς, είναι απαράδεκτο να πληρώνουν φόρο τα ημιτελή κτίσματα τα οποία ειναι σε αυτή τη κατάσταση αρκετά χρόνια (αν είχε την δυνατότητα ο εκάστοτε ιδιοκτήτης θα τα είχε ολοκληρώσει). Επίσης, το ίδιο ισχύει και για τα μη ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα εφόσον δεν προσφέρουν κα΄ποιο εισόδημα.
Όσον αφορά, τα αγροτεμάχια και τα βοσκοτόπια θα πρέπει εφόσον προσφέρουν σηματνικά έσοδα στους κατα επάγγελμα αγρότες να πληρώνουν τους αντίστοιχους δίκαιους φόρους, αφού το ίδιο ισχύει και για αυτούς που έχουν ενοικιαζόμενα δωμάτια, εφόσον έχουν έσοδα από αυτά.
Θα πρέπει λοιπόν να λάβετε σοβαρά ποιος μπορεί να πληρώνει και πόσο, δεν μπορούμε να φωνάζουμε για τους δήθεν φτωχούς ξενοδόχους και τους μεγαλοαγρότες και να μην μας νοιάζει για αυτούς που δεν κατάφεραν να ολοκληρώσουν την οικεία τους μετα από πολλά χρόνια κόπων."


-----------


"Είμαι 33 ετών, άνεργη (εγγεγραμμένη στον ΟΑΕΔ εδώ και 8 μήνες). Ο σύζυγός μου (υπάλληλος) με τις μειώσεις έχει φτάσει τα 7.200 ευρώ το χρόνο καθαρά.
Έχω κληρονομήσει από τον πατέρα μου, που πέθανε το 2003, ένα οικόπεδο (εντός οικισμού) πέντε στρεμμάτων, στην Άνω Γατζέα Ν. Μαγνησίας. Εκεί τα οικόπεδα, έχουν εμπορική και πραγματική αξία αγρών (πρόκειται για ορεινό-μη τουριστικό χωριό, όπως πολλά άλλα στην Ελλάδα), δηλαδή αντιμετωπίζονται ως χωράφια.
Όταν έχασα τον πατέρα μου, με τιμωρήσατε επιπλέον και εσείς τότε με φόρο κληρονομιάς –σε ηλικία 23 ετών φοιτήτρια-, καθώς τότε τα αφορολόγητα όρια ήταν γελοία (6.500.000 δρχ/ 19.000,00 ευρώ, ενώ σήμερα είναι 150.000,00 ευρώ .... προς το παρόν).
Βάσει του σχεδίου νόμου, με αντικειμενική αξία 24,00 ευρώ /τ.μ. στην περιοχή, θα μου επιβάλλετε φόρο 1.500,00 ευρώ, κάθε χρόνο !!!! Ακόμη και αν βρω να το πουλήσω, τα χρήματα που θα πάρω, θα σας τα χρωστάω από τους φόρους που θα έχουν προκύψει μέχρι να βρω αγοραστή.
Εμείς ήδη ζούμε οριακά, παιδιά δε σκεφτόμαστε να κάνουμε γιατί δε θα μπορούμε να τα ζήσουμε, μας φορολογείτε για το εισόδημα άνω των 5.000 ευρώ του συζύγου μου, και αξιώνετε και επιπλέον φόρο για ένα ακίνητο, που δεν μου αποφέρει κανένα εισόδημα. Είναι δυνατό να ζήσουμε, και να πληρώνουμε και τους φόρους που σκέφτεστε κάθε φορά;
Νομίζω είναι λογικό να διευρυνθούν τα άτομα που θα απαλλάσσονται από το φόρο εντελώς, και να εξορθολογιστούν οι φόροι σε οικόπεδα περιοχών που δεν έχουν πραγματική αξία, με βάση την πραγματικότητα και όχι φανταστικά σενάρια."
Για τα ακίνητα που δεν χρησιμοποιούνται (μη μισθωμένα)  θα πρέπει να υπάρχει ένας συντελεστής μέιωσης του φόρου αν όχι απαλλαγής.


-----------


"Συνολικά η λογική με την οποία αντιμετωπίζεται ο υπολογισμός του φόρου είναι αντισυνταγματική, γιατί έρχεται σε αντίθεση με την αρχή της αναλογικότητας που επιβάλλει το σύνταγμα. Ο κάθε πολίτης δηλαδή συμβάλλει ανάλογα με την οικονομική του δυνατότητα.
Επίσης είναι και απαράδεκτη, επειδή στη θέση της αναλογικότητας εισάγει μια νέα έννοια στο φορολογικό μας σύστημα, την αρχή της άθροισης. Ο πιο πλούσιος πληρώνει περισσότερα, όχι όμως με βάση την αρχή της αναλογίας, αλλά με τη λογική της άθροισης, απλά δηλαδή και μόνο επειδή κατέχει περισσότερα.
Είναι αδιανότητο, ένας πολίτης που έχει για παράδειγμα ένα και μοναδικό ακίνητο 100 m2 σε μια περιοχή με τιμή ζώνης 1500 ευρώ να πληρώνει 3,6 ευρώ το τετραγωνικό και να πληρώνει και 3,6 ευρώ το τετραγωνικό ένας πολίτης ο οποίος διαθέτει σε περιοχή με ίδια τιμή ζώνης 10 ακίνητα με συνολική έκταση 1500 m2.
Επίσης, είναι απαράδεκτο να μην λαμβάνεται υπόψη στο ποσοστό της φορολόγησης και η συνολική ακίνητη περιουσία, αλλά και τα υπόλοιπα εισοδήματα. Η φορολογία των ακινήτων πρέπει να ενταχθεί σε ένα ενιαίο φορολογικό σύστημα που θα υπολογίζει το σύνολο της περιουσίας και των εισοδημάτων. Τότε και μόνο τότε μπορεί να έχει έναν κάπως δίκαιο χαρακτήρα.
Επίσης είναι απαράδεκτο να μην υπάρχει αφορολόγητο όριο. Πρέπει η πολιτεία να ορίσει το όριο εκείνο που κάποιοι από τους πολίτες της αδυνατούν να πληρώσουν το φόρο.
Είναι απαράδεκτο με τη συγκεκριμένη πρόταση η κυβέρνηση να επιχειρεί να μειώσει το ποσοστό φορολογίας των εύπορων και των πλουσίων και να επιβαρύνει τα φτωχότερα στρώματα με το αστείο επιχείρημα πληρώνουν όλοι από λίγα. Δεν είναι καθόλου λίγα το να δίνω 450 ευρώ φόρο για το διαμέρισμά μου, ποσό που ισοδυναμεί με το 1/24ο του ετήσιου εισοδήματός μου.
Αν δεν αλλάξει άρδην η λογική του υπολογισμού του φόρου, τότε θα πρόκειται για ένα εξόφθαλμα άδικο νομοθετικό κατασκεύασμα με σαφή στόχο να εξουθενώσει ακόμα περισσότερα τους πιο αδύναμους οικονομικά και βοηθήσει τους πλούσιους να γίνουν πλουσιότεροι. Εκτός, βέβαια, αν ο πραγματικός στόχος είναι αυτός..."


-----------


"Σχετικά με τον συντελεστή ημιτελών κτισμάτων (ΣΗΚ).
Αυτός ορίζεται σε  0,4 και εφαρμόζεται στα ημιτελή κτίσματα, τα οποία δεν ηλεκτροδοτούνται ή ηλεκτροδοτούνται με «εργοταξιακό» ρεύμα και παραμένουν  κενά. Ο όρος ημιτελές κτίσμα είναι πολύ γενικός και περιλαμβάνει κτίσματα που είναι μόνο στον σκελετό (τσιμέντα) μέχρι και αυτά που βρίσκονται στην ολοκλήρωση τους και μπορεί να κατοικηθούν.
Θα πρέπει να υπάρξει χαμηλότερος συντελεστής για αυτά που βρίσκονται μόνο στα τσιμέντα και που τα περισσότερα έχουν σταματήσει από οικονομική αδυναμία λόγω κρίσης.   
Σχετικά με τα κηρυγμένα διατηρητέα παραδοσιακά πετρόκτιστα κτίσματα;
1.    Τα κτίσματα της κατηγορίας αυτής με εξωτερικούς και εσωτερικούς τοίχους πάχους συνήθως από 60–80 cm, που περιορίζουν πάνω από 30% την εσωτερική επιφάνεια και συμβάλλουν τα μέγιστα στη διατήρηση, ανάδειξη και προβολή της πολιτιστικής μας κληρονομιάς, δεν τυγχάνουν καμιάς ευνοϊκής ρύθμισης. Τα κτίσματα αυτά συμβάλλουν και στη μείωση της ενεργειακής κατανάλωσης. Αντίθετα λαμβανομένης υπόψη της μεγάλης μείωσης των ωφέλιμων χώρων σε σχέση με τα σύγχρονα κτίσματα της ίδιας εξωτερικής επιφάνειας, επιβαρύνονται στον υπολογισμό των δημοτικών τελών, τις μεταβιβάσεις και τώρα του ΕΝ.Φ.Α. και τιμωρούνται αντί να επιβραβεύονται οι ιδιοκτήτες τους.  
Θα πρέπει να υπάρξει ειδικός χαμηλότερος πάνω από 50% συντελεστής για τα κτίσματα αυτά.  
2.    Για τα κτίσματα αυτά ο συντελεστής παλαιότητας υπολογίζεται από την έκδοση της τελευταίας οικοδομικής άδειας στερέωσης, αντικατάστασης οροφής ή όποιας άλλης μορφής επισκευής και όχι από τον χρόνο αρχικής κατασκευής τους. Έτσι ο νομοταγής ιδιοκτήτης που προβαίνει ακόμη και στις εσωτερικές μόνο εργασίες με την έκδοση οικοδομικής άδειας, εκτός των άλλων επιβαρύνεται και με υψηλότερο συντελεστή παλαιότητας σε σχέση με τον ιδιοκτήτη που προχωρεί στην εκτέλεση εργασιών, που και αυτό είναι το σύνηθες, χωρίς οικοδομική άδεια.  
Θα πρέπει να υπάρξει ο ίδιος συντελεστής παλαιότητας για τα κτίσματα αυτά, άσχετα από την έκδοση ή όχι οικοδομικής άδειας. ."

-----------


"Ο Συντελεστης Φορου των ΕΝΤΟΣ σχεδιου ΑΧΤΙΣΤΩΝ οικοπεδων θα επρεπε να ΥΠΟΛΟΓΙΖΕΤΑΙ και ΟΧΙ ΝΑ ΟΡΙΖΕΤΑΙ. Μερικα παραδειγματα δειχνουν οτισε πολλες περιπτωσεις ο φορος ειναι ΔΙΠΛΑΣΙΟΣ για ενα ΑΔΕΙΟ οικοπεδεο σε συγκριση με ενα ΔΙΠΛΑΝΟ ΧΤΣΙΜΕΝΟ οικοπεδο!!! Παραδειγμα: 2 οικοπεδα ΙΣΗΣ επιφανειας πχ 350τμ το καθενα, σε τιμη ζωνης 2450 ευρω και συντελεστη δομησης 0,60 (Βούλα Αττικης). Στο Α οικοπεδεο εχει χτιστει 250Χ0,60 = 210τμ κτισμα. Ο συντελεστης φορου ειναι 6 ευρω, αρα ο φορος ειναι 1260 ευρω. Εστω και αν προσαυξηθει ο φορος λογω νεοτητας, δεν θα υπερβει το +30%, δηλ θα ειναι περιπου 1600 ευρω για νεοδμητο κτισμα. Αντιθετως, ο φορος για το Β οικοπεδο που ειναι ΑΔΕΙΟ, θα ειναι 350Χ8 = 2800 ευρω, δηλ ΥΠΕΡΔΙΠΛΑΣΙΟΣ  περισσοτερος απο το διπλανο οικοπεδο που εχει και κτισμα 210τμ.
Για να αρθει αυτη η αδικια, πρεπει ο συντελστης φορου ενος ΕΝΤΟΣ σχεδιου οικοπεδου να ειναι ΥΠΟΛΟΓΙΖΟΜΕΝΟΣ με βαση τον συντελεστη δομησης του και ΟΧΙ ΟΡΙΖΟΜΕΝΟΣ ΑΥΘΑΙΡΕΤΑ! Μαλιστα ο τελικος φορος ενος ΑΔΕΙΟΥ οικοπεδου πρεπει να ειναι ΜΕΙΩΜΕΝΟΣ σε σχεση με το φορο ενος διπλανου οικοπεδου που ειναι ΧΤΙΣΜΕΝΟ! Ο μαθηματικος τυπος για να αρθει η ""αδικια"" αυτη, ειναι ο εξης:
ΣΦοικ = δ Χ ΣΦκτ (1- % μειωσης φορου). οπου
ΣΦοικ = ο συντελεστης φορου οικοπεδου (ευρω ανα τμ) που ειναι και το ζητουμενο, δηλ θα ΥΠΟΛΟΓΙΖΕΤΑΙ.
δ= ο συντελστης δομησης του οικοπεδου
ΣΦκτ= ο συντελεστης φορου (ευρω ανα τμ) ενος κτισματος που οριζεται ΑΥΘΑΙΡΕΤΑ.
% μειωσης φορου= το ποσοστο που (αν) θελουμε να ειναι μειωμενος ο φορος ενος οικοπεδου απο ενα κτισμα! Η γνωμη μου ειναι οτι το ποσοστο αυτο πρεπει να ειναι 30% ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ.
Με βαση το παραδειγμα των 2 οικοπεδων, ο ΣΦοικ θα επρεπε να ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΕΙ και ΟΧΙ ΟΡΙΣΤΕΙ, ως εξης:
ΣΦοικ = 0,60 Χ 6 Χ (1-30%) = 2,52 ευρω ανα τμ. Αρα ο φορος του ΑΔΕΙΟΥ οικοπεδου θα ηταν 350 Χ 2,52 = 882 ευρω, δηλαδη πραγματι μειωμενος κατα 30% απο τα 1260 ευρω του ΧΤΙΣΜΕΝΟΥ οικοπεδου που ειναι διπλα..
Αλλο παραδειγμα: Στην Δαφνη Αττικης με τιμη ζωνης 1250 και συντελεστη δομησης 3, 2 ΙΣΑ οικοπεδα επιφανειας 170τμ το καθενα, τοτε:στο Α οικοπεδο εχει χτιστει κτισμα 170Χ3= 510τμ.Αρα ο φορος θα ειναι 510 Χ 3,2 ευρω ανα τμ = 1632 ευρω.
Για το ΑΔΕΙΟ οικοπεδο Β ο ΣΦοικ θα πρεπει να ειναι:
ΣΦοικ= 3 Χ 3,2 Χ (1-30%) = 6,72 ευρω/τμ και οχι -περιπου- 3 ή 4 ευρω/τμ που λεει το νομοσχεδιο! Ετσι ο φορος για το ΑΧΤΙΣΤΟ οικοπεδο θα ειναι 170 Χ 6,72 = 1142,40 που ειναι ΑΚΡΙΒΩΣ 30% λιγοτερος απο τα 1632 ευρω του κτισμενου διπλανου οικοπεδου


-----------


"1.Λαμβάνοντας υπόψη ότι πρέπει να υπάρχει δίκαιος φόρος που να βρίσκεται μέσα στα συνταγματικά πλαίσια προκειμένου να μην καταργηθεί από τις επόμενες κυβερνήσεις.
2.Λαμβάνοντας υπόψη την μετατροπή έκτακτου του φόρου σε μόνιμο που αρχικά είχε κριθεί από το ΣΤΕ ως αντισυνταγματική αυτή την ρύθμιση.
3.Λαμβάνοντας υπόψη ότι ο φόρος αυτός που επιβάλλεται είναι πολλαπλάσιος των προηγουμένων που έχουν εφαρμοστεί καταργώντας το αφορολόγητο των 200.000 ευρώ.
4.Λαμβάνοντας υπόψη την οικονομική κατάσταση αυτών που κατέχουν ακίνητα και δεν μπορούν να τα διαθέσουν προς πώληση λόγω της κρίσης.
5. Λαμβάνοντας υπόψη ότι τα οικόπεδα και πολλά αγροτεμάχια δεν έχουν κόστος συντήρησης που να δικαιολογεί τεκμαρτά εισοδήματα.
6. Λαμβάνοντας υπόψη ότι εκατομμυρίων στρεμμάτων τα περισσότερα εκ των οποίων είναι εκμεταλλεύσιμα ορίζονται δε δια δια στόματος και όχι δια συμβολαίων.
7. Λαμβάνοντας υπόψη την αδυναμία καταβολής φόρου των ευπαθών ομάδων (Άνεργοι, ανάπηροι , πολύτεκνοι κτλ) που τυχαίνει να είναι ιδιοκτήτες ακίνητης περιουσίας.

Έχω να προτείνω την εφαρμογή φόρου ακινήτων μόνο στις περιπτώσεις όπου παράγεται εισόδημα και χρειάζεται κατά την διάρκεια της χρήσεως συντήρηση. Δηλαδή είτε από εκμετάλλευση είτε από πώληση ακινήτου.
Παράδειγμα 1: Εάν έχει κάποιος 4 διαμερίσματα θα πρέπει εφ' όσον τα εκμεταλλεύεται να πληρώνει φόρο που θα αντιστοιχεί κυρίως στην συντήρηση των ακινήτων του.
Παράδειγμα 2:Εαν κάποιος έχει 6 οικόπεδα - αγροτεμάχια έτος και εκτός σχεδίου δεν έχει νόημα η φορολόγηση εφ' όσον δεν υπάρχει εκμετάλλευση αυτής της περιουσίας.
Παράδειγμα 3:Εαν κάποιος έχει 1 κατοικία και 2 οικόπεδα (αναξιοποίητα ) θα οφείλει στην εφορία ποσό για την συντήρηση της κατοικίας του.
Με αυτό τον τρόπο θα μιλάμε για πραγματικά δίκαιη αντιμετώπιση του προβλήματος ειδικά σε περίοδο κρίσεως με διάρκεια στα επόμενα χρόνια.
Τώρα σε περίπτωση που αποσκοπεί το κράτος σε εκταμίευση συγκεκριμένο ποσών τότε όλα τα παραπάνω καταργούνται."


-----------


Σεβαστείτε τις προεκλογικές δεσμεύσεις σας και φέρτε ένα δίκαιο νόμο στη βουλή ο οποίος  θα φορολογεί  ΤΟ ΣΥΝΟΛΟ ΤΗΣ ΑΚΙΝΗΤΗΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣΜΕ ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΟ ΚΑΙ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΙΚο ΤΡΟΠΟ."
"Με τον Νομο για τον Φόρο Ακινητης Περιουσίας τα Νομικά Πρόσωπα υπέβαλαν δήλωση στην αρμόδια Δ.Ο.Υ χειρόγραφα.Στη δήλωση αυτή διαχώριζαν την φορολογούμενη περιουσία και την αφορολόγητη βάσει διατάξεων περι απαλλαγής του παραπάνω νόμου.Στο Ε9(2013) που είναι υποχρεωμένα να δηλώσουν εξ' υπαρχής όλα τα ακίνητά τους δεν διαχωρίζεται η περιουσία των Νομικών Προσώπων τα οποία βάσει του νέου Νόμου για τον ΕΝΦΑ απαλάσσονται του φόρου.Παράδειγμα
Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου(Ιερός Ναός) δηλώνει στο Ε9 του 2013 τον κυρίως Ναό με τον κωδικό 12(ειδικά κτίρια) και ηλεκτροδοτούμενο.Βάσει της υπ' αριθ. 1129485/479/3-12-1996 απόφασης του Υπουργού Οικονομικών ορίζεται ό,τι με το έντυπο Κ9 προσδιορίζονται και κτίρια που δεν μπορούν να υπαχθούν στα έντυπα Κ1-Κ8.Συνεπώς γεννάται το ερώτημα πως θα διαχωρισθεί ο Ιερός Ναός που βάσει του σχεδίου Νόμου,άρθρο 3, για τον ΕΝΦΑ απαλλάσεται ως ιδιοχρησιμοποιούμενο για θρησκευτικούς σκοπούς απο π.χ ένα εκθεσιακό κέντρο που καταχωρείται στο Ε9 ως ειδικό κτίριο με τον ίδιο  κωδικό 12.
Φρονούμε λοιπόν ό,τι ή απαιτείται διαχωρισμός με ειδικό κωδικό απαλασσομένων κτιρίων στην εφαρμογή του Ε9(2013)για τα Νομικά πρόσωπα,προκειμένου να αποφευχθεί ταλαιπωρία τόσο για τα Νομικά Πρόσωπα ,όσο και για τις αρμόδιες Δ.Ο.Υ με την υποβολή δικαιολογητικών απαλλαγής."
Επί της παραγράφου η΄, υποπαράγραφος αα) να προστεθεί για λόγους φορολογικής δικαιοσύνης η περίπτωση της δέσμευσης ακινήτου από φορείς της τοπικής αυτοδιοίκησης με απόφαση δημοτικού συμβουλίου. Σε αυτήν την περίπτωση, ήτοι της αα' υποπαραγράφου, ορθόν είναι να υπάρχει πλήρης απαλλαγή από τον ΕΝΦΑ καθώς ο πολίτης αποστερείται κατ΄ ουσίαν την ιδιοκτησία του και δή σε περιπτώσεις οικοπέδων/αγροτεμαχίων. Περίπτωση μερικής απαγόρευσης άνευ αποζημίωσης, ήτοι για διατηρητέα κτίρια κλπ, θεωρώ ότι πρέπει να φορολογείται με κανονικό συντελεστή το κτίριο και να απαλλάσεται πλήρως το δικαίωμα υψούν καθώς δεν υφίσταται μεταφορά συντελεστή δόμησης και ο κατέχων χρησιμοποιεί ανενόχλητα το κτίριο αλλά δεν  έχει εν τοις πράγμασοι δικαίωμα υψούν.
Σε ένα κράτος δικαίου δεν νοείται η προστασία των ληξιπρόθεσμων οφειλετών εις βάρος των δανειστών τους, για το λόγο αυτό προτείνω πλήρη απαλειφή της παραγράφου 5 του α. 39 καθώς συντελεί στην περαιτέρω προστασία των μισθωτών ακινήτων και στην εν τοις πράγμασοι μείωση των κρατικών εσόδων καθώς η περισσή γραφειοκρατία στην οποία υποβάλλει τους εκμισθωτές το παρόν άρθρο θα συντελέσει στην αύξηση των μισθωμένων διαμερισμάτων που δεν προσφέρουν χρήματα στον κρατικό προυπολογισμό. το ζήτημα είναι ο εκμισθωτής να μπορεί ταχύτατα να εκδιώξει έναν κακοπληρωτή προκειμένου να εκμισθώσει εκ νέου το ακίνητό του και να αποδώσει τους νόμιμους φόρους.

-----------


"Φοβάμαι ότι ο νόμος αυτός  ίσως αποτελέσει τώρα ή μελλοντικά, εργαλείο υποχρεωτικής μετακίνησης κάτοικων μεταξύ περιοχών της χώρας μέσω της αυξομείωσης των  αντικειμενικών αξίων  της γης. Δηλαδή, και ως παράδειγμα, με τις υψηλότατες αντικειμενικές αξίες σε σπίτια και  οικόπεδα και συνεπώς τηn υψηλότατη φορολόγηση  οι γηγενείς  κάτοικοι του Ψυχικού (αυτοί δηλαδή που κληρονόμησαν ένα σπίτι εκεί και δεν είναι υποχρεωτικά πλούσιοι, και που είναι η πλειοψηφία των κατοίκων) θα αναγκαστούν να φύγουν, και τα σπίτια τους, σε εξευτελιστικές τιμές, θα παραχωρηθούν στους πραγματικά πλούσιους, δημιουργώντας ένα προάστιο για πραγματικά πλουσίους. Αντίστοιχα με τον ίδιο τρόπο μπορεί να «απαλλαγεί»  η Μύκονος από τους γηγενείς Μυκονιάτες, ή κάποια παράλια της Αττικής να αδειάσουν από τους τωρινούς κατοίκους τους για μελλοντική « ανάπτυξη» κλπ  
Δεν ξέρω και πρέπει να διερευνηθεί κατά πώς αυτός ο  υποχρεωτικός – θεσμικός διαχωρισμός  (διαχωρισμός που ορίζεται ουσιαστικά από το κράτος  και όχι από την αγορά, όπου οι γηγενείς  κάτοικοι της πλούσιας περιοχής αναγκαστικά θα φύγουν  λόγω της νομοθεσίας και όχι πραγματικού κόστους)  σε συνοικίες πλουσίων και φτωχών είναι συνταγματικός.
Με άλλα λόγια είναι συνταγματικό κάποιος να χάνει το σπίτι του και να φεύγει από μια περιοχή της πατρίδας του απλά επειδή  δεν μπορεί να πληρώσει φόρους, και μάλιστα όχι φόρους  εισοδήματος;
Ο γράφων  είναι απόγονος  Μικρασιατών προσφύγων που ξεριζώθηκαν από τον τόπο τους. Νοιώθω ότι τα παιδιά μου (τηρουμένων των αναλογιών) θα έχουν την ίδια τύχη."


-----------


"Σύμφωνα με την παράγραφο 4, της ενότητας Β΄, της ΠΟΛ 1047/2005 «αν υπάρχει μερική έλλειψη στέγης ή άλλες ουσιώδεις βλάβες του κτίσματος, που το καθιστούν μη λειτουργικό, τότε αναγράφεται ως ημιτελές» στην στήλη «Ειδικών Συνθηκών» του εντύπου Ε9 (κωδικός 99).
Με βάση την ειδική αυτή συνθήκη στον Φόρο Ακίνητης Περιουσίας (ν. 3842/2010) προβλέπεται εφαρμογή συντελεστή ειδικών συνθηκών, ο οποίος φτάνει μέχρι και το 0,4 επί της φορολογητέας αξίας του κτίσματος, ανάλογα την κατηγορία του (π.χ. κατοικία, επαγγελματική στέγη, αποθήκη κλπ.).

Κατόπιν των ανωτέρω και με δεδομένο ότι ο προτεινόμενος Συντελεστής Ημιτελών Κτισμάτων (ΣΗΚ) αναφέρεται σε ημιτελή κτίσματα λαμβάνοντας υπόψιν και την παράμετρο της ηλεκτροδότησης, γεννάται το ερώτημα αν ο όρος «ημιτελές κτίσμα» έχει την έννοια του υπό ανέργεση κτίσματος ή έχει τη διευρυμένη έννοια της ΠΟΛ 1047/2005.

Σε κάθε περίπτωση και στον ΕΝΦΑ θα πρέπει να υπάρχει ειδική μέριμνα για τα ημιτελή κτίσματα (κατά την έννοια της ΠΟΛ 1047/2005), για τη δίκαιη φορολoγική μεταχείριση αυτών και τον ιδιοκτητών τους. Θα ήταν παράλογο ένα κτίσμα που έχει υποστεί ζημιές από καθίζηση και δεν είναι κατοικήσιμο («κίτρινο», άρα μη χρησιμοποιούμενο μέχρι να επισκευαστεί) να φορολογείται το ίδιο με ένα δομικά και στατικά άρτιο κτίσμα.

Συμπληρωματικά, σε ό,τι αφορά την παράμετρο της ηλεκτροδότησης, θα πρέπει να ληφθεί υπόψιν ότι η υπάρξη – διατήρηση της ηλεκτροδότησης δε συνεπάγεται απαραίτητα και χρήση (π.χ. μηδενική κατανάλωση), αφού μπορεί να υπάρχει πρόθεση αποκατάστασης των ζημιών και η παροχή να διατηρείται ενεργή για να μην αποξηλωθεί και άρα να αποφευχθεί δαπάνες που σχετίζονται με την εκ νέου χορήγηση παροχής."
"Προφανώς εκ παραδρομής δεν υπάρχει ειδική πρόβλεψη για τα διατηρητέα κτίσματα, παρ’ ότι η ειδική μεταχείρισή τους είναι εδραιωμένη στο φορολογικό μας σύστημα.

Ως εκ τούτου, προτείνεται η εφαρμογή Συντελεστή Διατηρητέου Κτίσματος (ΣΔΚ) για τα πάσης φύσεως κτίσματα χαρακτηρισμένα ως ιστορικά διατηρητέα μνημεία ή διατηρητέα από τα Υπουργεία Πολιτισμού, Περιβάλλοντος, Ναυτιλίας και Αιγαίου και Μακεδονίας και Θράκης.

Θεωρώ ότι ο περιορισμός της ιδιοκτησίας που απορρέει από τους παραπάνω χαρακτηρισμούς (όροι δόμησης, κτιριοδομικές προδιαγραφές κλπ.) και τα υψηλά έξοδα συντήρησης των διατηρητέων κτισμάτων, καθιστούν αναγκαίο ο προτεινόμενος ΣΔΚ να μην είναι μεγαλύτερος του 0,5 (ΣΔΚ = 0,5)."


-----------


"Προσωπικα δεν εχω αντιρρηση να πληρωσω οτι μου αναλογει στο πλαισιο ενος δικαια κατανεμημενου φορου ακινητης περιουσίας ακομη και εαν δεν λαμβανεται υποψη ο τραπεζικος δανεισμος για την απόκτηση αυτής.
 Αντιπαρέρχομαι τις οικονομικές και κοινωνικες επιπτωσεις απο την επιβολη του φορου που ειναι σε ολους γνωστες για να επικεντρωθώ σε μια κατάφορη αδικια που αφορά 400.000 περίπου πολιτες που εμπιστεύτηκαν για μια ακομη φορα το κρατος και προχωρησαν σε τακτοποιηση αυθαιρετων αλλαγων χρησης σε κατοικια.

Με βάση το Ν.4178/2013 περι αυθαιρετων που αντικατέστησε τον Ν. 4014/2011, το αρθ. 24, παραγρ. 9 προβλέπει μειωτικο συντελεστή 50%  
κατα την επιβολή οποιουδήποτε φορου επι της ακινητης περιουσίας για αλλαγές χρησης  υπόγειων χώρων, κλπ σε κυριους χώρους κατοικίας.  Πώς ειναι δυνατό  3 μηνες μετά τη δημοσίευση του νομου αυτου να εχει ξεχασθει τι ψηφισθηκε και να ζητειται τωρα να εφαρμοσθει συντελεστης 100%. Τουτο προκυπτει έμμεσα  απο το γεγονος ότι το παρον νομοσχεδιο εντάσσει τους νομιμοποιημενους χωρους στις γενικες διαταξεις χωρις καμμια διακριση αναφορικα με το συντελεστη φορου.

Κατα την αποψη μου, η απωλεια εσοδων απο το μέτρο της τακτοποιησης αυθαιρετων αλλαγων χρησης σε κυρια κατοικια θα ειναι τουλαχιστον μεγαλυτερη αν οχι πολλαπλασια απο το φορο που θα εισπραχθει απο τα ηδη τακτοποιημενα ακινητα.
Γιατι ποιος θα προχωρησει στο μέλλον απο τα εκατομμυρια ιδιοκτητων με αυθαιρεσίες σε νομιμομοποιηση υστερα απο τετοιες φορολογικες επιβαρυνσεις??? Ποιος αναλαμβανει το μελλοντικο κινδυνο μεσα σε τετοια οικονομικη αβεβαιοτητα οταν γνωριζει τη φοροπαγιδα??? Αλλωστε ο μειωτικος συντελεστης δεν θα παραμεινει στο διηνεκες. Λιγικα θα παυει να ισχυει μετα τη μεταβιβαση του εμπραγματου δικαιωματος.  

Η αρση της ως ανω αδικιας θα πρεπει να επανεξετασθει, καθοσον δεν θα μπορέσει ποτέ να αιτιολογηθεί στη συνείδηση των φορολογουμένων."
Θεωρώ ότι βασική θετική μεταρρύθμιση του ΕΝΦΑ είναι η εξαίρεση από τον φόρο των τμημάτων της ιδιοκτησίας που τελούν υπό αναγκαστική απαλλοτρίωση ή άλλο ρυμοτομικό βάρος.


-----------


"Το 2009 η γιαγιά μας μάς μεταβίβασε εξ αδιαιρέτου οικόπεδο 2200 τετρ. μέτρων στο Ηράκλειο. Τα 3 προηγούμενα χρόνια πληρώσαμε φόρο 300 € ο καθένας μας για κάθε έτος. Με το νέο νόμο γιά το 2014 θα πρέπει να πληρώνουμε κάθε χρόνο ο καθένας μας 2200 €.
Η ηλικία μας είναι 30 και 26 ετών και είμαστε ΑΝΕΡΓΟΙ (διότι δυστυχώς σπουδάσαμε) και μας συντηρούν οι συνταξιούχοι γονείς μας.
Το παραπάνω ακίνητο το έχουμε πρός πώληση με τιμή πολύ κατώτερη από την αντικειμενική εδώ και 2 χρόνια και δεν το αγοράζει κανείς. Δυστυχώς, θα βρεθούμε στη δυσάρεστη θέση να μη μπορούμε να πληρώνουμε αυτόν τον παράλογο, ληστρικό και άδικο φόρο.
Οι οικοδομές στην ίδια περιοχή επιβαρύνονται πολύ λιγότερο αναλογικά με τα αντίστοιχα οικόπεδα, τα οποία δεν αποδίδουν και κανένα εισόδημα.
Πιστεύουμε ότι η επιτροπή που επεξεργάζεται τις τελικές αλλαγές του νέου νόμου ΦΑΠ 2014 θα προτείνει τη διόρθωση της τεράστιας αδικίας για οικόπεδα εντός σχεδίου πόλης.
Ευχαριστούμε."
Στο άρθρο 2 παρ.α περ. αα το συνολικό φορολογητέο οικογενειακό εισόδημα που αναφέρεται είναι πάρα πολύ μικρό ανά οικογένεια και σε σχέση και με τα τεκμαρτά που λαμβάνονται υπόψη δεν θα υπάρχει ουσιαστική απαλλαγή. Για μια τρίτεκνη οικογένεια (όπως και η δική μου) η απαλλαγή πρέπει να προσδιορίζεται καλύτερα κλιμακωτά, προκειμένου κάθε οικογένεια να τυγχάνει κάποιας απαλλαγής και κάπως έτσι: α) με οικογενειακό έως 55.000 € να έχει έκπτωση 20%, β) με οικογενειακό έως 44.000 € να έχει έκπτωση 40%, γ) με οικογενειακό έως 33.000 € να έχει έκπτωση 60%, δ) με οικογενειακό έως 22.000 € να έχει έκπτωση 80% και ε) με οικογενειακό έως 11.000 € (ως είναι δηλαδή) να έχει έκπτωση 100%.
"Αντίκειται στο Σύνταγμα, την ΕΣΔΑ και το δίκαιο της ΕΕ και είναι τελείως άδικο να καταβάλλουν όλο τον ΕΝΦΑ τα μη Κερδοσκοπικά Σωματεία και τα Θρησκευτικά Νομ. Πρόσωπα για τα ακίνητα που εκμεταλλεύονται.
Η χρήση των μισθωμάτων και άλλων ωφελειών  έχει ΦΙΛΑΝΘΡΩΠΙΚΌ σκοπό και δεν  εμπίπτει στις περιπτώσεις που πρέπει να φορολογηθεί ως πάγιο οικονομικό στοιχείο.
Αν εφαρμοστεί το μέτρο που προτείνετε, θα ""γονατίσει"" οικονομικά όλα αυτά τα νομικά πρόσωπα, που, λόγω της οικονομικής κρίσεως, έχουν μειωθεί δραματικά οι δωρεές προς αυτά και προσπαθούν με κάθε μέσο να επιτελέσουν αγαθοεργείς σκοπούς.
Ας μην ξεχνούμε -μεταξύ μας- ότι και το Κράτος στηρίζεται σ΄αυτά τα Νομ. Πρόσωπα σε μεγάλο βαθμό,  δεδομένου ότι έχει μειωθεί κατά πολύ η προνοιακή του πολιτική και αυτά καλύπτουν ένα μεγάλο κενό, που ευκαίρως -ακαίρως το επαινούν δημοσίως πολιτικά πρόσωπα, τα οποία θα ευχηθώ να λάβουν υπ΄όψιν την παρούσα έκκληση και να μην φερθούν απάνθρωπα.

ΙΩΑΝΝΗΣ Χ. ΕΥΣΤΡΑΤΙΑΔΗΣ
ΔΙΚΗΓΟΡΟΣ ΠΑΡ΄ ΑΡΕΙΩ ΠΑΓΩ"


-----------


"Αρχές Σεπτεμβρίου, πριν 3 χρόνια, ο τότε πρωθυπουργός, Γ.Α.Παπανδρέου, ο κ. Παπακωνσταντίνου (Υπ. Οικονομικών), και ο κ. Βενιζέλος (νυν πρόεδρος του ΠΑ-ΣΟΚ), μας ανακοίνωσαν ότι λόγω των εκτάκτων συνθηκών στις οποίες έφθασαν τη χώρα, αποφάσισαν την επιβολή, για δύο (2) χρόνια, μίας έκτακτης εισφοράς ηλεκτροδοτούμενων επιφανειών,  την οποία  βάφτισαν ΕΕΤΗΔΕ. Η εισφορά αυτή , λόγω των ειδικών συνθηκών  και της περιορισμένης διάρκειας της κρίθηκε συνταγματική, αλλά μόνο για 2 χρόνια. Έλα όμως που στην Ελλάδα, ουδέν μονιμότερον του προσωρινού. Και οι διάδοχοι τους, για να μην πέσουνε πάλι πάνω στο  Στε, της αλλάξανε όνομα  και την ονομάσανε ΕΕΤΑ. Τώρα,  με άλλο πάλι όνομα, ΕΝΦΑ,  έρχεται να καθιερωθεί  πλέον οριστικά στη ζωή μας.
Η Ελληνική οικονομία, όλα τα προ της κρίσης  χρόνια, είχε βασισθεί στην οικοδομική δραστηριότητα με την οποία είναι συνδεδεμένα πάρα πολλά επαγγέλματα και πολλές οικονομικές δραστηριότητες, αλλά και έσοδα του κράτους. Σήμερα όλα αυτά έχουν πεθάνει.
Θυμάμαι ομηρικούς καβγάδες  μεταξύ συγγενών ή γειτόνων για ένα κομμάτι γης , να το καλλιεργήσουν για να ζήσουν ή  να στεγάσουν την οικογένεια τους. Τότε οι διάφορες κυβερνήσεις, φαίνεται είχαν περισσότερη φαντασία από τις σημερινές, έδιναν και κίνητρα στους υποψήφιους επενδυτές ακινήτων προκειμένου να διατηρηθεί   αυτή η δραστηριότητα,  ενώ σήμερα αποτελεί  πλέον  απειλή  η φράση   « κάτσε καλά γιατί θα σου γράψω ένα ακίνητο».
Με  την ανωτέρω εισαγωγή δεν εννοώ ότι η ακίνητη περιουσία δεν πρέπει να φορολογείται. Αντιθέτως. Πότε όμως;  Μόνο όταν αποδίδει κάτι στον κάτοχο, ώστε να μπορεί να πληρώσει το φόρο που της  αναλογεί. Διότι αν δεν αποδίδει, και αφού δεν  τεμαχίζεται  πώς θα πληρώσεις το φόρο; Π.χ. Μία διαβρωμένη βραχώδης έκταση στο βουνό 2 στρεμμάτων , χωρίς χώμα,  τελείως άχρηστη, ή μία δασική έκταση που δεν σε αφήνει το δασαρχείο να την χρησιμοποιήσεις, γιατί να πληρώνει φόρο κατοχής, επειδή ο κάτοχος είχε την ατυχία να την κληρονομήσει από τον πατέρα του; Ούτε στο κράτος δεν μπορείς να την δωρίσεις, διότι είτε δεν τη δέχεται είτε τα έξοδα είναι πολλαπλάσια της αξίας της. Αυτό ισχύει κυρίως για τα αγροτεμάχια, για τα οποία τόσος λόγος έχει γίνει και τόση φαιά ουσία έχει καταναλωθεί, παραβλέποντας τα επαχθέστερα του νόμου αυτού. Κάποτε κάτι περίσσευε και μπορούσες να πληρώσεις. Σήμερα δεν μένει τίποτε. Και όσον αφορά τους κατ’ επάγγελμα αγρότες αυτό αποτελεί φορολογία του εργαλείου της δουλειάς των, είναι δηλαδή σαν ο ταξιτζής να φορολογείται για το ταξί του,  ο μεταφορέας για το φορτηγό του, ο εστιάτορας για τη κουζίνα του, κ.λ.π. Πράγματα απαράδεκτα.
ΦΟΡΟΛΟΓΙΑ  ΝΑΙ  ΑΛΛΑ  ΓΙΑ ΟΤΙ  ΑΠΟΔΙΔΕΙ. Π.χ. Το νοικιασμένο σπίτι , αν και το ενοίκιο επίσης φορολογείται και η υπεραξία επίσης φορολογείται.
Η  κατοχή πρώτης κατοικία  χρησιμοποιήθηκε κάποτε ως τεκμήριο, αλλά ΟΥΔΕΠΟΤΕ φορολογήθηκε.. Σαν συμπέρασμα  ο νόμος αυτός έρχεται να τιμωρήσει όλους αυτούς που με κόπο και στερήσεις κατόρθωσαν να αποκτήσουν μία στέγη για να αποφύγουν τις μετακομίσεις και περιπλανήσεις όπως οι ΡΟΜΑ,   Αυτό ήταν το όνειρο κάθε Έλληνα. Και αν δεν υπήρχαν αυτοί που επένδυσαν στην οικοδομή ΠΟΥ ΘΑ ΣΤΕΓΑΖΟΝΤΑΝ ΟΙ ΣΗΜΕΡΙΝΟΙ  ΕΝΟΙΚΙΑΣΤΕΣ;
Μετά τα παρακάλια,  έρχεστε σήμερα και μας λέτε ότι, κύριοι, σφάλατε που επενδύσατε σε ακίνητα, και συνεπώς θα υποστείτε τις συνέπειες."
"Ο υπολογισμός του φόρου γίνεται με κριτήρια που δεν  ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα. Βασίζεται στις αντικειμενικές αξίες οι οποίες καθορίζονται αυθαίρετα, και σήμερα πόρρω απέχουν από την πραγματικότητα ή όπου δεν ισχύει το αντικειμενικό σύστημα σε αξίες  που καθορίζονται με υπουργικές αποφάσεις τέτοιες ώστε να μαζέψετε όσα σας λείπουν. Π.χ. Αξία γης σε χωριό της Κεφαλονιάς, στα κατσάβραχα, σήμερα, την εποχή που έχουν καταρρεύσει τα πάντα, 20 ευρώ/τ.μ. (το 2009 ήταν 12 ευρώ), και στην πρωτεύουσα το Αργοστόλι  21 ευρώ/τ.μ., όσον αφορά  την αξία του οικοπέδου.
Αλήθεια εσείς που  παίρνετε αυτές τις αποφάσεις έχετε επισκεφθεί ποτέ την Ελληνική επαρχία; Γιατί  τιμωρείται τα σπίτια  αυτών που ζουν εκεί  τα οποία καθ’ ολοκληρίαν είναι μονοκατοικίες, χρησιμοποιώντας αυξητικό συντελεστή και τους προσθέτετε την αξία του οικοπέδου;  Μονοκατοικίες που αξίζουν αυτό τον υπολογισμό υπάρχουν μόνο στα βόρεια προάστια, σε ορισμένες μεγάλες πρωτεύουσες νομών σε τουριστικές περιοχές , όχι όμως στα χωριά. Στα χωριά υπάρχουν μόνο μονοκατοικίες με μία αυλή και ένα κήπο όπου φυτεύουν οι κάτοικοι την ντομάτα , πατάτα και τα ζαρζαβατικά τους ή έχουν το κοτέτσι, το οποίο επίσης  φορολογείται , ο δε κήπος θεωρείται οικόπεδο. Με τον τρόπο αυτό τιμωρείται η επαρχία και όσοι επέλεξαν να την κρατήσουν ζωντανή. Με τον τρόπο αυτό του υπολογισμού τα σπίτια στα χωριά θα πληρώσουν περισσότερα από ό,τι τα σπίτια στις μεγάλες πόλεις αλλά και περισσότερο από ό,τι πλήρωναν με τους προηγούμενους, δήθεν προσωρινούς φόρους., ΕΤΑΚ, ΕΕΤΗΔΕ, ΕΕΤΑ, ενώ οι έχοντες και κατέχοντες που πλήρωναν τον ΦΑΠ θα πληρώνουν λιγότερα.  Οι έχοντες και κατέχοντες λιγότερα και οι μη έχοντες περισσότερα. Αυτό λέγεται στη γλώσσα των πολιτικών φορολογική δικαιοσύνη. .
Κύριοι, αν κόψετε  έστω και πενήντα ευρώ από το αγρότη , χωριάτη, συνταξιούχο, μεροκαματιάρη φαίνεται στην τσέπη του, ενώ κόβοντας 1000 ευρώ από αυτόν που έχει τη βίλα στην Εκάλη ή στη Μύκονο δεν φαίνεται. Προς Θεού, μην διευρύνετε τις ΚΟΙΝΩΝΙΚΕΣ ΑΝΙΣΟΤΗΤΕΣ, διότι η πολυδιαφημισμένη διεύρυνση της φορολογικής βάσης έγινε προς τα κάτω αντί να συλληφθεί η φοροδιαφυγή και φοροκλοπή προς τα πάνω. Παίρνετε λιγότερα από αυτούς που έχουν και φορολογείτε   αυτούς που δεν έχουν. Αυτό είναι αντίθετο και προς την επιταγή του συντάγματος όπου αναφέρεται ότι όλοι συνεισφέρουν ανάλογα με τις δυνατότητες των. Η μεσοσταθμική μείωση κατά 16% που εξήγγειλε ο κ. Στουρνάρας, αφορά τους έχοντες και με κανένα τρόπο δεν υπάρχει μείωση αλλά αντιθέτως αύξηση στην ελληνική επαρχία. Διατυμπανίστηκε ότι ο ΕΕΤΑ θα ήταν κατά 15% μικρότερος του ΕΕΤΗΔΕ. Η πραγματικότητα απέδειξε το αντίθετο . Στο μεγαλύτερο μέρος της επαρχίας ο ΕΕΤΑ είναι κατά 150% μεγαλύτερος του ΕΕΤΗΔΕ, διότι για τον υπολογισμό του χρησιμοποιήθηκαν συντελεστές πρωτευουσών της περιοχής. Πατρογονικό σπίτι 80 τ.μ. σε χωριό μέσα σε οικόπεδο 400 τ.μ. πλήρωνε : ΕΤΑΚ 0 (Μηδέν),  ΕΕΤΗΔΕ 240 ευρώ,  ΕΕΤΑ 400 ευρώ και τώρα θα πληρώνει  350 ευρώ."
-----------

"Θέμα: «Άδικη Φορολόγηση Κάμπου Χίου»

Αξιότιμε κ. Υπουργέ,

Τα τελευταία χρόνια έχουμε κατ’ επανάληψη θέσει υπόψιν του Υπουργείου Οικονομικών (ΥΠ.ΟΙΚ.) το ζήτημα της άδικης και άνισης φορολογικής μεταχείρισης των εκτάσεων (γη) του χαρακτηρισμένου από την Πολιτεία ως μοναδικού οικιστικού γεωργικού συνολου στην Ελλάδα Κάμπου της Χίου (Κάμπος) και τις επιπτώσεις αυτής στο περιβάλλον, τη φυσιογνωμία και την οικονομία – ανάπτυξή του, αιτούμενοι την αναθεώρησή της.

Δυστυχώς, το παραπάνω αίτημα των κατοίκων του Κάμπου, όπως αυτό διατυπώθηκε (α) με πλείστα έγγραφά μας, ψηφίσματα των κατοίκων κ.ά. και (β) σε κοινοβουλευτικό – πολιτικό επίπεδο με ερωτήσεις και αναφορές (2010 - 2013), δυο τροπολογίες με υπογραφές 54 και 90 βουλευτών αντιστοίχως (2011), συναντήσεις με την πολιτική ηγεσία του ΥΠ.ΟΙΚ. (2010 και 2011) κ.ά. δεν εισακούστηκε, κατά την αποψή μας αναίτια. Το αποτέλεσμα ήταν γη του Κάμπου να υπάχθει, αδίκως, σε Φόρο Ακίνητης Περιουσίας (ν. 3842/2010), δηλαδή αν και ιδιότυπα γεωργική να υπαχθεί σε φόρο και με όρους αστικού οικοπέδου.

Η ιδιαιτερότητα του Κάμπου έγκειται στο γεγονός πως αν και τυπικά οικισμός, σε αντίθεση με τους άλλους οικισμούς της χώρας, περιλαμβάνει εντός των ορίων του γεωργική γη υπό μορφή κτημάτων, στα οποία συνυπάρχουν αρμονικά, αιώνες τώρα, η κατοικία με την καλλιέργεια (εσπερδοειδών και άλλων καλλιεργειών). Σε επιβεβαίωση των παραπάνω το Υπουργείο Πολιτισμού χαρακτηρίσε τον Κάμπο ως Ιστορικό Τόπο (βλ. ΦΕΚ Β’ 578/6.9.1990) διότι, μεταξύ άλλων, «αποτελεί μοναδικό οικιστικό γεωργικό σύνολο στον Ελλαδικό χώρο στον όπου συνυπάρχουν αρμονικά η κατοικία με τις γεωργικές λειτουργίες» και το τότε Υ.ΠΕ.ΧΩ.Δ.Ε. ως Παραδοσιακό Οικισμό (βλ. ΦΕΚ Δ’ 33/17.1.1992), επιβάλλοντας ιδιαίτερα αυστηρούς όρους και περιορισμούς της δόμησης. Ενδεικτικά:

-  Όριο αρτιότητας και κατάτμησης 8.000 τ.μ. με ελάχιστη πρόσοψη 25 μ. (για κατάτμηση απαιτούνται τουλάχιστον 16.000 τ.μ. με πρόσοψη 50 μ.).
- Μέγιστη επιτρεπόμενη δόμηση 400 τ.μ. για τις κύριες χρήσεις (κατοικία, επαγγελματική στέγη κλπ.).
- Την τοποθέτηση του κτιρίου στον χώρο με τέτοιο τρόπο ώστε «να προστατεύεται ο ιδιαίτερα διαμορφωμένος περιβάλλων χώρος αγροτικού χαρακτήρα».
- Πλήθος κτιριδιομικών περιορισμών (π.χ. διαστάσεις, υλικά κ.ά. ανοιγμάτων, κουφωμάτων, κλιμάκων, εξωστών, σκεπών, κουφωμάτων, μανδροτοίχων κλπ.).

Συνεπώς, όπως προκύπτει από τα παραπάνω, μια έκταση 15.000 τ.μ. δε δύναται να κατατμηθεί και δικαιούται 400 τ.μ. δόμησης (σ.δ. = 0,0267), ενώ υπάρχουν περιπτώσεις εκτάσεων εώς 30.000+ τ.μ. που δε μπορούν να κατατμηθούν (εξαιτίας της εσωτερικής διάταξης της περιοχής και της διατήρησης της αρχικής δαιδαλώδους ρυμοτομίας).

Εξετάζοντας το παρόν σχέδιο νόμου προκύπτει πως και στον νέο φόρο ακινήτων η περιοχή μας θα φορολογηθεί με όρους οικοπέδου – αστικής γης, καθώς δεν υπάρχει ειδική πρόβλεψη για εντός οικισμού περιοχές όπως ο Κάμπος όπου η κύρια χρήση της γης είναι γεωργική και οι όροι δόμησης είναι αντίστοιχοι αν όχι επαχθέστεροι των εκτός σχεδίου περιοχών, δηλαδή η διατήρηση της μέχρι σήμερα άδικης και άνισης κατάστασης.

Δεδομένου ότι βασική υποχρέωση του νομοθέτη είναι να αποφεύγει τόσο την άνιση μεταχείριση ουσιωδώς ομοίως καταστάσεων, όσο και την όμοια μεταχείριση ουσιωδώς ανόμοιων καταστάσεων και προς αποφυγή συνέχισης της άδικης και άνισης φορολόγησης της γης του Κάμπου, ήτοι με όρους οικοπέδου, με συνέπεια τη δυσανάλογη επιβάρυνση των ιδιοκτητών, προτείνεται η φορολόγηση της γης του Κάμπου να γίνει με όρους αγροτεμαχίου (κατά τις διατάξεις του σχεδίου νόμου του ΕΝ.Φ.Α.).

Για την υλοποίηση της παρούσας πρότασης προβλέπεται η διατήρηση της δήλωσης της γης του Κάμπου στον Πίνακα 1 του εντύπου Ε9 (E9) ως εντός οικισμού, αλλά ο προσδιορισμός του φόρου με τον τρόπο και τους συντελεστές που προβλέπονται για τα αγροτεμάχια. Με δεδομένο ότι για την υλοποίηση των παραπάνω χρειάζονται (και) δεδομένα που δεν είναι διαθέσιμα στον Πίνακα 1 του Ε9 (π.χ. απόσταση από τη θάλασσα), προτείνεται να οριστεί τιμή ενιαίας εφαρμογής για κάθε συντελεστή βάσει των γενικών χαρακτηριστικών της περιοχής. Ειδικά για τους συντελεστές για τους οποίους τα αναγκαία δεδομένα είναι διαθέσιμα στον Πίνακα 1 του Ε9 (Συντελεστής Πρόσοψης, Συντελεστής Κατοικίας) η τιμή τους θα μπορούσε, εναλλακτικά, να διαμορφωθεί βάσει αυτών.

(Εφόσον τα παραπάνω δε μπορούν να υλοποιηθούν, θα πρέπει να εξασφαλιστεί πως ο τρόπος φορολόγησης της γης Κάμπου που θα επιλεγεί, θα έχει φορολογικά ισοδύναμο αποτέλεσμα με την ως άνω πρότασή μας).

Τυχόν συνέχιση του υφιστάμενου τρόπου φορολόγησης της γης του Κάμπου, σε συνδυασμό και με άλλους δυσμενείς παράγοντες, θα έχει ως συνέπεια – ενδεικτικά και όχι περιοριστικά – την απώλεια περιουσίας (λόγω αδυναμίας καταβολής του φόρου), τη συρρίκνωση της καλλιεργητικής δραστηριότητας και δη αυτής των παραδοσιακών καλλιεργειών (π.χ. «Μανταρίνι Χίου» - Προιόν Γεωγραφικής Ένδειξης) και εν τέλει την αλλοίωση του υπο κρατική προτασία πολιτιστικού και φυσικού περιβάλλοντος της περιοχής, από το οποίο εξαρτάται άμεσα η οικονομία – ανάπτυξή της.

Τέλος, σημειώνεται ότι τα παραπάνω είναι γνωστά στην ομάδα εργασίας για τη δημιουργία του νέου φόρου ακινήτων, στην αντικατασταθείσα διακομματική επιτροπή με το ίδιο αντικείμενο και στις αρμόδιες υπηρεσίες του ΥΠΟΙΚ, όπως επίσης και στα συναρμόδια για την περιοχή Υπουργεία (ΥΠ.Α.Α.Τ., Υ.Π.Ε.Κ.Α.), οι αρμόδιες υπηρεσίων των οποίων κατά το παρελθόν (2011) εισηγήθηκαν θετικά ως προς την ικανοποίηση των αιτημάτων μας.

Μαζί με τις ευχαριστίες μας για την προσοχή σας, στέλνουμε και τη θερμή παράκληση για την αποδοχή των αιτημάτων μας.

Για το Φιλοπρόοδο Όμιλο Κάμπου
Μάρκος Ζαννίκος, Πρόεδρος
Χίος, 29 Οκτωβρίου 2013
Τηλ.: 6972-710.687"


-----------


"ΠΡΟΒΛΗΜΑ: Ερμηνεύοντας κατά γράμμα το νομοσχέδιο και με βάση τα στοιχεία όπως καταχωρούνται στο Ε9, μία αποθήκη στο υπόγειο πολυκατοικίας που χρησιμοποιείται από κάποιο διαμέρισμα και είναι ξεχωριστή οριζόντια ιδιοκτησία σύμφωνα με την σύσταση οριζοντίου ιδιοκτησίας, επειδή τα τετραγωνικά της καταχωρούνται στο Ε9 σαν κύριοι χώροι,θα πληρώσει δεκαπλάσιο φόρο από μία ίδια αποθήκη που κατά την σύσταση οριζοντίου ιδιοκτησίας χαρακτηρίστηκε παρακολούθημα διαμερίσματος. Δύο απολύτως ίδια στην πραγματικότητα ακίνητα θα φορολογηθούν με τεράστια διαφορά, πράγμα σαφώς αντισυνταγματικό.
ΛΥΣΗ: Να διευκρινιστεί σαφώς ότι οι υπόγειες αποθήκες (κατηγορία ακινήτου 5 και όροφος Υ στο Ε9) φορολογούνται με τον συντελεστή 0,1"
"ΠΡΟΒΛΗΜΑ: Διαμέρισμα 50ετίας (συγκεκριμένο ακίνητο και όχι θεωρητικό παράδειγμα) στο οποίο δεν έχει γίνει καμμία ανακαίνιση-επιδιόρθωση, το οποίο δεν μπορεί να ενοικιασθεί (γιατί δεν υπάρχουν χρήματα για ανακαίνιση-επιδιορθώσεις και χωρίς ανακαίνιση-επιδιορθώσεις δεν το νοικιάζει κανείς), ούτε μπορεί να πουληθεί σε τιμή που δεν χαρίζεται (και μετά από αυτόν τον νόμο ίσως να μην μπορεί καν να χαρισθεί), πλρώνει 20% λιγότερο φόρο από αντίστοιχο καινουργές διαμέρισμα που χρησιμοποιείται κανονικά. Δύο ακίνητα δηλαδή των οποίων η πραγματική αξία δεν επιδέχεται καμμία σύγκριση πληρώνουν συγκρίσιμο φόρο.
ΛΥΣΗ: Δεν υπάρχει πραγματική λύση στην φιλοσοφία αυτού του νόμου και εφόσον οι αντικειμενικές αξίες ορίζονται αυθαίρετα μονομερώς από το κράτος, και σε κάποιες περιπτώσεις δεν έχουν καμμία σχέση με τις πραγματικές. Θα μπορούσαν να μετριαστούν οι αρνητικές επιπτώσεις, θεσπίζοντας συντελεστή μείωσης του φόρου για μη ηλεκτροδοτούμενα -και άρα κενά- ακίνητα"
Παρακαλώ να δείτε το θέμα των ημιτελών κτισμάτων, ιδιαίτερα αυτών που δεν έχουν αποπερατωθεί εντός 4ετίας, που σημαίνει προφανώς οικονομική αδυναμία, πέραν του ότι δεν είναι αξιοποιήσιμα. Ένα κτίσμα το οποίο είναι αδύνατο να κατοικηθεί, είναι σε υποδεέστερη κατάσταση ακόμη και από αποθήκες ή χώρους στάθμευσης (να μην πω και από στάνες). Επομένως θα πρέπει στα ημιτελή κτίσματα να μην επιβληθεί ΚΑΘΟΛΟΥ φόρος.


-----------


"Σχολιο επι της αιτιολογικης εκθεσεως του νομοσχεδιου για τον αποκαλουμενο δηθεν ""ενιαιο φορο ακινητων"" (ΕΝΦΑ-2014 και εντευθεν)οτι ο δηθεν  ""φορος"" (στην πραγματικοτητα προκειται περι ΔΗΜΕΥΣΗΣ-ΣΤΕΡΗΣΗΣ και οχι περι φορου αφου ΕΞ ΟΡΙΣΜΟΥ ΑΝΑΙΡΕΙΤΑΙ ΠΕΡΑΝ ΠΑΣΗΣ ΝΟΜΙΚΗΣ ΑΜΦΙΣΒΗΤΗΣΗΣ ΚΑΙ ΑΜΦΙΒΟΛΙΑΣ Ο ΑΠΟΛΥΤΑ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΟΜΕΝΟΣ ΠΥΡΗΝΑΣ ΤΗΣ ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑΣ-ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ  βασει του ΠΡΩΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ ΤΟΥ ΠΡΩΤΟΥ ΠΡΟΣΘΕΤΟΥ ΠΡΩΤΟΚΟΛΛΛΟΥ ΤΗΣ ΕΣΔΑ και του ΑΡΘΡΟΥ 17 ΠΑΡ.1 ΠΑΡ2. ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΣΥΜΤΑΓΜΑΤΟΣ)  επιβαλεται σε  περιουσία, της οποίας η πραγματική αξία εξαρτάται απολύτως από την επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων της χώρας και τη σταθερή επιδίωξη για δημοσιονομική ανεξαρτησία με την επίτευξη πρωτογενών πλεονασμάτων.
Αντικρουση του ανωτερω ισχυρισμου της αιτιολογικης εκθεσης για τον ΕΝΦΑ του Υπουργειου Οικονομικων:
Επειδή πουθενά στον πλανήτη δεν υπάρχουν στοιχεία ή μελέτες που να αποδεικνύουν κάποια συσχέτιση-εξάρτηση (απόλυτη η/και σχετική)  καθοιονδήποτε τρόπο μεταξύ:  
1)των πραγματικών αντικειμενικών αξιών η/και  των αυξομειωτικών συντελεστών (τιμή ζώνης,συντελεστης παλαιοτητας κτισματος,συντελεστης απομειωσης επιφανειας,συντελεστης οροφου,συντελεστης προσοψης,συντελεστης βοηθητικων χωρων,συντελεστης ημιτελων κτισματων,μοναδιαια αξια οικοπεδου,ελαχιστη βασικη αξια,συντελεστης θεσης,συντελεστης χρησης,συντελεστης αποστασης απο την θαλασσα,συντελεστης κατοικιας  κλπ.) που χρησιμοποιούνται από το Υπουργείο Οικονομικών για να συνθεσουν-προσδιορίσουν την αντικειμενική αξία των ακινήτων (στοιχειων κτισματων και οικοπεδων-γηπεδων) όσον αφορά τον υπολογισμό του ""ενιαιου φορου ακινητων"" ΕΝΦΑΚ   
2)της επίτευξης των στόχων των κυβερνητικών προϋπολογισμών  και της επίτευξης των δημοσιονομικών στόχων του προγράμματος στήριξης της Ελληνικής Οικονομίας από ΕΕ/ΕΚΤ/ΔΝΤ    
3)της εθνικής δημοσιονομικής  ανεξαρτησίας της χώρας και
4) τής πραγματικής αξίας τής ακίνητης περιούσιας οτι δηθεν νά εξαρτάται(ΣΤΗΝ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ Η ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗ ΑΞΙΑ ΤΗΣ ΑΚΙΝΗΤΗΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ,ΔΗΛ. Ο ΠΥΡΗΝΑΣ ΑΥΤΗΣ- ΔΕΝ ΑΝΗΚΕΙ ΣΤΟ ΚΡΑΤΟΣ ΓΙΑ ΝΑ ΕΞΑΡΤΑΤΑΙ ΑΠΟ ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ ΑΛΛΑ ΑΝΗΚΕΙ ΣΤΟΥΣ ΝΟΜΙΜΟΥΣ ΙΔΙΟΚΤΗΤΕΣ ΑΥΤΗΣ ΕΚΕΙΝΟΥΣ  ΔΗΛΑΔΗ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΤΗΝ ΠΛΗΡΗ ΝΟΜΗ ΚΑΤΟΧΗ ΚΑΙ ΚΥΡΙΟΤΗΤΑ ΕΠ'ΑΥΤΗΣ-ΦΥΣΙΚΑ Η/ΚΑΙ ΝΟΜΙΚΑ ΠΡΟΣΩΠΑ- ΚΑΙ ΑΡΑ ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ ΔΕΝ ΕΞΟΥΣΙΟΔΟΤΕΙΤΑΙ ΝΑ ΣΥΣΧΕΤΙΖΕΙ  ΒΑΣΕΙ ΤΟΥ 1ου ΑΡΘΡΟΥ ΤΟΥ ΠΡΩΤΟΥ ΠΡΟΣΘΕΤΟΥ ΠΡΩΤΟΚΟΛΛΛΟΥ ΤΗΣ   ΕΣΔΑ  ΚΑΙ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ 17 ΠΑΡ.1.ΠΑΡ.2, ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΟΣ ΤΗΝ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗ ΑΞΙΑ ΤΗΣ ΑΚΙΝΗΤΗΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ ΜΕ ΤΗΝ ΕΠΙΤΕΥΞΗ ΤΩΝ ΔΗΜΟΣΙΟΝΟΜΙΚΩΝ ΣΤΟΧΩΝ ΚΑΙ ΤΗΝ ΔΗΜΟΣΙΟΝΟΜΙΚΗ ΑΝΕΞΑΡΤΗΣΙΑ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ ΚΑΙ ΝΑ ΦΕΡΕΙ ΣΕ ΙΣΧΥ ΝΟΜΟΥΣ ΠΟΥ ΝΑ ΑΝΑΙΡΟΥΝ ΤΟΝ ΑΠΟΛΥΤΑ ΣΕ ΥΠΕΡΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΟ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΟ ΕΠΙΠΕΔΟ-ΚΑΤΩΧΥΡΩΜΕΝΟ ΚΑΙ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΟΜΕΝΟ ΠΥΡΗΝΑ ΤΟΥ ΑΠΟΛΥΤΟΥ ΕΜΠΡΑΓΜΑΤΟΥ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΟΣ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ-ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑΣ-ΑΚΝΗΤΗΣ ΚΑΙ ΚΙΝΗΤΗΣ)) δήθεν απολύτως από την επίτευξη τών δημοσιονομικών στόχων τής χώρας καί τή δήθεν σταθερή επιδίωξη για δημοσιονομική ανεξαρτησία με την επίτευξη πρωτογενών πλεονασμάτων μεσω της ΔΗΜΕΥΣΗΣ ΤΗΣ ΥΦΙΣΤΑΜΕΝΗΣ ΙΔΙΩΤΙΚΗΣ ΑΚΙΝΗΤΗΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ  -να κατατεθεί  μήνυση στους μεν συνηγόρους του δημοσίου για ψευδή παράθεση στοιχείων και απόπειρα εσκεμμενης παραπλάνησης τοσο των πολιτων  (και σε περιπτωση προσφυγων των πολιτων κατα του ΕΝΦΑ ενωπιον των Διοικητικων Πρωτοδικειων,Εφετειων, ΣτΕ, ΕΣΔΑ) οσο και των διοικητικων  δικαστηρίων  και τους δε συντάκτες του νομοσχεδίου για παράβαση καθήκοντος, διασπορά ψευδών στοιχείων και ειδήσεων και απάτη κατά του δημοσίου.
ΔΗΛΑΔΗ ΜΕ ΑΠΛΑ ΛΟΓΙΑ ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΣΔΑ ΚΑΙ ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΣΥΝΤΑΓΜΑ Η ΑΝΑΙΡΕΣΗ ΤΟΥ ΠΥΡΗΝΑ ΔΗΛ. Η ΔΗΜΕΥΣΗ Η ΣΤΕΡΗΣΗ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ ΦΥΣΙΚΩΝ Η/ΚΑΙ ΝΟΜΙΚΩΝ ΠΡΟΣΩΠΩΝ.
Δηλ.ειναι σαν να μας λεει το Κρατος οτι για να ΕΠΙΤΥΧΩ ΕΓΩ ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ ΤΟΥΣ ΔΗΜΟΣΙΟΝΟΜΙΚΟΥΣ  ΜΟΥ ΣΤΟΧΟΥΣ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΣΤΑΘΕΡΗ ΕΠΙΔΙΩΞΗ ΓΙΑ ΔΗΜΟΣΙΟΝΟΜΙΚΗ ΑΝΕΞΑΡΤΗΣΙΑ ΜΕ ΤΗΝ ΕΠΙΤΕΥΞΗ ΠΡΩΤΟΓΕΝΩΝ ΠΛΕΟΝΑΣΜΑΤΩΝ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΣΟΥ ΔΗΜΕΥΣΩ ΕΣΕΝΑ ΕΛΛΗΝΑ ΤΗΝ ΑΣΤΙΚΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΑΚΙΝΗΤΗ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑ ΣΟΥ ΚΑΙ ΝΑ ΣΕ ΑΦΗΣΩ ΣΤΟ ΔΡΟΜΟ Η ΝΑ ΣΕ ΣΤΕΙΛΩ ΦΥΛΑΚΗ ΕΠΕΙΔΗ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΙΚΩΣ ΑΔΥΝΑΤΟ ΝΑ ΠΛΗΡΩΣΕΙΣ ΕΝΑ ΑΝΤΙΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΟ ΚΑΙ ΑΡΑ ΠΑΡΑΝΟΜΟ ΚΑΙ ΑΝΥΠΑΡΚΤΟ ΦΟΡΟ ΑΦΟΥ ΕΠΙΒΑΛΛΕΤΑΙ ΕΠΙ ΜΟΝΗΣ ΤΗΣ ΑΠΛΗΣ ΚΑΤΟΧΗΣ ΤΗΣ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΙΚΗΣ η/και ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗΣ ΑΞΙΑΣ ΤΗΣ ΑΚΙΝΗΤΗΣ ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑΣ ΣΟΥ ΚΑΙ ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΕΚΜΙΣΘΩΣΗ Η ΕΣΤΩ ΣΤΗΝ ΕΠΑΧΘΗ η/και ΧΑΡΙΣΤΙΚΗ ΔΙΚΑΙΟΠΡΑΞΙΑ ΕΠ'ΑΥΤΗΣ-ΠΟΥ ΣΤΗΝ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΦΟΡΟΣ ΑΛΛΑ ΑΜΕΣΗ ΤΜΗΜΑΤΙΚΗ ΚΑΙ ΕΜΜΕΣΗ ΚΑΘΟΛΙΚΗ ΔΗΜΕΥΣΗ ΤΗΣ ΥΦΙΣΤΑΜΕΝΗΣ ΙΔΙΩΤΙΚΗΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ-ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑΣ ΣΟΥ- ΠΟΥ ΕΠΙΒΑΛΕΤΑΙ ΕΠΑΝΩ ΣΕ ΜΙΑ ΑΝΥΠΑΡΚΤΗ ΦΟΡΟΛΟΓΗΤΕΑ ΥΛΗ ΚΑΘΟΣΟΝ Η ΑΠΛΗ ΚΑΤΟΧΗ ΤΗΣ ΑΚΙΝΤΗΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ ΔΕΝ ΣΥΝΙΣΤΑ ΚΑΘ'ΟΥΔΕΝΑ  ΤΡΟΠΟ ΥΠΕΡΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΩΣ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΩΣ ΑΝΕΚΤΟ ΚΡΙΤΗΡΙΟ ΦΟΡΟΔΟΤΙΚΗΣ ΙΚΑΝΟΤΗΤΑΣ ΤΗΝ ΑΠΛΗ ΚΑΙ ΜΟΝΟ ΚΑΤΟΧΗ ΤΗΣ ΑΚΙΝΗΤΗΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ-ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑΣ."
"ΝΟΜΙΖΩ ΟΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΜΠΕΙ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟ ΟΡΙΟ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΟΣ ΓΙΑ ΜΑΣ ΠΟΥ ΕΧΟΥΜΕ ΠΑΙΔΙΑ ΜΕ ΑΝΑΠΗΡΙΑ. ΣΤΟΝ ΠΑΝΙΚΟ ΠΟΥ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙ ΓΥΡΩ ΜΑΣ ΚΑΙ ΜΕ ΤΗΝ ΑΣΧΗΜΗ ΨΥΧΟΛΟΓΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΠΟΥ ΒΡΙΣΚΟΝΤΑΙ ΟΙ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΕΣ ΜΑΣ ΛΟΓΩ ΤΩΝ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΩΝ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΩΝ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ ΜΑΣ, ΕΝΑ ΕΠΙ ΠΛΕΟΝ ΚΟΣΤΟΣ ΓΙΑ ΤΟ ΣΠΙΤΙ ΠΟΥ ΜΕΝΟΥΜΕ( ΚΑΙ ΤΟ ΧΡΩΣΤΑΜΕ ΣΤΗΝ ΤΡΑΠΕΖΑ)ΘΑ ΕΠΙΒΑΡΥΝΕΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ ΤΗΝ ΨΥΧΟΛΟΓΙΚΗ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΜΑΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ.
 
ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΓΟΝΕΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ ΜΕ ΑΝΑΠΗΡΙΕΣ"


-----------"Αξιότιμοι Κύριοι

Υπάρχουν οι παρακάτω ενστάσεις ως προς τον ΕΝΦΑ:

1) Οι Αντικειμενικες Αξιες στις οποίες βασιζεται ειναι ανυπαρκτες, αφου οι αγορα-πωλησιες γινονται πλεον σε πολυ χαμηλοτερες τιμες, περιπου στο -40%.

2) Σε πολλες περιοχες, ειδικα στα λεγομενα παραθαλασσια τουριστικα θερετρα (φιλετα), οι Αντικειμενικες Αξιες ειναι μικροτερες απο πολλες αστικες περιοχες ειδικα στις πρωτευουσες νομων τις Ελληνικης Περιφερειας. Οπου η Εμπορικη Αξια των αστικων ακινητων εχει πεσει παρα πολυ, και τα εσοδα απ τα ενδεχομενα μισθωματα, εχουν πεσει ακομα περισσοτερο. Ειδικα αν τα αστικα αυτα ακινητα δεν ειναι στο κεντρο των πολεων αλλα σε απλες γειτονιες.

3) Οι 20 Συντελεστες για τα Αστικα Ακινητα δεν επαρκουν. Για παραδειγμα το γεγονος οτι ειναι στην ιδια κατηγορια τα ακινητα απο 1501 εως 1750 Ευρω ειναι αδικο. Αφου μετα τα 1600 Ευρω Αντικειμενικης Αξιας (πχ 1700, 1750), οι περιοχες ειναι στη πραξη πολυ πιο Εμπορικες απ τις περιοχες που εχουν Αντικειμενικη Αξια εως 1600 Ευρω. Αφου οι τελευταιες ειναι ειναι συνηθως σε Λαικες γειτονιες της Αθηνας, ή σε μεσης αξιας συνοικιακες γειτονιες πολεων της Επαρχιας. Οποτε ο φορολογικος συντελεστης 4, για αυτες της περιοχες ειναι παρα πολυ υψηλος.

4) Επισης η φορολογικη ομαδοποιηση 1501- 1750 Αντικειμενικης Αξιας, θα πρεπει να σπασει στα δυο: πχ 1400-1600, και 1600- εως 1800 ωστε να απεικονιζει τις πραγματικες διαφορες στις εμπορικες αξιες.

5) Θα ειναι αδιανοητο, να αυξησετε παραπανω (αντι να μειωσετε) γενικα την επιβαρυνση των ΑΣΤΙΚΩΝ ΑΚΙΝΗΤΩΝ, για να γλυτωσουν τα αργοτεμαχια αυτη τη πολυ μικρη φορολογικη επιβαρυνση που θα τους επιβληθει (δηλαδη περιπου 2 Ευρω ανα στρεμα). Οταν οι κατοχοι των αστικων ακινητων θα φορολογηθουν χιλιαδες Ευρω ο καθενας, για μια μεσαια ακινητη περιουσια (λχ 400.000 Ευρω Αντικειμενικης) η οποία ειναι εντελως στα χαρτια, αφου στη πραξη δεν αξιζει ουτε τα μισα. Ενω δεν τους αποδιδει ουτε 900 Ευρω το μηνα (καθαρα).

6) Μην ξεχναμε οτι ηδη τα εσοδα απο ενοικια φορολογουνται απ το πρωτο Ευρω. Θα επρεπε τουλαχιστον να υπαρξει ενα ποσοστο φορο-ελαφρυνσης για τους ιδιοκτητες ακινητων, οι οποίοι προσκομιζουν αποδειξεις για τις εργασιες συντηρησης που κανουν στα ακινητα τους."Ο φόρος αυτός είναι ακόμη ένα επιπρόσθετο καρφί στο φέρετρο της Ελληνικής οικονομίας. «Οι πλούσιοι» πρέπει να πληρώσουν για τους απασχολούμενους στο δημόσιο που ελάχιστοι από αυτούς κάτι παράγουν, κάποιοι άλλοι ελάχιστα παράγουν και πάρα πολλοί απολύτως τίποτα εκτός από αέρα κοπανιστό. Συμπληρώνω, ότι εδώ «πλούσιος» δεν είναι αυτός που παράγει νόμιμα εισόδημα, αλλά αυτός που του έτυχε (π.χ. κληρονόμησε) να κατέχει νόμιμα πλούτο, είτε παράγει, είτε δεν παράγει εισόδημα.

Έτσι εάν έχεις κληρονομήσει ένα οικόπεδο ενός στρέμματος π.χ. στην Εκάλη, που εννοείται δεν παράγει εισόδημα, πρέπει να πληρώσεις ετήσιο φόρο €30000.-!!! Το από που θα τα βρεις δεν ερωτάται. Αλλά ακόμη και εάν τα έχεις να τα πληρώσεις, δεν ερωτάται ποιό είναι το κόστος ευκαιρίας των πόρων αυτών. Απλά απόλυτα βλακωδώς οι ηλίθιοι γραφειοκράτες που εμπνεύστηκαν αυτό το τερατούργημα, υποθέτουν ότι οι πόροι αυτοί, στα χέρια τους θα αποδώσουν περισσότερα για όλους μας απ΄ότι εάν παρέμειναν στα χέρια των νομίμων ιδιοκτητών του, οι οποίοι με τον αντισυνταγματικό αυτό νόμο εξαναγκάζονται να τα παραδώσουν.

Επιβεβαιώνεται λοιπόν η ρήση του παραλόγου, ότι τα λεφτά των άλλων στα χέρια των γραφειοκρατών αποδίδουν περισσότερα απ’ ότι όταν βρίσκονται στα χέρια των νομίμων ιδιοκτητών τους. Δυστυχώς αυτό είναι το απαύγασμα της οικονομικής σκέψης του πολιτικού κατεστημένου, που έχει επί κεφαλής ένα καθηγητή πανεπιστημίου των οικονομικών, και των παρατρεχάμενων συνοδοιπορούντων γραφειοκρατών.

Πέραν των οικονομικών όμως, εάν και αυτό δεν είναι δήμευση και δεν μεταβάλλει το δικαίωμα ιδιοκτησίας, που κάποιοι αφελείς ακόμη πιστεύουν ότι προστατεύεται από το Σύνταγμα, σε υποχρέωση, τότε όποιος το ισχυρίζεται αυτό πρέπει να πάει να κοιταχθεί εάν λειτουργεί εκείνο το μέρος του εγκεφάλου του που εκτελεί την λειτουργία της λογικής σκέψης.

Είναι καραμπινάτα αντισυνταγματικός ο νόμος αυτός και δεν χρειάζεται κανείς να είναι συνταγματολόγος για να το καταλάβει αυτό.

Με δεδομένη την κατάσταση απόλυτης αβεβαιότητας στον φορολογικό τομέα και την επερχόμενη πλήρη κατάργηση της ατομικής ελευθερίας με το περίφημο περιουσιολόγιο, η ολοκληρωτική μεταβολή της Ελληνικής οικονομίας σε κολεκτιβιστική έχει συντελεσθεί. Δυστυχώς στην μεταβολή αυτή βοήθησε τα μάλα και η περίφημη Τρόϊκα, στην θετική παρέμβαση της οποίας μερικοί αφελείς από εμάς ελπίζαμε.

Τα δικαιώματα ιδιοκτησίας έχουν ήδη ουσία καταργηθεί και σύντομα είναι σχεδόν βέβαιο, ότι οι δημοκρατικιά εκλεγμένοι δυνάστες μας, θα πλιατσικολογήσουν και το 10% των τραπεζικών καταθέσεων απ’ όλους μας, για την ‘σωτηρία της πατρίδος’ βέβαια, γράφε την δική τους βραχύβια πολιτική επιβίωση μέσω παραπλάνησης του εκλογικού σώματος, έτσι ώστε το τελευταίο να μην αντιληφθεί, ότι ο κύριος, εάν όχι ο μόνος υπόλογος για την σημερινή κατάντια μας, είναι αυτοί οι ίδιοι. Το πολιτικό σύστημα και ο εσμός κομμάτων που συνεχίζει και σήμερα να κατέχει την Βουλή.

Όλα αυτά οδηγούν αφεύκτως τον λογικά σκεπτόμενο  πολίτη στο συμπέρασμα, ότι η δημοκρατία έχει και τυπικά καταργηθεί, η ανάπτυξη είναι αδύνατη με καταργημένα τα δικαιώματα ιδιοκτησίας και συνεπώς η σταδιακή αποπληρωμή του χρέους αδύνατη. Άλλωστε μέχρι στιγμής, εκτός του haircut που έγινε, δεν έχουμε πληρώσει ούτε ένα ευρώ από όσα οφείλουμε.

Συνεπώς αργά ή (το πιθανότερο σχετικά) γρήγορα θα εμφανισθούν ακραίες λύσεις, μάλλον κολεκτιβιστικής απολυταρχικής μορφής είτε αριστερής, είτε δεξιάς έκφανσης.

Τέλος επειδή το χρέος θα μείνει απλήρωτο, θα μας επιβληθούν έξωθεν και εξευτελιστικές για όλους μας και για το έθνος μας υποχρεώσεις μέσω δέσμευσης περιουσιακών στοιχείων και άλλων πόρων της χώρας, που θα εκτείνονται και στο απώτερο μέλλον (δυστυχώς έχει γίνει το ίδιο και στο παρελθόν). Έτσι μόνο θα καταλάβουμε τι σημαίνει βερίκοκο το να υποθηκεύεις το μέλλον των παιδιών σου δια του δανεισμού. Θα γίνουμε για κάποιες γενιές ένα είδος σκλάβων ξένων συμφερόντων, σε σημαντικά μεγαλύτερη έκταση από ότι σήμερα.

Αυτή είναι πάντοτε η κατάληξη της ηλίθιας και λογικά λανθασμένης σκέψης, ότι μπορεί να λύσει κανείς το οικονομικό πρόβλημα με την παραγωγική δραστηριότητα και τα λεφτά των άλλων, ή με αυτά που δημιουργήθηκαν εκ του μηδενός (αύξηση της προσφοράς χρήματος) και δεν είναι αποτέλεσμα αμοιβής για παραγωγική δραστηριότητα.

Καλό μας ταξίδι και όποιος είναι νέος και δεν φεύγει τάχιστα απ’ αυτήν την, από πολιτικής και οικονομικής άποψης απαράδεκτη χώρα του εξαναγκασμού και της ασυδοσίας των επαγγελματιών πολιτικών της, στο μέλλον θα πρέπει να κατηγορεί μόνο τον εαυτό του που δεν τόκανε εγκαίρως."
"30-10-2013
Ο φόρος αυτός είναι ακόμη ένα επιπρόσθετο καρφί στο φέρετρο της Ελληνικής οικονομίας. «Οι πλούσιοι» πρέπει να πληρώσουν για τους απασχολούμενους στο δημόσιο που ελάχιστοι από αυτούς κάτι παράγουν, κάποιοι άλλοι ελάχιστα παράγουν και πάρα πολλοί απολύτως τίποτα εκτός από αέρα κοπανιστό. Συμπληρώνω, ότι εδώ «πλούσιος» δεν είναι αυτός που παράγει νόμιμα εισόδημα, αλλά αυτός που του έτυχε (π.χ. κληρονόμησε) να κατέχει νόμιμα πλούτο, είτε παράγει, είτε δεν παράγει εισόδημα.

Έτσι εάν έχεις κληρονομήσει ένα οικόπεδο ενός στρέμματος π.χ. στην Εκάλη, που εννοείται δεν παράγει εισόδημα, πρέπει να πληρώσεις ετήσιο φόρο €30000.-!!! Το από που θα τα βρεις δεν ερωτάται. Αλλά ακόμη και εάν τα έχεις να τα πληρώσεις, δεν ερωτάται ποιό είναι το κόστος ευκαιρίας των πόρων αυτών. Απλά απόλυτα βλακωδώς οι ηλίθιοι γραφειοκράτες που εμπνεύστηκαν αυτό το τερατούργημα, υποθέτουν ότι οι πόροι αυτοί, στα χέρια τους θα αποδώσουν περισσότερα για όλους μας απ΄ότι εάν παρέμειναν στα χέρια των νομίμων ιδιοκτητών του, οι οποίοι με τον αντισυνταγματικό αυτό νόμο εξαναγκάζονται να τα παραδώσουν.

Επιβεβαιώνεται λοιπόν η ρήση του παραλόγου, ότι τα λεφτά των άλλων στα χέρια των γραφειοκρατών αποδίδουν περισσότερα απ’ ότι όταν βρίσκονται στα χέρια των νομίμων ιδιοκτητών τους. Δυστυχώς αυτό είναι το απαύγασμα της οικονομικής σκέψης του πολιτικού κατεστημένου, που έχει επί κεφαλής ένα καθηγητή πανεπιστημίου των οικονομικών, και των παρατρεχάμενων συνοδοιπορούντων γραφειοκρατών.

Πέραν των οικονομικών όμως, εάν και αυτό δεν είναι δήμευση και δεν μεταβάλλει το δικαίωμα ιδιοκτησίας, που κάποιοι αφελείς ακόμη πιστεύουν ότι προστατεύεται από το Σύνταγμα, σε υποχρέωση, τότε όποιος το ισχυρίζεται αυτό πρέπει να πάει να κοιταχθεί εάν λειτουργεί εκείνο το μέρος του εγκεφάλου του που εκτελεί την λειτουργία της λογικής σκέψης.

Είναι καραμπινάτα αντισυνταγματικός ο νόμος αυτός και δεν χρειάζεται κανείς να είναι συνταγματολόγος για να το καταλάβει αυτό.

Με δεδομένη την κατάσταση απόλυτης αβεβαιότητας στον φορολογικό τομέα και την επερχόμενη πλήρη κατάργηση της ατομικής ελευθερίας με το περίφημο περιουσιολόγιο, η ολοκληρωτική μεταβολή της Ελληνικής οικονομίας σε κολεκτιβιστική έχει συντελεσθεί. Δυστυχώς στην μεταβολή αυτή βοήθησε τα μάλα και η περίφημη Τρόϊκα, στην θετική παρέμβαση της οποίας μερικοί αφελείς από εμάς ελπίζαμε.

Τα δικαιώματα ιδιοκτησίας έχουν ήδη ουσία καταργηθεί και σύντομα είναι σχεδόν βέβαιο, ότι οι δημοκρατικιά εκλεγμένοι δυνάστες μας, θα πλιατσικολογήσουν και το 10% των τραπεζικών καταθέσεων απ’ όλους μας, για την ‘σωτηρία της πατρίδος’ βέβαια, γράφε την δική τους βραχύβια πολιτική επιβίωση μέσω παραπλάνησης του εκλογικού σώματος, έτσι ώστε το τελευταίο να μην αντιληφθεί, ότι ο κύριος, εάν όχι ο μόνος υπόλογος για την σημερινή κατάντια μας, είναι αυτοί οι ίδιοι. Το πολιτικό σύστημα και ο εσμός κομμάτων που συνεχίζει και σήμερα να κατέχει την Βουλή.

Όλα αυτά οδηγούν αφεύκτως τον λογικά σκεπτόμενο  πολίτη στο συμπέρασμα, ότι η δημοκρατία έχει και τυπικά καταργηθεί, η ανάπτυξη είναι αδύνατη με καταργημένα τα δικαιώματα ιδιοκτησίας και συνεπώς η σταδιακή αποπληρωμή του χρέους αδύνατη. Άλλωστε μέχρι στιγμής, εκτός του haircut που έγινε, δεν έχουμε πληρώσει ούτε ένα ευρώ από όσα οφείλουμε.

Συνεπώς αργά ή (το πιθανότερο σχετικά) γρήγορα θα εμφανισθούν ακραίες λύσεις, μάλλον κολεκτιβιστικής απολυταρχικής μορφής είτε αριστερής, είτε δεξιάς έκφανσης.

Τέλος επειδή το χρέος θα μείνει απλήρωτο, θα μας επιβληθούν έξωθεν και εξευτελιστικές για όλους μας και για το έθνος μας υποχρεώσεις μέσω δέσμευσης περιουσιακών στοιχείων και άλλων πόρων της χώρας, που θα εκτείνονται και στο απώτερο μέλλον (δυστυχώς έχει γίνει το ίδιο και στο παρελθόν). Έτσι μόνο θα καταλάβουμε τι σημαίνει βερίκοκο το να υποθηκεύεις το μέλλον των παιδιών σου δια του δανεισμού. Θα γίνουμε για κάποιες γενιές ένα είδος σκλάβων ξένων συμφερόντων, σε σημαντικά μεγαλύτερη έκταση από ότι σήμερα.

Αυτή είναι πάντοτε η κατάληξη της ηλίθιας και λογικά λανθασμένης σκέψης, ότι μπορεί να λύσει κανείς το οικονομικό πρόβλημα με την παραγωγική δραστηριότητα και τα λεφτά των άλλων, ή με αυτά που δημιουργήθηκαν εκ του μηδενός (αύξηση της προσφοράς χρήματος) και δεν είναι αποτέλεσμα αμοιβής για παραγωγική δραστηριότητα.

Καλό μας ταξίδι και όποιος είναι νέος και δεν φεύγει τάχιστα απ’ αυτήν την, από πολιτικής και οικονομικής άποψης απαράδεκτη χώρα του εξαναγκασμού και της ασυδοσίας των επαγγελματιών πολιτικών της, στο μέλλον θα πρέπει να κατηγορεί μόνο τον εαυτό του που δεν τόκανε εγκαίρως."


-------

"Σε σχέση με το σχέδιο νόμου «Ενιαίος Φόρος Ακινήτων και άλλες Διατάξεις»  που έχει δοθεί σε δημόσια διαβούλευση η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ξενοδόχων σχολιάζει τα εξής:

Οι ξενοδοχειακές επιχειρήσεις παρέχουν τις υπηρεσίες τους μέσω των εγκαταστάσεών τους.
Η  υψηλή φορολόγηση του ξενοδοχειακού προϊόντος έχει αποδειχθεί ότι πλήττει  την ανταγωνιστικότητά του.
Οι ξενοδοχειακές επιχειρήσεις, οι οποίες εδρεύουν στα γειτονικά μεσογειακά κράτη και στην υπόλοιπη ΕΕ, όπου δεν υπάρχει ανάλογη επιβάρυνση, αποκτούν ""ανταγωνιστικό πλεονέκτημα"", με ότι επιπτώσεις συνεπάγεται αυτό, τόσο στον ξενοδοχειακό κλάδο, όσο και στην Ελληνική Οικονομία  γενικότερα.
Η συντριπτική πλειονότητα των ξενοδοχειακών ακινήτων, σε σχέση με άλλες παραγωγικές χρήσεις όπως η βιομηχανία, είναι εγκατεστημένη σε περιοχές όπου ισχύουν υψηλές αντικειμενικές αξίες ή σε περιοχές με υψηλό συντελεστή εμπορικότητας, οπότε η φορολογική μεταχείρισή τους  πρέπει να συνεκτιμά και αυτό το γεγονός.
Δεν πρέπει, εκ παραδρομής, να συγκρίνονται τα ξενοδοχειακά κτίσματα και τα γήπεδα αυτών με τα αντίστοιχα άλλων κλάδων της Ελληνικής οικονομίας ούτε φυσικά να υπάγονται σε τέλη με τους ίδιους  συντελεστές.   
Ο τουρισμός είναι και θα πρέπει να αντιμετωπίζεται ως «βιομηχανική εξαγωγική δραστηριότητα» και να υπάγεται στο ευνοϊκό φορολογικό καθεστώς των εξαγωγών.  
Ως εκ τούτων, θεωρούμε πως, καθίσταται γενικώς παραδεκτό πως τα κτίρια των ξενοδοχείων αποτελούν «εργαλείο δουλειάς», όπως επίσης, ότι τα γήπεδα των ξενοδοχείων, τα οποία έχουν εξαιρετικά υψηλή αξία σε σχέση με το σύνολο των επενδεδυμένων κεφαλαίων – παραλιακά οικόπεδα ή κεντρικά αστικά ακίνητα - σε σχέση με τα χαμηλής αξίας γήπεδα π.χ. των βιομηχανικών επενδύσεων, συνεισφέρουν τα μέγιστα στην «προστιθέμενη αξία» του τουριστικού προϊόντος.

Ενόψει των ανωτέρω, άλλωστε, η φορολόγηση της ακίνητης περιουσίας των ξενοδοχειακών επιχειρήσεων λάμβανε πάντοτε υπόψη τις ιδιαιτερότητες των ξενοδοχείων και τα υπήγαγε σε μειωμένους συντελεστές αρ. 21-25 Ν. 2459/1997 και άρθρο 35 του Ν. 3842/2010.

Είναι μαθηματικώς βέβαιο πως η υπερφορολόγηση των ξενοδοχειακών ακινήτων θα επιφέρει πολύ αρνητικές επιπτώσεις. Πρέπει, λοιπόν, να προβλεφτεί κατάργηση, για τις ξενοδοχειακές επιχειρήσεις, κάθε φόρου ακίνητης περιουσίας μιας και υπάρχουν ήδη αρκετές επιβαρύνσεις τόσο από το Υπουργείο Οικονομικών όσο και από την τοπική αυτοδιοίκηση."


Want to see comments? Unfortunately this feature requires cookies currently not allowed by your settings. You may click here to change them if you wish to use this feature.

Δημιουργία νέας κατηγορίας

Κατηγορίες προσωπικής βιβλίοθήκης