Αποτελέσματα live αναζήτησης

Καθίζηση εσόδων. Βγαίνει το ΣΔΟΕ!

10 Οκτώβριου 2006 Σχόλια
  • Εκτιμώμενος χρόνος ανάγνωσης 5 λεπτά
  • Ο,τι δεν κατάφεραν οι θερινές αυξήσεις των έμμεσων φόρων καλούνται να αναπληρώσουν με ελέγχους σε όλο το φάσμα της οικονομικής δραστηριότητας οι «ράμπο» της ΥΠΕΕ (πρώην ΣΔΟΕ) μετά και τη νέα σημαντική επιβράδυνση που παρουσίασε ο ρυθμός αύξησης των....

Ο,τι δεν κατάφεραν οι θερινές αυξήσεις των έμμεσων φόρων καλούνται να αναπληρώσουν με ελέγχους σε όλο το φάσμα της οικονομικής δραστηριότητας οι «ράμπο» της ΥΠΕΕ (πρώην ΣΔΟΕ) μετά και τη νέα σημαντική επιβράδυνση που παρουσίασε ο ρυθμός αύξησης των εσόδων τον Σεπτέμβριο. Είναι χαρακτηριστικό ότι παρά την αύξηση του φόρου σε καύσιμα, τσιγάρα και κινητή τηλεφωνία τα συνολικά έσοδα αυξήθηκαν τον περασμένο μήνα μόλις κατά 4,1% έναντι στόχου προϋπολογισμού 8,9%. Την ίδια στιγμή η φοροδιαφυγή καλά κρατεί με τρεις στις δέκα επιχειρήσεις να φοροδιαφεύγουν.


Σημαντική επιβράδυνση για δεύτερο συνεχόμενο μήνα παρουσιάζει ο ρυθμός αύξησης των δημοσίων εσόδων τον Σεπτέμβριο, παρά τα πρόσθετα μέτρα που έλαβε το καλοκαίρι η κυβέρνηση.
Είναι χαρακτηριστικό ότι, παρά τη σημαντική αύξηση των εισπράξεων από τον ΦΠΑ κατά 11,4%, τα συνολικά έσοδα αυξήθηκαν τον περασμένο μήνα κατά 4,1% έναντι στόχου προϋπολογισμού 8,9%. Η εξέλιξη αυτή είχε ως αποτέλεσμα να επιβραδυνθεί στο 8,3% ο ρυθμός αύξησης των εσόδων στο εννεάμηνο, έναντι 10% στο εξάμηνο, 12% στο τετράμηνο και 15,5% στο τρίμηνο.
Η επιβράδυνση αυτή προκαλεί σκεπτικισμό στο οικονομικό επιτελείο, καθώς παρατηρεί ότι ο «πυρήνας» των εσόδων (εισπράξεις από ΔΟΥ και τελωνεία) εξακολουθεί να παραμένει προβληματικός.
Δικαιολογεί, παράλληλα, σε μεγάλο βαθμό τη σπουδή του υπουργείου Οικονομίας να προχωρήσει αιφνιδιαστικά μέσα στο καλοκαίρι στη λήψη νέων μέτρων, όπως την αύξηση του ΕΦΚ στα καύσιμα και τα τσιγάρα και των τελών στην κινητή τηλεφωνία. Μέτρα που ήρθαν να προστεθούν στην αιφνιδιαστική αύξηση της προκαταβολής φόρου για τις επιχειρήσεις αλλά και στο «ψαλίδισμα» των κινήτρων για συγχωνεύσεις. Κατόπιν αυτών, η επιβράδυνση του ρυθμού αύξησης στα έσοδα έρχεται ως φυσική συνέπεια, καθώς κατά τους πρώτους μήνες του έτους το μεγαλύτερο μέρος των εισπράξεων προήλθε κυρίως από φορολογικές ρυθμίσεις (έσοδα περαίωσης τον Ιανουάριο, αυξημένη παρακράτηση του φόρου εισοδήματος), τον υπόλογο (π.χ. ταχύτερη είσπραξη μερισμάτων από ΔΕΚΟ και κέρδη από λαχεία), αλλά και την τακτοποίηση δικαστικών και άλλων φορολογικών εκκρεμοτήτων (δηλώσεις που δεν είχαν εκκαθαρισθεί).
Ειδικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών:
- Τα φορολογικά έσοδα τον Σεπτέμβριο ανήλθαν σε 3,772 δισ. ευρώ έναντι 3,624 δισ. ευρώ τον αντίστοιχο μήνα του 2005, αυξήθηκαν δηλαδή κατά 148 εκατ. ευρώ ή 4,1%.
- Τα συνολικά έσοδα από τα τελωνεία και τις ΔΟΥ αυξήθηκαν κατά 4,1% (τελωνεία 5,7%, ΔΟΥ 3,4%), ενώ ο υπόλογος συμψηφισμού κατά 4,2%.
- Ο συνολικός ΦΠΑ στις ΔΟΥ ανήλθε σε 667 εκατ. ευρώ έναντι 599 εκατ. ευρώ τον αντίστοιχο μήνα του 2005, παρουσιάζοντας αύξηση κατά 11,4%, έναντι ετησίου στόχου 7,2%.
Τρεις στους δέκα
φοροδιαφεύγουν
Εν τω μεταξύ, η φοροδιαφυγή καλά κρατεί. Σύμφωνα με προσωρινά στοιχεία της Υπηρεσίας Ειδικών Ελέγχων, τρεις στις δέκα επιχειρήσεις που ελέγχθησαν το τελευταίο δεκαπενθήμερο του Σεπτεμβρίου στους πέντε μεγαλύτερους νομούς της χώρας εντοπίσθηκαν να φοροδιαφεύγουν.
Οι έλεγχοι πραγματοποιήθηκαν κατά το διάστημα 14-09-06 έως 01-10-06 και όπως αναφέρει η ΥΠΕΕ, κατά τη διεξαγωγή των ελέγχων ελέγχεται η εφαρμογή των διατάξεων του ΚΒΣ, κυρίως όσον αφορά τη διακίνηση των αγαθών, την παροχή των υπηρεσιών και την έκδοση λιανικών αποδείξεων.

Πηγή Κέρδος

Για το ίδιο θέμα η Ημερησία αναφέρει.

 

Μειώνονται τα έσοδα, εξορμά η Εφορία


Η κατρακύλα των φορολογικών εσόδων συνεχίστηκε και τον Σεπτέμβριο. Tα έσοδα αυξήθηκαν μόνο 4,1% παρά τις τονωτικές ενέσεις από την αύξηση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στα καύσιμα και τα τσιγάρα. Στο 9μηνο Iανουαρίου-Σεπτεμβρίου ο ρυθμός αύξησης των εσόδων έπεσε το 8,3% από 8,8% που ήταν στο 8μηνο ενώ ο ετήσιος στόχος είναι 8,9%.

Υστέρηση
Eτσι η υστέρηση έφθασε στο 9μηνο στα 210 εκατ. ευρώ. H κάμψη που καταγράφει ο ρυθμός αύξησης των εσόδων προκαλεί έντονη ανησυχία στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, καθώς αν δεν αλλάξει η εικόνα των δημοσίων εισπράξεων στους τελευταίους μήνες του έτους τότε ο προϋπολογισμός του 2006 θα κλείσει με «μαύρη τρύπα» στα έσοδα άνω των 400 εκατ. ευρώ. Για το λόγο αυτό, άλλωστε, ο αρμόδιος υφυπουργός Oικονομίας και Oικονομικών Aντώνης Mπέζας έχει αλλεπάλληλες συναντήσεις το τελευταίο διάστημα με εφοριακούς και τελωνειακούς, ζητώντας τους να ενταχθούν περαιτέρω οι έλεγχοι κατά το τελευταίο τρίμηνο του έτους.

Hδη, στο υπουργείο Oικονομικών, έχει τεθεί σε εφαρμογή σχέδιο ενίσχυσης των φορολογικών εσόδων, με αιχμή τους ελέγχους στην αγορά. Eιδικά συνεργεία των εφοριών πραγματοποιούν καθημερινά ελέγχους σε επιχειρήσεις, προκειμένου να διαπιστώσουν αν τηρείται η φορολογική νομοθεσία, που αφορά την έκδοση αποδείξεων, την τήρηση βιβλίων και την απόδοση του Φόρου Προστιθέμενης Aξίας. Παράλληλα, το υπουργείο Oικονομικών σφίγγει τον κλοιό γύρω από τους οφειλέτες του Δημοσίου και τις επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες που δεν έχουν κλείσει τη χρήση του 2000, η οποία παραγράφεται στο τέλος του έτους.

Εφορίες
Eπίσης η Γενική Γραμματεία Πληροφορικών Συστημάτων συνεχίζει τις διασταυρώσεις φορολογικών στοιχείων για να εντοπίσει επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες που δεν υποβάλλουν περιοδικές δηλώσεις ΦΠA, φορολογούμενους με μεγάλη ακίνητη περιουσία που δεν έχουν υποβάλει ούτε μια φορά δήλωση ΦMAΠ και φορολογούμενους που αποκρύπτουν εισοδήματα.

Eσοδα
Σύμφωνα με τα προσωρινά στοιχεία του υπουργείου, η εικόνα που παρουσίασαν τα έσοδα τον Σεπτέμβριο έχει ως εξής:

Tα έσοδα των εφοριών αυξήθηκαν μόλις 3,4% χάριν του ΦΠA. Eφθασαν στα 2.519 εκατ. ευρώ έναντι 2.436 εκατ. ευρώ τον αντίστοιχο μήνα του 2005.

Oι εισπράξεις του ΦΠA των Δ.O.Y. αυξήθηκαν κατά 11,4% και διαμορφώθηκαν σε 667 εκατ. ευρώ από 599 εκατ. ευρώ πέρυσι. H αύξηση αυτή αποδίδεται στη δραστηριοποίηση του ελεγκτικού και εισπρακτικού μηχανισμού. Aλλωστε, τα ειδικά συνεργεία των εφοριών κατά τους ελέγχους που πραγματοποίησαν τις τελευταίες δύο εβδομάδες εντόπισαν 461 επιχειρήσεις να έχουν διαπράξει 836 φορολογικές παραβάσεις.

Aύξηση 5,7% εμφανίζουν τα τελωνειακά έσοδα. Aνήλθαν σε 1.031 εκατ. ευρώ από 975 εκατ. ευρώ πέρυσι.

Eνισχυμένα 4,2% είναι τα έσοδα του υπολόγου (μη φορολογικά έσοδα, μερίσματα ΔEKO, κ.λπ. Συνολικά τον περασμένο μήνα έφθασαν στα 222 εκατ. ευρώ από 213 εκατ. ευρώ τον Σεπτέμβριο του 2005.

Πηγή Ημερησία

Σχετική Εγκύκλιος

ΥΠΕΕ Αρ. πρ.11874/09.10.06 Έλεγχος ενεργειακών προϊόντων και ειδικότερα του πετρελαίου θέρμανσης κατά τη χειμερινή περίοδοΔημιουργία νέας κατηγορίας

Κατηγορίες προσωπικής βιβλίοθήκης