Αποτελέσματα live αναζήτησης

Λιγότερη γραγφειοκρατία για την νομιμοποίηση των αλλοδαπών

11 Οκτώβριου 2006 Σχόλια
  • Εκτιμώμενος χρόνος ανάγνωσης 1 λεπτά
  • Τροποποιήσεις στον πρόσφατο νόμο της κυβέρνησης για τη μεταναστευτική πολιτική επιφέρει ο υπουργός Εσωτερικών κ. Π. Παυλόπουλος καθώς...

Τροποποιήσεις στον πρόσφατο νόμο της κυβέρνησης για τη μεταναστευτική πολιτική επιφέρει ο υπουργός Εσωτερικών κ. Π. Παυλόπουλος καθώς διαπιστώνεται ότι υπάρχουν γραφειοκρατικές αγκυλώσεις που δυσκολεύουν τους μετανάστες και έχουν ως αποτέλεσμα τη νομιμοποίηση μικρού αριθμού παρανόμως διαμενόντων σήμερα στην Ελλάδα, μακράν του στόχου που το ίδιο το υπουργείο είχε θέσει.


Πρόκειται μάλιστα για νομοσχέδιο το οποίο ενέκρινε χθες η Κυβερνητική Επιτροπή που έρχεται να αλλάξει τις διατάξεις του Ν. 3386/2005 που ο ίδιος υπουργός Εσωτερικών είχε φέρει πριν από ένα χρόνο στη Βουλή και συνιστά ουσιαστικά μια «τέταρτη ευκαιρία» νομιμοποίησης.


Μεταξύ άλλων, με το νομοσχέδιο δίνεται στους αλλοδαπούς η δυνατότητα εξαγοράς του 20% των ενσήμων που απαιτούνται για την ανανέωση άδειας διαμονής, ενώ κατά την πρώτη ανανέωση των αδειών βάσει του Ν. 3386/2005 μπορούν να εξαγοράσουν το σύνολο των ενσήμων. Κατά την πρώτη ανανέωση των αδειών διαμονής που αφορούν οικογενειακή επανένωση δεν απαιτείται η απόδειξη επαρκών πόρων. Καταργείται δε η υποχρεωτική εξέταση των αλλοδαπών που αιτούνται να υπαχθούν στο καθεστώς των επί μακρόν διαμένοντων που προβλεπόταν για να διαπιστώνεται η γνώση της ελληνικής γλώσσας και στοχείων της ελληνικής ιστορίας και του ελληνικού πολιτισμού.
«Τέταρτη ευκαιρία» νομιμοποίησης δίνεται ουσιαστικά με την προβλεπόμενα δικαιολογητικά για να αποδείξει ο αλλοδαπός ότι διέμενε στην Ελλάδα μέχρι τις 31-12-2004. Η βεβαίωση εγγραφής τέκνου σε δημόσιο σχολείο, η ληξιαρχική πράξη γέννησης τέκνου στην Ελλάδα εφόσον ο ένας σύζυγος διαμένει νόμιμα στη χώρα μας, η ληξιαρχική πράξη γάμου που τελέστηκε στην Ελλάδα εφόσον ο ένας σύζυγος είναι Ελληνας ή πολίτης άλλης χώρας της ΕΕ ή τρίτης χώρας που διαμένει νόμιμα στην Ελλάδα είναι τα βασικά διακαιολογητικά που ανοίγουν το δρόμο της νομιμοποίησης σε νέες κατηγορίες αλλοδαπών που είχαν αρχικά αποκλειστεί.
Πηγή ΚέρδοςΔημιουργία νέας κατηγορίας

Κατηγορίες προσωπικής βιβλίοθήκης