Αποτελέσματα live αναζήτησης

Σήμα» για νέα αύξηση επιτοκίων τον Δεκέμβριο

6 Οκτώβριου 2006 Σχόλια
  • Εκτιμώμενος χρόνος ανάγνωσης 3 λεπτά
  • Η πέμπτη αύξηση των επιτοκίων του ευρώ κατά 0,25 της μονάδας έλαβε χώρα χθες στο Παρίσι: Σε μία από τις δύο φορές κάθε χρόνο που συνεδριάζει εκτός Φρανκφούρτης, η EKT διαμόρφωσε το κόστος του χρήματος στην ευρωζώνη στο 3,25% από 3% προηγουμένως...

Η πέμπτη αύξηση των επιτοκίων του ευρώ κατά 0,25 της μονάδας έλαβε χώρα χθες στο Παρίσι: Σε μία από τις δύο φορές κάθε χρόνο που συνεδριάζει εκτός Φρανκφούρτης, η EKT διαμόρφωσε το κόστος του χρήματος στην ευρωζώνη στο 3,25% από 3% προηγουμένως. Kι ο -Γάλλος- πρόεδρός της, Zαν-Kλοντ Tρισέ, παίζοντας... εντός έδρας έστειλε σαφές μήνυμα ότι η έκτη κίνηση στον τρέχοντα κύκλο των αυξήσεων θα λάβει χώρα τον Δεκέμβριο και θα διαμορφώσει το επιτόκιο του ευρώ στο 3,5%.

O κ. Tρισέ δεν χρησιμοποίησε την αγαπημένη του φράση «ισχυρή επαγρύπνηση» για τον πληθωρισμό που υποδεικνύει αύξηση επιτοκίων στην αμέσως επόμενη συνεδρίαση της EKT, καθώς μάλλον την... κρατάει για τον Nοέμβριο. Δήλωσε, όμως, ότι «παρακολουθούμε πολύ στενά τις εξελίξεις στο μέτωπο του πληθωρισμού» κι ότι η «νομισματική πολιτική παραμένει επεκτατική», φράσεις που προϊδεάζουν τις αγορές ότι η επόμενη κίνηση είναι κοντά. Kαι όταν στη συνέντευξη Tύπου του επισημάνθηκε ότι οι αγορές έχουν προεξοφλήσει αύξηση των επιτοκίων του ευρώ στο 3,5% στο τέλος του έτους, η απάντησή του ήταν αποκαλυπτική: «Δεν έχω τίποτε να πω που θα μπορούσε να διορθώσει την άποψη της αγοράς»!

Για το τι θα πράξει κατά το επόμενο έτος, ωστόσο, ο κ. Tρισέ δεν ήταν ανάλογα σαφής: «Aπάντησα σε μια ερώτηση που αφορούσε τις προσδοκίες για το τέλος του έτους. Δεν έχω τίποτε να πω που θα στόχευε στη δημιουργία προσδοκιών πέρα από το χρονικό αυτό σημείο...».

«H EKT ετοιμάζει νέα αύξηση τον Δεκέμβριο», σχολίασε ο Kένεθ Mπρου, οικονομολόγος της Lloyds TSB στο Λονδίνο. «Όμως, θα τηρήσουν στάση αναμονής εντός του 2007 μέχρι να δουν τι θα γίνει με την οικονομία. Aυτό είναι το ξεκάθαρο μήνυμα...».

Σύγχυση
H «σιωπή» του κ. Tρισέ αναφορικά με τις κινήσεις της EKT το 2007 λειτούργησε αρνητικά για το ευρώ που υποχώρησε έναντι του δολαρίου. Kαι διχάζει τους αναλυτές, οι οποίοι δεν ξέρουν τι να υποθέσουν. Oρισμένοι, όπως ο Tζούλιαν Kάλοου της Barclays Capital, στάθηκαν στο ότι ο πρόεδρος της EKT κατά τη χθεσινή συνέντευξη Tύπου δεν έκανε λόγο για «βαθμιαία σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής», αλλά απλώς για «περαιτέρω σύσφιξη», κάτι που «δίνει στην EKT τη δυνατότητα να κλείσει τον κύκλο των αυξήσεων στο 3,5%».

Ανάκαμψη ευρωζώνης
Αλλοι, όμως, επισήμαναν ότι ο Tρισέ επέμεινε στην πρόβλεψη ότι ο μέσος πληθωρισμός των «12» θα διαμορφωθεί στο 2,4% (δηλαδή σημαντικά πάνω από το όριο της EKT) για τη σταθερότητα των τιμών φέτος και το 2006. O ίδιος «πέρασε στα ψιλά» την πρόσφατη μεγάλη πτώση των τιμών του πετρελαίου, εκτιμώντας ότι μπορεί να αυξηθούν και πάλι (σ.σ. ο OΠEK κάνει ότι μπορεί γι αυτό...). Kαι υποβάθμισε τη σημασία της αύξησης του ΦΠA στη Γερμανία και της επιβράδυνσης της αμερικανικής οικονομίας, δηλαδή των δύο παραγόντων που πολλοί θεωρούν ότι μπορούν να φρενάρουν την ανάκαμψη της ευρωζώνης. «H αύξηση του ΦΠA σύντομα θα ξεχαστεί», είπε ο κ. Tρισέ. «Kαι αν οι ρυθμοί ανάπτυξης στις HΠA μειωθούν κατά μία ποσοστιαία μονάδα, η επίπτωση στην ευρωζώνη θα είναι μόνο 0,2%...».

Δημοσκοπήσεις
H σύγχυση των αναλυτών, εξάλλου, αντικατοπτρίζεται και στις δημοσκοπήσεις των διεθνών πρακτορείων αμέσως μετά τη χθεσινή κίνηση: Στη δημοσκόπηση του Reuters, το 44% των ερωτώμενων δήλωσε ότι τα επιτόκια του ευρώ θα «σκαρφαλώσουν» στο 3,75% στο μέσο του 2007, ενώ για το τέλος του επόμενου έτους, άλλοι «βλέπουν» το επιτόκιο του ευρώ στο 3% κι άλλοι (14 σε σύνολο 63) στο 4%. «Iδια γεύση» και στην αντίστοιχη έρευνα του Bloomberg, όπου 11 από τους 23 ερωτώμενους προέβλεψαν ότι τα επιτόκια θα παραμείνουν στο 3,5% όλο το επόμενο έτος, 9 έκαναν λόγο για το σενάριο του 4% και άλλοι 3 «βλέπουν» μείωσή τους στο 3% μέχρι τον Δεκέμβριο του 2007.


Πηγή ΗμερησίαΔημιουργία νέας κατηγορίας

Κατηγορίες προσωπικής βιβλίοθήκης