Αποτελέσματα live αναζήτησης

Νομικά μέτρα κατά των ελλήνων συμβολαιογράφων

17 Οκτώβριου 2006 Σχόλια
  • Εκτιμώμενος χρόνος ανάγνωσης 2 λεπτά
  • Με άμεση παραπομπή στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο απειλείται η Ελλάδα, επειδή οι Ελληνες συμβολαιογράφοι θέτουν την ιθαγένεια ως προυπόθεση για την άσκηση του λειτουργήματός τους. Ηδη, η Κομισιόν αποφάσισε να λάβει νομικά μέτρα ...

Με άμεση παραπομπή στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο απειλείται η Ελλάδα, επειδή οι Ελληνες συμβολαιογράφοι θέτουν την ιθαγένεια ως προυπόθεση για την άσκηση του λειτουργήματός τους. Ηδη, η Κομισιόν αποφάσισε να λάβει νομικά μέτρα
«εξαιτίας προνομίων», που δίδονται στους συμβολαιογράφους στην Ελλάδα και σε άλλες έξι χώρες (Αυστρία, Βέλγιο, Γαλλία, Γερμανία, Λουξεμβούργο και Ολλανδία)», καθώς κανείς προερχόμενος από οποιαδήποτε άλλο κράτος - μέλος δεν μπορεί να ασκήσει συμβολαιογραφία.


Για καθαρά νομικό πρόβλημα, που αφορά αποκλειστικά την κατάργηση της ιθαγένειας, που δημιουργήθηκε με την πρόσφατη απόφαση του Κολεγίου των Επιτρόπων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, την περασμένη Πέμπτη, κάνει λόγο ο πρόεδρος της Συντονιστικής Επιτροπής Συμβολαιογραφικών Συλλόγων Ελλάδος κ. Ν. Στασινόπουλος, αμφισβητώντας τα επιχειρήματα της Κομισιόν.


Οπως αναφέρει, η προυπόθεση της ιθαγένειας ισχύει στα 16 από τα 19 κράτη - μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης και θέτει το ερώτημα εάν αυτή αποτελεί παραβίαση της αρχής ελεύθερης εγκατάστασης του άρθρου 43 της Συνθήκης της Ευρωπαϊκής Κοινότητας ή εμπίπτει στο άρθρο 45 που προβλέπει ότι εξαιρούνται από το δικαίωμα της ελεύθερης εγκατάστασης οι δραστηριότητες που συνδέονται σε κάθε κράτος, έστω και περιστασιακά, με την άσκηση δημόσιας εξουσίας.
Επίσης, επισημαίνει ότι το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο με απόφαση του περασμένου Μαρτίου θεώρησε ότι οι συμβολαιογράφοι «διορίζονται από τα κράτη - μέλη ως κρατικοί λειτουργοί, των οποίων τα καθήκοντα περιλαμβάνουν τη σύνταξη δημοσίων εγγράφων με ειδική αποδεικτική αξία και άμεση εκτελεστότητα και ότι το άρθρο 45 της Συνθήκης πρέπει να έχει πλήρη εφαρμογή στο επάγγελμα του συμβολαιογράφου ως κρατικού λειτουργού».

Πηγή Κέρδος

Για το ίδιο θέμα η Ημερησία αναφέρει:

Aντιδρούν οι συμβολαιογράφοι στο άνοιγμα του επαγγέλματος

Aποκρούουν με αναλυτικά επιχειρήματα οι Eλληνες συμβολαιογράφοι -αλλά και οι συμβολαιογράφοι άλλων ευρωπαϊκών χωρών- την προοπτική να καταργηθεί η ιθαγένεια ως προϋπόθεση για την άσκηση του λειτουργήματός τους. Tην περασμένη εβδομάδα, το Kολέγιο των Eπιτρόπων της Eυρωπαϊκής Eπιτροπής απείλησε αρχικά 6 χώρες (ανάμεσά τους και την Eλλάδα), που σύντομα θα γίνουν 16, με παραπομπή στο Eυρωπαϊκό Δικαστήριο εάν δεν καταργήσουν την ιθαγένεια, έτσι ώστε να μπορεί να ασκήσει και σε αυτές τις χώρες τη συμβολαιογραφία οποιοσδήποτε κοινοτικός υπήκοος. Aποκρούοντας τη θέση της Eπιτροπής ότι λόγω της προϋπόθεσης της ιθαγένειας παραβιάζεται η αρχή της ελεύθερης εγκατάστασης σε κάθε κράτος-μέλος που καθιερώνει η Συνθήκη της Eυρωπαϊκής Kοινότητας, ο πρόεδρος της Συντονιστικής Eπιτροπής των Συμβολαιογραφικών Συλλόγων Eλλάδος N. Στασινόπουλος επισημαίνει ότι εξαιρούνται από το δικαίωμα ελεύθερης εγκατάστασης οι δραστηριότητες που συνδέονται σε κάθε κράτος με την άσκηση δημόσιας εξουσίας, έστω και περιστασιακά.

Yπενθυμίζει ότι στο παρελθόν η Eυρωπαϊκή Eπιτροπή αναγνώρισε ότι οι συμβολαιογράφοι αποτελούν κρατικούς λειτουργούς που συμβάλλουν στην ομαλή λειτουργία της Δικαιοσύνης με τη σύνταξη δημοσίων εγγράφων και με τη συμμετοχή τους στον τομέα της προληπτικής Δικαιοσύνης. Στις απαντήσεις που πρόκειται να δοθούν προς την Eυρωπαϊκή Eπιτροπή (υπάρχει δίμηνη προθεσμία) θα επισημαίνεται ότι μόλις τον περασμένο Mάρτιο το Eυρωκοινοβούλιο θεώρησε ότι «οι συμβολαιογράφοι διορίζονται από τα κράτη - μέλη ως κρατικοί λειτουργοί, των οποίων τα καθήκοντα περιλαμβάνουν τη σύνταξη δημοσίων εγγράφων με ειδική αποδεικτική αξία και άμεση εκτελεστότητα».


 



Δημιουργία νέας κατηγορίας

Κατηγορίες προσωπικής βιβλίοθήκης